Priečny otec

14. dec 2023

Ahojte, chcem sa len vyrozprávať , poprípade či to tu nemá nejaká žienka podobne. Ide o môjho otca, ktorý na jeseň oslávil 70ku. Už dávnejšie má svoje nálady a muchy, ale ako oslávil tú 70ku tak otras. Bývam v RD s ním, mojím priateľom a 3 ročným synom. Dom je náš a on tu má písomné právo dožiť. Samozrejme, mám ho svojím spôsobom rada veď je mi to otec ale vkuse vkuse sa do všetkého stará, rýpe, stále má okolo všetkého sprosté reči. Pritom mu varíme, upratujeme, so všetkým pomáhame, veď samozrejme má svoj vek. Ale nič sa mu nepáči, a pomaly sa neteším kvôli nemu ani na Vianoce, celkovo vianočné sviatky a Silvestra že nám to svojimi rečami zas pokazí. Malý ako vravím má 3 roky je živý behá ale nerobí nejako zle, ale jemu vadí pomaly aj keď pípne. Nechcem ho dávať do domova ale niekedy mám sto chuti.
.popravde som radšej v práci ako doma.

h2
14. dec 2023

Dávať do domova? 😨 Predpokladám, že ten "váš" dom je pôvodne jeho dom, ktorý vám daroval.

sasa1310
14. dec 2023

ja sa mu ani nedivím. Nemá pri vás žiadne súkromie, kľud. On vám dá dom a ty rozmýšľaš, že ho šupneš do domova. No úžasná vďaka. Nájdite si vy iné bývanie a jeho tam nechaj pekne dožiť ako to máš napísané na LV

syslik81
14. dec 2023

vyclenit mu cast domu kde dieta nebude behat a mat zakazany vstup..respektovat jeho vek a to ze ma pravo na klud .. uvedom si ,ze v odme zil niekolko desiatok rokov..bol to jeho domov a vy to menite k svojmu ..co je na jednej strane ok ale menite nieco na co bol dlhodobo zvyknuty ... skus ho brat takeho aky je ak bude frflat len sa usmej pomysli si svoje a nechaj ho tak ..nevies kolko s vami bude a raz toi to bude chybat ,.. respektovat sa mate navzajom

autor
14. dec 2023

@sasa1310 vôbec to tak nie je dom nebol jeho ale jeho manželky ( mojej mami) ktorá dom napísala na mňa a priateľa a jemu dala doživotné právo dožiť tu ( mali v manželstve problémy, chceli sa aj rozviesť ale bohužiaľ mamina pre ťažkú chorobu zomrela)

autor
14. dec 2023

@syslik81 tak to áno, veď to tak aj beriem nehádam sa s ním ani nič podobné a radšej som ticho

pribinak
14. dec 2023

Nuž niet nad vlastne bývanie ….

betulinka1
14. dec 2023

Lenze ked ostaneš ticho ako moze vediet, ze ti to vadi. Skus s nim hodit rec, ze ako navrhuje to doriesit. Lebo este takto mozete zit 15 rokov a aby sa vam spolu žilo dobre musite najst nejake riesenie. Nejaky klub dochodcov, kde by sa mohol prejaviť skor pri babkach 😉.?

babababka
14. dec 2023

ako píšeš pomáhate mu.Máte čas sa s ním aj porozprávať?Trochu ho začleniť do vášho života,povedať,čo malý "vyviedol",čo na jar chce-te sadiť v záhrade,možno potrebuje trochu poklebetiť,potrebuje svoju rodinu aj cítiť,ak máte auto,možno o tom hodiť reč,ak to naozaj chcete,dá sa.

madeincssr
14. dec 2023

Je zatrpknutý, asi sa len nauč tie jeho reči púšťať druhým uchom von. Bez akejkoľvek reakcie ho to hádam prestane "baviť". A keby aj nie, Ty sa časom obrníš. A inak s ním vychádzaj, oceň (Tvojou pozornosťou, jedlom, "drinkom"...), keď sa niekedy správa normálne.

h2
14. dec 2023

To je jedno, že to nebol papierovo jeho dom. Žil tam so svojou ženou a dcérou (tebou), určite do toho domu dal svoju prácu, peniaze, svoj život. Žil tam dlhé roky. To, že mama napísala dom na teba, ti nedáva právo vykopnúť tatka do domova.

autor
14. dec 2023

@h2 veď ja ho tam ani nedám, ja len píšem že aký je , predtým mal tiež svoje muchy a ťažšiu povahu ale teraz je hrozne priečny.

zabka79
14. dec 2023

Tazsia povaha, to znie ako narcista....existuju rozne techniky ako sa branit od toxickej osoby. Na inernete mas rozne rady a tipy

kamatopo
14. dec 2023

To je ťažké s takou povahou. Veď aj mama musela mať dôvod keď chcela rozvod. A teraz to všetko je na tebe a ešte aj vekom bude protivnejsi. Môj otec je tvojmu ako ho popisuješ veľmi podobný. Tiež mi mama dala k dispozícii svoju polovicu. Upratovala som,prala,varila a nič nebolo dobré. Vadilo aj to ,že syn troška pobehal a bolo peklo. Už 15 rokov sme presťahovaní. Nie je nad svoje bývanie. A otec ma to svoje a je kľud.

luccija
14. dec 2023

Je logické, že človek sa vekom mení.Dieta v 3 r je asi najnáročnejšie.Moze cítiť, že už starne, nemá toľko silu neviem koľko je odvtedy čo mamina zomrela...budem sprostá, ale buď rada, že je samostatný a mobilný môže to byť aj horšie a aj časom bude.ludom sa už mení psychika s zvýrazňujú zle povahové vlastnosti.Zase obskakovat ako dieťa ho nemusíte čo robí celý deň?aj z nudy a frustrácie je človek zly

luccija
14. dec 2023

@zabka79 to je teraz IN každý je narcista, manipulátor🙂

januska12323
14. dec 2023

Nájdite mu nejaký stacionár, hobby, čokoľvek nech príde na iné myšlienky. Ďalej by som vyčlenila jeho izbu, izby kam nikto bez dovolenia nebude chodiť.

zabka79
14. dec 2023

@luccija to bude tym ze ich je celkom dost 😊

mogaa
14. dec 2023

Ty ho ani nemôžeš dať do domova bez jeho súhlasu....je predsa svojprávny......nanajvýš ho nemusíš chcieť vo svojom dome, teda ak je tvoj....

vikinka007
14. dec 2023

Kto nezažil starostlivosť o starého zatrpknuteho človeka,nech ani rady neposkytuje. Toto právo dožitia je ako guľa na nohe trestanca. Naozaj rozumiem autorke, že najradšej by dala otca do domova, pretože ani ona nemôže žiť svoj život so svojimi radosťami a starosťami ale neustále sa prispôsobovať starému priečnemu človekovi. A nemôže ani tak ľahko odísť preč, veď čo ak sa otcov stav zhorší, kto ho dopatruje? Preto ti radím tiež aspoň denný stacionár,aby bol medzi svojimi rovesníkmi s podobnými životmi, prip.viac trávte čas vy mimo dom, v detských centrách.

katkami123
14. dec 2023

Možno nájsť dedovi nejaký koníček. Nudí sa, tak vymýšľa. Navyše v jeho veku sú, žiaľ tieto zmeny nálad a pesimizmus spojené so starnutím, lekár by mu mal na to predpísať lieky. Nebavilo by ho byť včelárom?

emily897
14. dec 2023

Skus s nim navstivit psychiatra, mozno sa u neho zacinaju prejavovat nejake starecke choroby (alzhaimer, demencia a pod.). V mojom okoli je par takych ludi, v rodine sme mali tiez s tym skusenosti. Prajem ti vela trpezlivosti a pevne nervy ❤️

lukbe
14. dec 2023

Nedá sa dom urobiť, prestavat tak,že jeho časť, vaša časť? Potom dohodnúť spoločný čas, návštevy, pomoc.

h2
14. dec 2023

@mogaa On v tom dome má právo dožitia, čiže či ho tam chce, alebo nie, vyhodiť ho nemôže.

autor
14. dec 2023

@lukbe my si postupne ako financie dovoľujú prerábame vrchné poschodie🙂 no je pravda že je niekedy z malého vnuka nervózny ale zasa povedal aj že ho má veľmi rád . Bolo s ním čo sa zdravotného stavu týka aj horšie pár mesiacov dozadu neprijmal stravu ani nepil a skončil aj v nemocnici na infúziách. 8 rokov je to čo zomrela mamina

lukbe
15. dec 2023

Lepšie to už asi nebude. Ale videla som dom, kde má napr. babka svoju izbu s linkou, kúpeľňu a má súkromie ona aj ostatna rodina.

rorino
15. dec 2023

Aj ty raz budeš stará a tiež sa budeš zdať orotivna svojmu synovi a aj on možno bude rozmýšľať,že by bolo lepšie keby si bola v domove.Nie nadarmo sa hovorí,že starí ľudia sú horšie ako malé deti.A každý sme nejaký,skôr to chce trpezlivosť a pochopenie s tvojej strany.

lujza123
15. dec 2023

Myslím si ze dobrá rada je ta návšteva lekára. Práve starecka demencia začína takýmito zmenami povahy a môže sa to začať rapídne zhoršovať.

Ked tak porozmyslajte ako by ste mu v dome vytvorili vlastnú garsónku, trochu si oddelili bývanie aby ste mali každý svoj kľud

A hlavne ty sa nauč ho trochu ignorovať, nebrať si jeho frflanie príliš k srdcu. Pre teba je tato situácia najťažšia, nedá sa mať úplne odstup ked ide o tvojho otca

autor
15. dec 2023

@lujza123 no však práve, a hlavne keď ostal v podstate sám ...jemu z rodiny už všetci pomreli - jeho rodičia, súrodenci a 8 rokov dozadu aj manželka moja mamina..takže som mu zostala len ja keďže som jedinačik

lujza123
15. dec 2023

Vieš co bývanie so starým človekom je náročné, bývala som chvilu s mojou babičkou kým sme prerabali dom. Pritom najzlatejsi človek na zemi, ale mala svoje maniere. Všetko šetrila, všade čosi zvlakala, skladovala, v ladnicke múzeum plesní. Kým polovička aj dcéra boli v pohode ja som bola z toho úplne na nervy, nedokázala som mať nadhľad. Preto ta úplne chapem, byvat so starým človekom z rodiny je tazke

babulkomale
15. dec 2023

Priečny...hm...nuž, ešte sa môže stať, že ho budete musieť doopatrovať bez nôh na posteli, ako sa stalo viacerým, čo za to dostali domy, byty. Zaslúžené nehnuteľnosti.