Problém s rodinnými príslušníkmi

glumik123
15. dec 2012

Ahojte zienky! Tak som sa registrovala...lebo potrebujem radu, nestranne nazory atd. Pravdepodobne to bude dlhe ale musim sa rozpisat... Priatel je z dediny na strednom slovensku, prisiel do bratislavy studovat ked mal 18rokov. Teraz ma 23, konci skolu, rodicia ho uz davno nezivia,zaraba si na seba nadpriemerne dobre na to ze studuje dennou formou. Sme spolu vyše roka. Rodičia mu navrhli ze mu pozicaju peniaze na kupu bytu - bola by to klasicka pozicka, urobia zmluvu vsetko bude na papiery, jednoducho nebude splacat banke, ale rodicom. Tak sme si povedali ze to je skvele, zacali sme hladat byt!..Po par tyzdnoch volali ze mu pozicaju za jednej podmienky, ze v tom byte bude byvat aj jeho brat. Tak si vravime, ze ved pol roka kym skonci priatel skolu tak ešte mozeme byvat pokope. Nasli sme vhodny byt, vsetko dohodli a jeho rodicia, opat zmenili nazor...a znova a znova...budget je dost nizsky na to aby sa nasiel byt s nepriechodnymi izbami, v dobrej lokalite, atd atd, tak sa rozhodli ze na priatela nasiju byt ktory vyberu oni (nechcem byt hnusna ale pride mi to dost drze, nakolko chcu aby spacal nejaky byt ktory mu/nam vobec nevyhovuje). Hladame byt, trojizbovy (aby tam mohol byvat aj jeho brat s frajerkou), ale bohuzial ta lokalita vychadza v tych peniazoch velmi zle, rodicia sa dokonca aj vyjadrili ze pozicaju nam aj viac, ale my viac nechceme, ved to budeme splacat a upisat na seba 150 tisic za byt ktory nam absolutne nesedi nechceme. Tak vznika problem, za ten cas sme sa rozhodli ze by sme chceli byvat uz aj sami, jeho brat by tam mohol byvat maximalne tak pol roka, co sa im nepaci lebo oni si myslia ze tam bude ubytovany 5 rokov aspon. Ja s priatelom sme sa zhodli ze to takto nejde, my chceme mat sukromie, zatial co jeho brat by najradsej byval zadarmo. Rodicia to nechcu pochopit, dokonca sa vyjadrili ze my dvaja spolu urcite nebudeme, neveria nasmu vztahu a boli by najradsej keby som v tom byte ani nebyvala. Beru to akoby kvoli mne jeho brat nemal kde byvat a ze som sebecka Tak dievcence, ako z tejto situacie von ?!

hradnapani
15. dec 2012

@glumik123 no ak je to takto, tak by som peniaze od rodicov nechcela a hypoteku financovala z vlastneho zarobku. Jedine tak sa vam nikto nebude starat do zivota, aj ked je to tazke financovat si to sami. Ale za pocit slobody to stoji 🙂 Alebo kaslat na hypoteku, chodte do podnajmu a za par rokov sa situacia vykrystalizuje. V takomto stave by som do toho nesla.

glumik123
autor
15. dec 2012

Dakujem! ..ja uz neviem co si mysliet...lebo ocakavaju ze teraz oni sa rozhodnu ze tento byt chceme ty si ho kupis a budes splacat, a obavam sa ze ked povieme "nie" tak sa urazia ze nechceme pomoct jeho bratovi s byvanim ktory je v podnajme. ale my sme v podnajme tiez :( uz teraz sa hnevaju...a ja som ta zla!

glumik123
autor
15. dec 2012

Dalsia moznost je taka, ze byt kupia a napisu na jeho brata, s tym ze my budeme docastne byvat, ale ako som vravela, to tiez nechceme. Je to zvlastna situacia, lebo jeho brat nechce ostat v tomto meste a jemu by tu ten byt bol "na nic" hlavne keby ho mal splacat... Alw my s nim nechceme byvat tak ci tak! ...ako im vysvetlit ze urobia chybu ? a ze my nechceme byt "ti zli"?

lutziy
15. dec 2012

myslim ze by bolo pre vas ovela lepsie zobrat si hypoteku z banky... splacat ju budete tak isto..a v banke vam nebudu davat podmienky s kym a kde mate byvat... 😉

hradnapani
15. dec 2012

@glumik123 je to taka patova situacia, lebo vas mozu vydierat do buducna tym, ze oni pozicali peniaze, tak mate robit, co povedia oni, vratane ubytovania brata (co mi pride dost chore, byvat s bratom v jednom byte - to akoze ked pridu deti casom,tak potom co dalej?). Z vlastnej skusenosti ti mozem povedat, ze poziciavanie penazi v ramci rodiny, kde nie su uplne stopercentne dobre a jasne vztahy, je velmi zradne! a teda neodporucam...

glumik123
autor
15. dec 2012

@lutziy aj to by bola moznost, no hypoteku si ešte nemozeme zobrat :( aj ked sme na nu pripraveni, priatel stale studuje, denne, aj ked zaraba akoby pracoval full time

hradnapani
15. dec 2012

@glumik123 no a ta druha alternativa, ze byt bude na brata pisany a vy u neho , tak to je uplne zle. Nic nevysvetlujte, ste dospeli, nemusite sa nikomu spovedat a vysvetlovat, staci oznamovat 😉 Urobte si tak, aby ste boli vy spokojni a hotovo.

henika06
15. dec 2012

Tak sorry ale toto je fakt dosť choré....radšej by som zostala byvať sama a časom si nasporila aj keď je to ťažké ale upísať sa takýmto spôsobom mi príde hlúpe. Toto by som nespravila budete mať ešte horšie bývanie keď budete v 3 izbovom byte 4 ľudia ako keby ste nemali žiaden byt. Môj názor mi bývame u svokri a byva tu ešte aj priateľov brat ale kľud je na nezaplatenie viem o čom píšem🙂)

hradnapani
15. dec 2012

@glumik123 a este, ked uz som sa rozpisala... 😉 kolko mate obaja rokov? zrejme pod 25? tak to mate este more casu na hypoteku, ostante pekne v podnajme a ked zacnete poriadne zarabat, tak hura do banky a kupujte byt. Nemate sa kam ponahlat...

glumik123
autor
15. dec 2012

@hradnapani s tymto uplne suhlasim, ale ako som vravela, bude to pozicka, vsetko ma byt v zmluve, bude sa normalne mesacne splacat.. aj ked, stale to je rodina :/ a urcite by to bolo pre nas jednoduchsie, co sa deti tyka, tie chceme mat co najskor kedze po financnej stranke sme v pohode, bohuzial,ten brat by nam to kazil, a mam pocit ze jeho rodicia su proti aby sme byvali spolu a nieco do buducnosti planovali. Som zvedava co sa z toho vykluje, ale obavam sa ze po tom vsetkom ako nas tahali za nos nebude dobra ani ta oficialna pozicka od nich :(

glumik123
autor
15. dec 2012

@hradnapani k hypoteke, radi by sme boli vo "svojom" 🙂 zbytocne to odkladat (moj nazor) ked si to mozeme dovolit, navyse, je mi strasne ked vyhadzujeme za najom akoby mesacnu splatku hypoteky a pritom nic nevlastnime 🙂 takze chceli by sme do svojho co najskor

lutziy
15. dec 2012

@glumik123 ved deti mozes mat aj v podnajme... myslim ze ked uz teraz menia pravidla kazdy den a nic nie je dobre tak to tak bude stale...a budu vznikat iba zbytocne problemy, stres...atd

glumik123
autor
15. dec 2012

:((( boze..toto si fakt po skoro 9 mesiacoch vyberania najvhodnejsieho bytu v najvhodnejsej lokalite nezasluzili

glumik123
autor
15. dec 2012

A teraz mi napada dalsia otazka, dat im pocitit nas hnev??????? alebo to uz neriesit a tvarit sa ze nam vobec "neublizili" ?

lutziy
15. dec 2012

asi sa tvarte ze je vsetko v poriadku...ak ukazes hnev, vyvola to dalsi z ich strany...a takto dookola... radsej pockajte... ale pozicka od nich teda vobec nie je dobry sposob ako sa dostat k vlastnemu byvaniu... 😉

luciaaak
15. dec 2012

najskor sa porozpravaj s frajerom, co si o tom mysli on a skus mu vysvetlit preco nie je dobre brat si pozicku od rodicov, budu z toho len spory. od jeho rodicov je mile, ze sa rozhodli pozicat peniaze, ale nemaju vam diktovat ako s nimi nalozite, aky byt si mate kupit a kto tam bude byvat. aj ked chapem, ze ked vam pozicaju peniaze, tak uz nemaju co dat bratovi, tak chcu aspon aby mal kde byvat. urcite by som radsej pockala rok, dva niekde v podnajme kym nebude mozne zobrat si hypoteku. pozicku od rodicov este ani nemate a uz zacinaju byt problemy

p.j.jacky
15. dec 2012

tie peniaze by som odmietla a radsej by som sa zadlzila banke... asi tak v skratke 😉

glumik123
autor
15. dec 2012

@luciaaak ..dakujem za prispevok..na jednej strane chapem aj ich, vobec im to nezazlievam, ale bohuzial nemozu mat vsetko co si zmyslia. priatel ma taky isty nazor ako ja, a dalsi prolem je ze jeho brat si mysli ze bude s nami byvat zadarmo, my ho budeme splacat a vsetko platit a on s frajerkou nam da mozno sto eur mesacne, pritom ked sme to ratali vychadza to dokopy cca 500e mesacne. Aj to je jeden z dovodov preco ho v tom byte s nami nechceme. Ale asi mate vsetci pravdu, :( ja som iba dufala ze to bude "bez problemov" ako tvrdili na zaciatku, klasicka pozicka atd atd :( a teraz nas takto podrazaju a ešte su urazeni

jasmika
15. dec 2012

Ja by som peniaze od jeho rodičov za takých podmienok nebrala.. a ked si to môžete dovoliť tak,by som si našla pekný podnájom a potroške šetrila na svoj vlastný byt... Hypotéky je najhoršie zlo čo môže byť... zrujnuje to človeku život, nervy aj zdravie... Ja toto proste pokiaľ nieje najhoršie by som nebrala.... mali sme trocha požičané od mojej mamy..a to sme mali ťažké časy.lebo manžel prišiel o prácu..boli sme totálne na dne a ja proste neviem žiť s pocitom, že som niekomu niečo dlžná... a ešte sa úpísať na 20 rokov...alebo tak... fúú to by som nechcela...
Ale to je len môj názor 😉

luciaaak
15. dec 2012

@glumik123 ja ich tiez chapem, aj to ze chcu aby tam brat byval. chcu vam pozicat asi aj pre nich vela penazi a chcu mat pocit, ze mozu o nich rozhodovat, nech ich neinvestujete zle, lebo ich este ciastocne beru ako svoje. a to najmenej ako sa im mozte odvdacit je, aby tam brat byval, ked jemu nedali (nepozicali) nic. ak sa aj urazia, bude to chvilkove, ale aak vam tie peniaze pozicaju, tak problemy budu aj ked im ich splatite

zaneta08
15. dec 2012

no ja by som ešte urobila posledný pokus dohodnúť sa s nimi, navštívte ich, najlepšie aj s bratom a jeho frajerkou, sadnite si všetci spolu a diskutujte. Povedzte im svoje požiadavky, ale bez hnevu a emócií. Vysvetlite im, prečo chcete bývať v inej lokalite, ako si to oni predstavovali. Brat a jeho frajerka by mali splácať polovicu nákladov za bývanie. Možno sám jeho brat nakoniec cúvne a budete mať vyhraté. A ešte k tomu, že ty si tá zlá, oni budú požičiavať synovi alebo vám obom? A bratova frajerka im nevadí? Možno keď uvidia, že to spolu myslíte vážne a presvedčíte rodičov, že máte perspektívny vzťah, tak sa k Vám budú správať inak. Za pokus to stojí a idú Vianoce, možno sa skôr dohodnete. Len si treba všetko vyrozprávať. Je lepšie mať pôžičku od rodičov ako od banky, je to väčšia istota. To je môj názor.

glumik123
autor
15. dec 2012

@zaneta08 mam podobny nazor 🙂 oni budu poziciavat v podstate priatelovi, byt bude pisany nanho 🙂 oni sa vyjadrili ze im na frajerkach nezalezi, ze oni chcu zabezpecit dvoch synov. Podla mna to je blbost a je naivne mysliet si ze tam budu byvat bez nas. Blbe na tom vsak je to ze ja som z BA - ja mam kde byvat u rodicov, ale priatel, jeho brat aj frajerka su z druhej strany slovenska takze pokial by sme sa tam nezmestili vsetci, jediny kto tam byvat nebude som ja.. :(

sisaha
15. dec 2012

@glumik123 do buducna by som s variantou, ze byt bude iba priatelov a planujete spolocnu buducnost nesuhlasila..Pretoze ak sa vezmete a peniaze bude splacat rodicom, tak to uz bude splacat z vasho spolocneho a v pripade rozvodu (ano, aj na taketo veci treba mysliet), odides s holym zadkom.
Ak teda planujete spolocne byvanie a zivot, ja by som volila cestu hypoteky. Aj ked je mozno varianta rodicia jednoduchsia - je to len zdanie..Usetrite si neskorsie problemy pocnuc organizovanim vasej domacnosti, cez ubytovavanie v "ich" byte dalsich rodinnych prislusnikov a podobne... Ich pomocnu ruku by som si nechala v zalohe ak by nastala situacia, ze by ste sa ocitli v problemoch a potrebovali by ste urychlene vyplatit banku.

lila69
15. dec 2012

@glumik123 vies, ono niekedy sa neda "zostat dobrym". Priatelovi rodicia tie peniaze zjavne nechcu pozicat nezistne - ako pomoc pre svoje dieta, ale maju vela roznych poziadaviek, a podmienok co pre Vas nebude vyhodne. Preco by mal byt splacat tvoj priatel a jeho brat tam byvat zadarmo, a k tomu este 5 rokov??? Ved ak by ste spolu zostali , tak za 5 rokov uz mozte mat dieta, rodinu, a to sa budete delit o byt s priatelovym bratom a jeho frajerkou (co moze byt kazdy tyzden nejaka ina??). Ja by som tu ponuku slusne odmietla, s tym, ze bohuzial tie podmienky ktore su nastavene tvojmu priatelovi nevyhovuju.

prasiatko30
15. dec 2012

@glumik123 to je jednoduche povedat priatelovym rodicom ze dakujete pekne za ich dobru volu ale vam to nevyhovuje a nechcete aby vam tie peniaze pozicali, vy dvaja si bud najdete podnajom alebo zoberiete si hypoteku a zariadite sa tak aby vam to najlepsie vyhovovalo a bez toho ze by priatelovi rodicia sa citili v prave kecat vam do zivota - uvedom si jedno pokial od nich tie peniaze zoberiete aj ked len na pozicku oni vam budu klast podmienky stale - podla toho co si napisala to uz robia a stale nieco menia - cize ak mate nieco splacat tak nech je to aspon podla vasho gusta a ak mate mat podnajomnika tak len takeho ktoreho sa mozte bez vycitiek a rozbrojov v rodine zbavit vobec by som nad tym ani nerozmyslala

prasiatko30
15. dec 2012

@glumik123 ako je este druha moznost nech si rodicia kupia byt v bratislave a nechaju tam byvat svojich synov - pre priatelovych rodicov to bude investicia - nemusia platit najomne synom a ked sa im nebude pacit byt mozu predat a ak to spravia dobre mozu mat aj nejaky zisk - po ich umrti sa detom podla prava rozdeli cely majetok a ziadne problemy ze tebe sme dali to tebe hento a problemy s nevestami alebo len prechodnymi frajerkami ak od synov nebudu vyzadovat aby platili najom ale budu platit len elektrinu vodu - to jest len bezne naklady chalani tiez mozu usetrit a postavit sa neskor na vlastne nohy a hotovo bez nejakych poziciek s krkolomnymi podmienkami a hlavne mozu kupit byt ktory sa im paci a nastahovat tam tych synov ktori oni chcu

glumik123
autor
15. dec 2012

@prasiatko30 ahoj..aj to je jedna z moznosti, ale to nie je take jednoduche, kedze moj priatel je jediny ktory chce byvat v bratislave, ostatni surodenci podedia domy pozemky atd v ich dedine kedze sa stahovat nechcu, ta pozicka by sa skladala z nasporenych penazi pre surodencov ( je ich 5 a kazdy ma po 40tisic) a my by sme im to mali splacat, kedze ostatni surodenci peniaze momentalne nepotrebuju - nechystaju sa stahovat a aj keby tak maju kam pretoze maju ine domy, podkrovne byty atd. Takze radsej si tie peniaze nechaju, pre istotu a nebudu ich oni "zbytocne" investovat. druha vec je ta ze 3i byty v bratislave do 100tisic eur najdes mozno v dubravke alebo vo vrakuni, a tam je ta investicia velmi neperpektivna a ešte by mohli prist mozno aj o 10tisic eur, a to by urcite neradi, my s priatelom sme skor pozrali investicne byty, co najblizsie pri centre, zaroven so zelenou, detskymi ihriskami atd, (mam reality zmaknute kedze sme hladali byt ako blazni 🙂 ) zatial co oni sa nepozreaju na lokalitu, ale na velkost bytu a cenu, nie je take jednoduche kupovat byt niekde kde to clovek nepozna a pozera sa na to skor cim vacsi a lacnejsi tym lepsie...je to na nich, ale tato volba je jedna z najhorsich pre ich financie urcite ano 🙂

prasiatko30
15. dec 2012

@glumik123 - jedine co ti mozem povedat ze tak ako to tu hovoria je to prilis komplikovane na to aby ste v buducnosti nemali z toho potahovacky a zlu krv z celou rodinkou a este k tomu ak sa vy rozudete tak budes mat z bytu hovby aj ked si pomahala tvojmu priatelovi pri splatkach ver mi niekedy je rozumnejsie nepozicat si od rodiny a od priatelovej zvlast

maruska24
16. dec 2012

@glumik123 ako píšeš obaja viete že za týchto podmienok do toho ísť nechcete. A dobre robíte. Viete si predstaviť, že budete niečo splácať a v byte sa ti bude ešte aj rozťahovať jeho brat s frajerkou, Sukromie žiadne, a ešte aj platiť za nich všetko budete. Mám z toho taký pocit, že to robia rodičia naschvál, aby si dala priatelovi pokoj a odišla od neho. Ak sa ozaj lúbite a chcete sa aj vziať, tak vydržte, alebo sa uskomnite pokial študuje s nejakým menším podnájmom a keď doštuduje, tak sa vezmite a riešte hypoteku. a keď budú znova ponúkať peniaze, tak im treba povedať, že ich môžu ako dedičstvo rovno rozdeliť medzi jeho brata a tvojho priatela /keďže píšeš že druhý súrodenci sú už dedičmi niečoho inde/.

qwerty81
16. dec 2012

Necitala som prispevky predtym, ale nech si priatel vezme pozicku z banky a rodicom nech sa podakuje za ochotu v style dakujem - neprosim. za chvilu mu rodicia nadiktuju aj to, ake zaclony si ma dat...
tak bude mat od vsetkych pokoj a nebudu mu moct nic vycitat ani vykrikovat. jeho brat nech sa postara sam o seba, predpokladam, ze je dospely