mam priatela už 7. rok, bývame spolu, mame hypoteku na dom. Sme zatial bezdetní. moj vzťah fungoval/funguje OK, občas pády občas lety - asi tak ako v každom vzťahu tak to je aj u nás ... spravila som chybu a dopustila som, aby moj vzťah ku kolegovi - takmer rovesníkovi zašiel priďaleko. pritom môjho priateľa mám rada...je medzi nami 7 rokov, medzi mnou a kolegom su necele tri. Odkedy nastúpil, takmer pred rokom, sme si rozumeli veľmi dobre. mali sme sa o čom rozprávať, ľudsky sme si sadli - ako sme neskor zistili až príliš. On je slobodny (rozvedeny), v podstate som ho po jeho nástupe zaučila do vecí v robote ja a vyvinul sa medzi nami silny kamaratsky vzťah, ktorý medzičasom prekročil hranice len pracovné... nestretávali sme sa mimo roboty, ale aj tak sme si už smenu jeden bez druheho nevedeli predstaviť a sama na sebe som spozorovala že keď nie je v robote tak mi chýba ... to iste pociťoval on, a po jednej udalosti kedy potreboval pomoc a podporu myslím takú kamarátsku, to nabralo iny smer ... bez toho, aby sme spolu niečo mali ... môj priateľ bol na viacdňovom školení, a ten druhy sa objavil pred mojimi dverami, , bol na tom psychicky veľmi zle, kvôli istej jeho sukromnej záležitosti týkajúcej sa jeho blízkej rodiny... vypočula som ho, nemohla som ho poslať preč, jasné, mohla som, ale nevedela som to urobiť. k ničomu v ten večer medzi nami nedošlo, len sme sa rozprávali, snažila som sa ho povzbudiť a objala som ho. boli sme v objatí veľmi dlho, on u mňa nespal, išiel domov, ale povedal mi, že ma ma rad a že vie že to nie je správne ale nevie to kontrolovať, že mi nechce rozbíjať vzťah ale potrebuje ma a nevie čo má robiť... ja som nebola schopna nič rozumne povedať, len som ho držala za ruku, mala som so sebou čo robiť, aby som nepovedala, že cítim to isté ... povedala som len, že mi na ňom záleží a chcem, aby bol OK. potom nasledujúce dni už bolo v robote oveľa ťažšie skrývať, že k sebe niečo viac citime... dohodli sme sa, že pojde do opačnej smeny, tak sa aj stalo, ale nepomohlo to ... cítim pocit viny voči obom, vidím, že on sa trápi, a že sa nemalo stať aby sa to takto zvrhlo. mam pocit, že som svojho priateľa už podviedla, aj keď fyzicky k tomu nedošlo. túžim po tom druhom, aj ke)d som mu to nepovedala, ale túžim po ňom a mam ho rada každým dňom viac. on na mňa nijako netlačí ale neustále mi dáva najavo, že ma lubi a že ma chce ...
No vidim, ze sa zatial drzis dobre a bojujes - vnutorne. Porozmyslaj, ktory vztah ti stoji za to, ci ten stary, ktory ma uz co-to za sebou, alebo chces budovat novy, ktory, ako sa mi zatial javi, je ciastocne postaveny aj na lutosti, mozno kolega len v tazkom dusevnom prezivani nepotrebuje len butlavu vrbu ....
@sanja81 ak mas priatela a planujes s nim buducnost atk kamosa odstrihni. Zide z oci, zide z mysle. Ze si rozumiete je sice fajn ale stoji ti to za to? neda sa sediet na 2 stolickach naraz, tak si zvaz na ktorej chces byt.
1 chlapa sa musis zbavit, ja by som to tipovala na kamosa, a este rada z praxe, odstrihnuty kamos sa zvykne urazit a robit naschvaly, ohovarat.. v tomto su chlapi horsi ako male deti, tak dufam ze si v praci hierarchicky vyssie. a kamosmi nezostanete, to sa jednoducho neda.
@sanja81 ja to vnímam z jeho strany ako určitu manipuláciu . A ide na to veľmi dobre.
Stávaš sa mu bútľavou vrbou a tam to veľmi ale veľmi rýchlo prekračuje hranice bežného kamarátskeho vzťahu. Uplatňuje prvky pri ktorých vie že ich má v sebe drvivá väčšina žien a to je starať sa a pomáhať hlavne ukrivdeným a uboleným
odopierane, nedokoncene, tajomne, len naznacovane, nesterotypne,.. 13 komnata- toto ta najviac laka na kolegovi, daj si 2 zaucha 😀 - to aby si sa prebrala do reality a porozmyslaj ci si vies s priatelom predstavit buducnost, deti,.. atd- a ci vlastne chces,.. cely zivot budes stretavat ludi, ktori ti budu sympaticki, mozno sa docasne aj tak platonicky do dakeho zalaskujes, ale ak budes mat doma toho praveho, tak nebudes rozmyslat nad odchodom a uz vobec nebudes mat zaujem robit niekomu butlavu vrbu, ..
zdravy rozum aj mne hovorí, že mam od neho dať ruky preč, len ťažke je to zrealizovať. každy večer si doma poviem že som sprostá a že to musí skončiť a ráno mi stačí pozrieť mu do jeho očí a som asi viete kde. ma strašnú charizmu a to čo vysiela ku mne sa neda zniesť a on to vie a robí to tak, že si to takmer nevšimnem . pomohla som mu vtedy jedenkrát, vtedy som dopustila aby prekročil povolenú hranicu resp. nielen on veď ja som ho objala a držala ... mate pravdu je to aj v tom že som ho vtedy veľmi ľutovala bolo mi ho fakt ľúto vtedy mu prišlo z toho celeho zle aj v robote; teraz sa už dal dokopy čo sa toho týka a "drží si odstup" ako povedal ale mne to ide na mozog
machas sa v tom kvalitne. Nemyslim v zlom, je mi ta luto. Len teraz tazko vidis racionalne. Hmmm, neudrzis to takto dlho, musis sa rozhodnut. Len by som si dovolila upozornit, ze spoza skla ci vykladu veci vyzeraju take dokonale, uuuzasne, nedosiahnutelne, ako novy sveter. Ale ked sa k nim dostanes, zistis, ze je to presne taky isty sveter, ako uz doma mas, alebo este pravdepodobnejsie bude viac hryzt a rychlejsie sa vytaha kym si nan zvyknes....
Ak milujes svojho priatela a doverujes mu, tak mu to povedz. POvedz mu co sa deje, ake mas pocity a poziadaj ho o pomoc . Samozrejme plati len v pripade, ze sa naozaj medzi vami s kolegom nic nestalo. To by som urobila ja. Ale tak neviem aky mas ty vztah, ci je dostatocne pevny a ci tvoj priatel nahodou nie je nervak. A s kolegom okamzite ukonci akukolvek komunikaciu.
je to pre teba ťažké kvôli hypotéke???
cítila som presne čo ty a teraz som s tým druhým .. ak sa rozhodneš pre novú cestu , počítaj, že začiatky budú ťažké , aj ked ♥ sa ťažko rozkazuje 😉 musíš sa rozhodnúť jedine sama
@sanja81toto iste som prezila aj ja predtym, nez som sa vydala. Bola som s priatelom 5 rokov a do toho som spoznala svojho terajsieho manzela. Niekto si povie "mas dvoch chlapov, ako ti je dobre 🙂 , dvojita laska", ale nie je to tak. Je to velke trapenie sa po nociach a v beznom zivote. Nevies, co mas robit, s ktorym ostat, aby to neovplyvnilo zle tvoju buducnost. Pocit viny, ze ublizujes obom, a ze nezijes kludny normalny zivot ako ini ludia. Ked si s tym prvym, myslis na toho druheho, lebo ti chyba, ale pred partnerom sa musis pretvarovat, ze vsetko je v poriadku a uz len cakas, kedy pride dalsi den, aby si mohla byt s tym druhym. Je to na psychiku a ja som to ku koncu uz nezvladla, schudla som 7 kil, a kedze som stihla od prirody, vyzerala som vtedy dost biedne. Pri rozhodovani som sa riadila presne tymto - riad sa svojim srdcom. Opustila som svojho partnera, s ktorym som bola 5 rokov. Bolo to velmi tazke, lebo tam uz neslo ani tak o lasku ako o ten zvyk. A zvyk je zelezna kosela, je velmi tazke toto puto zlomit. Ale dokazala som to a nelutujem. Odisla som k tomu druhemu a teraz vidim, ze som urobila dobre. Zobrali sme sa a sme spolu uz vela rokov a sme zalubeni presne tak ako v prvy den. Aby som znovu zacala citit to iste k nejakemu inemu muzovi ako v prvom vztahu? NEHROZI. Svojho manzela milujem a sme najlepsi kamosi - sme jeden tim. Mozno aj preto si tak svoj vztah strazime, lebo na to, aby sme boli spolu, sme si zo zaciatku toho dost presli. je to muz mojho zivota a ja viem, ze spolu uz aj zostarneme. Nikoho uz menit nebudem, lebo nemam potrebu. Moj muz je ten pravy..... Ked sa tak spatne pozeram na svoj vztah do minulosti a na svojho predosleho partnera, tak po case sa mi zacali otvarat oci a uvidela som byvalo v inom svetle. Vsimla som si neskonale mnozstvo chyb, ktore som vtedy nevidela a blahozelam sama sebe, ze som sa rozhodla ho opustit. On sa trapil dlhy cas, chcel sa kvoli mne ze vraj zabit, ale vsetko boli iba jeho fantazmagorie.... ale pozviechal sa, nasiel si priatelku aj sa s nou ozenil a teraz zije stastny so svojou rodinou a dcerou.... Takze toto sa udialo v mojom zivote a nakoniec sa ukazalo, ze moje rozhodnutie bolo viac ako spravne...
@viera27
@luci78p nestala sa medzi nami s kolegom fyzická nevera, padlo jedno objatie a jeden bozk na ústa - bozk, bez jazyka, lebo som sa odtiahla. oveľa viac ma má v spároch citovo, to už je podľ mňa nevera, v živote som v takomto stave nebola, že mam rada svojho priateľa a pritom nonstop myslím na druhého. Nejde ani tak o hypotéku, skôr o tych takmer 7 rokov... povedať mu to sa dosť bojím, nechcem, aby sa to nejako zvrhlo, aby mali medzi sebou oni konflikt, moj priateľ je prchká povaha a viem že prvá jeho cesta by viedla za nim a to nechcem. po siedmich rokoch je možno medzi nami istá rutina, ale vždy sme sa mali radi, nehovorím, že idyla, že sa nepohádame, jasné že áno aj sa pohádame ale nikdy sme nemali medzi sebou nejake vážne krízy... toto mi hovori rozum, ale srdce mi hovorí niečo iné, keď sa na mňa pozrie ten druhy, a to čo mu vidim v očiach ... teraz napr. nie je tu v robote, je na opačnej smene, ale napíše mi veci ktore so mnou mavaju tak že ledva stojim na nohach
@kveta to zanamena, ze vztah ako taky, len preto, ze to nie je potvrdene manzelstvom, je to v pohode? 😕
Tak to teda ziram. Kde je ucta k partnerovi, k prezitym rokom a preskakanym problemom?
Trosku sa treba nad tym aj zamysliet. To nie je ako s obnosenym satstvom, ze ho vymenim za nove. Je uplne jedno, ci ten par viaze manzelstvo alebo nie, ale budem k tomu vztahu pristupovat seriozne.
@sanja81 kazdy vztah prechadza fazami, a ty si s priatelom vo faze, ked uz nastal stereotyp, to je uplne normalne, aj to, ze kolega ta pritahuje. je len na tebe, co s tym urobis. Je pravda, ze ten kolega bude vzdy vyzerat lepsie, to nepoznane a vysnene je vzdy krajsie, ale aj tam pocase pride k "spinavym ponozkam" a podobne. Druha vec, robit chlapovi butlavu vrbu je dvojsecna zbran. je fajn, ak nas pochopi clovek opacneho pohlavia, pripadne povie svoj nazor, moze nam to pomoct ziskat nadhlad, ale nie opakovane. Skor, ci neskor pride riziko, ze clovek do toho spadne. Aj on si mal uvedomit, ze si zadana, pretoze vidim, ze asi mu velmi vyhovuje zasahovat ti do zivota. Pockaj este pol roka, ta zamilovanost bud odoznie, alebo nie.
Radim, tvojmu priatelovi nehovorit nic, je to tvoja sukromna kriza a riesenie najdes len sama v sebe.
vôbec to nie je ťažké podľa mňa pretože keby svojho priateľa ozaj lubila nikdy by tu nebol ten druhy co myslite?
ja som bola v takejto situacii tiez a opustila som priatela bolo to strasne tazke rodina plakala zanim viac ako ja...
a stym novym sme po mesiaci splodili dieta a teraz sme manzelia a cakame dalsie 🙂
sem tam som pochybovala ci som urobila dobre ten ex bol fakt dobrak od kosti nic zle mi neurobil ale viem ze keby ho vtedy neopustim opustila by som ho koli inemu
viem ze pisete ze po 7 rokoch pride dalsi a potom dalsi atd. ale ... to nie je otom pretoze ak otomto partnerovi pochybuje fakt ze citi nieco k inemu musi odist podla mna a ak najde toho praveho potom moze aplikovat vernost ... to je vyhybanie sa poblazneniu chvilkovemu viete co myslim ale ona neni podla mna chvilkovo poblaznena ked sa brania jeden druhemu a napriek tomu stale naseba myslia atd.
@sanja81 nič zle si nespravila, vyčitky svedomia nemusíš mať. To čo človek citi velakrat nevie vedome ovplyvniť 🙂 Druha vec je ta, že si slobodna. Žiadno tvoje rozhodnutie nebude zle, lebo nikdy nevieš, či by to neskončilo ešte horšie keby si sa rozhodla opačne. Držim palce a prajem vela sil
@sonicika "vôbec to nie je ťažké podľa mňa pretože keby svojho priateľa ozaj lubila nikdy by tu nebol ten druhy co myslite? "
toto absolutne neplati. Je rozdiel "zamilovanost" a laska. Obrovsky. Zamilovat sa mozes aj viac krat, lasku ak stretnes raz za zivot, tak si stastny clovek. Motyle v bruchu, rozhupane kolena a triaska prichadza v kazdom vztahu na zaciatku. Ale co ostane potom, to je rozdiel. Laska je dana situaciami a musi byt "odzita", aby si dokazala povedat ze je to ona aj po opadnuti zamilovanosti. Preto je take tazke urcit, ci je to ten pravy po mesiaci, roku chodenia. Lebo este nie su odzite tazke casy, este je to len to pekne. Kompatibilita, dovera, maximalna opora a sulad, nech spravis cokolvek a odsudi ta ktokolvek. Poviem to sprosto a tvrdo, ako to vnimam ja. Laska je ked presne viem, KTO ma bude drzat nad hrobom mojich rodicov, aby som sa nezrutila. Presne viem, kto bude prvy vediet akukolvek novinu, dobru, ci zlu.
Tym netvrdim, ze to nemoze byt ten druhy - kolega. Len hovorim, ze teraz je este tazko o laske rozpravat, v casoch dobrych.
@sanja81 Hlavne si nič nevyčítaj, nechaj veci plynúť, ako sa ľudovo hovorí, niektoré problémy sa vyriešia tým, že sa neriešia. Si normálna žena a zaľúbila si sa. S tým nič neurobíš, tam si bohužiaľ bezmocná a tvoj rozum ti len káže, aby to neprerástlo do fyzického kontaktu, ale sama cítiš, že to chceš. Ja by som ti poradila, zatiaľ si kolegu nepúšťaj k telu a nedovoľ, aby ste sa spolu vyspali, hlavne vydrž, uvidíš, ako sa váš vzťah bude vyvíjať. Priateľa poznáš 7 rokov, prežili ste spolu dobré aj zlé a kolegu poznáš krátko, nevieš, či ten chlap má s tebou vážne úmysly. Hlavne mu zatiaľ nedovoľ sex a uvidíš, o pár mesiacov bude situácia zase iná a sama uvidíš, čo cítiš a ako sa to vyvíja. Ale hlavne si sama sebe nevyčítaj, že si sa zaľúbila. Držím palce!
odísť do druhého vzťahu sa má vtedy ked je vyrovnaný , ked su strany vyrovnané , lebo ak na jednej strane je vážne citové rozpoloženie a ten druhý odchádza preto že mu ho je ľuto ,tak to nedopadne dobre.
Typickým príkaldom sú ženy/muži po rozchode ktorí sa ihneď vrhaju do druhého vzťahu. Vzbudzuju pozornosť a ľutost, ten druhý sa im potom nestáva partnerom , ale opatrovateľom .
@sanja81 ak chceš opustit partnera po 7 rokoch tak nechod ku kolegovi teraz v tomto čase. Nech si v kľude porieši svoje problémy a znova sa postaví na svoje nohy , takuto taktiku na teba nech neuplatňuje , lebo ja to považujem za taktiku .
@sanja81 : no príspevky som nečítala, ale asi takto, píšeš že s partnerom je to OK, tak asi nie je pretože ak by bolo tak by ťa žiadny druhý nezaujímal, a čo tak si predstaviť že keby toto urobil tvoj priateľ tebe, ako by si sa cítila, potom by si tu písala čo? môj partner ma dobrú kamarátku, alebo novú lásku, alebo partner chce zahodiť naše spoločné roky pre novú známosť....
@maminuska ja mam vyrovnaný vzťah, (aspoň som si to myslela ale vidim že ten slaby članok som ja) on je rozvedeny a nema teraz žiadny vzťah a veci z ktorých bol na dne nesúviseli s jeho vzťahom alebo bývalým vzťahom, ale s rodinou v inom zmysle. faktom je že ma strašne priťahuje, ale s tym by som vedela nejak vybabrať; čo je oveľa horšie, mam ho rada aj inak, zaoberam sa nim, tak ako by som sa mala zaoberať len s partnerom a často su to len detaily často sa pristihnem ako by som bola rada keby bol na prechadzke so psami so mnou pretože priateľ som mnou nechodi chodim len sama a myslím na to ake by to bolo super keby tu bol so mnou ON alebo počujem nejakú hudbu a v hlave okamžite "tak toto mu musím poslať bude sa mu to páčiť" a už som pomaly z toho na prášky
@sanja81 ruku na srdce, veeelmi silno zaspominaj, ci si pred 7 rokmi nerozmyslala, co by sa pacilo niekomu inemu 😉 . Ci ste s priatelom v zime, zmrznuti stali pred vasim domom, poviem hnusne - "sople" tiekli od mrazu, ale stali ste lebo ste sa nechceli este rozlucit, ci si si nevravela jeej, toto je "nasa" pesnicka pri ktorej sme spolu tancovali tam a tam a kopec dalsich malych criepkov ....
@sanja81 sme len ľudia a učíme sa celý život,no ovládať svoje srdce sa nedá úplne,ani naučiť,sme to proste my,my si vyberáme aký život budeme žiť... Keďže si slobodná,máš právo sa riadiť citmi,máš právo si vybrať takého partnera s ktorým budeš celý život,a čo myslíš ,kto ti povie že ten alebo ten je tvoj doživotný partner? Nikto,len tvoje srdce...
Mne sa to tiež stalo a teraz s tým druhým čakáme druhé babo,a nevieme si predstaviť život bez seba a nikto pre nas nie je lepsi,vždy sme len my dvaja 🙂 to proste musíš cítiť,a ty to cítiš,len sa to bojis priznať a povedať sama pred sebou,lebo to nechceš pripustiť aby si nezranila terajšieho...áno je to ťažké,môj bývalý chodil rok vyplakavat k mojej mame,ešte aj po troch rokoch ma chcel späť,a potom si konečne našiel babu a ani o nom nepocujem... Aj keď viem že som mu velmi ublizila,no bohvie kde by sme boli teraz...prechodeny vzťah by asi z toho bol... Hlavné je čo je teraz ,nie co bolo... Len ty si strojcom svojho šťastia 🙂 !
@sanja81 Aj keby si tomu "podľahla", za 7 rokov sa ti to môže stať opäť s niekým novým, príťažlivým a úžasným. Na svete sú milióny mužov, do ktorých by som sa vedela zaľúbiť. Ale som človek a viem sa kontrolovať, viem si odoprieť a okrem pár nesplnených vyfantazírovaných situácií ma to nič nestojí. A o tom to je.. niektorí to volajú aj vernosť 😉