Ahojte... Prosim potrebujem nestrannu odpoved.
S muzom sme sa spoznali, ano holdoval alkoholu ale proste ja som nebola dost dospela aby som to nejak riesila a premyslala nad tym do buducnosti. Aj ja som pila, ale normalne, ako mladi ludia, ked sme boli v piatok vonku.
Ale ide o to. Zivotny styl mojho muza je asi takyto. Pride z prace, okolo 17tej,vela sa nacestuje a anrobi, psychicky.
Vypije tri piva, a potom zacnesjest a je az dovtedy dpkedy nejde spat. Samozrejme sedi na gauci a potom tam zapsi. Toto sa opakuje kazdy jedne vecer. Na kazdu dovolenku si vzdy zbali fľaštičku pol litra palenky ktoru tam tak kazdy den pomalicky popija. Aby mal lepsiu naladu a aby zvladal stres. Ide o to, ze tieto veci riesim uz 10 rokov dokola. Teraz uz su nase vztahy narusene, mna to uz nebavi, rodonn zivot nemame ziafny. Po poslednej dovolenke ma uz dokonca zacal klamat. Ze vypil dve piva, alepritom viem ze tri. Takzesme sa zase posunuli o dalsi level. On sa ale tvari, ze to je ok. Ze vsetci piju, ze cesi piju, ze v cesku suplne krcmy.proste moj zivot sa toci len okolo jeho za závislosti.. Nikam s nami nejde, ptoto je doma takto kazdy den. Ked mupohrozim prestane na pr pred dvomi rokmiprestal pit aj na pol roka. Teraz vydrzi len den a pokracuje dalej... Popri tom sa to meni, napr tentl tyzden sam vylop
Prosim normalne skutocne rady od srdca. Nepoteebujem tu osocovanie a tak. Mame dve male deti. Sme zobrati. Takze som vpeknych problemoch. Plus sa mame stahovat... No ja zy tychto podmienkoch nechcem ist.
No tazko... V prvom rade si ujasni co chces ty, ci si schopna to dotiahnut az na rozvod, alebo pri pripadnej spolupraci manzela, by si to chcela este zachranit?
Lebo ak rozvod, tak sa na to zacni nenapadne pripravovat a ak to chces zachranit tak tiez.
Tu si len treba sadnut a sa porozpravat, povedat muzovi co chces, ako si to predstavujes - jednoducho jasne. Ze ak sa vas zivot nezmeni tak nevladzes takto dalej a na manzelstvo ste dvaja.
No a s tym alkoholom... Pokial sam nebude chciet, pokial si neprizna, ze ma problem tak to sa nikam nepohnete. Tu pomoze len nastup na protialkoholicke.
@banalu takyto rozhovorov sme uz mali strasne vela. Ja uz vazne neriesim nic len jeho pitie. Ziadna radist, ziadny smiech, len toto co som napisala vyssie. On proste to je jeho relax, jeho zivotny styl, napr jemu poviem, ze by nemal jest len rozky, sunku, parky ale proste jeho to nezaujima. Nie je zly clovek, je skvely, v pristupe ku mne. Nevycita mi nic, nekrici na mna, nebije ma, ale inak nic. Proste je tulen nejaka osoba do poctu. Ja by som ho chcela, ja nechcem rozvod, ja nechcem inehk chlapa, to vobec, chcem len normalny zivot, ist na bicykle, proste aby bol akom mojim priatelom... Lebo toto je fakt len osoba do poctu.
@banalu on je zodpovedny inak, stabilny, rozvazny, da sa mu verit, ale toto jedine nema pod kontrolou. A mna to nici. A neviem ci sa mam teda nechat. Nadalej nicit alebo nie.
@autorka ja ti rozumiem. Alkoholikov v rodine sme mali aj my. No pokial oni nechceli, tak im nedohovoril nik 😑 nakoniec sli 2ja na liecenie a odvtedy sa ich zivot otocil hore nohami v dobrom... Ale chceli a chcu.. a zas moja teta nakoniec skoncila sama v byte lebo ju to casom uplne pohltilo, a vsetci sme ju museli odstrihnut. Uz sa nedalo ju stale zachranovat, no cela rodina jej davala vediet, ze ak sa chce dat liecit, tak v sekunde sme tam pre nu, odnesieme ju kam bude treba, zaplatime vsetky vydavky ... Nechcela... 😢
Ahoj. Prepáč ale ako sa dá veriť chlapovi, ktorí ťa klame v počte vypitých pív. A čo sa týka zodpovednosti tam tiež o Tom pochybujem. Zodpovednosť možno voči práci, ale voči rodine isto nie. Ak má fyzicky namáhavý prácu musí to kompenzovať doma psychickou prácou a nie psychickým vypnutím. Ak má psychicky náročnú prácu treba vypnúť doma fyzickou prácou. Jedno aj druhé sa dá robiť aj popri deťoch venovaním sa im. Ďalšia vec, na dovolenke chladtat kvôli stresu? To chodíte na adrenalínové dovolenky? Lebo mám za to že na dovolenku sa chodí oddýchnuť si od bežného stresu. Ak ho stresuje byt s deťmi a tebou tak potom si musí ujasniť či je rodinný typ, alebo či nie je lepšie ísť od seba.
Uprac si v hlave, či chces ďalej takto žiť. Ak nie, tak si sadnite a povedz mu tvoje rozhodnutie. Daj mu hoci aj ultimátum. Ak stojí o rodinu zmení sa. Keď už raz dokázal pol roka nepiť, dokáže to znovu ak mu na rodine záleží
@martina1201 ja si ale myslim, ze on to bez liecenia nezvladne. Proste on to stale ututlava.. A ja mu uz neverim. Vies aka laska uzasna medzi nami bola? Uz vobec nie sme ta jednota...uz riesime len toto. Ja som smutna, mam depky, nemam naaldu. Deti by ma chxeli vysmiatu plnu radosti... Viem rozhodnut sa musim ja s tym skoncovat.
Zakladny problem je, ze ho stale obhajujes. Akoze v com je spoľahlivý? Nerozumiem. Klame ti, domov akurat vyplatu donesie. Preco ho potom stale chces? Nerozumiem 🤷
Tak sa nanho vykasli. Rob veci bez neho. Chod s detmi von, na bicykel, do prirody, vlakom na vylet.... Nenavar mu, nenakup a nechaj ho doma, az vidi, kde je problem. Mozno potom len zistis, aky je skvely 🤷
@martinkatinka ano ale ja ked mam rprpoblem, ja nedokazem len tak zit dalej... Naor ked by to bol frajer, tak mu napisem a skoncim s nim. Ale teraz mame zavazky. A proste nedokazem si pomoct v tejto situacii...neviem ako ziju ine zeny s muzmi som zufala... Chcela by som skoncit všetkom co sa toho tyka.
Aj toto, ze to tu musim riesit ma. Neskutocne zatazuje. A proste mas pravdu to ja si idealizujem...chce sa mi plakat. A tolko zavazkov
Pises, ze to tak bolo od zaciatku. Kolko ste spolu a ake mate deti? 10 rokov riesis tento problem....
Vies, ty nepotrebujes lutost, ty potrebujes nakopnut a odrazit sa, ist dalej, riesit a vyriesit problem, ktory sa s tebou taha, ako pises 10 rokov! 🤷
@martinkatinka strasne potrebujem podboru aby som to uz uzavrela...konecne raz a navzdy. Bolieva ma brucho, je mi zle, uz tretiu noc v zivote som sa zobudila o polnoci a spomenula na toto a nemohla som spat az do 4tej.a preco mam takto zit? 😩😩😩Prepacte ze obtazujem....bojim sa, ze to zase nezvladnem a ze sa to zase nikam neposunie. A ja beriem kazdy takyto den za strateny... Pretoze riesim toto co nechcem mat vo svojom zivote
Je hladinkovy
alkoholik.Stres z roboty zahana pitim a jedlom.
Ospravedlnuje si to tym, ze vsetci piju....no nie nepiju a urcite nie kazdy den.Ak on nechce nehnes s nim...moze byt zodpovedny, dobry pracovnik, ale ako otec a muz je na h...o.
Moze vyskusat zatial ambulantnu liecbu psycholog, psychiater lieky...ty vyhod palenku z chladnicky a tahaj ho von aktivity...
Aj ho vidis opiteho ci staci mu jeho davka a je normalny?casom to bude zvysovat pit potajomky co aj robi...
@luccija on sa zatial nespija na mol
.. Ale pije tri styri piva tie xxl a presiel uz z 10 na 12tky...a ked ma vacsi stres tak si k tomu este prilozi nejaky stamprlik. Ja viem, uz som vsetko vyhodila, prinesie zas. Vytiahne vino. Popije postupne nenapadne vsetko.lenzemne to uz fyzicky aj psychicky skodi.
zdravim, ved napš fakty, ked chces poradit od žien..ako staré sú deti, máš prácu, máš kam
odísť od neho? ak si on neprizná že má problém tak budeš toto prežívať už navždy..čiže ty možeš riešiť len seba a deti..ak on nechce nič meniť vo svojom životnom štýle tak ty to nezmeníš..
Tak rozhovor bud idete spolu k psychiatricke a psychologovi, alebo sa rozvedies.Snad sa zlakne a pochopi, ze prichadza o vela.Ale lahke to nebude vzdy budes ako na strunke ci sa neopil.A toto uz trva urcite dlho.Alkoholu bude pribudat...ked ma stres moze behat, mat hobby chapes on si vybral tu najhorsiu variantu a ma ospravedlnenie, ze su plne krcmy.No su...a akych chlapov tak chce dopadnut?je mlady clovek otec 2 deti.O par rokov bude troska a zdravotne problemy.Tu nie je ina cesta iba sa liecit.Pil niekto z jeho rodiny?
Pije aj cez vikend, ked nepracuje?
@alexnina777 mame deti dve, ja mam kde ostat tento byt je moj. nechcem tu velmi pisat, aby ma niekto nespoznal. Takze zasadne veci nemozem pisat. Mame sa zachvilu stahovat do domu.
Je vela stresu ale ja nechcem takto zit ze on kazdy stres a nepokoj v zivote bude riesit takto.
@luccija je otec si da pivo, ale jeho otec ma nadhlad, ma energie, je iny typ. Ma konicky. Ma 65 a proste nepije tak, ze cely den sa trasie aby si konecne dal pivo.
Ano pije stale takto. A napr ked ideme von medzi ludi tak tam sa opije s tymi najvacimi ozranmi, lebo ze ho donutili
Ja som este chcela vediet ci si myslite ze je alkoholizmus. Proste on potrebuje na to aby sa upokojil vecer ten alkohol. Ze aj ked sa neopija do nemoty ale ze ci to je aj tak alkoholizmus lebo on stale trvdi ze nie.
Keby pili vsetci co maju stres sme vsetci alkoholici.
Mas zacat pit aj ty?treba mu zrusit jeho ritual prist a pit pivo.Ist von s detmi, robit nieco spolu...pozri urcite ste sa o tom rozpravali x krat.Tu pomoze len radikalne bud, alebo...ides sa liecit ambulantne, alebo sa rozvadzam.Ved vidis, ze aj ty uz psychicky trpis.A, ked si mysli, ze su to len reci napis si rozvod daj mu precitat a nech sa rozhodne.
Ale daj mu nadej, ze pojdes s nim lekarovi podrzis ho, zvladne to a pod...pripadne daj termin u psychiatra nie je hanba mat problem, ale mat problem a neriesit ho.Mozno musis zacat veci riesit zanho.Chce o par rokov zaspavat na gauci a deti budu nanho pozerat?bude pit viac a viac uz teraz to preklada palenkou ci vinom
Je alkoholik ako vysity:(
To nie je osoba do počtu. To je guľa na tvojej nohe a len ta brzdí.Daj mu ultimátum.. seriózne proti alkoholické liečenie alebo nech sa do domu či hocikam sťahuje sám.Si malo rázna a bojíš sa to radikálne riešiť.ale nik iný to nevyrieši za tteba.Chces takto prežiť celý zivot? A starať sa o chorého muža.lebo ten alkohol mu skôr či neskôr odpáli pečeň.?
@luccija to uz teraz robi. On nie je s nami. On si tu sedi cumi do telky. Alebo sedi v zahrade a jedine co potrebuje je fakt to pivo. Proste to je jeho uspokojenie jeho relax a oddych... A ja stale riesim všetko.
Vzdy budu vyhovorky musel som, mal som stres, vsetci piju, bola oslava....on ma uz aj fyzicku aj psychicku zavislost.Pojde k psychiatrovi dostane antabus nejake lieky na ukludnenie, antidepresiva a hlavne terapie preco to robi...uz sa uz cely den tesi, ze pride domov a tu uzkost zazenie alkoholom to chvilu vypne a tesi sa na dalsi den.Este stale sa moze liecit ambulantne....tak ty si spoluzavisla vies o tom?lebo mu to tolerujes.Nikam to nevedie...bud, alebo....
A ešte niečo...nesed doma a nepozeraj na neho.ber deti a chod na výlet.na pobyt.rodinu ponavstevuj.pitrebujes dáky relax a zmenu.doma ti on a taky život berie energiu.musis ju ísť niekam nabiť znova
Ja som takto zila s alkoholikom 10 rokov. Teda to, ze je alkoholik, som zistila postupne, po svadbe. Tiez som roky dufala, ze sa nieco zmeni. Ze si vyberie rodinu pred chlastom. A on ani nepil denno denne. Je pravda, ze som ho nedokazala kvoli tomu opustit, i ked 2x som odisla, no vratila sa. Lebo som stale hlupo dufala, ze sa uvedomi. Nestalo sa. Potom vsak spravil neodpustitelnu vec. A odisla som, oslobodila sa od takeho nanic zivota. Tiez som bola uz len troska (tak som sa citila), ale som vdacna, ze to uz nemusim znasat. Tiez mal poznamky typu, kazdy pije, pre nho som bola ja ta divna a nenormalna, aj moji rodicia, lebo nepiju. Ale su aj ludia a aj chlapi, co alkohol nepotrebju. Neviem co konkretne by nakoplo teba k rozhodnutiu. Ale ak nie si pevne rozhodnuta, tak sa asi nic nezmeni. Lebo co pises, tak on nevidi ze je tam problem a nic menit nechce.
Prvý krok - psychológ pre teba. Lebo ty si to, čomu sa hovorí spoluzávislosť. Idealizuješ si ho, že je dobrý chlap, spoľahlivý, zodpovedný… no nie je. Keby bol, tak sa venuje rodine, a nie chlastu. Ja neviem, on chodí všade pešo alebo verejnou dopravou? Lebo ak šoféruje, tak ďakujem veľmi pekne…
Tu žiadne rozhovory už nepomôžu, ty sa musíš rozhodnúť, čo ďalej. Môj posledný pokus by bol návrh na rozvod a v odôvodnení sa rozpísať o jeho alkoholizme - keď mu to príde pekne na papieri aby sa vyjadril, a uvidí čierne na bielom, že je to pre mňa až taký problém, tak možno ho to nakopne k liečeniu. Ak nie a radšej sa rozvedie než by mal prestať slopať, tak bohužiaľ… ale to musíš byť pevne rozhodnutá, že to dotiahneš do konca, inak len ako nejaké bububu to nemá význam.
Zijes chory zivot a ber sa prec, kym si mlada. Bude to len horsie.
Už teraz je zbytočny, nevenuje sa rodine, len pije. Bez neho ti bude lepšie
Vyslopal nenapadne flasku vina, a vcera som nebola doma, dopilpalenku v chladnicke.
Prostw povedzte mi ze som ja v prave a ze zijemchory zivot. Lebo ja fakt nechapem ako som toto dovolila aby spravil z mojho zivota. Velmi som ho lubila.
Mozno aj lubim ale uz sa mi. Neskutocne zhnusuje. Za tentozivotny styl. Ako by ste to riesili vy?