Príbehy s "obľúbenými" švagrinkami a krstnými

queen_mary
20. apr 2023

Ahojte, dajte nejake storky s vasimi "oblubenymi" svagrinami.

My mame krstnu mamu muzovu sestru. Uz 2x odignorovala synove meniny, za pomaly 4 roky ho strazila poldna dvakrat.

Sama si ho nepyta, a ja sa doprosovat nechcem. Jej deti som mala u seba ked boli male pomaly kazdy vikend, rada som si ich bravala, nie z povinnosti. Som myslela, ze to je take normalne, ze ked je niekto krstny, tak ze sa tak nejako viac stara a zaujima. Ci? Hlavne, ak je to v rodine 🤭 take mi to prislo prirodzene.

Mate aj vy nejake taketo pribehy? Budeme mat aj druhe dieta, a uz ju za krstnu nechcem, tak to budeme mat asi v nasom rodinnom kruhu zaujimave 😅

andrea_82
20. apr 2023

u nás nie je zvykom, aby sa krstní starali nejako extra viac ako ostatní. Ja som dlho ani nevedela, koho vlastne mám za krstných rodičov. Náš syn má za krstnú našu kamarátku, príde mu pogratulovať na narodeniny, ale čas s ním netrávi, nikdy s ním nebola sama. My si na to nepotrpíme.
Švagrove deti ku nám tiež nechodili na víkendy, so švagrinou sme mali rozdielne výchovné metódy. Ale bratovu malú dcéru si plánujem brávať na prázdniny, keď bude väčšia. Proste je to o tom, aký máš vzťah k rodičom toho dieťaťa.

h2
20. apr 2023

@queen_mary Prečo by si mala tvoja švagriná pýtať k sebe tvojho syna? Toto som nikdy nerobila, ani moja švagriná si nikdy nepýtala môjho syna. Toto počujem prvýkrát, že si švagriná/teta pýta krstňa/neter/synovca.
To, že odignoruje meniny, je druhá vec.

queen_mary
autor
20. apr 2023

@h2 mne to praveze pride take normalne, ze ak si ta niekto vyberie ako krstneho rodica (ty s tym suhlasis samozrejme), tak sa o to dieta staras/zaujimas. Teda aspon ja som to vzdy tak brala a snazila sa mat s jej detmi super vztahy.
A je mi teda aj luto, ze to neni vobec vzajomne

simona20201309
20. apr 2023

@queen_mary nikto, absolútne nikto nie je povinný starať sa o tvoje decka....
Nikdy v živote by mi nenapadlo kalkulovat, kto koľko krát mi postrazil moje deti, koľko krát sa ponúkol, že mi ich vezme a rátať koľko krát som mala ja jej deti a koľko krát ona moje.
Meniny sú podľa mňa NIC. Toto je ďalšia pre mňa nepochopiteľná vec. Ja netuším kto mi na meniny a narodeniny blahozelal a kto nie. Nikde si to nezapisujem. Ak vyjde, oslavujeme, ak nie, nepíšem do kalendara ani nedávam nikomu čierne body.

A zrejme je rozdiel, keď si ty ako bezpečná strážila deti jej a je rozdiel, keď už máte deti obe.

maca1984
20. apr 2023

Nikdy sme si nepýtali krsňatá k sebe.
A ani na to nevidím dôvod.
To mi pripadá ako " starí rodičia si naše deti neberú".
To tiež nie je povinnosť predsa.

deti95060810
20. apr 2023

to si si mala za krstnú nájsť nejakú opatrovateľku...
moje deti krstná NIKDY nemala, ani neopatrovala.... na narodeniny im nechodí, ani na meniny, na Vianoce dá po 20 e - keď boli menšie tak hračky.
Vôbec sa nehneváme, beriem to v pohode. ona má svoje deti.

simona20201309
20. apr 2023

@queen_mary normálne sa zamýšľam nad tým, či ti tuto tému myslela vážne. Mojim deťom je krstná moja sestra, ale ani by mi nenapadlo ocakavat, že mi vezme deti 😂 asi by som jej ani nedala, chcela by som ísť s nimi....

h2
20. apr 2023

@queen_mary Keby švagriná potrebovala, aby som jej postrážila, nemám problém. Jej syn u nás trávi jeden týždeň z letných prázdnin, tak isto, ako môj syn zase u nich. Ale aby som si ho sama len tak pýtala? To mi je divné. A bolo by mi divné, aj keby si ona takto pýtala môjho syna.

diewcatqoo
20. apr 2023

Co sa tyka krstnych rodicov, tak mame len krstneho otca a co sa tyka svagrin/svagrov, tak mam len jednu - manzel ma iba jednu sestru. Ani krstny, ani svagrina sa o nase dieta nestaraju a ani to od nich neocakavam. Krstny k nam chodi casto na navstevu, ale je to slobodny mladenec a moc nevie, co s dietatom (avsak cim je syn starsi, tak tym viac sa spolu vyhraju) a svagrinu som nevidela uz asi 2 roky. Ignoruje nase sviatky, aj nasu svadbu ignorovala a neocakavam od nej nic.

Dieta sme si robili preto, aby sme sa o neho starali predovsetkym my, rodicia. Od nikoho, ani od mojich rodicov, ani od svokrovcov, ani od sirsej rodiny, neocakavam, ze sa mi bude starat o dieta. Ak chcu, nech sa paci, dvere maju otvorene, mozu kedykolvek prist a venovat sa dietatu, len sa potesime. Ale ze by som ocakavala, ze niekto ma "moralnu povinnost" starat sa, tak to urcite nie.

vela02
20. apr 2023

My si pravidelne bravame synovca na víkend/ týždeň, ako sa dá. Je škôlkar, keď ma prázdniny, je u nás. Lebo chceme. Bývajú ďaleko, keby bývali bližšie, bravame si ho častejšie. Nám je veselšie, rodičia si oddýchnu 🙂

janababana
20. apr 2023

Asi je to vec zvyku, pohladu, atd. Ja som si synovca bravala kym bol maly, vzdy ked sa dalo, na vikendy (spolu s mojimi rodicmi, este som chodila na ss/vs). A aj svagrina mi hned po narodeni mojho dietata vravela ze buduce leto berie k sebe na prazdniny. Pride mi to prirodzene, normalne. Ja som bola stastna, ze ho vidim vyrastat a som s nim, chodili sme plavat, na pizzu, atd. Ale chapem, ze ak niekto k sebe nema blizko tak asi si krstna/synovca/neter na vikend nevezme

gejb
20. apr 2023

@queen_mary ja asi patrim do kategorie "oblubena" krstná mama. Krsňa som strážila asi raz v živote na dve hodiny keď bol bábo. Už chodí do školy...darček na narodeniny ale dostáva...tak snáď nie som najhoršia 😬😄

cookie29
20. apr 2023

no ono to zalezi co od "krstnych" ocakavas. V mojom ponimani su to ludia, ktori pomahaju s vychovou a v pripade ze by sa rodicom nieco stalo, tak sa o deti postaraju.

Krstny mi s detmi pomoze, ked sme tam. Zahra sa s nimi. Obcas im nieco kupi aj mimo sviatkov, ale inak na nich nikdy nezabudne.

A ked som ja bola dieta, tak moja krstna mama mi bola ako druha mama. Uzasny vztah a som za nu nesmierne vdacna. Nesilime to, je to prirodzene. Ale teda ja som si aj vyberala krstneho pre dieta. Ono to ide tak nejako prirodzene.

michaela412
20. apr 2023

Krstnou našej malej je moja sestra a nemáva ju celý deň, niekedy ju postráži na chvíľku, ale ja to ani nevyhľadávam aby mi niekto bral dieťa. A kupuje jej darčeky na každý sviatok. Švagrove deti zas im nie som krstná mama a chodia k nám vkuse.

januska12323
20. apr 2023

Krstný rodič má viesť dieťa k viere. Keby ste krstili zo správnych dôvodov a nie kvôli darčekom nemusíš takéto veci riešiť.

miskakyska
20. apr 2023

@januska12323 a keby sa nedajbože stalo niečo rodičom,krsní sú druhí rodičia

7lenka11
20. apr 2023

U nás to tiež nefunguje tak, že by si krstní rodičia brali deti k sebe. Ja skôr zažívam iný extrém, máme babatko a keď prídeme k rodičom, všetci vrátane brata a švagriny si ho privlastňujú a mam problém sa dostať k svojmu vlastnému dieťaťu. A toto mne napríklad vadí…

monika4487
20. apr 2023

No - den mojej svadby, ja sa hore obliekam a 2 sestry dole chystali nejake veci. Pride krstny k jednej co ju zahladol a hovori: ,, Tak dnes je tvoj velky den...". A ona mu na to, ze ja sa dnes nevydavam, ta ktora sa vydava je hore. Tak siel dalej a na schodisku stretol druhu moju sestru a vravi jej: ,, tak som ta nasiel, vsetko najlepsie a priniesol som tortu." Sestra sa na neho pozrela a hovori, ze sa vydavam o rok :D. Vraj sa zahambil a nakoniec prisiel ku mne a uz nasiel len jednu v svadobnych satach. Co na to napisat.... Ja som si dala slub, ze ja sa budem snazit mat zivsi cas s krniatkom 🙂. A hlavne budem robit tu ulohu co bol moj slub krstnej pri krste.

1ryba
20. apr 2023

@queen_mary švagrinú mám super a dieťa nepokrstené. Stačí tak?

gladys_07
20. apr 2023

@queen_mary ja sa staviam na tvoju stranu. Krstny rodic ma pomahat rodicom vies dieta k viere. Ako to planuje prosim pekne dosiahnut ak s dietatom nema vybudovany vztah? Hodinkami na prijimanie a retiazkou na birmovku? Mne by bolo tiez luto ak by sa krstna mama nezaujimala a nechcela travit s dietatom cas.

lenka.25
20. apr 2023

Ja som si krstné deti bravala často , lebo mi zavolali , napísali , či môžu ísť ku mne . Samozrejme , že môžu , mam ich rada ako svoje . Ale mala by som ich rada rovnako , aj keby som nebola ich krstná mama. Napríklad ja mam naj kamarátku a tá si moje deti berie hocikedy k sebe aj na noc , aj na výlety , aj na týždňové dovolenky .
Ona by bola super krstná mama , ale vôbec nie preto , že si ich berie aj na týždeň z domu , ale preto , že ma k mojim deťom krásny vzťah a viem , že nech sa čokoľvek stane , môžem sa na ňu spoľahnúť .
A o tom to je , podľa mna , krstní rodičia by sa mslinsnszit vytvoriť bližší vzťah s dieťaťom a to inak , ako spoločne strávenom časom ide len ťažko

h2
20. apr 2023

@lenka.25 Tvoja kamarátka si berie tvoje deti so sebou na dovolenku? 😯

lenka.25
20. apr 2023

@h2 áno

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzanaam
20. apr 2023

@queen_mary prečo by to malo byť prirodzené? Nie každý to vie s deťmi, alebo má k nim vzťah. Nikdy by mi nenapadlo brať si na starosť cudzie deti. Okrem iného je to obrovská zodpovednosť. Na druhej strane by som nikomu nezverila ani to svoje.

lenka.25
20. apr 2023

@zuzanaam tvoje deti nikdy neboli v ŠvP aleo v letnom tábore ?

zuzanaam
20. apr 2023

@lenka.25 mám jedno. 13 r. a nie, nebola. Dcéra bola do 5. ročníka domaškoláčka, toto leto pôjde prvýkrát na letný turistický tábor, ale to je už samostatná, vie sa postarať sama o seba. V zime boli na lyžiarskom.

viestta
20. apr 2023

@queen_mary nechapem preco by sa krstna mama mala starat o svoje krstne dieta? Na oslevy narodenin sa zvykne pozyvat, meniny sa neoslavuju v kazdej rodine. Takze celkom nechapem preco sa ti zda, ze krstna mama vaseho dietata nenaplnila vase ocakavania. A nic na veci nemeni ani to, ze je to sestra tvojho muza. Proste niekto nema vztah s detmi, nema odvahu zobrat si cudzie dieta na zodpovednost, dovody mozu byt rozne, ale uplne najlepsie je nevypisovat o tom, ze si nespokojna na MK ale porozpravat sa s nou. MOzno pochopis jej dovody, mozno nepochopis. Nic sa nedeje, vase dieta vyrastie aj tak.

babalenka
20. apr 2023

Ja čo mám krstnu mamu ( mamina spolužiačks zo SŠ) vždy si ma vracala k sebe aj cez leto hocikedy aj z piatka na sobotu.a to nebyvame v jednom meste.Krstny oco ( mamin brat) býva ďaleko ,ale každe letné prázdniny sme chodili na týždeň k nim do Košíc.a aj na víkendy.Ale krstna mama mojich detí ani nezavolá ani nič podobné ( je dcéra môjho krstného otca a teda neter mojej mamy) a krstný otec je švagor a je s nimi často a keď ma syn súťaž nich v meste tak nemá problém aby u nich spal aj ho zavezie na súťaž a nachysta ho.

lenka.25
20. apr 2023

Ja zas nechápem , prečo sa niekto dobrovoľne stane krstným rodičom , keď okrem narodenín , menín , Vianoc , niekedy ani to nie , absolútne o to dieťa nejaví záujem a nevytvára si s ním vzťah .
Keď sa tu babka nestará o vnúča a napíšem , že to nie je jej povinnosť , ma tu idu zožrať , ale babku si bohužiaľ človek nevyberá ,krstných rodičov si vyberáme a oni s tým musia súhlasiť a potom o to dieťa nejavila vôbec záujem , je podľa mna velmi smutne .