Dobrý deň, píšem anonymne, lebo je to chúlostivá téma. Mama má psychickú chorobu. Bývala s nami, ale mala vlastné priestory. Boli s ňou stále problémy, veľmi dobre som ju nezvládala. Behala po nemocniciach, hádky s ňou, stále si vyžadovala pozornosť. atď. Raz jej vadilo jedno raz druhé. Na jar veľmi chcela ísť do domova dôchodcov. Tak som jej vybavila. Odkedy tam nastúpila zase chce ísť domov. Prosí ma, plače mi do telefonu a ja neviem čo mám spraviť. Mám veľký strach, že ju doma zase nezvládnem a budem sa trápiť. Zase budú hádky v dome. A na druhej strane mám výčitky svedomia že sa tam trápi. Manžel a syn nechcú aby prišla domov boja sa, že zase ako bude. Neviem čo mám robiť. nebol náhodou niekto z Vás v takejto situácii?
Hmm, velmi tazka situacia...a preco sa tam mame nepaci? Co jej vadi? Mozno to skusit vyriesit..inak to je teda super, ze sa tam uvolnilo miesto, u nas je velka tlacenka a caka sa aj roky na domov dochodcov 🤦
však tam maminka chcela ísť. Takže ja by som jej vysvetlila že to nejde lúsknutím prsta zas všetko tak rýchlo ako si to ona predstavuje...
možno by bola ešte možnosť dávať mamu na denný stacionár. U nás v meste to tak funguje, dokonca sú aj týždenné pobyty v ústave soc. služieb. od pondelka do piatka by bola v ústave a na víkend by prišla domov....
@deti95060810 v nasom okoli zial nie su denne stacionary, lebo som sa tiez informovala. Ked boli povolene navstevy tak som chodila kazdy vikend za nou. Raz do mesiaca prisla na 5 dni domov. Len teraz je domov zavrety.
@ladybug138 viete co ani sama neviem. Mne sa tam paci aj pristup personalu. Viete ona ma svoju diagnozu mozno len preto.
akú má diagnózu? Nechala by som ju v domove, kde sa o ňu postarajú, hlavne ak má psychiatrickú diagnózu. Vyzerá, že vie ako na Teba, vie v Tebe vyvolať pocit viny. Mali ste s ňou hádky. Ak sa jedná o schizofréniu, alebo alkoholizmus, ani nerozmýšľaj a nechaj ju tam, kde sa o ňu vedia postarať. Máš ale aj Ty problém. Vzťah s rodičom, ktorí je psychicky chorý Ťa ovplyvnil, ona vie ako na Teba, preto skúša. Nenechaj sa.
@mandala77 ano schyzofrenia
musíš vydržať. Ona si zvykne, potrebuje čas.
@mandala77 je tam od augusta
chceš zažívať rovnaké stresy ako predtým, keď bola s vami aj s celou rodinou? Ako som písala, si veľmi ovplyvnená, Tvoje myslenie, tým, že si s ňou vyrastala.
Napísala si: " Boli s ňou stále problémy, veľmi dobre som ju nezvládala. Behala po nemocniciach, hádky s ňou, stále si vyžadovala pozornosť. atď. Raz jej vadilo jedno raz druhé. Na jar veľmi chcela ísť do domova dôchodcov. Tak som jej vybavila. Odkedy tam nastúpila zase chce ísť domov. Prosí ma, plače mi do telefonu a ja neviem čo mám spraviť."
Robíš ako ona píska. Nechaj ju tam, ak nechceš byť tam, kde si bola predtým, ako si ju tam dala.
O mamu si sa postarala takto je to najlepsie. Uz si len ty Musis zvyknut ze sa bude pytat spet k vam. No nepovolit. Ona je chora. A nepotrebujes znicit aj svoju rodinu aj tak by nebola spokojna ani u vas. Uz si to zazila. Proste sa stym Musis zmierit ze lepsie to nebude a takto je to naj.
Ak má psychické problémy, nebrala by som ju domov. Prepáč, sme v podobnej situácii, babka má alzheimera, parkinsona aj demenciu, v januári pôjde do domova. Viem že si nájde výhovorku a bude sa pýtať domov ale to sa nedá. Moja mama sa o ňu stará po robote a víkendy je u mojich rodičov. Moji rodičia ako dôchodcovia (mamina ma 2roky do dôchodku, otec hd na dôchodku) nemajú 2 hodiny pre seba, stále len okolo babky. Ak sa z toho mamina nezblázni, tak nikdy... Ak tam babku dostaneme (vybavujem čo môžem ) tak bude musieť zatiahnuť brzdu a babka bude musieť zniesť čo bude tam. Ak to bolo už u vás zle, lepšie to jej príchodom nebude. Ak má domov vybavený, nechapa by som ju tam. Jedna vec je o človeka sa postarať, druhá je to ak ťa to zničí. Každý máme právo na dôstojný život, teraz si na rade ty
Som v podobnej situácii, akurát, že vybavujem domov dôchodcov.
Mama podobná tej tvojej podľa opisu. Momentálne je u nás a nezvládame to s ňou. Ťažká povaha, musí byť po jej, tiež vyžadovanie pozornosti.... Všetci sme z nej na nervy. Tiež dúfam, že snáď v januári, februári sa uvoľní miesto v DD. Tiež som mávala výčitky, ale už nemám. Vždy som ju mala na prvom mieste a to bola chyba. Na prvom mieste musí byť moja resp. tvoja rodina.
Ony sa majú prispôsobiť, ak nechcú a chcú rozkazovat, môžu v domove.
Píšem tvrdo, je to smutné, ale s takými ľuďmi sa po dobrom nedá. Ja akonáhle jej ukážem, že v niečom ústupim, alebo pod. tak už je hnusná, zlá, vypočítava. Celé dni musíme byť na ňu tvrdí, odmietaní, inak vyciciava energiu.😥
@januarova ano sme na tom rovnako. Chcem sa spytat a ona chce ist do domova? Dobre sa Vam to podarilo usporiadat si v sebe. Ano najprv musia byt nase rodiny a az potom dalsi. Aj ja som bola velakrat na dne. Stale hadky, niekedy bolo aj dobre ale velakrat bolo zle.
@katkaseiner dobre ste to napisali. Je to bohuzial tak.....aj ked ich velmi lutujeme. Ja velakrat aj placem tak mi je luto. Ale velmi sa bojim toho co by bolo keby prisla domov. Priala by som si, aby to nemuselo byt takto..
Musis sa stym zmierit a netrapit sa. Nemozes jej obetovat svoju rodinu. Nenechaj sa emocionalne vydierat.
Tak zisti čo sa jej nepáči. Ak napríklad spolubývajúca, dá sa vybaviť aj izba kde bude sama. Trocha ma zarazili tie návštevy, že nie sú povolené dlhodobo, lebo vo väčšine domov sú povolené hoci s testom a bud von alebo v špeciálnej miestnosti, nie na izbe.
Po veľkých problémoch súhlasila s domovom. Aj tak mám obavu, čo bude robiť, keď nadíde chvíľa odchodu tam. Ona začala padať, nakoniec si zlomila ruku, preto je u nás.
A presne, boli aj normálne chvíle, ale prevažujú tie zlé. Nie je dňa aby mi niečo nevycitala... Tiež veľa krát plačem. My bývame dokonca ešte aj so svokrou, našťastie máme veľký dom. A to je jedna zlatá žena, anjel na zemi. Tak mi je to koľkokrát ľúto, že keby bola normálna, akoby sme mohli si super nazivat. Lebo všetci sa znesieme, ja so svokrou vychádzam omnoho lepšie ako s mamou.
A ona jediná má s každým problém. Aj sama keď bývalá, všetci sa jej otočili chrbtom, aj kamarátka, aj v činžiaku, lebo sa s ňou nedá vyjsť.
Máte oporu v manželovi? Ja našťastie áno, drží má nad vodou 🙏
So schizofréniou potrebuje mamina odbornú pomoc a starostlivosť. Rodinná rada ťa už prehlasovala, ak manžel a dokonca aj syn si neželajú aby sa vrátila ku vám. Rešpektuj to. Avšak to neznamená, že sa na ňu musíš vykašľať. Pomáhaj jej, navštevuj ju, ropravaj sa s ňou. Je to ťažké, ale už sama vieš, že je to nad tvoje sily sa o ňu starať doma. Chráň si svoju vlastnú rodinu a maminke pomahajte inak. Máš zložitú situáciu, želám ti veľa síl a šťastia.
@nefertiijti87 dakujem pekne.
@januarova Samozrejme. Ona má pocit, že ju prenasledujú, sleduje autá ktoré chodia pred nami. A vymyslí si napr. že zastalo pred nami auto /vždy je to čierne/ a vystúpil človek a otváral k nám bránu. Ale potom plače a vyvádza. Rozpráva, že odpočúvajú jej telefón. Vyvoláva mi do roboty, že jej je zle, ale vlastne si vyžaduje len pozornosť. A to robí aj doma. Plače a kričí raz dva, že jej je zle. Raz dva si predtým vymyslela, že chce ísť do nemocnice, keď som ju nechcela zobrať k doktorke, tak dovtedy vyvádzala pokým som ju nezobrala k doktorke. Na syna neraz kričala hore do izby, že jej je zle, alebo aj niečo iné. Nič sa jej nepáči a nikde sa jej nepáči. Je to ťažká povaha s bludmi. Nechcela som to nikdy riešiť hoci už jej psychiatrička mi hovorila, že mám ju niekam umiestniť, ale vždy som ju ľutovala.
@marsmykkok ona je sama na izbe. Má tam kľud. Ale presne to ma zaráža, že ju nemôžem chodiť teraz navštevovať.
@januarova držím palce, nech ten domov dôchodcov vyjde, nech máte pokoj.
Urobila si, čo si mohla. Ak si ju zoberieš domov, prídeš o manžela a dieťa o svoju mamu. Jednoducho niekedy sa to v živote nedá zariadiť tak aby boli všetci spokojní. Alebo sa ešte skús zamyslieť, či by mama bola schopná existovať sama? V garsónke? A Ty jej budeš platiť nejakú opatrovateľku. My takto fungujeme, ale je to strašné. Fyzicky aj psychicky a o finančnej náročnosti ani nehovorím.