Problém so svokrou.

4. nov 2019

Druh svokry si nasiel milenku a viac-menej svokru už len trpi doma a chce, aby opustila jeho byt aj s ich spoločnou dcerou, aby si tam mohol nasťahovať milenku. Svokre bola medzičasom diagnostikovana depresia a zmeny fungovania mozgu(napr si ide zapnut bundu a nevie, ako si ju má zapnut), psychiatricka povedala, že sa zamestnať už nemôže kvôli tejto diagnóze a že sa to časom bude len zhoršovať, že má brat lieky a vybaviť si ID, ktorý podľa mna bude mat viac ako biedny, keďže min. 15 rokov nepracuje(živil ju druh a ona bola žena v domacnosti).
Čo sa týka môjho muža a vztahu k jeho mame, nechcela ho, tak aby nesla na potrat, jej rodičia ju presvedčili, aby ho porodila a oni si ho vzali aj úradne do opatery, veľmi sa nestykali, nezavolala mu nikdy k sviatku, ani o vnuka sa nezaujima(videla ho 2x a to len preto, že som ho mužovi nabalila, nech jej ho ide ukazat), teraz však muž s nou lieta po doktoroch, ale mám pocit, že si z neho skôr robi taxikára a vyhovuje jej, že jej všade výstoji cislo na vysetrenie (dnes mala ist sama na krv k obvodnej a ani to nesla, vraj je osprostena, že sa sama nezobudi a pod.). Počas života starých rodicov bola dohoda, že keď ich muž doopatruje, mama mu byt po nich necha(boli na tom zle, trebalo ich prebalovat, kŕmiť, kúpať a tento tazky stupen odkázania trval niekoľko rokov), po smrti starých rodicov(ktorí sa dožili cez 90 rokov), jeho mama sa nevzdala bytu v prospech muza pri dedičskom konaní, čiže vlastni podiel na ňom, aj keď v ňom bývame. Muž sa samozrejme netrhal doopatrovat svojich starých rodicov, ale bral to ako svoju psiu povinnosť, keďže mama sa o nich nebola ochotna starat, ani mu ich postrážiť nikdy neprisla, aj keď nepracovala, nepomohla mu s nicim, muž musel kvôli ich opatrovaniu nechat aj skolu. Uvedomujeme si, že muž si tieto majetkové pomery nedal do poriadku za života, ale aj keď hlúpy nie je, proste uveril svojej mame.
V podstate sme z tejto situácie nešťastní a nevieme, čo robit, keďže bývame v 2izbovom byte, v ktorom vlastni podiel. Mame jedno 14 mesačne dieťa a druhé sa má narodiť v januári, muž vstáva do prace okolo 4:30, musí byt vyspaty, proste nepripadá do úvahy, aby sme si svokru zobrali k sebe, ked s touto diagnózou môže zit dalších 30 rokov a môže byt nebezpečná pre moje deti a navyse mám s tým morálny problem, keďže si nemyslím, že sa jedna o dobrého cloveka(vykaslala sa na syna, rodicov, v podstate muza oklamala o byt a dlhé roky nepracovala podľa mna z lenivosti a vzdy sa len na niekom vozila a prizivovala, celé dni sa len hrala na pocitaci a len tak sa plavila životom). Rekonštrukcia tohto bytu nás stala 20tisic, začali sme stavat dom, ale keďže mužov pôvodný zamestnávateľ skrachoval a musel brat to, čo bolo a ja som na rodicaku, najbližších 5 rokov nehrozi ani dom dokončiť, pretože už teraz platíme 700eur Hypo na pozemok a hrubú stavbu, takze nemame dalších 400eur platiť niekde svokre podnájom, aj keď jej muž nejaké peniaze už teraz dáva(na jedlo, lieky, či vysetrenia). Mužova sestra vyprava, ako si vezme hypotéku a mamu k sebe, ale keďže sa jedna o fluktuantku, ktorá v žiadnej praci nevydrzi dlhsie ako 3 mesiace, tak sú to len prázdne reci a spolieha sa, že jej otec raz umrie a dostane byt po ňom. Ako by ste riešili tuto situaciu vy?

negymama
4. nov 2019

aky podiel ma svokra na tom byte ? polovicu?
Skoda ze starki neprepisali darovacou zmluvou za zivota byt vnukovi co ich doopatroval. Na vasom mieste predam byt, svokre vyplatim jej podiel a za svoj podiel dokoncim svoj domcek.
co sa tyka vyzivovacej povinnosti dietata voci rodicovi, to sa musite niekde informovat, ako to je, ci sa to tyka aj dietata, ktore bolo predpokladam uradne zverene do pestunskej starostlivosti inych ludi a rodic ho nezivil.

andrea_82
4. nov 2019

Ako píše @negymama - tiez by som byt predala a za jej podiel by som jej platila domov socialnych sluzieb.

negymama
4. nov 2019

@andrea_82 tak podiel by patril matke a otazne ci matka to takto vyuzije na najomne alebo DSS... a este tam je ta dcera ktora bola tiez vyhnana z bytu otca. proste komplikovane, ak sa dcera dokaze sama zivit aj ona by mala prispievat matke... lebo tie domovy nie su lacne, ak sa jedneho dna minu matke peniaze, kto ho potom bude platit?

andrea_82
4. nov 2019

@negymama ano, ale ked bude mat mama peniaze z predaja bytu, nemoze od syna žiadať vyzivne. A ak ma taku diagnozu a zacina byt popletena, mala by mat sudom urceneho zastupcu, ktory bude spravovat jej majetok.

autor
4. nov 2019

@negymama na vyživovaciu povinnosť by svokra nemala od muza právny nárok, lebo ani ona ho nezivila(to mame zistené od právnika, keďže s ním ani nežila v jednej domacnosti, takze by jej to sud nepriklepol, ale zase je tam to morálne hľadisko, že jest niečo musí a keď sa jej nebudu kupovat lieky a nebude ich uzivat, psychiatrická povedala, že rýchlo pôjde dole, že možno skončí tak, že sa vôbec nebude vediet o seba sama postarat). Vlastni polovicu bytu(keby sa aj predal, z polovice neviem, či by sme jej nejaký jednoizbak vôbec kúpili a nemala by z čoho platiť zálohové platby a stravu, keďže pochybujem, že jej ID schvália viac ako 100eur, keďže väčšinu odrobených rokov mala za sociku a ponom, keď boli mzdy veľmi nízke. A nám to len skomplikuje situaciu, keďže prideme predajom bytu o strechu nad hlavou a kým by sme dom dokončili(na čo nemame teraz prachy, lebo by sme potrebovali refinancovať a navýšiť Hypo, čo mužovi teraz s tromi hladnými krkmi nerefinancuju, kým nenastúpim do prace) a neskutočne prachy by sme vyhodili za podnájom. A čo sa týka domovov sociálnych služieb, tu v Ba sú strašne drahe, nekonečne poradovníky a ešte nemá ani v kope diagnózy, lebo musí absolvovať kopec vysetreni(zatiaľ bola len u psychológa, psychiatra, neurológa, čiže ešte potrvá dat dokopy všetko len na žiadosť o ID a rozhodnutie o ID treba dokladovať k prihláške do DSS)..

mogaa
4. nov 2019

určite vyplatiť svokru(či už úver)alebo byt predať - ju vyplatiť a ísť do prenájmu....ak nebude súhlasiť , dať návrh na súd na vysporiadanie bytu - tam prezentovať dôvody prečo nechcete aby bývala s vami v 2-izbovom byte a navrhnúť riešenie...alebo jej zohnať nejakú ubytovňa a dočasne jej ju platiť.....2-izbový byt je malý pre 4ľudí, nieto 5-tich - o tom že 2 malé deti a rodičia a k tomu svokra - uplný horor...súd vám dá za pravdu - lebo je jasné že nemôžete byť s bábätkom + ďaľšie dieťa a manžel čo ráno vstáva do práce v jednej izbe a svokra v druhej....ale treba rátať s tým že svokru bude treba vyplatiť.....alebo sa dohodnúť so švagrinou a svokre platiť dočasne ubytovňu...

andrea_82
4. nov 2019

Ved nemusite vybavovat DSS v BA, kludne aj dalej, ci? My sme mali dedka v sukromnom zariadeni, bol plne leziaci a jedlo dostaval cez sondu a platili sme cca 500-600 €. Nemal ziadny prispevok od statu a zobrali nam ho rovno z nemocnice po porazke.

pribinak
4. nov 2019

Sla by som sa poradiť s pravnikom. Toto bude zrejme nejaka demencia. Ona nebude chciet ist do starobinca. Fuuu, predať byt a vyplatít ju

deti95060810
4. nov 2019

dobrého právnika ....ten možno by našiel nejaký spôsob aby vám ostal byt....svokru by som nechala u jej partnera kde bola doteraz....
do bytu by som si ju určite nebrala....😉

negymama
4. nov 2019

dobre a dcera co? necha mamu na ulici? aj ona potrebuje niekde byvat ci? Nemusia vobec byvat v Bratislave. za podiel z bytu nech si platia niekde kde je lacnejsie podnajom. navyse dcera ma aj pravnu povinnost sa o matku starat.
My sme inak takisto z fin. dovodov isli do nedokonceneho domu, jedna izba dokoncena, dalo sa varit kupat plus wcko, este ani skolaudovane nebolo... ale inak sme sa nevedeli pohnut. byt sme dali do prenajmu a tak sme vedeli dokoncit.

mogaa
4. nov 2019

@deti95060810 ale ak je čiastočný vlastník bytu, má právo tam chodiť a rovnako aj bývať - takže ju budú musieť vyplatiť, tam iná možnosť nie je

deti95060810
4. nov 2019

@mogaa však preto som ju poslala za dobrým právnikom...že či sa tam náhodou niečo nedá...😉
možno od syna nie moc pekné, ale koniec koncov ani maminka sa pekne nezachovala k synovi...😉

autor
4. nov 2019

@mogaa úver by nám už neprešiel, lebo mame vysoku Hypo a mužovi pritazujem ja a deti. Navyse je blbosť sa úverovať a vyplácať svokru z bytu, ktorý mal patriť mužovi, lebo keby sa bol zachoval ako ona, za tych 10 rokov opatrovania a nedokončenej školy, by si na ten byt aj sám zarobil a prišli by sme aj o tých 20tisic, čo sme dali do prerábky.. je tu aj riziko, že sa na nej začne priživovať sestra(buď ju nahovorí na kúpu bytu na Hypo za tie peniaze, alebo pôjdu niekam do podnájmu a nebude chodit do prace)-tá sestra je minimálne 4 roky po škole a naozaj doteraz nikde nevydržala dlhsie ako tri mesiace a potom bola vzdy polroka doma, chyba bol nevlastný svokor, že im toleroval takéto vylihovanie doma a živil ich.. a verim tomu, že keby po par rokoch prišla, tak muž jej začne dávať peniaze a čo by som mu na to mohla povedat, že nech necha umriet svoju matku od hladu?😞 mne príde najschodnejšie prispievať jej niekde na bývanie, takto nemusime ist my do podnájmu a riesit predaj až vtedy, keď budeme mat dom hotovy.. ono ani svokra sa k nám 2x netlačí, lebo vie, že po porode nemá kde spat, keď muž bude chodit spat k staršiemu synovi a ja budem spavat s mladším, proste nemala by sa kde v klude vyspat..

negymama
4. nov 2019

a k tvojim rodicom nemozete docasne kym sa aspon trosku nespojazdni dom? aby ste nemuseli platit drahe najmy. ale by som na jar sla , ked vravis ze je hruba stavba, aj s dvojpaltnickou varit do domu. ako chapem ze su tu male deticky, my sme s muzom ked sme stavali dom /5 rokov/ chodili kazdy vikend, v lete na cele tyzdne na dom s detmi, bojove podmienky ale prezili sme, aspon nebol pri tom sam... a mali sme 4 deti mmch,.

negymama
4. nov 2019

tak nech prispieva aj sestra matke na byvanie, mozu byt aj v podnajme aj v jednej izbe a dalej od bratislavy. ID moze dostat pomerne skoro. Mam kamaratku co ma polovicny id 200 eur cca /neviem ci to nie je minimalny/ za psych. diagnozu a sice pracovala predtym ale mala malu mzdu.

autor
4. nov 2019

@andrea_82 no len ona ešte nemá vysoký stupen odkazania, tým pádom ani neviem, či by ju zobrali a keby aj sme platili 500eur mesačne do DSS a z bytu by dostala polovicu - možno 50tisic, tak jej to vyjde možno na 8 rokov pobytu, keďže nemá ešte ani 60 a jej rodičia sa dožili cez 90, tak tazko povedat, či to je vhodne riesenie. Ona bude mat dôchodok čisto symbolicky, z toho si ani len stravu nepokryje..

negymama
4. nov 2019

tak ja uz neviem co tu? nic sa neda. zenska sa nezabezbecila ani vydajom, ani pracou, ani starostlivostou o deti , co by ju museli zivit... katastrofa.
Tak ked neni plne odkazana... nech doma hackuje, predava, privyrobi si na brigade ku ID ked ho dostane.,, dcerenka detto, Sak nech sa zobudia krasavice, kto ich bude donekonecna opatrovat, nie su male deti.

0kristina0
4. nov 2019

Napadlo ta vobec to, ze ked je tvoja svokra spoluvlastnicka, ze po jej smrti, bude polovicu z jej polovice dedit aj bratova sestra? Este mate moznost ponuknut svokre to, ze ju doopatrujete za podmienky, ze svoju polovicu prepise na syna.

autor
4. nov 2019

@negymama na dome ani priečky nemame, proste to je fakt hudba budúcnosti, kedy tam budeme byvat. Proste najschodnejsie mi je jej prispievať na bývanie, po materskej pôjdem do roboty, muž s jednym, potom druhym dietatom na matersku a budeme sponzorovať niekoho, kto nebol schopny za cely zivot sa o seba postarat, či o svoje dieťa, alebo rodicov a ja sa tomu nevlastnemu svokrovi ani necudujem, že ju chce vyštvať z domu a v podstate si vravím, že ju karma dobehla za to, ako cely zivot žila, len skoda, že na to doplatíme my..

autor
4. nov 2019

@0kristina0 určite som proti akémukoľvek doopatrovaniu v podstate cudzieho človeka, keďže som to pri mužovi a jeho starých rodicov zažila(od výmeny plienok až po schovávanie stolice do vankúšov, takýto psyhicki chori pacienti sú na starostlivost ešte viac nároční ako nejakí onko pacienti) a pri našom šťastí by sa z nej stal ležiak a dožila by sa aspoň 100rokov a to mi nestojí za žiadne peniaze a aby v takom prostredi vyrastali moje deti..

0silvia0
4. nov 2019

a aký má na toto všetko názor tvoj manžel? Ako to vidí on?

autor
4. nov 2019

@0silvia0 ten viní z tejto celej situácie maminho druha, že si nasiel milenku, že mamu vyhadzuje z bytu a je nahnevaný na neho, ale v mojich očiach je to muž s bozkou trpezlivosťou a ako píšem, necudujem sa mu, že už doma nechce strpieť ženu, ktorá sa cely deň len hrala na pocitaci, poriadne ani upratať nevedela a nevytvorila mu teplo domova(ona je studený cumak a on potreboval podľa mna citit teplo domova). A môjho muza stratégia je hrat mŕtveho chrobáka, chodit s nou síce po lekároch, dat jej nejaké peniaze a cakat ako sa vyrieši situácia sama..

yellow28
4. nov 2019

Tak zase a znova... V inej teme si pisala, ze si sama, nemas deti a si asi na zeny??? Si tu robis srandu?

0silvia0
4. nov 2019

@yellow28 ale prosím ťa, na MK je novinka, že môžeš pridávať chúlostivejšie diskusie anonymne, čiže bez klasického modrokoníkovského nicku. ČIže anonymných diskusií je tu momentálne viac od roznych anonymných ľudí, nepíše to jeden človek!!

autor
4. nov 2019

@yellow28 využila som anonymitu, keďže mám na profile foto a nepotrebujem, aby mi sem domov došla svokra vykrikovať, že ju riešim na fore

0kristina0
4. nov 2019

Svokra nema narok na byt v ktorom zije?

majka99999
4. nov 2019

@0kristina0 preco by mala, nicim neprispela, nie su manzelia, hocikedy vymeni dotycny druh zamky a zbohom.

0kristina0
4. nov 2019

@majka99999 tak to mi uslo, muslela som, ze su manzelia

mogaa
4. nov 2019

Ale je ti jasné že bez svokry byt nepredáte? Že vyplatiť ju budete musieť skôr či neskôr? Inak na vašom mieste jej prispievam na prenájom pokiaľ sa byt nepredá(čiže pokiaľ dokončíte dom) a u notára spísať zmluvu že po predaji bytu sa jej podiel poníži o sumu ktorou jej prispejete na prenájom(aby mala kde bývať)...Takže do predaja bytu jej budete prispievať na prenájom aby mala kde bývať a po predaji jej vyplatíte časť za jej podiel ponížený o to čo ste uhradili za jej prenájom.

ukulela
4. nov 2019

To, čo píše mogaa vyzerá ako dobrý nápad, zmluva u notára. Rovnako ak máte doklady od prerábky, tak tie by ste si mohli uplatniť pri predaji bytu a dostať tie peniaze naspäť. Lebo jediné riešenie je naozaj ten byt predať respektíve vyplatiť ju aby ste mali svätý pokoj. ak tam je nejaký nábeh na demenciu tak to treba podpisovať čím skôr nie že potom dcéra ju vyhlási za nesvojprávnu a spochybni všetky vaše dohody.