Ahojte. Nepíše sa mi to ľahko a vlastne ani neviem, čo chcem týmto dosiahnuť. Asi to len potrebujem dať von. Myslím, že mám problém s alkoholom, nie taký "klasický", že by som potrebovala piť každý deň, viem vydržať týždeň-dva bez čohokoľvek. Ale keď príde situácia, že si ideme sadnúť do krčmy, alebo sa ide na chatu, tak mám problém odhadnúť, kedy mám dosť. Akoby som v určitom momente prekonala hranicu kontroly a potom si dám viac a viac s tým, že vlastne som v pohode a nič mi to nerobí. Ale opak je pravdou, ráno vstanem s tým, že som to prepískla. Je toto už nejaký signalizujúci problém? Či mám nad tým len mávnuť rukou a povedať si: "Nevadí, stáva sa"? ☹
Áno, už to ukazuje, že máš problém. Je fajn, že si to uvedomujes, a je čas s tým dačo robiť.
Lebo si na najlepšej ceste stať sa závislou a už to nebude len o "občanom"opiti sa, ale môžeš začať popíjať už aj denne
Bud sa budeš vedome vyhýbať takým akciám alebo popros trebárs (neviem, s kým chodíte) kamošku, kamoša, partnera, manžela, aby ti napríklad už po jednom pohári viac nenslievali, alebo len minerálku ci dačo také
Alebo rovno sa poradiť s odborníkmi, ako na to.
A čo tak radšej neísť na chatu alebo do krčmy si sadnúť ? Ale skúsiť radšej nejakú kaviareň a ostať pri čaji ? Načo je to vôbec dobré ? Zjavne nevieš kedy máš dosť, tak nezačni piť vôbec
Ahoj, napr keď môžem poradiť, nieje to dobré, keď sa žena takto rozseka, kvôli tomu že sa ti môže niečo stať a nemáš absolútnu kontrolu. Čiže, buď vynechaš chatu a aj krčmu. S kamošmi len na kávu si nastaviť. Ja som vždy ostavala pri jednom pohári vína a to je hranica.
Potom nič nikto domňa nenalial. Treba aj okolie nato nastaviť, nevysvetľovat ďalej že prečo nepijes (detox, lieky, ideš v pondelok darovať krv... atď)
Treba aj to okolie okolo seba zhodnotiť.
Čiže prečo prestať piť??
Máš sa chovať ako žena.
Mať svoj život pod kontrolou, nie sa spiť do nemoty.
Otrasná opica ráno a zabitý celý deň - keď sa môžeš venovať sebe.
Ahoj... Pokiaľ dokážeš vydržať týžden dva, máš šancu zastaviť to... Jednoducho prestaň chodiť na akcie s alkoholom, maj suchú domácnosť... Kým ešte si vieš povedať nie a ne točí sa tvoj život okolo toho čo si dnes kúpiš, kedy si nalejes tak máš veľkú šancu ne spadnúť do toho... Vedieť vtedy čo viem dnes, nebola by som alkoholička... To, že nemáš kontrolu nad svojim aj keď len konzumentskym pitím a vždy sa spiješ do dezolátky je jedným s počiatočných znamení....
A ak ti to pomôže, pozri si moj profil.... Vravím lem s vlastnej skúsenosti... Dokým máš šancu byť silnejšia ako alkohol zastav to, pretože keď ta ovládne budeš bezmocná....
Ono vieš, do krčiem a na chaty často chodia ľudia práve co majú problém s alkoholom a pijú viac ako je vhodné. Nevravím raz za čas, ale v pravidelných intervaloch.
A čo tak dať si maximálne dve malé pivá, alebo radler a jednoducho už nepiť ďalej? Vyskúšala by som, či to vôbec ide.
A koľko máš rokov, ak smiem?
Je viacero druhov alkoholizmu. Medzi jeden z nich patri tzv. kvartalne pitie. To je iba nazov, znamena to nestriedme pitie raz za cas. Niekedy raz za 14 dni, niekedy raz za mesiac, ci za dva. Z takeho sa liecil jeden znamy herec a vysvetloval prave tento nazov.
@roja01 zaujímavé, pozrela som na google. Ale našla som trefnejšiu diagnózu, excesívne pitie.
Tak problem je v tom,ze nemas tu hranicu. Otazne je,ako sa chovas,ked si v takom stave. Celkovo to nie je pekne,ak je zena na mol. Ale ak si aj nedaj boze agresivna alebo nieco ine,tak o to horsie. Inak,za mladi,z cias VS,bola som podobny pripad,ked som chytila “slinu”,uz som to vedela prepisknut,az mi raz bolo tak zle,ze od vtedy nepijem. Aby som bola konkretna,dam si pohar vinka vecer,sampusu a to je vsetko…a je mi super,ziadne extremy,vypadky pamate,opice,prelezane dni s opicou,migreny atd.
@ibajaanikiny aby som to upresnila, nie každé pitie skončí tým, že to prepísknem. Viem si aj povedať, že mám dosť. Ale potom sú občas situácie, kedy to nezvládnem. Agresívna nie som, povedala by som, že sa žiadny extrém vo mne neprebudí.
Podla mna je normalne, ze niekto, kto obcas pije, to obcas s alkoholom aj prezenie 😀 teambuildingy, eventy, damske jazdy, zabavy,... vzdy to niekto prezenie. Ja mam tiez ten problem, ze niekedy, sa mi ta hranice zotre a zobudi sa vo mne (ja ju volam Žaneta 😀). Ja pracujem v medialnom dome a neni eventu, kedy tam nevidim niekoho pod obraz 😀 a nitko z tych ludi neni alkac. Pokial ti pitie nechyba ked nepijes, tak alkac nie si.
@queen_mary Žaneta 😂
moj manzel to tak ma, raz za zopar mesiacov, ked si vypije viac ako jedno pivo, tak to obcas nevie odhadnut ale u neho je to zvlastne tym, ze akoby mu ten alkohol zvlastne stiepi/travi, on si da par poharikov a je v pohode, ani naznak, zeby bol opity, len teda ja to poznam, lebo zacne hovorit vela, hlasnejsie a vsetkych nas strasne lubi a zrazu switch a je jasne, ze prepiskol, tak si proste musi davat pozor, pit pomaly a k tomu vela vody ale teda u neho sa to deje tak 3x do roka a nemyslim si, ze ma problem s alkoholom
skratka ale hej treba sa kontrolovat, proste mat vacsie pauzy a vela tekutin alebo nepit vobec 🤷♀️
Netreba predomnoi dávať klobuk dole. To az ked budem mat aspom 20 rokov abstinencie, je predomnou veeelmi dlha cesta a nie lahka...
Každopádne nemusíš byt hned alkoholicka,. Len si davaj pozor, a ostaň konzumentka a s mierou. Držím ti palce.
@drazil ďakujem ti. A držím palce aj ja tebe ❤
@drazil silny pribeh. Drzim palce nech je to tych 20+ rokov.
@autorka ja som prestala pit 4r dozadu. Som z rodiny, kde to mame v DNa a aj ked sa nikto nespija pod obraz, nebije sa, nie je agresivny, hladinka sa kazdy den udrzuje.
A ja som si uvedomila, ze vzdy ked sa mala diat udalost, ze sa vypije poharik, dva tak nieco vo mne sa na to tesi. Nikdy som sa nespila, stacili mi max 2 pohariky, ale ten pocit "radosti" mi zacal vadit.
Alkoholizmus ma vela podob a ja som mala pocit, ze aj toto je jedna z nich.
A tak som ho vedome odstrihla a 4r som spokojna. Moj vnutorny demon vie, ze nic nedostane a nema sa na co tesit.
Vies, myslim, ze pokial stym nieco neurobis, tak ai na zaciatku alkoholizmu. Ale to by bolo treba poriesit s odbornikom.
áno je to signalizujúci problém. Nepoznáš svoje hranice. Neber to ako urážku, ale ja by som sa išla poradiť k odborníkovi - psychiater alebo u nás je dokonca aj psychológ ktorý sa na tento problém špecializuje...