Problém s mamou

29. aug 2024

Moja mama chodí dosť často ku nám na 2-3 dni postrážiť deti , keď niečo potrebujeme povybavovat, alebo len tak potešiť sa s vnúčatami. No raz sa stalo, že sme domov doniesli nejaké peniaze, keď u nás bola. V aute som ich spočítala asi 3x aby som si bola istá, že koľko tam je. Išli sme však s manželom preč a peniaze som nechala položené na linke, že veď nikto k nám nepríde a nezoberie ich keď je tu moja mama. No žiaľ, keď odišla a peniaze sa zrátali, tak nám tam chýbalo 100€. Nechcela som to riešiť, no naposledy keď tu bola, tak som bola s malým u zubára, ktorý neordinoval a v peňaženke mi zostalo 3x50€, ktoré som si nechala uložené v kabelke. A čo sa nestalo. 50€ fuč. Naozaj neviem ako to s ňou mám riešiť. Je totižto chorá. Vždy brala aj otcovi peniaze z peňaženky a klamala že to ona nie 😌 Je mi jej ľúto, lebo je na invalidnom a viem že to čo dostane jej málokedy vyjde do ďalšieho dôchodku,, no keby povedala že potrebuje, tak nie je problém a pomôžeme jej, ale takto sa to nerobí… Ako by ste riešili takúto situáciu? Môj manžel vie len o tej 100ke o 50 ešte nie

emily897
29. aug 2024

Diskretne jej povedz, ze o tych stratach vies a nehnevas sa na nu, chapes ju. Ale do buducna nech to nerobi a poziada ta, rada jej pomozes.

beata_k
29. aug 2024

Ak vies, ze ma taky problem, tak nenechavaj peniaze na linke. Ja by som to nechala tak, ona sa nezmeni. Ale peniaze by som pred nou odlozila. Aj penazenku v kabelke.

gribka1
29. aug 2024

No už vieš, že sa neprizná, jedine nedať príležitosť. Peniaze schovať. Ak vieš, že má problémy, tak jej daj každý mesiac 50. Tu máš mami, ak niečo potrebuješ dokúp si. Uvidíš ako zareaguje.

pribinak
29. aug 2024

Nemôžeš mamine navrhnúť že často vám vypomáha a že by si jej chcela dať vždy na konci mesiaca odmenu?
Nirmalne v obálke peniaze. Veď opatrovateľka je pomerne nákladná záležitosť

Takto ich nebude musieť ukradnúť, ale si ich zarobí

anjelicek26
29. aug 2024

Konkretne sa jej spytaj, ci potrebuje pomoct s peniazmi, ked jej je to blbe a vies, ze nevychadza... povedz jej kludne, ze je to "za strazenie". Tebe 50-100e neubudne, nemusi kradnut.

danyelia
29. aug 2024

Tak určite si doma nenechávaj peniaze, keď vieš aká je...Ja by som jej narovinu povedala, že mi z zmizlo z linky/kabelky toľko a toľko peňazí, či o tom niečo nevie...Či tam nevidela nejakého zlodeja 😁 A zas to, že je chorá (Alzhaimer, kleptománia, iná psychická porucha...?) ju predsa neospravedlňuje, aby kradla. Ja by som jej dala vedieť, že o tom viem, že sa to takto nerobí, a ak peniaze potrebuje, nech Ťa o ne požiada...

marianarem
29. aug 2024

Mozes jej oficialne prispievat, no peniaze by som pred nou tak ci tak schovavala. Neviem, aku diagnozu ma, no niektori ludia maju potrebu nieco ukradnut, aj ked im nic nechyba, videla som to u dvoch ludi vo svojom okoli.

kristinka92
29. aug 2024

ja neviem ale ak vam to financie aspoň trochu vychádza a vedela by som že mama je na invalidnom, sama od seba by som jej zriadila trvalým prevodom príkaz každý mesiac aspoň niečo. nenechala by som mamu ponížiť sa ku kvázi kradnutiu peňazí mne z peňaženky. ak vam deti aj načase postrazi, vždy by som jej niečo dala navyše a zaobalila to že veď mala náklady s mojimi detmi (zmrzliny atd) nech to neplatí z invalidného dôchodku - keby vam deti nestrazi ona, tak nejaka opatrovateľka a niečo by to stálo vsakze

hopsas
29. aug 2024

Zle na to ideš. Vieš že jej nevychádzajú peniaze a má.problem s nimi vyjsť a čakáš kedy ti to ona sama povie ..vieš ...sú deti čo svojim rodičom pravidelne posielajú peniaze každý mesiac ak vedia že je rodič v zlej situácii a nečakajú kým sa rodič bude doprosovat...

kristinapetronela
29. aug 2024

Pre vás je to normálne že berie niekto niekoho peniaze ?to treba riešiť buď dohovorom alebo že jej budete prispievať .opýtaj sa aj muža ako to chce riešiť

cacianka
29. aug 2024

ID asi nemá vysokú/ postačujúci sumu, preto by bolo dobré urobiť analýzu jej príjmov a výdavkov, nevieme čo otec žije a hospodária spolu, alebo je sama a reálne jej € nestačia. Možno nájdeš medzery , možno zbytočné výdavky, alebo zle nastavené platby, ktoré by sa dali zredukovať .
Taktiež nevieme akú má diagnózu a vek, či by mohla popri ID niečo málo pracovať, privyrobit si cca 100€ za mesiac, napr. Spoločnosť/ doprovod iného seniora, alebo nejaký dozor v kultúre, malé upratovanie, alebo občas povarovať deti v susedstve( keď zvládne vaše, môže aj iné).
Môžete ju volať pravidelne a tak ušetrí na jedle, svetle, kúrení, prípadne jej môžeš platiť nejakú položku z nákladov čo má doma.
Ja by som najprv poriesila takto, ak by nechcela tak spomeniem to miznutie peňazí u otca a teraz aj u vás, trochu by som ju vydierala. Lebo riešiť to treba, veď je trápne si schovávať kabelky, peňaženky lebo príde mama. Aby sa nestalo, že muž sa naserie a urobí radikálne a nepopulárne scény, čo naruší vzťahy natrvalo.
Ps. Ktovie koľko vám mohla ukradnúť doteraz, a ani ste si menšie sumy nevšimli.

amelie2017
29. aug 2024

Ked ma prist mama, nenechavaj doma peniaze. Su ludia, ktori potrebuju kradnut, aj keby mali milion. Vobec to nemusi byt o tom, ze nema..len to vzrusenie, tuzba, adrenalin,..

A k tej druhej casti, ze jej to moc nevychadza. Bud jej posli/daj peniaze, alebo ak vies, ze zvykne minat na hluposti, tak jej sprav nakup zakladnych potravin, sem tam si vyrazte niekam do mesta a kup jej, co sa jej paci.

domka222
29. aug 2024

Vieš, že mama má problém a brala aj otcovi. Už sa ti raz peniaze stratili a ty jej ďalšie necháš zase rovno na očiach? Peniaze schovať.Ak mama nevychádza s tým, čo má, vieš jej pomôcť napr aj tým, že jej zakaždým nabalíš aspoň domov stravu. Poprípade, sa spýtať, čo potrebuje do domácnosti z bežných potrieb a kúpiť to ako poďakovanie za stráženie.

apolka77
30. aug 2024

Vieš že jej peniaze z ID ledva vystačia a doteraz si jej sama od seba nepomohla?
Pre mamu je ponizujuce pýtať si od dcéry peniaze !
Neschalujem že vám kradne peniaze, ale zas keby viem že moja mama je na Tom biedne a ešte stráži mi deti určite si dám trvalý príkaz aspoň na 150 eur mesačne ..keď vám to nebude chýbať ovšem.
Zas za opatrovateľku by ste platili aj viac .