Problém v rodine

7. jún 2022

Zdravím ja sa obraciam sem lebo nemám veľmi kde. Možno bol niekto v podobnej situácií a dal by mi nejakú nádej. Máme v rodine taký problém, že mojej babke praskol kŕčok bedrového kĺbu a kvôli vysokému veku nejde na operáciu. Problém ale je, že dosť nespolupracuje nič nechce robiť aj má už myseľ trochu mimo niekedy takže o to ťažšie. V noci nespí. A sme na ňu len dvaja ja a môj už skoro 70 ročný otec. Ja mám momentálne voľno ale v septembri idem do školy takže by bol na ňu sám čo je pre mňa niečo nepredstaviteľné. A kvôli tomu mám o neho veľký strach aby aj on neochorel alebo dačo by sa mu stalo. Z rodiny nám nikto nepomáha takže som na pokraji zrútenia. Doktori vraveli, že to môže trvať aj rok aj viac a to si neviem predstaviť takto žiť to nie je život to trápenie sa a vážne neviem čo mám robiť.

Ďakujem

a_alexandra_a
7. jún 2022

Umiestnenie babky so zariadenia neprichádza do úvahy?

autor
7. jún 2022

@a_alexandra_a Tak ja som to vravela ale otec povedal že uvidíme že zatiaľ nie. Lebo on sa bojí ako tam budú zaobchádzať s ňou.

sissy27
7. jún 2022

opatrovateľka, čo k vám bude dochádzať aspoň na pár hodín denne, ale tiež to nie je zadarmo. skúste osloviť aj nejaké rádové sestry, tiež poskytujú takéto služby,

pribinak
7. jún 2022

V obci kde žijete nie je nejaká mobilná opatrovateľská sluzba?

autor
7. jún 2022

@sissy27 To by sa dalo ale všetky boli len na 4 hodiny a 6 eur a ona potrebuje skoro nonstop opateru a hlavne v noci čiže lepšie by bolo kebyže je v tom nejakom zariadení ale ešte budeme hľadať ďalej nejaké opatrovateľky.

autor
7. jún 2022

@pribinak Sú asi dve jedna je za tých 6 eur na hodinu a príde len na 4 hodiny a druhá má plno ale asi skúsime aj inde.

pribinak
7. jún 2022

Však to je výborná cena

Ak má babka aj iné deti a vnúčatá ako si t a otec, tak ak sa nechcú starať, musia prispievať finančne

oli18
7. jún 2022

Co potrebuje babka v noci? Kolko ma rokov? Chodi, ci uz len lezi?

veronika0122
7. jún 2022

Moja babka bola na tom nedávno podobne. Najhoršie boli noci. To bolo trápenie. Potom poradil niekto tete čo sa o ňu stará aby zašli na psychiatriu a tam jej predpísali lieky,a teraz je babka na nepoznanie. Úplne iná žena. Nenáročná. V noci si pospi a to je dôležité. Držím palce

autor
7. jún 2022

@pribinak Tak dá sa ale to že len 4 hodiny. Tam ide skôr o ten čas trocha. Má ešte 2 ďalšie deti a ďalších 6 vnúčat ale to nič oni žijú v cudzine a nemajú záujem takže aj preto sme dosť zúfali, že to takto nechali na nás a ešte sme my tí zlý.

deti95060810
7. jún 2022

o babku sa v prvom rade musí postarať dedič jej majetku. Ak tvoj otec zdedil majetok po babke, tak potom mu asi ťažko z rodiny bude niekto pomáhať...
ak je dedičov viac - starostlivosť o babku treba podeliť

autor
7. jún 2022

@veronika0122 Aj to je asi možnosť. My sme boli u všelijakých možných doktoroch a každý dačo iné hovorí to je tiež frustrujúce. Ale treba skúšať. Mňa veľmi desí ta predstava, že sa to nezlepší ani po roku čo je dosť dlho a, že môj tatko si ani neužije svoj dôchodok a čas na odpočinok to ma fest trápi a že ja mu pomáham ako viem ale moja psychika je už na dne. Ďakujem 🙂

autor
7. jún 2022

@deti95060810 To neviem ale asi medzi všetky deti bude rozdeľovať. Tak tam je ten nezáujem. Keď oní nechcú tak my s tým nič nespravíme a babke to je jedno.

pribinak
7. jún 2022

Aj 4 hodiny sú lepšie ako nič. Za ten čas si tvoj otec odpočinie.

Ak to bude veľmi ťažké, treba fakt porozmýšľať nad zariadením

autor
7. jún 2022

@pribinak No to určite je tak ja sním porozprávam. Ja som mu už vravela aj o tom či by do domova dôchodcov, že nie navždy ale kým sa nezlepší lebo tam sú predsa lepší ľudia nato ako my.

viera
7. jún 2022

Urcite by som ju nedavala prec z domu/ do zariadenia...Ale opatrovatelku k nej...A nejak sa dohodnut medzi sebou...Opatrovatelka moze byt iba na par hodin a ten ostatok mozno zvladnes ty alebo otec...Nejako to podelit s hodinami s opatrovatelkou...A ano stav sa kludne moze zhorsit...U nasho deda, ked sme ho dali-umiestnili do domova...Sme ho za ani tyzden vybrali...Lebo sa k nemu spravali nepekne a stav sa rapidne zacal zhorsovat...Tak som povedala, ze toto nie... vybavili sme mu opatrovatela k nemu domov...To bolo radosti z jeho strany...A ako ozil...Mal metastazy po celom tele...Este aj zlomeninu...Povedali, ze toto ak prezije mesiac bude dobre...Prezil dalsie 3roky...Takze nerobi to dobre...Ak niekto ide tam kde zil roky rokuce...Treba si sadnut a dohodnut sa...DRZIM PALCE..

katkaseiner
7. jún 2022

urcite odporucam zariadenie... a hlavne zacat vybavovat papierovacky lebo trvaju vecnost... nam to trvalo cez pol roka pritom som si naivne myslela ze ked je situacia zla tak hadam za 2 tyzdne nieco dame dokopy...
ked budete mat vybavene hodnotenie o odkazanosti, mozte sa rozhodnut ze nechcete... ale fakt odporucam zacat to vybavovat lebo je to strasne na dlho...
moja mamina opatrovala svokru, teraz denne babku (ale nie v dome vedla svojho ako svokru ale v druhom meste) a teraz chodi na terapie kedze psychicky ju to strasne polozilo.

elizabet173
7. jún 2022

babka má tri deti, všetky tri sú povinné sa o ňu starať, otec v jeho veku to sám nedá. Môžete babku umiestniť v súkromnom zariadení, tam nie sú až také dlhé čakacie doby a starostlivosť o niečom inom ako v štátnych. Suma je vysoká, ale babka má predsa dôchodok a treba jej vybaviť sociálnu odkázanosť (dúfam, že som to napísala dobre, to si pozisťujte) a prispievať by mali aj jej deti, ktoré žijú v zahraničí. Ak babka vlastní nejaký majetok - dom, byt, aj z predaja toho majetku možno financovať súkromné zariadenie. S tým musí babka samozrejme súhlasiť, aj s umiestnením do toho zariadenia. Ak už nie je schopná rozhodovať sama o sebe, treba požiadať na súde o obmedzenie spôsobilosti na právne úkony, čo môže trvať dosť dlho, aj pol roka. Určite by bolo vhodné, aby sa otec stretol s jej ostatnými deťmi a to či najskôr, babka je zrejme ležiaci pacient a to nedáte bez pomoci ani do začiatku školského roka

autor
7. jún 2022

@elizabet173 Jasné to píšete veľmi dobre Môj otec je z nich najstarší tak na neho to všetko padá jeho sestra v zahraničí tá len telefonický sa akože zaujíma a brat hovorí že k tomu nemá vzťah( ako k opatrovaniu). Tak už teraz padáme na hubu lebo sa nič nevyspíme sa striedame ale aj tak stres pracuje starosť a tak. Tak moja babka nechce ísť do žiadneho zariadenia má byt a tam chce byť a neviem či sa bude dať presvedčiť. A spôsobilá je tak polovične takže je to ťažké. Áno ležiaci a nespolupracuje takže o to ťažšie.

sissy27
7. jún 2022

Ono je to ťažko, do zariadenia nechce ísť asi nikto, ale občas to proste inak nejde… každopádne čakacie doby sú dlhé, miest málo a nerob si ilúzie, že to bude dočasné, kým sa stav nezlepší - v takom veku už to žiaľ ide opačným smerom…

autor
7. jún 2022

@sissy27 No aj s tým počítam že ak bude napr čakacia doba rok tak to neviem to budeme tam kde sme teraz takže ako vravíš ťažko.

mandzula
7. jún 2022

@deti95060810 kedze babka este zije, nikto nededil, takze o starostlivost by sa mali zaujimat vsetci zucastneni.

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elizabet173
7. jún 2022

práve preto začnite hneď vybavovať spôsobilosť na právne úkony aj sociálnu odkázanosť, môže to skutočne trvať do Vianoc a v tom čase už môže byť otec veľmi vyčerpaný a aj keď by chodila opatrovateľka, 4 hodiny ho veľmi nevytrhnú. Ostatných súrodencov treba osloviť, že je treba toľko a toľko platiť opatrovateľke a napísať číslo účtu. To, že nemá vzťah ujo k opatrovaniu ma pobavilo 😠. Predpokladám, že sa bude prvý zaujímať, čo s babkiným bytom, keď sa raz pominie...

autor
7. jún 2022

@dominika1988 moja má 93 v októbri 94.....tak to je super u nás v nemocnici by ju operovali iba pod narkózou jedine žeby sme šli niekam inam kde operujú aj tak neinvazívnou formou ale to si neviem predstaviť ako by to babka brala keď ju máme problém presvedčiť aby sa posadila 🙂 ona má inú predstavu o tom je veľmi náročný pacient že v podstate ona je ako ona hovorí chorá a ostatné ju nezaujíma

ivangeline
7. jún 2022

Ak matr na opatrovatelku denne 4h,urcite ju skuste. Bude to oddych pre vas. A dovtedy skutocne psychiater a lieky minimalne na spanok.. ak nie,zariadenie. Nvm si tiez predstavit,ze by 70r chlap sa mal nonstop sam starat,ak nie je kto.. :/

autor
7. jún 2022

@elizabet173 dobre skúsim to vybaviť nejako.... no ako 4 hodinu sú aspoň niečo ale z 24 hodín je to veľmi málo... áno nepretrhnú a plus keď tie 4 hodiny babka spí tak tam ani nemusí byť.....tak oni dačo platia ale tam nie sú problém peniaze tam skôr ten nedostatok fyzickej pomoci......to je to najjednoduhšie povedať a hotovo......ktovie je to možné :D

autor
7. jún 2022

@ivangeline No je to hrôza vždy keď si predstavím ten scenár žeby takto mal môj ocko otročiť tak mám neskutočnú úzkosť a strach že o neho prídem a to ma bolí neskutočným spôsobom.

0silvia0
7. jún 2022

Preco ste oznacovani za zlych a preco? A kym? Babkou ci pribuznymi?
Babka ma uz vysoky vek, ona uz realne nevie posudit situaciu.

autor
7. jún 2022

@0silvia0 Aj babkou aj ostatnými. Babka kvôli tomu že jej dohovárame a snažíme sa ju nejako dať dokupy ale ona sa opustila a ostatný že je to naša vina že tak dopadla klasicka rodinna roztrzka.....Je to tak podľa mňa by jej bolo lepšie niekde v zariadení medzi ľudmi možno by bola menej taká a začala by spolupracovať alebo neviem