Problém so susedmi a odpadkami v paneláku.

damianam
14. jan 2020

Ahojte baby,

žijeme v panelákovom byte a máme problém so susedmi, ktorí sú s nami na poschodí. Nevynášajú odpadky a skladujú ich predo dvermi. Bývajú tam niekedy celú noc aj deň. Keď sme ich na to upozornili, tak ich odpoveď bola, že však oni si ich vynesú keď uznajú za vhodné. Na chodbe je z toho veľký smrad, hlavne v letných mesiacoch. Majú aj psa a vrcholom je, keď pred dvere dávajú aj psie exkrementy a pomočené podložky. Ak doperú prádlo dávaju pred dvere nádoby od aviváží a pracích prostriedkov, ak dopijú kávu, tak si nechávajú sušiť sos zo zalievanej kávy pred dverami. Chodíme domov s nechuťou a čakáme čo sa tam objaví nové. Upozornili sme ich viackrát a stále tá istá odpoveď. kontaktovali sme aj domovníka ktorý im rovnako dohovoril, ale oni si nič z toho nerobia a robia to aj naďalej. Chcem sa vás spýtať, či máte aj vy s niečím podobným skúsenosť a poradili by ste nám ako postupovať, aby sme nemali na schodisku smetisko a mohli pokojne bývať?

somtuporady
14. jan 2020

ak máte správcu bytovky hlásiť aj správcovi, určite domovníkovi povedať aby to riešil pred celou bytovkou, ak tam dajú niečo také smradlavé ako to po tých psoch ja by som bez váhania volala políciu, lebo to je spoločný priestor, čo majú pred bytom a nesmú tam predsa dávať veci čo by teoreticky mohli byť zdrojom nejakej choroby a nákazy.

danka808
14. jan 2020

@somtuporady to mas pravdu, len by som si zistila, ci je na to aj nejaky ten paragraf. No naj by bolo si proste spravit asi taku celodomovu schodzu ohladom toho

somtuporady
14. jan 2020

@danka808 prípadne v našom paneláku sme si na schodzi odsúhlasili že na chodbe kvôli hygiene a priechodnosti evakuačných ciest (tiež sme mali bordelárov) nesmie byť na chodbe vyložené nič - ani smeti. Ak sa niečo našlo normálne to dokumentovali a potom to odnášali za nich už rovno do smetí a chodili za nimi s faktúrami za vynesenie odpadu....ich to potom prestalo baviť (ale oni mali na chodbe skôr nábytok stále)

wena
14. jan 2020

Ja len, že je to dosť bežné, že ľudia nechavaju odpadky pred bytom kym ich nevynesu, už som to veľakrát videla. Asi im to príde normálne. Podľa mňa s tým neurobíte nič.

caroline_
14. jan 2020

@wena my to robíme tiež, ale maximálne že to dám večer pred dvere a ráno cestou do práce vynesiem. Robi to aj par susedov na našej chodbe a nič nesmrdi. Samozrejme keby tam boli výkaly to je už iná reč

mirola
14. jan 2020

Ja som to nikdy nerobila, ale dako mi to nevadilo. No preslo par rokov, a ako mam syna uz to sem tam robim aj ja, mam mega plny kos a uz sa tam nic nezmesti, som sama s malym dietatom, muz dva tyzdne prec, mama rodina vsetci su prec. Vyberiem smeti a dam ich na chodbu, lebo maly mi ich inak povyvlaka po celom byte. Pri najblizsiom odchode z domu ich vyhodim do kontajnera, su tam aj plenky, pocikane, pokakane este nikto sa nestazoval. A prazdne nadoby od avivaze, alebo kava by mi teda vobec nevadila. Ved to ani nesmrdi. Keby bolo vonku 30 stupnov a vo vreciach zhnite zemiaky a pokazene maso, to by bolo ine. Ale ak to tam maju par hodin, pripadne do rana a nevyteka z toho ziaden sajrajt asi by som to vobec neriesila. Ver, ze su omnoho horsie problemy so susedmi ako toto.

0kristina0
14. jan 2020

Toto robila nasa suseda pravidelne, jej z toho kosa aj vytekal nejaky humus a ako isla s tymi smetami ku kontajneru tak zanechavala za sebou stopy, tiez to obcas smrdelo ale nehovorili sme nic lebo sme mali suseda (dementneho), ktory tam zil so svojou mamou a ti ked otvorili dvere tak smrad v mastali by vam vonal. Taky smrad nezelam nikomu, vela krat som mala namale aby som sa nezgrcala. Takze tieto smeti ma najmenej iritovali. Uz tam chvalabohu nebyvame.

river_song
14. jan 2020

Akože možno drastické, ake ked si nedajú povedať, tak co s nimi. Ja by som o tie smeti asi par krat "zavadila" tak ze hop, rozsypalo sa im to pred dverami, pardon.. možno by ich to prešlo...

ibrunova
14. jan 2020

Treba pozrieť, či má mesto/obec ohľadom tohto nejaké VZN.

simca06022011
14. jan 2020

My a kopa susedov to tiež tak robíme, resp robili sme v paneláku. Ale určite ráno ideme do prace a vyhodím. Pripadne ked som riadila ráno a vylozila som niečo tak aj som to odniesla. Určite celý deň nič pred dverami nemohlo byť. V dome to nemôžem urobiť, lebo pes by mi to roztahal. Čiže skuste vysypať 😁 určite policia nebude takéto blbosti riešiť, maximálne im povedia a susedia im zase povedia ze je pred svojimi dverami budú mať čo chcú. Požiarnici keď chodia na kontroly pozerajú chodby ale vrecko 60l so smetami iste riešiť nebudú.. Iba trvalo odložené veci, kvetináče, skladiska haraburd medzi poschodiami, nábytok atď sa musel odstrániť.

michellemary
14. jan 2020

@simca06022011 čudovala by si sa, u nás kontrola riešila aj takéto "maličkosti."

damianam
autor
14. jan 2020

Čiže jediné riešenie je sa s tým zmieriť? No tak to bude teda veľmi náročné...

damianam
autor
14. jan 2020

@michellemary Práve to ma zaujímalo, či má s tým niekto aj konkrétne skúsenosti a vedel by nám poradiť. Chystám sa ku správcovi a uvidím čo nám na to povie. Máme malé dieťa a vysvetlovať mu, že nechytajto toto lebo sú to hovienka a radšej nechytaj ani tamto, lebo nevieme čo je vo vnútri. Malé deti sú zvedavé, ale radšej ju na poschodí beriem na ruky. Ale ak mám nákup to nejde.

mogaa
14. jan 2020

@damianam ja by som to vytiahla na domovej schôdzi určite ich mávate a treba to dať odsúhlasiť ostatnými nájomcami - že žiadne smeti predo dvermi....aby to bolo odsúhlasené v zápisnici, potom je to povinný riešiť správca

damianam
autor
14. jan 2020

@mogaa Chceli sme zvolať mimoriadnu schôdzu a nevyhoveli nám. Tak budeme musieť asi čakať na ďalšiu, čo bude možno niekedy v lete. Chcela by som ešte spomenúť, že my sme tam byt kúpili a prerábali, čiže nebývame tam dlho, iba 3 mesiace. S ostatným nájomcami sme sa o tom rozprávali, ale postavili sa k tomu tak, že oni to nevidia a nevnímajú. Chcem len podotknúť, že sa jedná o malú bytovku bez výťahu a bývame na samom vrchu. To znamená, že ostatní nájomcovia ani na horné poschodia nechodia, čiže ani nevedeli čo sa tam deje. Tak sme ich zavolali, že nech sa prídu pozrieť a boli prekvapení.

michellemary
14. jan 2020

@damianam pre začiatok by som urobila to, čo ti radí
@mogaa. Mamka je domovníčka, a jej bezp. technik povedal, že smeti tiež z bezp. hľadiska nemajú čo pred dverami robiť. Čiže susedka si ich tam môže vyložiť len na nevyhnutnú chvíľu. (Vyložím smeti, idem sa dovnútra obuť, následne ich vezmem a vyhodím.) Naša susedka toto tiež robí, máme v domovom poriadku za to určené pokuty.

simca06022011
14. jan 2020

@michellemary u nás nie.

mogaa
14. jan 2020

@simca06022011 to záleží od správcu a ostatných nájomníkov...pokiaľ sa na schôdzi odsúhlasí väčšinou nájomcov, že smeti nesmú byť pred dverami, môže sa odsúhlasiť aj pokuta za porušenie

evalin88
14. jan 2020

Pred tou domovou schodzov skus jiektore take extremy vyfotit nech mas dokaz.. my sme tiez mali takych susedov ale boli iba v podnajme a po neakom case sa odstahovali, inak to bolo velmi neprijemne..

simca06022011
14. jan 2020

@mogaa to asi nemalo byt mne 😊 ale keď už, som zvedavá na základe čoho a ako sa to potom vymáha od majiteľov bytov.

simca06022011
14. jan 2020

@damianam inak u nás v paneláku to pred upratovacimi manevrami, ktoré sme zaviedli, kvôli smradu - ale to boli tie staré zatuchliny ako v domove dochodcov, tiež vyzeralo tak, čím vyššie tým horšie lebo malo kto tam vyšiel. Najlepšie bolo, že tie humusacky co hore mali špinu ešte 30 ročnú, chodili nám vyklopavat ci sme umyli podlahu, kľudne aj každý týždeň. Voči vlastnému neporiadku sú ľudia imunni. Zdokumentuj si to, fot to, večer ráno na obed, ako dlho sú tam tie smeti, ďalšie odpad pred dverami. My sme mali suseda ktorému pes pravidelné robil potrebu v dome, a oni odišli a keď to neupratal niekto iný, tak ony až o pol dna/deň. Väčšina v paneláku bolo dôchodcovia, ale jeden mladý to od fotil a s dobrým komentárom nálepka na domovu nástenku. Detto na spindurov spolubývajúcich funguje zverejniť fotky na Facebook nech sa medzi známymi hanbia 😁 Môžete poskúšať, ale tu pokým ich nepresvedcite, neprehovorite, neviem ako ich môžete donútiť niečo robiť. Nemáte balkóny? Nech si to vyložia tam ak nechcú mať smrad v byte a nechce sa im po schodoch behať.

damianam
autor
14. jan 2020

@simca06022011 Všetko máme odfotené a zdokumentované. Fotiek máme toľko, že už nás ani nebaví to fotiť po pravde 🙂 Bordel je tam na dennom poriadku. Balkóny máme samozrejme, ale asi doma si neporiadok robiť nebudú, radšej to vyložia pred dvere. Máme pocit, že keď sme ich na to upozornili, tak ako keby to teraz robili naschvál. Lebo odídu ráno aj do práce aj so psom von a tie odpadky nechajú pred dverami.

damianam
autor
14. jan 2020

@simca06022011 A ešte jedna perlička k tomu upratovaniu. V bytovke je zaužívané, že ak má niekto službu, tak upratuje od svojich dverí až po vchodové. To znamená, že ak má niekto službu z prvého poschodia, tak upratuje len jedno, ale my musíme všetky 4. Na prvej schôdzi keď sme kúpili byt som sa na to pýtal, tak odpovedali, že oni hore nehodia, prečo by tam mali upratovať. Že tak to je zaužívané roky. To znamená, že sme na to opäť sami. Verím tomu, že ak by títo problémoví susedia bývali na prízemí a všetci nájomníci by chodili denne okolo toho bordelu, tak by inak rozprávali. ale to už je asi iná rozprávka...

simca06022011
14. jan 2020

@damianam rýchlo by som im to zrušila 😁 my sme si svoje poschodie striedali so susedom ako sa nám chcelo, a potom prízemie. Svoje poschodia nech si riadia ti co tam bývajú. Rovnako to je s výťahom atď. My sme nakoniec zaviedli upratovačku lebo polovica neumyvala nič.

maciatkolulu
14. jan 2020

@damianam to tie hovna majú akože na zemy? Nerozumiem. Véd daj nejaké fotky

evinqua
14. jan 2020

U nas sa deje podobne, malo chodim po schodoch, s malym vacsinou vytahom, ak idem sama tak dolu zbehnem a neobzeram, na poschodi sme dva byty a oproti nam byvaju najomnici, a teda za ten cas odkedy sme byt kupili, tak sa ich vystriedalo niekolko, mlade baby, parik, starsi pan, aktualne dvaja mladi chalani a tie vylozene tasky so smetami boli vzdy, niekedy aj tyzden a ich dvere su pred vytahom, takze ked nan cakam mam nutkanie im to zobrat a dat do kontajnera,lebo ja teda som nikdy smeti nevykladala, berie ich muz rano alebo ja ked ideme von, nepochopim to...nasi susedia nastastie zviera nemaju, tak vy si "uzijete" fakt. Na domovej schodzi u nas sa taketo veci diskutuju ale nijak sa to neosetrilo, asi je viac tych, ktori radi vykladsju smeti..

tahomi
14. jan 2020

Uf, sucitim, my sme sa nastastie prestahovali. Oproti nam byvala rodinka s detmi, inak zlati ludia, ale smetiak mali normalne pred dverami, cize to nie ze vreco, ale dokrajala cibulu a sup pred dvere. Pokadene plienky ani nehovorim. Ja mam silny zaludok, ale aj mna parkrat nadraplo ako to tam fajn kyslo

bluka2
14. jan 2020

Možno sa len skamaratit so všetkými, aby ste to na tej schôdzke v lete odhlasovali. Asi by sa to dalo, keď ostatní nemajú potrebu si pred dvere dávať smeti. Je to nechutne, ja keď tak vylozim iba nejaké plastové fľašky, proste nieco, čo nemôže smrdieť. Alebo susedov nejako podplatit kolacikom, zúfalé, ale moc moznosti nemáš bohužiaľ

damianam
autor
14. jan 2020

Ďakujem baby moc za konštruktívne podnety. Bude to asi beh na dlhú trať. Zájdeme ešte za správcom sa spýtať a skúsime aj v lete tú schôdzu, snád sa niečo podarí.

zalka
14. jan 2020

@damianam nepremýšľala si nad podnetom na okresnom alebo obecnom úrade. Predsa len občiansky zákonník hovorí § 127
(1) Vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmie nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne, prípadne v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok.

Nejde o dom, ale o byt v tvojom prípade ale tá prvá veta by sa dala aplikovať si myslím. A v tvojom vlastníctve a chodba je spoločným vlastníctvom všetkých, a tvoj sused ťa obťažuje týmto. Možno ked dostanú pár pokút z okresného obecného úradu tak sa spamätajú.