Ahojte. som zufala...moj problem sa taha uz viac rokov so synom...uz skoro tri roky zije v Anglicku, musel tam ist, doma boli s nim problemy...odvtedy sa to s nim tahalo raz lepsie, raz horsie...momentalne zas nema pracu, ani peniaze, a hovoril mi, ze ked nebude mat pracu, o mesiac sa dostane na ulicu. Chcel by prist domov, ale manzel s tym nesuhlasi..neviem co mam robit...mam to velmi tazke...viete mi poradit????
bora doma ostal nezamestnany, narobil dlhy, ked este mal pracu, neplatil si ucty, ako telefony, atd...
myslím, že odoprieť mu domov nemôžete, ale stanoviť určité pravidlá áno..... skús napísať dohodu medzi vami a synom - že si bude aktívne hľadať prácu, jazyk by po tak dlhom čase v VB mal vedieť, nie? nebude robiť dlhy, bude si sám platiť svoje náklady na živobytie.... skús mu navrhnúť aby časť peňazí ukladal niekam na účet alebo aby vám ich dával (tie by som ukladala na účet a bola by to rezerva v prípade nejakého problému) v prípade že dohodu nedodrží tak s ním proste vyrazíte dvere ..... je už dospelý a mal by na seba prebrať za seba zodpovednosť..... proste jasné pravidlá ktoré treba dodržovať, ak by sa ozval syn - tak by som mu povedala že je to dané na základe jeho doterajšieho správania a muž by mohol tiež súhlasiť.... skús to sním prebrať..... počas práce v VB chodil ako často domov? ako sa správal v tomto období - dospel?
bora si strasne zlata, ze si mi napisala....s ,manzelom sa musim porozpravat, asi mu precitam aj to, co si mi pisala...lebo mna uz nic nenapada....
chodil domov velmi malo, bol doma za 2 a pol roka asi sryrikrat...ze ako sa spraval: no asi pred dvomi mesiacmi bol doma na desat dni, z toho dva dni isiel von, minul vsetky svoje peniaze, a dost cudne sa spraval, neviem ci v tom bol alkohol, alebo nieco ine....dalsie dni uz bol dobry, ale mm mu neveri..boji sa od toho, ze zas nam narobi dlhy, a tak...ked ta este nieco napadne, napis prosim ta....dakujem..
Ahojik
tak necudujem sa manzelovi, ze ho uz doma viac nechce. Ale v tebe sa ozval materinsky cit co je dobre. Potrebuje pomoc, suhlasim s Borou. Najst si tu na sk nejaku pracu v blizkosti vasho bydliska a nech uz to bude hocijaka praca, hoc aj podradna, len nech robi a nech si zaraba na seba a plati vam cast najmu. Takto sa nauci zodpovednosti. Ale tieto podmienky mu musite povedat este predtym nech sa vrati nech nieje postaveny pred hotovu vec, mohol by to pochopit zle a bolo by este horsie. Ale treba mu dat dalsiu sancu, treba asi zo zaciatku sledovat kazde euro kam "investuje" a naucit ho sporit si a vazit peniaze. Nie je mozne aby vam rodicom robil dlhy, bolo to od neho hlupe, no musi sa zmenit, musi to sam chciet. mas to tazke, velmi, caka vas s manzelom drina aby ste ho dali do laty. Nech je manzel prisny na neho a nech nema syn pocit, ze ste ho vzali domov naspat s otvorenou narucou, ale to ze s vami bude znova zit, musi si vazit. Prisny na neho byt, nepolavit. Drzim vam palce a pevne nervy.
andrejka aj tebe velmi dakujem za odpoved, no bohuzial mm ani pocut o tom nechce, aby prisiel domov..ze ejtak ziadne pravidla nedodrzi... marne som sa snazila s nim porozpravat, povedal, ze nie...som velmi nestastna...
majacska, ja ti neviem poradit, ale velmi s tebou ako matkou sucitim, mozno syn musi dostat par faciek od zivota, aby sa spamatal ☹
viete jedna sa o to, ze by som mu chcela pomoct, ale uz fakt neviem ako.....ma 24 rokov, a hovori ze ma vo csetkom smolu, vzdy dostal taku pracu, ze docasnu....a ked uz konecne bolo dobre, tak asi pred pol rokom, ked prisla kriza aj v UK, tak ho zas vyhodili, a odvtedy sa nevie spamatat...bojim sa ale, aby sa mu nieco tam nestalo bez penyzi, bez strechy nad hlavou....
zuzanka dakujem, ze sucitis so mnou, no nic ine mi neostava, iba verit, ze dostane nejaku pracu, no hovori sa ze v januari je to velmi tazke....
majacska, mám brata, s ktorým sú podobné problémy. má 30 rokov..Nechcem tu nič konkretizovať, ale užili sme si až až....Naši ho aj vyhodili z domu po 5´tich rokoch trápenia...bol vonku Tri mesiace, potom prišiel s prosíkom domov , ale znovu začína sklzavať tam kde bol...neviem, či tvoj chlapec lieta v alkohole, drogách alebo gembluje ale chcem reagovať na tvoju poslednú vetu...Toto bol problém aj u nás doma...Ja som našim hovorila, už dávno aby ho vyhodili, pretože ľudia, ktorí lietajú v takýchto maléroch musia padnúť na samé dno, aby si uvedomili, že nie celý svet je zlý....že v nich je chyba...v nich to viazne...Mama bola nešťastná a hovorila presne to, čo ty..čo keď sa mu na ulici niečo stane a pod...ale ja som jej hovorila, že stať sa mu može aj keď bude bývať doma...stačí aby išiel von a bysta...Juj, nezávidím Ti tieto problémy....Naši si teiž prešli týmto peklom, stále s a hádali a moj brat, ten nemal problém...žúroval a žúroval....ľutoval sa rovnako ako ten tvoj a pritom keď zarobil nejaké peniaze, na druhý deň nemal ani korunu...V prvom rade musí váš syn cítiť pevnosť medzi tebou a jeho otcom....keď zistí, že ty si tá "slabá" vo vzťahu k nemu, bude to zneužívať.. to mi ver...Držím paste.
casy velmi ti dakujem, ze si mi napisala o tvojom bratovi....ano, mame presne takyto problem, boli v tom drogy....bohuzial....
takze podla teba mam to nechat tak, ze nech sii len tam hlada pracu, a nech sa postavi na vladstne nohy tak ako len chce? prosim ta, a tvoj brat uz je v poriadku? on mal s cim problem, s drogami?
majacska , idem ti napísať IP.
casy dakujem
a v tvojom mužovi už neostalo nič z rodičovskej lásky?ved je to jeho syn,ved komu odpustíme aj 1000 krát ak nie dieťaťu?nech povyvádzal čokoľvek 😢 ale treba mu dať presné pravidlá,ked zarobí,vyplatu da vám a vy mu budete davať podľa potreby,aj tak by sa dalo.niekto môže oponovať,že ved je dospelý,ale ak sa správa ako dieťa nezodpovedne,tak treba k nemu aj takto pristupovať,až pokiaľ sa nenaučí hospodáriť a neprevezme zodpovednosť za seba.No prajem ti,až sa to dobre skončí,ved škoda každeho mladého človeka,ktorý si premárni život
fuha majacska, tazka situacia. na jednej strane materinska laska a na druhej snaha vychovat dieta. jedine skusenosti, co mam z nasej rodiny - vzdy chodil prosit s velkymi ocami a sebalutostou, bolo tazke mu neuverit, ze to lutuje a vzdy jak niekto z rodiny pomohol, uz bol velky boss a vysmieval sa mu za chrbtom. a takto to nebolo raz, ci 5 krat, ale furt. nechcela som byt zla, ale ja som mojej rodine vzdy hovorila, nech nepomahaju, lebo sa z toho nikdy nedostane. naposledy takto oklamal moju babku pred 2 tyzdnami, dala mu peniaze a potom zistila, ze ju uuuuuplne oklamal (ze ide do zahranicia pracovat a potrebuje peniaze na jedlo)... a potom sa jej smial do oci... stara klasika. je to tazke, ale tiez si myslim, ze takito ludia sa potrebuju odrazit od dna, bez pomoci druhych. drzim palce...
majacska,je to tvrdé,ale aj odborník by ti poradil toto,syn je dospelý,a ako nakladá so životom,je jeho vec,v tomto veku sa musí vedieť postarať sám o seba a chovať sa ako muž,ty máš svoj život a jedno zdravie,v žiadnom prípade nesmieš hrať jeho hru,zničil by celú tvoju rodinu.On sa musí naučiť postarať sám o seba,keby sa raz chcel oženiť a založiť rodinu,tiež ho nebudete živiť.Moja dcéra je od 15.tich rokov z domu,že išla na školu,potom bola rok v Austrálii,teraz je štvrtým rokom v Londýne,študuje a pracuje,aby mala na živobytie,je dospelá žena,tak to musí zvládať sama.Musíš byť nekompromisná,až budeš stará a nevládna,kto sa bude o dospelého chlapa starať,Ke´d si dokázal sám sebe narobiť problémy,tak sa musí snažiť z nich aj dostať,nik iný za neho nebude žiť jeho život.Na tvojom mieste by som sa poradila u odborníkov,ale stále maj na mysli,že je to dospelý človek.Musí sa naučiť spoliehať sám na seba.
ahojte dievcata, velmi Vam dakujem za vase nazory...
ano, mate pravdu, uvedomujem si to, ze syn je uz dospely clovek...len ked mi cez skype zacal s lutostou hovorit, ze aky je smoliar, ze sa mu nic nedari, ze chce prist domov, a ja mu musim hovorit, ze nie, lebo manzel nedovoli. mam to tazke, no verim v to, ze v UK skor si najde pracu, ako doma
Ahoj majacska,
moj brat bol na tom podobne.Rodicia s nim mali tiez problemy,odisiel z domu,rok sa neozval.Potom volal,ze nema peniaze.Otec mu domov prist zakazal,mama vsak nie,brat prisiel.Poviem ti,muselo to byt pre neho peklo ale zabralo to.Nasiel si brigadu a vsetky zarobene peniaze daval mame a ona mu pridelovala na den vreckove(mal 25!!!!!),otec ho vozieval do prace aj z prace,strazili ho ako oko v hlave.....poviem ti,zabralo to,dnes je brat stastne zenaty uz dva roky,pracuje ako obchodny manager....
majacska- my sme síce v rodine takýto problém nemali , ale v širšom okolí sa vyskytol
ja som za riešenie typu chanttall - návrat domov ale tvrdé podmienky - dohlad nad peniazmi , tým kam chodí , čo robí a v neposlednom rade testy na drogy ( teraz je to jednoduchšie a dostať ich bežne kúpiť v lekárni)
jedna pravda je , že je už dospelý a tým pádom zodpovedný sám za seba , ale je mimo ľudí ,ktorý ho majú radi a tam už hrozí , ak bude sám a v depresii aj to že si sám ublíži .......a ak to urobí budeš musieť žiť ďalej s vedomím , že si sa mu mohla snažiť pomôcť viac a neurobila si to .....a s tým sa strašne ťažko zmieruje - najme ak sa to už nedá vrátiť....... takto to bolo aj u nás v okolí , rodičia boli tvrdí a chlacec to nezvládol a zabil sa 😔
majacska, my sme mali v rodine takýto problém dosť, kde ani prísny dozor nepomohol!
keď nemal prachy, tak slohol z domu čo mohol, napr. teta týždeň pred tým zarezala 10 brojleriek a zrazu sa vypalili z mrazničky inokedy zmizli ručne vyšívané obrusy a čipky, a rodinné hodnoty-klenoty(typu obrúčka, náušnice, dôchodok), držala teta u sesternice ☹
aj ja si myslím, že by sa malo pomoct, vek 24 rokov ešte stále može človek robit mladicke chyby, ale je nádej že príde chlapec k rozumu
Mirica, zašla si do extrému....Ja tvrdím, že mladím ľudom, závislým na všeličom sa rovnako može stať niečo doma aj na ulici...Myslím, že to posledné čo by si chcela ty ako matka čítať keď poprosíš o pomoc pri riešení problému by bolo to, keby ti niekto začal písať o tom ako sa nejaké dieťa zabilo...tým, že takto problematické dieťa vezmete domov, len predlžite trápenie...Písala som aj majacske....ani jeden závislý človek sa nešiel liečiť z tepla domova...Pokiaľ má kde bývať, čo jesť, má opraté, bol by hlúpy, keby chcel s drogami skončiť...veď drogy mu robia dobre , nie zle...každý závislý človek musí spadnúť na samé dno, aby si uvedomil, že takto to nejde...znie to kruto, ale je to to jediné, čo zaberá...a som si istá, že keď by ho vzali domov, o chvíľu by znovu začali miznúť veci a všetko by sa zopakovalo..
casy...pravda...
frisbee, bohužiaľ vyskúšaná na vlastnom bratovi ☹
Majacska, si si istá či teraz niečo neberie? Aj ked takto na dialku asi nevieš
aj ja sa uplne stotoznujem co napisala casy, aj ked viem, ze je to pre mamu velmi, velmi tazke svojmu dietatu odopriet navrat domov. Ale tu je to s pracou asi ovela horsie ako v GB, takze nech na trochu posnazi. Mozno sa mu ta smola uz prestane lepit na päty a najde si tam robotu.
casy...to mi je ľúto....
frisbee ďakujem...no, snáď už bude lepšie...milocka29, súhlasím....ako matka by som nikdy nechcela zažiž a prežiť to, čo teraz prežíva majacska....
majacska,
asi by som vycestovala za ním do VB a našla si tam prácu a byt.
ahojte. az teraz som sa dostala k pc, a som velmi rada, ze tolke ste reagovali.
chantall to ti zavidim v dobrom, ze sa to u Vas vyriesilo, bars by sa to podarilo aj u nas, ze by sa takto zmenil??? ja len preto som smutna, lebo mm nedovoli, aby sme mu dali druhu sancu...
mirica prave od toho sa bojim, co si napisala.....
darina 77 poviem pravdu, ze nie som si vobec ista.....jeho spravanie sa v poslednom case zmenilo....
evabb35 to bohuzial nemozem spravit...mam doma 2 zamestnania, vyucujem klavir, anglicky vobec neviem, a mam doma druheho syna....chcela by som ale jedno, aby som dosiahla, co chantall so svojim bratom...je to moj sen....skuste mi poradit, co by som mu mohla povedat, alebo manzelovi, aby sa to zmenilo???
zatial cakam, ci bude mat pracu....hovori sa ale, ze v januari je tazko najst nieco....
a aké s ním boli problémy?