Ahojte,ani neviem prečo to sem píšem... asi sa potrebujem niekde postažovať. Mám 17 rokov a mám trošku taký problém s mojim otcom. Mám pocit,že mi v živote príliš zakazuje veci. Keď som bola mladšia, mala som zakázané chodiť s kamarátkami von alebo mi napríklad nedovolil ísť ani kamaratke na narodeninovu oslavu.Vždy po škole som musela ísť rovno domov, nie ako iné spolužiačky čo vždy niekam spolu išli. Vždy ked ma niekto niekam volal tak som to odmietla, pretože som si myslela,že robím niečo zlé a že to nemôžem. Keď som mala asi tak 14-15 rokov, nepustil ma ani do mesta s kamarátmi (a to nebývame vo veľkomeste). Keď som bola s kamarátmi vonku, stále mi volal a chcel vedieť kde som, čo by ani nebol taký problém s tým volaním...lenže on odomňa chcel aby som bola len na našom sídlisku a chcel ma vidieť cez okno. Jasné,že som mu v tomto stále klamala,že som len niekde v blízkosti aj keď v skutočnosti som bola na inej strane mesta. Nerada klamem... ale musela som. Nechcela som vyzerať pred kamarátmi ako debil. Minulé leto ked som mala 16 rokov dovolil mi byt vonku len do siedmej. Dokonca ešte aj moji mladší kamarati vtedy mohli byt vonku dlhšie, kludne aj do deviatej... a potom mi vyčítali to,že som ako malé decko ktoré musí chodiť tak skoro domov. Napríklad ma kamaráti volali vlakom do Bratislavy. Moja mamka by s tým problém nemala a tak som sa spýtala mojho otca,že či by som v lete nemohla ísť s nimi do tej bratislavy vlakom (alebo hocikde inde, nie niekde daleko zas tým vlakom) alebo či by som nemohla ísť napríklad na kúpalisko alebo ku kamarátovi (lebo má bazén). Ja som mu to slušn e povedala a jasné,že povedal nie. Že nemôžem. A viete,že asi každý chce vedieť dôvod,že prečo nie. Ale on žiadny dôvod nepovedal. Iba,že lebo som povedal...lebo nie. Aj moja mamka sa s ním snažila porozprávať ale nie. Oni sa dokonca pohádali. Včera som chcela ísť von s kamaratkou a pytal sa ma dokedy budem vonku a povedala som,ze neviem. A on mi povedal, že do šiestej. Akože občas mam pocit,že čím som staršia tak tým môžem byť vonku o hodinu menej? Nechápem naozaj. Celkovo všetko mám takto zakazované. A potom keď vidím ako ostatní v mojom veku si užívajú ich vraj najlepšie roky života a idú tam a hentam a užívajú si... tak jasné že ma to trápi. Keď nechodím von tak je problem ten,že som doma a že nemám kamarátov. Ale keď idem von... tak hneď kam, s kým, kde, o koľkej.
Občas mám pocit, že mi takto bude veci zakazovať aj keď budem mať 18 a viac.Už dopredu vidím ako ma nebude chcieť pustiť ani na výšku do iného mesta. Alebo keď som raz povedala, že by som nechcela bývať na Slovensku tak mi už hneď vyhodil na oči niekoľko dôvodov prečo nechodiť do zahraničia a nech tam nejdem a nech ostanem tu.
Mám pocit, že ani nebudem môcť robiť v živote to, čo ma baví alebo študovať niečo čo ma baví....vždy mi vravel, nech som zubarka alebo doktorka ale nedokáže pochopiť,že ja k takým veciam vzťah nemám. Dufam, že mi nebude nútiť robit niečo čo on povie🙁 a aj keby som sa chcela odstahovat ked budem dospelá... aj to pochybujem,že by mi dovolil. Už som si aj povedala, že kebyže si napríklad nájdem priatela a mám vzťah,že aj to by som pred nim zatajila. Lebo cely cas ked som bola mladšia tak som počúvala to, ako môžem mať priateľa vraj až ked budem dospelá takže preto som sa o chalanov ani nezaujimala. Ja fakt neviem, asi budem všetko v živote zatajovať lebo ja fakt nemám doma slovo a ani moja mamka doma slovo nemá a keď sa ma zastane tak aj to je zle a vznikne z toho hádka. Aj som rozmýšľala nad tým,že keď budem niekam v lete chcieť ísť alebo byť dlhšie vonku...že by som mohla chodiť spať k babke a aspoň by nevedel čo robím.
Fakt sa celkom bojím budúcnosti :( nechcem znieť ako nejaká blbá čo tu vyplakáva.... ale naozaj neviem čo bude somnou dalej keď nič nemám dovolené. A pritom som normálne dievča ja nechápem.... nefajcim, nepijem, neflakam sa po nociach, nie som problemove dieta a ani som nikdy nebola. Lebo ak by som bola nejaká problémová tak ok, pochopim, že mám zákazy. A chápem aj,že sa rodičia o deti boja.... ale báť sa budú stále a nemôže byť stále takýto že nikam nechod a bud doma furt. Ja chápem,že byť prísny občas nie je na škodu ale až tak? Na jednej strane som rada, že sa moji rodičia o mna zaujimaju a nie je im jedno kde sa flákam (nie ako niektorí kamoši boli vonku 24/7 a rodicia im ani raz nevolali kde sú a vôbec sa o nich nezaujímali) ale občas je to už moc a chcela by som aj ja mat nejaku voľnosť😐😐😐
no, dievča, máš pravdu...zrejme za správaním tvojho otca bude nejaký strach, niečo z jeho života, okolia, skúseností, bojí sa a preháňa to...čo ma mrzí viac, je to, že tvoja mama ako si písala, nemá doma slovo, to je škoda... ale ty si choď svojou cestou, neboj sa, časom ťa budú musieť pustiť ďalej, či už cez školu alebo prácu alebo si nájdeš nejakého spojenca🍀
brigády by si postupne mohla uvažovať?
Tvoj otec mal pravdepodobne veľmi zle detstvo. Nehnevaj sa na neho. Prežila som si so svojim otcom tiež kadeco ale paradoxne keď som mu z hĺbky odpustila a pochopila ho začal chápať aj on mňa. A klop klop už sme sa vyše roka nepochytili čo je veeeeeeeelky rekord u neho keďže on sa hada tak 3x týždenne 😆 pribliz sa mu chápaním viď čo ho mohlo motivovať konať takto poznas ho len ty sama 🙂
Na tvojom mieste by som sa uz odstahovala napr k starym rodicom..toto je chore uplne
@jvasenka chapem ako si to myslela ale ani to by mi nedovolil😃
Nezostáva ti nič iné, len vydržať, kým budeš mať 18 a potom si nájsť brigádu a odsťahovať sa. Možno ti to nebude chcieť dovoliť, ale potom sa mu už budeš môcť vzoprieť. Len musíš byť schopná sa o seba postarať. Kým budeš od neho finančne závislá, neurobíš nič.
Ahoj, chápem strach tvojho otca. Si dievča a na dievčatá číha oveľa viac nebezpečenstiev než na chlapcov. Bojí sa aby ti niekto neublížili, aby si sa skoro nestala matkou a podobne. Chápem však aj teba, že ťa trápi že nikam nemôžeš a že sa na teba rovesníci pozerajú cez prsty. Možno by pomohlo porozprávať sa s otcom úprimne o Tom, že chápeš, že sa o teba boji ale že by si chcela vedieť jeho podmienky za akých okolností by si mohla mať väčšiu voľnosť. Napr. že či by bol ochotný ťa pustiť niekam keď pôjde aj nejaká osoba ktorú pozná a podobne.....
No proste sa nepytat..mamke vysvetlit pobalit sa a ked nebude doma sup k starym rodicom -dopredu sa s nimi porozpravat vysvetlit situaciu a ak budu suhlasit tak by som si povolenie od oca nepytala
Ja ta chapem.. moj otec bol velmi podobny.. nikam ma nechcel pustit.. a ked som sla v 18 na disku, tak mojej mame.povedal, ze to je jej zodpovednost.. ked som bola plnoleta, uz si casom postupne zvykol, ale.. vo vela veciach som si pripadala ako decko..
To je taka debilna povaha..
Uz mam 45 a 2 deti.. no.. ked som s nim, mam pubertalne pocity a len prevraciam oci..
Ako..tym, ze mam uz deti, chapem jeho obavy o nieco viac.. a teda .sama som zvedava, ako zvladnem ja to, ked deti budu mat tych 15 a viac..
No doteraz som nastvana na to, ze som nemohla chodit s kamoskami skor..
Netvrdim, potom.som.si uz uzila diskotek, chat a pod... Neuslo mi to, ostal len pocit krivdy..
U teba by som navrhla, ze by sa mala mama.porozpravat s otcom..prip.vsetic 3, dohodnut si nejake pravidla, kompromis.. a ty zas, ked sa dohodnete, to aj dodrzat..
bojí sa o teba zrejme ťa chce chrániť pred sklamaním alebo že by si sa mohla dostať do zlej partie je toho veľa čo by sa ti mohlo stať a on by zrejme chcel aby si ostala to slušné dievča a jeho milovaná dcéra rodičovská láska je jednoducho taká aj ty ked budeš mať deti tak to pochopíš a možno mu budeš neskôr vdačná že ťa ochránil pred mnohými hrozbami rozumiem ti že je to obmedzujúce ale rodičia ešte majú za teba určitú zodpovednosť
Neriesila by som to velmi radikalne, hadkami alebo odchodom z domu....ale napr. ak sa ta spytal, kedy prides domov, mala si povedať do pol deviatej. Ak by namietal, tak by si s usmevom a bez strachu povedala: Tati, ale ved som skoro dospela. Tak aby to ani jeho neranilo, ale ani aby si ty nebola obmedzovana. Verim, ze to robi, lebo ta lubi a boji sa o teba. Ale uprimne, prehana to. Verim, ze urcenim si laskavych hranic sa dokazes odputat. Ale musis sa vymedzovat zakazdym a stale, stale si si svoje hranice rozsirovat, bez strachu, ale aj bez kriku a hadok. A randit tiez mozes zacat. Ved on nic zle nejde,
No, vydržať...to ze ma asi o Teba strach by som pochopila, ale že nevysvetlí preco, zakazuje, nepustí von ...kamartky zakazuje..., baví sa s tebou a tvojou mamou ako s nesvojprávnymi, to by mi vadilo.
Vysokú školu by som si jednoznačne nasla v inom meste!
Na toto ti ťažko niečo poradiť, kým si na rodičoch finančne závislá, moc východísk nemáš. To čo robí otec nie je normálne a ani zdravé. Ber si z neho príklad a takto sa nikdy k svojim deťom nechovaj. Nájdi si cez leto brigádu niekde blízko babky aby si mala dôvod u nej prespávať. 🤗 A potom, že deti svojich rodičov klamú, keď ich vlastne sami k tomu dotlačia.. Nevyčítaj si to. A očividne má otec nejaký problém so ženským pohlavím, keď ešte aj reči tvojej mami absolútne ignoruje 🤯
obávam sa, že sa nezmení, ani keď budeš mať osemnásť. Zrejme ale nebudeš mať ešte ukončenú strednú školu, tak bude treba vydržať do maturity a za každú cenu ísť na VŠ do iného mesta. Hľadať si popri škole brigády a postupne sa snažiť osamostatniť. Otec sa o teba enormne bojí, chce ťa uchrániť zrejme pred alkoholom, fajčením, drogami, zlou partiou, predčasným otehotnením, aby si nenaletela, nejakému starému ženatému chrenovi a pod. ale to, čo robí, je choré. Práve že keď ťa bude takto zatvárať doma, nebudeš mať žiadne skúsenosti a môže ťa oblbnúť, kto chce. Mala som takú spolužiačku na strednej škole, neviem, ako jej rodičia predýchali internát, ale strážili ju neprimerane. Hádaj tri krát, ktorá baba z triedy sa prvá vydávala ešte pred maturitou, lebo bola tehotná? Samozrejme ona. Drž sa, ešte to pár mesiacov vydrž, je smutné, že ani obe s mamou nedokážete otočiť jeho myslenie aspoň trochu.
@elizabet173 práveže ja som napríklad mala pár kamarátov ktorý fajcili... ale je to ich vec,že fajčili. O mňa sa v tomto báť nemusia lebo mňa fajčenie neláka. Nikdy som to neskusila a asi ani nechcem. Drogy tak isto. Nikdy. Ani som opitá nikdy nebola. Ja keď som aj medzi ľuďmi ktorý fajčia tak ja nezačnem. Mňa ostatní ovplyvniť nevedia. Takze ja naozaj neviem co je na tom také strašné,že čo také zlé robím 🙁🙁 no ved obcas rozmyslam aj ja nad tym, ze ked ma nikam nepusti potom nech sa necuduje ze nieco v zivote nebudem vediet sama spraviť...
@00ivi00 veď ja som si aj povedala, že ak budem mat deti tak ja by som takýto rodič nebola... nevravím,že by som mala na háku a nedovolila nič ale všetko by som sa snažila dovolovať tak primerane k veku😐 A s tým klamanim no.... ja nerada klamem fakt. Ale musela som aby som mala nejakú volnost haha :D bolo mi to blbé... ale mamka som vzdy priznala kde som. Jemu nie... Mamke som vždycky ohlásila každý nejaky "prúser" alebo hocičo keď sa niečo robilo vonku. Vždy o všetkom vedela a jej som sa nebála ani zlé veci povedať.
@siska53 bodaj by to bolo take lahke sadnut si spolu☹️ keď už viac krát sme sa takto spolu bavili, že sme mu to s mamkou chceli normálne vysvetliť, že prečo je taký a prečo tak koná. Ale nie, vždy to skončilo hádkou. Vždy. Nikoho iného názor neexistuje iba jeho. A ja to teraz naozaj nezveličujem lebo naozaj je to tak. Nenechá si ma vypočuť.... mám byť ticho. Nedokážem vysvetliť nič. A ani mama. Veľa krát to skúšala aj ona. Nakoniec z toho aj tak vyšla ako debil. A ja som sa cítila strašne hrozne ked som videla, že kvôli mne sa hádajú. Nevedela som že by to bolo až také hrozné. Každý ma normálnych rodicov skoro v kazdej jednej rodine sa nejak vedia dohodnúť len u nas nie. 🙂 Ešte aby som nestratila ani tych poslednych kamaratov co mam. Alebo ma dokonca prestanú niekam volať. A potom necíť sa zle....
No.. skoda.. myslea som, ze by sa dalo..ale vidim, ze je rovnaky, ako moj.. ten si tiez ide svoje.. casto aj teraz.. uprimne .mam ho rada, ved je otec..ale.. ked aj som u nasich, kecam s mamou a on sa jasi s mojimi deckami.. ako dedo je fajn..
On ako otec bol fajn, kym sme neprisli do puberty 😅.
Tak to uz ti neostava nic ine, len pockat, a ked mas moznost ist potom studovat mimo mesta, vyuzit to..
Tiez som sa citila tak mimo, ked decka spolu niekam chodili a ja som nemohla.. nastastie vdaka havovi sme.si so sestrou nasli partiu ludi a ostali mi najkamky zo skoly.. takze nakoniec tie disky boli, aj frajeri, ale.. pripomienky mal stale..
strašne dlhé, ani som to nedočítala...ale ocino sa asi o teba bojí. Určite keď budeš mať 18 r. budeš von s kámošmi od nevidím do nevidím... 😉
Tak som to mala aj ja, vždy som všetko mamine povedala. A to je super, nevravím, že sa má klamať, ale tvoj otec si o to doslova pýta. Síce mne otec nezakazoval, ale iba za to že u nás mala v tomto slovo mamina 👌🏻
@siska53 dufam,ze aspon v dospelosti si niečo užijem :/
@deti95060810 noooo neviem, bodaj by to tak bolo :D stále si mysli ze mam 10 rokov a ja neviem ako mu ukázať ze uz nie som decko
@00ivi00 no úprimne ak by som bola rodič asi by som ja radšej chcela mať slovo... aspon ze ta moja mama je taka kamarátka
Neboj, uzijes.
@siska53 dufam😊
Neboj..ver mi.. ja to uz mam za sebou.. Len sa musis zmierit s tym, ze pre neho asi nebudes nikdy dostatocne dospela 😅
@siska53 no super..... 😑😃 Ale zas ma nemusí brat ako 10 rocnu
Tak..nie..chapem, ze ta to rozculuje .. Ale..ako som pisala..ja mam 45 a pri mojom otcovi mam.pocit, ze mam 17.. 🤷
Nie si to ty,co nedavno takto pisala o mame?
Je len otazka casu kedy to nevydrzis a vzopries sa ... a je to tak spravne , lebo co robi je chore.