Problém vo vzťahu

15. dec 2021

Ahojte mamicky. Prosim vas, pomahaju vam vase polovicky v domacnosti? Ja mam mat kludovy rezim, som v 26tt a ked nieco potrebujem spravit, nas tato sa radsej zbali a ide prec. Nespyta sa, ci mi pomoze alebo co... uz vyse 3 tyzdnov je doma, ale musim povedat, nic mi nepomohol.ani s malym ktoreho uz mame doma. Co ja fungujem tak, ze napr.povysavam a musim si lahnut, pozmyvam, znova si musim lahnut lebo ma zacne strasne boliet brucho( uz som lezala v nemocnici par dni). Nevravim, samozrejme, aj on si musi oddychnut,robil cely rok, ale lezat cely den na gauci to sa mi zda prilis. Ano niekto povie, ze zena je zena, ze musi vydrzat, ale ked vidim manzelov kamaratiek tak mi je blbo.On radsej ide k rodicom porobit, ako doma. Asi mam len taky vylev(hormony) ale ma to uz dlho tazi, ked mu nieco poviem tak hodi vsetko na mna( ze hladam konflikt atd, co vzdy sa snazim vsetko riesit peknym tonom). Nikdy ho neporovnavam s nikym, kazdy je nejaky, ale tvarit sa ze nerozumie alebo nepocuje ked ho o nico poprosim... Veeelmi casto sa uz rozplacem, podla mna aj vie preco, ale tvari sa ze nic nevidi, ved raz prestanem. Uz mi je celkovo nanic, vobec necitim pokoj v dusi, akoby sme ho vobec nezaujimali uz...

sissy27
15. dec 2021

takto... nepomôže ti v zmysle, že na to sám nepríde a nepovysáva a ide preč, alebo mu povieš "miláčik prosím ťa, mohol by si dnes povysávať?" a on si zoberie svoju bielu paličku, tmavé okuliare a odchádza?
Chlapom nedopína, nevedia si domýšľať, treba im na rovinu povedať čo chceš a v tomto kroku je dôležité aj to, ako to povieš. Úplne inak vyznie "to nemôžeš povysávať??" a inak "zlatííík prosím ťa povysávaj dnes, vieš že musím ležať".
No a v konečnom dôsledku ak ty nemôžeš a jemu sa nechce, tak to spravené nebude, hotovo.

h2
15. dec 2021

Ach, taký strašný smútok cítim z Tvojho príspevku. Už len to, že píšeš, či "NÁM pomáhajú"... Ako keby celá domácnosť bola len ženská starosť. Keď si nebola tehotná, tiež nič doma nerobil? Ak áno, veľká chyba! My ženy sa často snažíme ukázať mužom, aké sme úžasne schopné, ako všetko zvládame a myslíme si, že oni si nás za to budú vážiť a obdivovať. Kdeže! Začnú to brať, ako samozrejmosť a keď náhodu všetko nie je stopercentné, tak je problém.
Keď nepomáha ani slušný rozhovor, kde mu vysvetlíš, v akej si situácii, keď nepomáha, ani keď ho poprosíš a on sa zoberie a ide preč, nerob nič ani Ty! Viem, je to ťažké, keď vidíš doma neporiadok. Ale on musí pochopiť, že teraz je proste rad na ňom.

zuzuliatko18
15. dec 2021

Vsetko je to vecou dohody a ochoty. Moj muz v mojom tehotenstva prevzal na seba vacsinu upratovania, aby som nebola prilis unavena a ani v kontakte s chemikaliami. Mne zostalo varenie a tak prilezitosrne co bolo treba spravit, no len ak som SA na to citila
Nase babatko je vymodlene a cakali sme nan dlho, takze sme obaja robili maximum, aby bolo vsetko v poriadku.

tenerifka
15. dec 2021

Posli mu nejake clanky o zdravotnych problemoch predcasne narodenych deti, snad sa spamata

miadi
15. dec 2021

Mas mat kludovy rezim takze klud! Neupratuj staraj sa len o seba a maleho. Muz moze upratat ked doma u mami vie ? A ked nechce Tak nech najme pani co vam pride umyt podlahu atd. Ale Hlavne nech vezme maleho von aby si mala ozaj klud.

barbora0308
15. dec 2021

Fuha, no tak mrzi ma tvoja situacia 😏 az teraz som si uvedomila ake mam ja teda stastie. Viem ti iba poradit, ze klucom uspesneho vztahu je komunikacia, tak sa skus s nim vazne porozpravat, ako to citis a vnimas.
Ja som aktualne v 12tt a od zaciatku som na rizikovom, takze vacsinu casu iba prelezim. Moj manzel prevzal komplet zodpovednost za domacnost, upratuje, perie, robi nakupy, vari dokonca aj napiekol 🙂 som mu za to nesmierne vdacna, ani raz sa nestazoval a to chodi kazdy den do roboty. Ja som ho ale ani prosit nemusela, rovno mi oznamil, ze sa nemam o nic starat on vsetko zariadi, len si mam povedat co treba. Tak asi je to aj o povahe a kto si co ako uvedomuje, ale naozaj by mozno stacilo sa poriadne s tvojim partnerom porozpravat a ak je rozumny, tak urcite pochopi v akej situacii si aktualne. Drzim palce ;)

gaja78
15. dec 2021

U nas by to bola samozrejmost, ze ja - kludovy rezim a manzel vsetko ostatne, vratane starostlivosti o starsie dieta. Este by sa na mna hneval keby som vysavala, ze riskujem.

autor
15. dec 2021

No ja som sa s nim o tom rozpravala, bol so mnou aj na poradni kde mu moj gynekolog jasne povedal co a ako. Vtedy aj jemu vravelako mi bude pomahat. Vzdy mu poviem pekne ked nieco ale casto sa tvari hluchym a cumi do telefonu. Jasne, aj ja si pozriem mobil, ale mam aj dieta, ktore potrebuje aj rodicov, aby sa mu venovali, a vzdy sa ho snazim nejako zabavit ( casto byva chorlavy)a toto on nevie. Malokedy sa mu dokaze venovat, aj to max.pol hodinu, potom ho posadi pred televizor atd, co mna nahneva. Snazim sa s nim vzdy otvorene rozpravat o vsetkom, ale ako vravim, vzdy vsetko hodi na mna, lebo co ja od neho chcem. Pisala som tuto diskusiu preto, lebo je to stale horsie a horsie. Mne nevadi upratat, ale ked vidi ze ledva predychavam bolesti tak sa tvari ze nic nevidi( a vzdy mu poviem co mi je).

deti95060810
15. dec 2021

tvoj manžel je blbec...
mne manžel pomáha. včera sa ponúkol že mi ide pomáhať umývať okná... sme doma 4 ženy a chlap by umýval okná? na dedine nemysliteľné... 😉

barbora0308
15. dec 2021

Nuz nechcem ta zarmutit, ale vyzera to skor tak, ze si si vybrala muza s takouto povahou, to uz asi nezmenis, budes sa s nim musiet naucit zit alebo zvazit vaz vztah a spoluzitie. Ak nepomaha komunikacia a sam si neuvedomuje vaznost tejto veci, tak niet co robit...

janinah
15. dec 2021

Nevysávaj,nezmývaj,jedine sa postaraj,aby si ty a dieťa mali čo jesť a občas hod veci do pračky,ostatné nechaj tak, po troch dnoch bordelu len povedz,že ok,je to len na tebe,ja musím chrániť dieťa v bruchu a bud povysávaš,alebo budeme žiť v neporiadku a naše už narodené dieťa si bude musieť vybudpóvať imunitu na prach a špinu,ale ak ochorie,tak sa oň postaráš ty,ja tehotná sa predsa nemôžem nakaziť,pôrod s kašom a sopľami nedám....ale ozaj sa toho vysaváča a handry ani nedotkni,on pochopí,kde je sever...a neobskakuj ani dieťa,byť teraz na tv aj dve hodiny ho nezabije,ak to inak nejde.

autor
15. dec 2021

@barbora0308 On praveze takyto nebol, ja mam skor pocit, ze mu nieco tlaci jeho otec do hlavy ohladne toho naco su zeny...

@janinah nevravim ze aj pri mne nieje na TV, ano, obcas si pozrieme spolu rozpravku, ale ked to dieta pocujem ako si ziada od jeho aby sa mu venoval, a zahral sa s nim, a on ani na neho nezareaguje, tak to nemozem nechat tak. Velakrat za mnou prisiel maly s tym, ze mam ist nieco povedat tatovi lebo jeho nepocuva.

Teraz druhykrat som otehotnela necakane a neplanovane a musim povedat ze predtym som dost casto rozmyslala nad rozchodom. Nastastie niesme zobrati, ked som chcela pred par rokmi ja, on nechcel a teraz ked chce on sa nechcem vydat ja.

janickacrazy
15. dec 2021

Tvoj priateľ je hovado, nepracuje, celý den leží na gauči a ty tehotná máš vysávať a robiť všetko okolo dieťaťa a domácnosti, no super. Vieš čo? Moj muž pracoval, ja tehotná doma celý den bez dieťaťa, on prišiel z práce, poumýval podlahy, lebo mne bolo zle, v noci mi robil chleba, ked som nemohla spať a mala som vlčí hlad. Ked som vládala, tak som niečo uvarila, ked nie, tak on niečo objednal. Škoda, že si neodišla od neho skor. Onedlho budeš mať dve malé deti na krku a on ti nič nepomože, bude to len horšie. V poslednej dobe je tu veľa podobných príbehov, mladí ľudia, nie sú zobratí, 2 deti rýchlo po sebe a muž vobec nefunguje. Teraz budeš musieť len vydržať, dokým deti trochu podrastú a možeš sa osamostatniť alebo ak máš dobrých rodičov, tak možno aj skor.

zmrzlinka2021
15. dec 2021

@janickacrazy však to je taká móda spraviť si dve deti s frajerom a ideálne sa nasťahovať k jeho rodičom... Hlavné byť mladou maminou 😉

michaela789
15. dec 2021

Áno. Muž doma makal aj počas môjho tehotenstva aj teraz, keď je malý syn na svete. A nemala som rizikové.
Je to, do prdele, hádam aj jeho dieťa, nie? Toto nepochopím, že žena je žena a musí vydržať. Wtf? Raz by mi toto povedal a to čo by som mu povedala ja by si do rámčeka nedal. To čo je za stredovek? Nechce náhodou, aby si na pole šla rodiť pri kopani zemiakov?
Vys*ala by som sa naňho. Nech si perie, varí, žehli sám. Postaraj sa o seba a dieťa a on má ruky. Nech si poradí. Blbec.

bororka
15. dec 2021

Môj muž je z 3 chlapov, a definíciu načo sú ženy veľmi dobre ovláda z domu. Svokra ich vychovala tak, že všetko robila. Ešte aj ovocie im očistí v 40tke, len aby ho zjedli 🤦‍♀️😃
Môj otec bol rovnaký, tak ja som vyberala na jeho vzor 😂 Ale keďže som vedela do čoho idem, tak aj prevychova začala 1.dnom vzťahu. Je to síce makačka, občas zavrieť oči a nevidieť špinu a bordel, ale pozerám na to z dlhodobého hľadiska a ver či nie, na konci to bude 50/50.
Ja som 7.tyzden po pôrode a robím minimum a aj to, len keď chcem. Verím, že tento 3 mesačný kurz mu dá veľmi veľa a už teraz vidím, veľké pokroky.
Neporadím ti však nič nové, čo tu už nebolo spomenuté. Proste sa vyser na všetko a rieš len seba a dieťa. To že máš nejakú predstavu o tom čo by mal robiť s malym je jedna vec ale zavri teraz nad tým oči, lebo sa zblaznis. Ak je ozaj vychcany, je tu možnosť, že vie ako ti to vadí a nenechas maleho pozerat tv s nim a bude zbaveny jeho prítomnosti.

Par mojich vychytavok pri prevýchove:
Vytvorila som šuplík, kam som hadzala všetky jeho veci, ktoré boli volne pohodene. Ci uz ciste tricko, spinave ponozky, salka od kavy. Vsetko tam zmizlo. Zbavil sa navyku, robiť si nemeho sluhu z celého bytu.

Nedojedene hrnce v ktorých takticky nechal "poslednú porciu" leda tak mačke, ostávali v chladničke alebo na sporáku. Aj keď tam začal prekvitat nový život, bolo mi to jedno. Dala som klapky a nevidela. Jeden sme vyhodili/povolená strata/a odvtedy všetko umýva 😉

Môj ma PC, ktorý miluje. Tak v prípade, že jedol inde ako v kuchyni, tanier som vždy dala do jeho zóny. Tú vníma až moc dobre. Veľa x ho preložil niekam a ja mlčky preložila späť. Naučil sa odnasat.

Môj umýva 3 roky dlážku 3i bytu s 2 deci vody. Už to neriešim. No minule došla jeho mama a papuče sa im lepili 😃 Tak sa chlapec sám naučil umývať 🙂

Všetko je menné, ide o hru vytrvalosti a psychológie. Musíš s ním pracovať ako s malým nevychovanym deckom, ale nie stále opakovať. To nefunguje a oni zapnú mód, nepočujem.
Ja sa snažím ale nikdy nevycitat, priamo nevychovavat a nehovorit veci typu "ja som to hovorila". Proste vytváram podmienky na výchovu 😂

janickacrazy
15. dec 2021

@bororka bože dievča, ty musíš mať svatú trpezlivosť, ja by som toho tvojho už dávno asi zabila, dakujem bohu za svojho muža, ktorý žil sám v zahraničí určitý čas a naučil sa robiť všetky domáce práce, lebo musel

michaela789
15. dec 2021

@bororka ty vole. Akože klobúk dole, že to máš takto šikovne (až vedecky) premyslené, ale mňa by asi drblo 🙈 ja som síce svojho tiež musela "prevychovať" ohľadom kôpkovania oblečenia - čo nedal do koša na prádlo som proste neoprala a nechala kde to pohodil/zavesil. Po pár dňoch, keď márne hľadal čistú košeľu, mu to došlo, že Dobby domáci škriatok ťahá smeny na Rokforte a nie u nás doma 😂 ale kebyže ho mám cepovať v každom ohľade života v domácnosti odtrhla by som hlavu jemu aj sebe 😂

bororka
15. dec 2021

@janickacrazy 😃 Mám, zatiaľ 😂
Ale ja už som si prešla takými debilmi... tá pomoc v domácnosti sa dá naučiť, ale debil/ debilom ostane. Tak paradoxne je môj mužo výhra pre mňa 🙂 Nech sa ti darí 🙂

bororka
15. dec 2021

@michaela789 Dobby 😂 Supeeeer 😃
Tiež si to dobre robila 🙂 Ako spomínam vyššie, on je chlapec super, len tá výchova..
A svokra sa teraz prsí ako ho vychovala skvelo 🤦‍♀️😂

amelie2017
15. dec 2021

@bororka moj mal tiez vzdy spinave/pouzite veci po celom byte. Zo zaciatku som zbierala a prala, potom som upozornovala, zajtra periem cierne, co nebude v kosi, to neoperiem. Nezabralo. Tak som vsetko, co som nasla na zemi vracala spat do jeho skrine. Poskladala a dala na miesto, zavesila na vesiak...az isiel kamosovi na oslavu, mal tam byt 3 dni, a ked sa zacal balit, zistil, ze si nema co zbalit, lebo vsetko bud spinave alebo smradlave. Uz 2 roky nenechava nic na zemi, stolicke, za gaucom,...este by sa ho zislo odnaucit nechavat vsade prazdne papiere, obaly, flase,...ale to uz asi nezmenim, to je proste on..

heidy222
15. dec 2021

Moja Rada: vyser sa na zmyvanie dlazky. Ak manzela stale netrkne, ze sa sprava, Ako hulvat, tam max odstran omrvinky any Ste nechytili mravce, vyloz Si nohy, tych Par tyzdnov Uz v bordeli vydrzite

bororka
15. dec 2021

@amelie2017 😂😂😂 Oni to vedia tak rýchlo pochopiť v čase krízy 😃
Môj mal takto žuvací tabak ako tvoj fľaše. Všetky som zbierala a dávala buď na nočný stolík, alebo hádzala na zem okolo neho. To už sa nestratilo v priestore a musel začať vnímať a následne konať. Skús mu vytvoriť jeho skládku 😂
Ja ho zas neviem naučiť, že kľudne môže plytvať jarou keď umýva.. Lebo to akoby ani neumyl. Myčku nemôžem, sme v podnájme. Nemáš nejaký tip? 😃

amelie2017
15. dec 2021

@bororka dat jar do automatickeho davkovaca na mydlo? Len to ma napada..
No ja by som mu vsetky tie prazdne obaly musela davat jedine do postele, ale asi ani to by nemalo efekt, zhrnul by na zem a tam by ostali, dokym by som nevypenila 😀 ale to uz moc neriesim, nad tym sa uz len smejem. Ale niekedy naschval necham ten prazdny obal, hlavne z jeho oblubeneho syru, mysli si, ze este ma, nekupi a ked chce jest, praaaazdny. A ja sa skodoradostne smejem 😀

bororka
15. dec 2021

@amelie2017 My dve by sme si rozumeli 😂😂😂
Ďakujem za tip, taká blbosť a mňa to nenapadlo. Daj si to patentovať, minimálne do dvoch domácností to viem posunúť hneď 😉