Problém mama

mirka2252
27. mar 2015

Ahojte chcela by som sa s vami poradiť kvôli mojej mame. Pred dvomi rokmi sa rozviedla s otcom po 30 rokoch manželstva kvôli neverám a dodnes sa nedokáže cez to preniesť. Chcela by som jej pomôcť no neviem ako. Chodí aj k psychiatričke no asi tak 3 x do roka vyrozpráva sa ale nepomáha to. Žije sama v byte chodím k nej skoro každý deň po práci na kávu beriem so sebou aj dcérku aby sa rozveselila a aby sa necítila osamelo, no každý náš rozhovor skončí pri otcovi, aká je na neho nahnevaná že má nový život s inou ženou, že s nim si pokazila celý život. Chcem poprosiť iba o komentáre ktoré zo žienok máte skúsenosti ako pomôcť človeku ktorý je v depke a nevie ako ďalej. ďakujem

nikawero12
27. mar 2015

@mirka2252 v prvom rade - človek ktorý má vážne psychické problémy by nemal ostať sám, lebo potom myslí na negatívne veci a jeho psychické problémy sa môžu zhoršiť. Takže ak máš mamku rada, tak by si si ju mala na istý čas vziať k sebe, to by jej pomohlo najviac.

trgypadl
27. mar 2015

@mirka2252 ahooj,zazila a zazivam nieco podobne.....kolko maju od rozvodu??nasi uz 11 rokov moja mamka tiez stale takto reaguje,ma 53 a mam pocit,ze na starost to bude len horsie...ma robotu,aj rozptylenie rodinu a vnuca,ale vzdy sa necha pohltit minulostou a to sme si uz tolkokrat povedali,ze to uz nebude spominat

mirka2252
autor
27. mar 2015

@nikawero12 Moja mama nechce ísť bývať ku mne pretože ako ona tvrdí nechce zavadzať ☹

sense
27. mar 2015

moja mamka bola 10rokov sama a potom si nasla partnera ( i ked moja mama nikdy o otcovi zle nehovorila napriek tomu ze si pri nom prezila vela zleho)...dolezite je aby chodila medzi ludi...a ty sa pokus nedovolit aby sa skoncil rozhovor vzdy pri nom,skus vzdy ked zacne o nom vypravat o uplne niecom inom

nikawero12
27. mar 2015

@mirka2252 tak jej napríklad povedz, že máš veľa roboty, či by ti neprišla pomôcť s domácnosťou. Inak fyzická práca je jedna z najlepších terapíí na psychické problémy, ked človek veľa fyzicky pracuje, nemá čas "zaťažovať" mozog.

mirka2252
autor
27. mar 2015

@trgypadl moja mama má 55 rokov a je 2 roky rozvedená, tiež mám pocit že je to z ňou z roka na rok horšie, snažím sa ju brať vonku, na nákupy alebo ju poprosím aby prišla na dve tri hoďky ku mne a pomohla mi trebárs z varením, proste hoc aké zámienky aby sa cítila užitočná, chvíľu to zaberá ale po väčšine je smutná.

ariesi
27. mar 2015

to chce cas. moja par rokov po rozvode tiez tak nejak podobne a teraz hovori, ze ako je jej dobre. a ze by uz ziadneho chlapa nchcela. aj ked ja by som bola rada, keby niekoho mala. ale ona hovori, ze jespokojna s tym, ze nikto nebuzeruje, co urobila, ako urobila a tak. ale zaciatky boli velmi tazke, hlavne peto, ze ona sa ozvadzat nechcela, opustil ju otec.strastne tazko to niesla, este viac sa upla na mna, co teda uz som zacala tazsie niest ja. vtedy ale bola aj nezamestnana, casom ako zacala pracovat, sa to postupne vsetko zacalo zlepsovat, nasla si kamaratky. ale tiez dlho vsetky debaty okolo neho a hlavne tym stylom, ze ci pri novej zeny uz nerobi toto a toto a preco to jej robil..... najviac pomohol cas a vnucata

katkati
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
trgypadl
27. mar 2015

@mirka2252 jj presne to iste robime aj my,no dva roky je kratka doba este.ale treba verit v zlepsenie

sue
27. mar 2015

@mirka2252 ísť 3x do roka k psychiatričke nie je riešenie...rovnako nie je riešenie, aby si si ju vzala k sebe. Tvoja mama je ešte mladá žena 🙂 má pred sebou ešte koooooooooooopec rokov, ktoré je škoda neprežiť plnohodnotne.
AK jej ty chceš pomôcť - odporučila by som nájsť na začiatok veľmi dobrú psychoterapeutku, prípadne odporúčam rodinné konštelácie... ak nie toto, tak jej treba pomaly "vnútiť" nejaké hobby, koníčka, kde by sa stretla s novými ľuďmi - ideálne nie len so ženami okolo 50ky, pretože tie sa väčšinou trápia s prechodmi, menopauzami, manželmi, ktorí majú krízu stredného veku a potom sa vzájomne hecujú v depkách...

Držím palce !!! Najmä sa pokúšaj zmeniť tému vždy keď začne o otcovi a nie je to nič konštruktívne 😉

moonlight1210
27. mar 2015

@mirka2252 Kedy uz ludia pochopia ze prve dva roky spolu su do istej miery vlastne nepodstatne z hladiska toho ako skutocne bude vztah vyzerat. Povedz to mame. Nech nehodnoti co je teraz, lebo to este neznamena, ze to tak ostane. Je mozne ze casom uvidi aj to ze ex az tak stastim neziari. Nehovoriac o tom ze starne.
Teraz bude este nejaku chvilu ako mladik a potom to pojde dole vodou (sorry, je to tvoj otec, ale najskor to ak bude).
A nech nezabuda, ze ona je na tom tak isto. Jej cas tiez nebezi pospiatky. Skus ju presvedcit, ze nech sa viac zaujima o veci okolo. Niekoho si najde (alebo on ju 🙂 ) a uz ju ex tolko trapit nebude.
Ze ma mozno 50, neznamena, ze uz je odlezane obezivo na sobasnom trhu. Kolki zacnu vztah aj v 80tke.

kofoluska
27. mar 2015

@mirka2252 Nasi su po rozvode uz viac ako 25 rokov. Otec mamu neriesi. Mama na neho nema pekneho slova a niekedy mam pocit, ze jej vadi, ze s nim dobre vychadzame. Mala aj inych partnerov, bola aj znova vydata. Ale cez toto sa nikdy nepreniesla. Viem, ze Ta to asi nepotesi. Ale ked boli manzelmi 30 rokov, je to pre Tvoju mamu tazka rana, cez ktoru sa mozno neprenesie nikdy. Jedine, co Ti ostava je travit s nou co najviac casu, zapajat ju do roznych aktivit, vymyslat program. Nech je co najmenej sama a co najmenej ma moznost nad vsetkym premyslat. A ano - vzdy zmen temu, ak zacne o ocovi.

mamulka211
28. mar 2015

klin sa klinom vybija, tu pomoze len nova laska...

janickacrazy
28. mar 2015

@mirka2252 Čo keby si jej kúpila nejaké zvieratko? Psíka? Aspon by bola nútená chodiť vonku alebo ju prihlás na nejaký krúžok, ja som svoju mamu prihlásila na aranžérsky krúžok, chodila tam 4 roky veľmi rada, no nanešťastie im ho zrušili, lebo tá učiteľka išla do dochodku, takže nemal ich kto učiť. Ale veľa nového sa tam naučila a tie techniky používa doteraz, sama si vyrába vence na Vianoce, na Veľkú Noc, na dušičky, aj pre celú rodinu porobí výzdobu na všetky sviatky, takže sa cíti užitočná.

ladyblcha
28. mar 2015

kedze stale o tom rozprava, je jasne, ze sa s tym nezmierila, stale ma pocit nevypovedaneho, krivdy. ja som chodila po rozchode psychologicke 1x tyzdenne, ale napriek tomu som sa z toho dostala az po dvoch rokoch.
mozno keby vsetku krivdu napisala na papier ... oni boli spolu 30rokov, vsetky jej spomienky, zazitky, cely zivot sa viaze k nemu. neviem co by jej pomohlo, ale mne pomohol a novy priatel. a pravidelna aktivita. musela som, psychologicka mi davala ulohy, co mi asi z najvacsej krizy pomohlo.

mala_hobitka
28. mar 2015

@mirka2252 Na depresiu pomaha nova cinnost. Tvoja mamka by si mala najst konicka a idealne nieco kde sa zoznami - napr. hodiny pilatesu, spol. tancov, kurzy kreslenia a podobne. Prisla by na ine myslienky.