Problém so spolužiakom, ktorý bol vo väzení

janakor3
29. máj 2014

milé baby poraďte mi. Pred pár dňami sa mi ozval bývalý spolužiak ktorý bol vo väzení kvôli tomu že niekoho bodol. Bolo to dávno asi pred osmimi rokmi a ten clovek pri tom nezomrel. Zhodou nahod robi v blizkosti mojej prace minule sme sa videli asi na 2 minuty. Manzelovi to velmi vadi, ale najma preto lebo bol vo vazeni. Je to len spoluziak a ja za to na jednej strane nemozem ale na druhej strane by sa on chcel mozno vo velkom stretavat a to ja nechcem, nikdy sme neboli nejaki kamarati ani na skole tak preco by to teraz malo byt inak. Napisala som mu ze manzel si to nepraje a ze sa velmi hneva ze si s nim vobec pisem. Teraz ma trochu hryzie svedomie lebo mi rozpraval ze ake to ma tazke ze ho vyhodila rodina uz z 2 bytov ze byva u kolegu. Viem ze aj ked niekoho bodol tak taky nie je, nasiel si aj pracu a tesi sa zo zivota. Na svoju situaciu je velky optimista. Co by ste robili na mojom mieste? manzel mi je ovela prednejsi.

sisaha
29. máj 2014

@janakor3 asi nechapem.. nieco k nemu citis? Ved sa s nim nestretavaj..

tilly
29. máj 2014

a keby nebol vo vazeni, stretavala by si sa s nim? ak nie, tak neries, on si to musi nechat vysvetlit... ved nejde o to, ze tam bol, ale ze ty nemas zaujem...

elina25
29. máj 2014

človek čo niekoho bodne nemá psychiku po kope...Nikto nemá právu dvihnúť ruku na iného,ak by každý tak riešil problémy tak kde by sme boli?Je dospelý sú aj ubytovne nemusí bývať u kolegu,pokiaľ má kolega rodinu narušuje súkromie....Je dospelý a za svoj život si je sám zodpovedný ako si ustelie tak bude spať...A tebe taký človek stojí zato že budeš mať problémy s mužom???Tebe by sa pačílo keby toto robil tvoj muž ? Hm?

sashabb
29. máj 2014

@janakor3 hrá na city! Ak maš rodinu a nemáš záujem sa s niekym stretávať alebo kontaktovať, tak to jednoducho nerob. Nech si rieši svoju situáciu sám, zvlášť keď ste neboli ani dobrý kamaráti. To že ho rodina vyhodila už z 2 bytov asi o niečom svedčí a nebude všetko v poriadku.

fotoarch
29. máj 2014

psychopatov je plne okolie, zial nie s motorovou pilou ale v riadiacich funkciach, manipuluju obet, vytvoria pocit lutosti,zavislosti ci obdivu...Vysie iq,navonok prijemny clovek,doma alebo v praci peklo...Podotykam,ze ich neodsudzujem - ale treba o tom vediet kym nam stupia do zivota a zacneme konat tak, ze sa zacneme obhajovat ze inak sa neda, LEBO

stefka33
29. máj 2014

@janakor3 Neviem či som správne pochopila čo chceš. Ak sa ho chceš zbaviť bez toho aby si ho urazila, tak mu povedz, že manžel na teba žiarli a nech ťa už nekontaktuje, lebo máš z toho doma zlotu.

klincek
29. máj 2014

@janakor3 asi si to uz vyriesila, ked si mu napisala, ze manzelovi by vas kontakt vadil..
podla mna ale nie je nic zle na ked prehodite par slov pri nahodnom stretnuti niekde vonku. ak ti nie je vyslovene neprijemne s nim komunikovat, tak tomu cloveku to moze v jeho situacii prispiet k psychickej pohode. sama pises, ze sa snazi fungovat normalne. mne by to v takom pripade problem nerobilo. mimochodom dostat sa do vazenia je niekedy jednoduchsie nez si vasina ludi mysli 😉..jasne ze ublizenie na zdravi nie len tak hocico, ale da sa tam skoncit aj za mensie hriechy. a za osem rokov sa clovek moze dost zmenit. tak ak si svoje odpykal a dnes je z neho normalny clovek, niet sa coho bat.

elise
29. máj 2014

@janakor3 ak to bol spolužiak tak ste počas školy mali kopec zážitkov na ktoré môžete spiminať nielen na stretávkacha a to že bol vo vezeni to bolo ty si ho poznala inak v škole, možno sa chce len citiť ako normálny človek nie ponálepkovaný že bol vo vezeni a je rád že so spolužiakov tretol aspon teba . ja by som nerobila z toho vedu. ja mám spolužiaka zo strednej čo bol vo vyšetrovacej väzbe ( podla jeho slov je to horšie ako vezenie) ale bol v tom nevinne a mna ani nenapadlo ho za to sudiť na stretávke sme si vymenili a j telefonne čísla a normálne sme sa bavili mnaželovi sa ot tiež nepáčilo ale vysvetlila som mu čo a ako a pochopil. už sa poznáme veľa rokov tak si s manželom samozrejme dôverujeme a mne dobre občas padne zaspominať na strednu školu 🙂

laicka
29. máj 2014

neveim na co si mu take pisala ze manzelovi sa to nepaci...jednoducho prestanem odpisovat a hotovo. Mlady pan nemoze byt celkom ok ak takto reagoval - bodnutim-. Ja by som sa bala este aj o muza ze mu nieco spravi lebo mi zakazal stretavat sa s tebou

mysicka36
29. máj 2014

Ja chápem jeho, že stratil kontakt s priatelmi, mnohí ho odsúdili aj rodina... zle sa mu adaptuje s takou nálepkou v normálnom svete. To ale neznamená, že zato že ťa stretol pri robote sa má na teba upnúť.
Velmi milo a slušne mu vysvetli, že ty už máš starosti s domácnosťou, s deťmi a nemáš proste času na komunikáciu. Takto by som to riešila ja.

ivett1
29. máj 2014

@janakor3 veď sa s ním nemusíš stretávať, preto ťa nemusí hrýzť svedomie ... 😅 ... tak ste sa stretli a čo? ... nie si povinná mu ani pomáhať, keď nechceš ... čo je na tom ... ak je normálny, tak pochopí aj tvoju "výhovorku", že si to manžel neželá ...ak nie je, tak tiež ...len, aby ťa nezačal vyhľadávať on, keď tebe je to nepríjemné ...

linda20111
29. máj 2014

@janakor3 Na tvojom mieste by som ho ignorovala, pretoze taky clovek ktory ma v svojom zivote same problemy prinesie problemy aj tebe. Keby bol normalny nevyhadzovali by ho z bytu az 2x a nesedel by v base. Snazi sa na niekoho nalepit kto by mu pomohol mozno len nema s kym travit cas alebo skor si myslim ze hlada aj materialnu, financnu pomoc. No a koho by lahsie oblbol ako citlivu zenu ktora ho lutuje? Radim ani nepomysli na to ze by si mu nejako pomahala, ani nepocuvaj jeho problemy, vobec na nho nemysli. Ty mas svoj zivot , nepustaj ho do nho. Tvoj manzel ma pravdu.

lenbea
29. máj 2014

@janakor3 manžel sa asi o Teba boji. a aj keby nebol vo väzeni, čo sa maš čo s nejakym chlapom stretavať. on to nemôže od teba žiadať, nech by mal na to akekolvek dôvody. a Tebe ho je asi len luto, ale ked ma tolko optimizmu, asi sa nemusiš onho bať. možno ho rodina prijme časom späť.

rhoy
29. máj 2014

@janakor3
Teoreticky by ste mohli byť v písomnom kontakte, ale i tak nepoznáš jeho psychický stav. Mohol by sa na teba nezdravo naviazať ako na osobu, ktorá ho podľa neho jediná chápe a neodmieta... alebo chorobne v dôsledku psychickej nepohody, emočnej nestability až poruchy, ktorá sa dá u takých ľudí predpokladať, hoci nepoznám okolnosti incidentu s bodnutím. Určite k tomu musel byť aj odborný psychologický alebo psychiatrický posudok, ktorý asi nepoznáš.
Nemáš povinnosť byť s ním v kontakte, ale, ak má problémy a nezvláda ich, prípadne je jeho adaptácia po väzbe sťažená, môžeš mu pomôcť vyhľadať odborníka.

mawka
29. máj 2014

jaj dievcata, zase tu odsudzujete a posudzujete cloveka, ani neviete preco bodol, za akych okolnosti. viete vy vobec, ze aj za ublizenie na zdravi v sebeobrane mozete byt trestani? no, tu to tak proste je. ja som mala buracku, zranili sa tazko dvaja ludia, bola som uznana vinnou z trestneho cinu tazkeho ublizenia na zdravi z nedbanlivosti a teraz co, akoze mam chodit po kanaloch? base som sa vyhla len tak tak, ale bez trestu som neodisla. a teraz key ste citali vypis z registra, kde mate len paragraf a nic k tomu, odsudzovali by ste ma, ze som psychopat? u nas ked clovek zabije, dostane menej ako ten, ktory neumyselne sposobi poskodenie zdravia burackou alebo v sebeobrane. uz prestante byt take uzkoprse. len moralizujete a o podrobnostiach nemate sajnu.

Zeny sa vydajom nemaju stat ovcami, ktore budu na slovo posluchat partnera, manzela. Zena je svojpravna bytost, ma pravo sa stykat kde chce a kedy chce a s kym chce. Tak isto muz. Ale dolezita je dovera. Preco by sa zena nemohla stretnut so spoluziakom hoci aj s cistym registrom? Ak su si manzelia svojimi citmi isti, ked si doveruju, tak si nemaju zakazovat kamaratstva. Ak chce jeden alebo druhy podviest urobi to aj bez toho, aby sa oficialne stretaval s nejakou kamoskou/kamosom na kave.

Zakazy, prikazy, obmedzenia nic nevyriesia. Akurat vas dostanu na antidepresiva a k rozvodovemu pravnikovi. Preto je tolko zien v manzelstve nestastnych. Lebo svojho muza beru ako svoj majetok. Lebo sa mu odovzdaju cele. Lebo mu vezmu slobodu a nenechaju ho dychat. A tymto beru slobodu aj sebe.

rakywanda
29. máj 2014

ak sa s ním chceš stretnúť tak sa stretni. ak nechceš povedz nie, ale nevyhováraj sa, že manžel si to nepraje.

kikushka2386
29. máj 2014

Nema ta preco hryzt svedomie....nic si neurobila.popravde pride mi to tak ze mozno by si sa chcela stretavat snim.nemusis sa vyhovarat na manzela staci napisat ze ty to nechces.
Na druhej strane netreba hadzat vsetkych do jedneho vreca ked nevieme ako to bolo a co sa odohralo pred tym ako isiel do väzenia.

kikushka2386
29. máj 2014

@rakywanda presne tak isto som to aj ja myslela.keby sama nechcela sa stretavat nevyhovara sa na manzela

beruska141
29. máj 2014

ja by som zistila, PRECO sa ti ozval.... aj ja som mala podobneho "kamosa", sice nesedel v base, ale rozvedeni, kazdu chvilu ina praca v inom meste, tri deti, s ktorymi sa nestretaval, velmi mi ho bolo luto. strasne sa chcel stretavat, ked pracoval v meste kde ja, tak sme sa parkrat stretli, vraj nema peniaze, nechal si aj kavu aj drink zaplatit a potom ze si potrebuje odomna pozicat, bo do vyplaty daleko a v novej praci mu nedaju zalohu po tyzdni a bla bla bla. hadaj ako to dopadlo, co som mohla, to som mu dala a viac som ho nevidela....

mawka
29. máj 2014

@beruska141 nepoziciavat. a chlapovi nikdy. zasadna vec. ale asi sme sa nejakym sposobom kazda poucili 🙂

beruska141
29. máj 2014

@mawka bol to moj kamarat z detstva, velmi sme si rozumeli, no potom sa nase cesty rozisli na par rockov a ked sme sa znova stretli, velmi sme sa z toho tesili. mne sa darilo, jemu nie. on nebol zly, len co mohol, pokazil. dlhe roky sme sa poznali, nemala som dovod mu nepoziciat, pracu mal, nebol to flakac, len nemal uz ani za co potraviny si kupit a do zalohy daleko. neni mi luto za tymi peniazmi, ale za tym, ze som prisla o dobreho kamosa

janakor3
autor
29. máj 2014

uz som mu jednoducho povedala ze manzel nechce aby som sa s nim stretavala aj to kvoli comu... a musi to jednoducho pochopit, my uz s manzelom tvorime rodinu uz to nie je iba o mne... a co sa tyka ci sme boli nejaki fest dobri kamarati na skole tak to vobec... a ozval sa mi neviem kvoli comu a suhlasim s tym nazorom ze manzel sa o mna urcite boji preto tak reagoval ako reagoval...
ako keby sme sa stretli nahodne alebo sem tam napisal na fb tak nie je problem ved dnes ako pisala jedna vyssie je hocikto v base...
ale tak on odkedy si ma pridal na fb tak mi stale vypisoval. do toho sme sa stretli a uz sa ponuka len na kavu na kavu a to fakt nemam zaujem...

ale myslim ze to pochopil a uz ma nebude kontaktovat

quixina
29. máj 2014

@janakor3 čo by som robila na Tvojom mieste?
dávala si sakra veľký pozor !!!

ako môžeš o niekom, koho nepoznáš, napísať, že "on taký nie je" ?
ako vieš, aký vôbec je?

dávaj na seba pozor !! Tvoj manžel vie, prečo sa mu to nepáči

sisaka
29. máj 2014

@janakor3 ja si myslim, ze je chyba hovorit, ze manzel si nezela .... to a to.
Ja by som si to vykladala, ze manzel si nezela, ale ty by si aj chcela, to je take velmi povzbudzuje, taktiez to vyznieva tak nesvojpravne, ako male dieta, ktore hovori, ja by som sa s tebou aj isla hrat, ale rodicia ma nepustia.
POdla toho, co pises, ten clovek ma ocividne problemy, nechcela by som, aby ma do niecoho stiahol a dala by som mu jasne najavo svoj postoj. Ale nie som si uplne ista aky je tvoj postoj. Ty by si sa s nim aj kamaratila, keby manzel dovolil ? , tak nejak mi to vyznelo, ze je ti ho luto, tak by si mu aj bola kamoskou (z lutosti) Ak nie, treba mu dat jasne najavo SVOJ (nie manzelov) postoj, slusne, ale jasne, ak sa stretnete, pozdravit sa, prehodit slovo dve, ale nenechat sa vtiahnut do nejakych dlhych debat a rozhodne odmietnut ist si s nim sadnut na kavu/caj.

mawka
29. máj 2014

@janakor3 tak nechce manzel alebo nechces ty. ak nechces ty, tak si si ho nemala davat ani na fb do zoznamu a ani si s nim menit cislo, ani nic. proste treba byt asertivna. alebo robis len to, co ti manzel povie?
ak sa ti kamos nezdal od zaciatku, mala si mu jasne povedat sorry, nebudeme sa stretavat ani kontaktovat a vybavene.

to tu potrebuju zeny uz povolenie od chlapa na vsetko a vodit za rucicky? ked nieco nechcem, poviem jasne nie a hotovo. a nebudem o tom polemizovat. a ak nieco chcem, poviem jasne ano, vypocujem si nazor manzela, ale nenecham si rozkazovat a manipulovat. som svojpravna, proste si budem konat podla svojho uvazenia a slobodnej vole.

eeffka
30. máj 2014

@janakor3 ludia co ste na tom FB uz uplne osprosteli ???
citujem : .....odkedy si ma pridal na FB..." to si mu ako poslal TY ziadost o priatelstvo? alebo ti poslal on a a opat TY , odkliknes cloveku o ktorom vies taketo veci...

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mawka
30. máj 2014

@fidka79 no, neuveris, ale 1. znalecky posudok bol zly, tak to vysetrovatel dal posudit ustavu do ziliny, kde vysli 4 moznosti, z toho 3 v moj prospech, 1 fifty fifty, svedkovia vypovedali v moj prospech, v podstate na vine bola podla mna obec alebo VUC, pretoze krizovatka naprd, rozhlad naprd, zle oznacene a aj tak ma po 6 rokoch /3 roky u vysetrovatela, 3 roky sa tomu venoval sud plus odvolavacky, atd./ uznal vinnou v plnom rozsahu. no to vies, ked do teba nabura syn policajta, vzdy budes vinna 😉 😉

janakor3
autor
31. máj 2014

@eeffka asi som sa zle vyjadrila on ma poziadal o priatelstvo, a tie veci som o nom nevedela...

janickacrazy
31. máj 2014

@mawka ach jaj, otrasne fakt, ziadna spravodlivost tu nie je na tomto Slovensku
@janakor3 ja poznam jedneho chalana, co bol tiez v base a to dokonca 10 rokov za lupezne prepadnutie, lenze bol vtedy mlady a hlupy, kamosi ho nahovorili, teraz je uz viac ako 10 rokov vonku, vedie usporiadany zivot, je dokonca uspesny podnikatel (nikto ho nechcel zamestnat, tak musel zacat sam), podla mna je uplne v pohode, slusny ku kazdemu, ale tiez to mal tazke, mnohi ludia sa mu obratili chrbtom, aj z jeho rodiny