Príliš prispôsobivý priateľ

ajinka23
27. júl 2018

Ahojte, mám taký zvláštný problém s mojím priateľom. Má 38 sme spolu už pár rokov ja som jeho prvá známosť ale viac menej vzťah na dialku sme spolu tak 1 týžden do mesiaca plus nejaký víkend, dovolenka. Je až extrémne hodný , radšej je ticho aby nebolo zle ako to on nazýva. Všade by chcel byť aj so mnou. Nejdem ja nejde ani on aj ked chce ale bezomňa nejde. Jednoducho urobí všetko čo mi na očiach uvidí. Stále by len pomáhal. Každý ho chváli, že druhý taký nie su. Ale mňe príde ako človek bez názoru a lahko ma nahnevá blbosťami keď mi len tak pripomenie, že keď on niečo chce tak to neni dobré ale ked to navrhne niekto iný súhlasím dám napríklad nechcela som sa s ním vyfotiť na dovolenke pri vodopáde neznášam fotenie ale švagrová stále otravovala, že nás spolu vyfotí tak som súhlasila kvôli nemu a po týždní mi to vytkol, ale len v správe do očí to nepovie. Mne to správanie príde také neprirodzené a o všetkom aby som rozhodovala ja lebo ak by to nebolo dobré nech neni na neho zle. Teraz ma zaujíma som ja ta špatná čo ho nechápe a má niečo zmeniť?

ajinka23
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
petrofka
27. júl 2018

Nie je on tak trosku uzkostny a socialnefobicky?

denka259
27. júl 2018

Podľa toho čo čítam ma neskutočne nízke sebavedomie a nie je si istý sebou a svojimi názormi... povedala by som, že to vychádza z výchovy doma..

fazulkova
27. júl 2018

ahoj, odporucam knihu .. https://www.martinus.sk/?uItem=68191 ..aby si ho tam nahodou nenasla..., o poruchach osobnosti, ked sa tu uz teray nieco nezda a nie ste spoli vela, nieco tam bude..

0silvia0
27. júl 2018

@ajinka23 jéj, to je taký plyšový macko, kam ho položíš tam bude. Ty asi potrebuješ poriadneho chlapa.

ajinka23
autor
27. júl 2018

jeho brat je úplne iný tak v rodine neviem, Sebavedomie má nízke to aj ja tvrdím. Neviem ako ho zvýšiť. Mám ho rada ale musí sa zmeniť takto sa žiť myslím nedá.

moonlight1210
27. júl 2018

@ajinka23 je submisivny. ocividne ho ale hneva toto postavenie, s ktorym vsak sam nic nevie urobit (nema odvahu, boji sa moznych dosledkov - tvojej straty a tiez nerad ide do konfrontacie), tak iba ked uz toho je vela, vystrci pazurik. ibaze riesi uz iba tu kvapku, co pretiekla.
teba to logicky pride ako hlupost, lebo ty to vnimas z ineho uhla. navyse mas pocit, ze ta kritizuje za nieco, preco sa on sam rozhodol, ze sa tak bude chovat. ze hadze vinu na teba za to, ze on je submisivny a ty sa nesnazis mu zametat cesticku, aby sa odvazil byt asertivny.

ocenil by z tvojej strany snahu udrzat medzi vami partnersku rovnovahu - ale je to utopicky stav. lebo keby si sa aj snazila a vyzdvihovala ho a pytala sa na jeho nazor, atd, on by sice bol skromny a velkorysy ("urob, ako ty chces, zlatko.", atd.), ale casom by to nestacilo. kedykolvek by mal pocit, ze uz sa nepytas tak casto alebo vtedy, ked on to ocakava, tak by ti to vytkol.

toto je v niektorych smeroch super povaha, lebo vztah si urcujes podla seba.
v inych tazka, lebo mava sklony byt "ublizeny".
stale aby si si davala pozor, co a ako urobis.
napr s tou svagrinou si bud mala trvat na svojom povodnom rozhodnuti, alebo povedat nieco v zmysle, ze v podstate mal nakoneic on dobry napad a preco nie (nejak zdoraznit, ze to robis kvoli nemu). co je ale unavne takto stale mysliet dopredu. neda sa to.

takze ano, takeho uz asi nestretnes. ale jeho povaha rozhodne nie je vyhra, pokial nie si tvrdohlava, dominantna povaha, co drzi opraty pevne v rukach a akukolvek "vzburu" hned zmietnes zo stola.

ti ostatni chvalia jeho fasadu, ale nevidia, co je za nou a s cim sa obcas dostavas do konflitku.
no je to malicherne riesit za neho jeho komplexy, ktore v konecnom dosledku hadze na teba, lebo si "nevazis", ze je taky prisposobivy.

osobne by som taku povahu nezniesla.

luxikate
27. júl 2018

@ajinka23 a aky dobod ma na nizke sebavedomie,je skaredy,hlupy,zle s nim zaobch v detstve?

petrofka
27. júl 2018

@ajinka23 musi sa zmenit... Nikdy sa nezmeni... Cim dalej, tym su ludia horsi, malokedy sa menia k lepšiemu. Takze ak ti nevyhovuje teraz, neskor ti bude este menej.

maruski99
27. júl 2018

@ajinka23 tak ho proste prinúť do toho, aby niekedy aj on rozhodoval...porozprávaj sa s ním o tom..povedz mu, čo ti na ňom vadí ak to teda s ním nechceš skončiť...bude to ťažké človeka zmeniť ale aspoň trochu ho možno navedieš na cestu, ktorá bude lepšia..

ajinka23
autor
27. júl 2018

@luxikate mne príde normálný skôr samotár nemá veľa priateľov

221girl
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
221girl
27. júl 2018

Aj my to tak máme doma...

sissy27
27. júl 2018

@ajinka23 hm, prvý vzťah až po 30 (tipujem, keď píšeš "pár rokov" ), no niekde je chyba...

0silvia0
27. júl 2018

@ajinka23 akú má profesiu?

ajinka23
autor
27. júl 2018

@221girl a ako to riešite?

@0silvia0 pracuje vo VW

svetlana35
27. júl 2018

@ajinka23 ja poznam navlas podobneho cloveka a to je porucha osobnosti ako vysita a dokazala by som pisat romany ako mi ublizoval

ajinka23
autor
27. júl 2018

@moonlight1210 len ja tak nereagujem, že rozmýľam dopredu. Žijem tak ako chcem keď nie je spokojný jeho problém nech si je ticho dole s hlavou. Ani sa nehádam. Neubližuje mi ale bojí sa určite, že o mňa príde tak sa dokáže ospravedlniť snáď za všetko nemožné

lmml
27. júl 2018

Aj môj bol taký..😂 ale po dlhšom čase so mnou sa vzchopil..😂 a už si nenechá skákať po hlave..😂 aj keď stále kam ideme nechá vyberať na mňa..😂 lebo nemá rád keď niečo vymyslí a má potom frflem..😂😂😂

0silvia0
27. júl 2018

@ajinka23 aha, takže radový pracovník, urobí čo treba... asi je to taký introvertný flegmatik. Keď ste spolu už niekoľko rokov a prestáva ti jeho povaha vyhovovať, tak treba porozmýšľať nad vhodnosťou zotrvania v tomto vzťahu. Vadilo ti to od začiatku alebo až neskôr?

ajinka23
autor
27. júl 2018

@0silvia0 od začiatko ako sa spraval slušne. Lebo doma otcovi aj vyblrle ale mne nič. Flegmatik neni. Rád má poriadok tak poupratuje posteľ si hned ustelie, umýva riad mne pripadá ako žena v chlapovi.

luba_buba
27. júl 2018

Mne v tom popise akosi chýba, že čo ty vlastne k nemu cítiš. Nie si s ním už skôr len zo zvyku a preto, že je "extrémne hodný", ako si to nazvala?

ajinka23
autor
27. júl 2018

@ajinka23 najprv som bola aj rada, že je aj niekto hodný lebo pred tým som mala priateľa takého tajného alkoholika čo bol neverný.

ajinka23
autor
27. júl 2018

@luba_buba mám ho rada ale čí to je zvyk neviem. Chcem mu dať ešte možnosť.

0silvia0
27. júl 2018

@ajinka23 pripadá mi z tvojich reakcií, že už ti dotyčný dosť vadí a aj jeho dobrota, ktorá ti už lezie na nervy. Taký je dobrý, že sa to už nedá zniesť. Otázka je, či by tá jeho dobrota pokračovala, keby ste napríklad bývali spolu, keďže píšeš, že otcovi vyhubuje v pohode. Ako najdlhšie ste boli spolu niekde? Za každých okolností bol taký?

ajinka23
autor
27. júl 2018

@lmml dúfam, že sa to aj mne podarí. Od dnes nechám všetko len na ňom. Aby ukázal, že je chlap

@0silvia0 je taký stále radšej odíte von než by sa aspoň trochu pohádal. boli sme aj mesiac spolu

ajinka23
autor
27. júl 2018

ďakujem za rady dúfam v dobrý koniec.

ejka82
27. júl 2018

ja by som s takym človek nemohla byť. Keď nemá názor teraz, ked ste sami dvaja, čo bude potom, keď náhodou budete mať deti, spoločnú domácnosť, financie. Nebudeš to vládať všetko utiahnuť "psychicky" sama a skôr či neskôr od neho odídeš. Nehovorím, že to musí byť hádavý typ, ale nejaký názor by predsa len mohol mať..
takže ja radím, odíď, kým nemáte rodinu

dazdovka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nelinka888
27. júl 2018

Treba ho k tomu jednoducho nejako donútiť, aby sa musel rozhodovať aj on