Ahojte. Mám priateľa, sme spolu len niečo vyše pol roka. Je mladší o 5 rokov. Rozumieme si, resp. rozumeli sme si v pohode vo všetkom, chodila som k nemu, trávila u neho víkendy, občas sme šli na nejaký výlet, tešila som sa na stretnutia. Všetko bolo fajn. Problém je však v inom. Má veľa problémov, ktoré si nezapríčinil sám. Žil len so sestrou a mamou..a mamina mu zomrela pred asi rokom na rakovinu. Tažko to znášal a aj znáša, lebo zostal na všetko úplne sám, nemá nikoho. Zdedil síce po mame dom, no s ním aj veľkú hypotéku. Sestra študuje na VŠ, a on je na všetko sám. Prebehlo dedičské konanie a on to nezvláda- finančne a vidím na ňom, že ani psychicky. Snažila a snažím sa mu pomáhať ako sa len dá, podporiť ho vo všetkom, pomôcť mu pri hľadaní lepšej práce... . No už nevládzem. Robí v práci, ktorá ho nebaví, len preto, že zamestnaváteľ je jeho kamarát...a potrebuje od neho pomôcť, aby mohol dostať úver a vyplatiť ten zdedený a začať niekde odznova,..a stále sa to celé naťahuje. Vidím, že je stále viac nervózny. V poslednom čase, keď sme spolu tak riešime len to čo s prácou, čo s úverom, koľko ešte musí zostať robiť hentam, či odísť, že zas prišiel nejaký nedoplatok ešte mnohé nedoriešené poplatky po mame. Už sa ani nerozprávame o tom, o čom ostatné páry, neriešime to co iní, nerobíme si plány a pod... riešime len samé problémy. Viem že problémy má každý, a treba aj to riešiť, samozrejme, ale je toho už na mňa priveľa. Mám pocit, že ma to ničí. Trápi ma, že má problémy, lebo mi na nom záleží a mám ho rada, ale nedokážem sa už na to všetko pozerať. Sama mám svojich problémov, povinností a starostí dosť, ale toto mi vôbec nepomáha. Nemám náladu v poslednej dobe na nič, na nič sa neteším, neviem sa z ničoho radovať lebo aj tak myslím stále len na to, kde zas čo sa stane, aký problém., nedokážem sa už ani dopredu tešiť na spoločne trávený čas..myslieť na skvelý víkend, alebo nebodaj na nejakú budúcnosť pri tomto všetkom. Ubíja ma to, stále viac premýšľam nad tým, že to skončím. Nie som sebec, ktorý myslí len na seba, ale viem, že to takto ďalej nejde. Povedala som mu o tom, čo cítim, snažil sa ma upokojiť, že sa to čoskoro vyrieši a už nebude mať toľko problémov. A videla som tiež strach v jeho očiach, z toho, že by som odišla. Ťažko niesol samotu.a aj teraz to zle znáša, je rád keď sme spolu. Viem, že on ma veľmi ľúbi, a bojím sa, že rozchod by ho už úplne položil. Neviem čo spraviť :(
Nech preda dom
Ak je dom pre neho velka finančná záťaž, tak nech ho predá a kúpia si zo sestrou dva male byty
Mozno by bolo fajn, keby sa poradil s dobrým právnikom ako celu situáciu riesit
@zuzik88zuzik ak dedil, tak hodnota domu musí byť vyššia ako hodnota dlhov... čiže ako najlepšia voľba by bola predať dom, vyplatiť všetky dlhy, zvyšok rozdeliť so sestrou (resp. s ďalšími dedičmi) a začať s čistým štítom... bude mať niečo do začiatku a nech si na novú hypotéku zaobstará také bývanie, ktoré bude finančne zvládať...
predať dom, vyplatiť dlhy a vybavené
presne ako hovori @pribinak
Nuž buď ten dom predať, alebo teda musí trošku zabrať aj sestra... chápem, že chodí na VŠ, ale toto je situácia, kedy musí priložiť ruku k dielu...neviem ako to majú podelené, či dedil len priateľ alebo to majú so sestrou spolu. Podľa toho treba podeliť aj náklady... škola sa dá prerušiť napr. alebo študovať externe.... za predpokladu, že si chcú ten dom nechať...
Urcite predat dom, co by vyriesilo fin.problemy.. Po smrti mamy sme to riesli rovnako, vyplatili dlhy a ostatok sme rozdelili medzi súrodencov a otca..
Ak žijú spolu so sestrou, môžu si nájsť podnajom a zit tak aj na ďalej, kým sestra dostuduje..
Co sa týka vášho vzťahu.. No ako to napísať, jednoducho riesite to, co sa bezne riesi vo vzťahoch, len to možno chodi neskôr.. Jednoducho vzťahy nie sú vždy len o tom super dobrom, ale vyskytnu sa aj problémy.. A ak to človek mysli vážne, tak to ustoji..
Takže je na tebe, či vás vzťah vidis nejako aj dobuducna, alebo hladas len zabavny vzťah bez hĺbky..
S mojim teraz mužom sme si tiez presli vselicim, od vzťahových problémov, cez rodinne až po tie existencne.. Nebolo to vždy jjednoduche, aj sme sa rozisli, ale keďže sme spolu chceli byt tak sme to vždy nejako vyriesili a ostali sme spolu.. A aj to posilnilo nas vzťah..
ANO, to bola prva vec, ktorú som mu aj ja radila, nech to preda. Dlh je tam velmi vysoky..vela by mu neostalo, ale aspon cosi. So sestrou je to horsie.. ma 19 je to este dieta... ma taketo veci "na haku" ocividne si ani po dohovore neuvedomuje dosah situacie.. cely cas je v Prahe v škole.. kedze dedili obaja rovnakym dielom, treba vsade rovnako podpis jej aj jeho..a ona sa vzala a odisla na 4 mesiace do Ameriky a odtial planuje ist naspät do Prahy do školy.. ani sa mu nečudujem že už zo všetkeho nervy... ona sa tvari akoby sa jej to netykalo... len ja to nevyriesim, a nemozem sa stavat medzi nich.. ale som sama z toho na nervy a uz nevladzem..
@jana_eyre dakujem za nazor . ja viem, že sú to veci, ktoré riešia aj iní, a tak isto viem, že vztah nie je len o dobrom, ale aj o zlom... nehladam nic zábavnne, keby ano, uz davno mu poviem zbohom a neriesim dilemu, ako vôbec dalej. no on je stale nervozny, casto sa aj hadame.. ako vravim, snazim sa mu napriek hadkam a vsetkemu pomahat ako mozem, len psychicky to nezvladam uz, kedze mam svojich problemov tiez vyse hlavy... a na tie z jeho strany napriklad oporu nenachadzam vobec
@zuzik88zuzik tu dilemu bohužiaľ mozes vyriesit len ty.. Ak si nie ste navzájom oporou a riesi len jeden, tak potom to je ťažko.. Parkrat by som sa s nim este úprimne porozpravala, navrhla riešenia ale aj povedala kam to môže smerovat ak to bude takéto dlhodobe.. Viem, ze to je psychický narocne, ale asi sa nic iné robiť ani nedá.. V každom prípade ak pocitujes len obavu co bude s nim ak bude sám, tak je lepši rozchod ako udrziavanie vzťahu.. Je to tazke, ale je to tak..
@zuzik88zuzik a sestra za čo žije a študuje v prahe? za čo išla do usa? ak si vie zarobiť na takéto veci, tak vie aj prispievať na polovicu hypo, nakoniec, je to aj jej dom... ak to platí jej brat a tvoj priateľ, tak holt je blbý... kým si sestra nenájde chvíľu na to, aby mu u notára podpísala splnomocnenie, že môže konať v jej mene, tak by nevidela ani cent...
a ten dom čím skôr predať a bude po starostiach... žiaľ, je to asi jediné riešenie...
Nech bratovi podpise splnomocnenie, ked študuje v Prahe
19 ročná uz nie je dieta, je dospela a ked študuje, zrejme chápe súvislosti, tak je asi len lenivá a rada vsetko nechá na brata
prenajat?
AHOJ.. este si mlada a ste spolu nieco vyse pol roka. ja viem ze ma tu niektore dievciny ukrizuju 😝 , ale pol roka je malo na to aby si stala v dobrom(ktoreho nebolo vela) a hlavne v zlom.. tieto problemy budu este dllllho... chces sa zahrabat teraz v tomto? lebo aj ked budem za mrchu, je to tvoj zivot a ty si vyberas ako a s kym ho stravis.. a ano. stat pri sebe mame ked sme par, ale hned od zaciatku byt vyprahnuta a vyflusnuta nic dobre neprinesie.. ja by som asi racionalne isla od toho prec....
Možno dlhy sú väčšie ako majetok.......
Sestra zistila, že z toho nič nebude mať tak serie a to. To je mi za sestru.
No blbá situácia. Budeš sa starať, riešiť a budeš nakoniec za kravu. Otázke je čo na to Tvoji rodičia? Možno by vedeli pomôcť radou, podporou. Predsa sú starší majú skúsenosti, možno by na nich dal. Nemá inú rodinu?
Ja som si asi podala sestru trochu a jedine predať dom, povyplácať čo sa dá, zbytok, ak zostane rozdeliť a prenajať si niečo podľa možností.
Priateľa spoznáš v núdzi. ja byť na Tvojom mieste porozprávam sa s Tvojimi rodičmi.
@stastnablcha Vieš ale priateľa spoznáš v núdzi.............
@zuzik88zuzik ja si myslím, že ak dá dobrú cenu (teda pôjde trošku pod cenu)tak ten zdedený dom predá,rozdelí sa všetko podľa zákona... banke dá prachy... a on bude môcť začať budovať na svojom.aké jednoduché.
@natalym ano priatela poznas v nudzi, ale ked si mam budovat cely zivot som sebec... hlavne ak je to tak zle ze hladam radu na konikovi..
@zuzik88zuzik Neviem kde sa dom nachádza a v akom je stave, ale ak je problém s predajom (kvôli sestre) Tak by som skúsila prenajať možno aj jednu izbu niekomu aby to trochu pomohlo. Bežne to tak robia mladí vo väčších mestách, že zoberú 3izb. byt na hypotéku a pár rokov prenajímajú nepriechodné izby aby mali niečo na hypotéku.
Ved sestra moze popri studovani aj brigadovat alebo nech studuje externe a nech sa zamestna ved uz je dost velka nato nie? A tak isto moze potom bratovi pomahat s platenim toho uveru pokial by sa dom nepredal.
Mlada to ma na haku...
No, pokial nemas v chlapovy oporu a este riesit plus pruser...no asi skor rozchod.
No dom nie je velky, takze do podnajmu nehrozi nikto. Je to klasicky bungalov kuchyna, 2 izby, wc, komora . akurat zahrada je obrovska a zbytocne to tam chatra.... jeho mama to kupila ked sa s ich otcom rozviedli a zila tam sama s detmi.
len ked to aj preda.. problemy budu este dlho, ako pisala @stastnablcha predat to moze za mesiac aj za rok... a ja som uz jak vyflusnuta, lebo my nebyvame dokonca ani v jednom meste ale asi 30 km od seba. Ja mam vlastne auto, on nie. Takze ja chodim za nim.. idem do prace, potom za nim, potom domov.(niekedy prespim aj u neho aby som tolko nelietala)..ale zas aj doma mam pracu a povinnsoti, potom utekam na vikend k nemu..doma mi vsetko stoji(byvam sice s rodicmi na byte, ale mam smrtelne choru mamu..a potrebuje doma pomoct, kedze som zo sestier jedina uz len doma zostala) , a do toho stale vsetko okolo tych jeho problemov riesit a pocuvat a stale dookola. to ze kolko prevozim takto aby som vobec bola s nim ani radsej neriesim. hoci mi navrhol ist byvat k nemu... no to mi pride zcestne.. naco si tahat veci k nemu, ked je situacia aka je a on bude musiet co najskor ten dom predat ak sa chce z toho vobec vymotat. no proste cele zle a ja uz naozaj neviem ako dalej .a popravde.. aj ked mam cas a mozem zostat u neho..casto idem domov..aby som nebola stale v tom strese :/ a sama vidim a citim, ze hoci ho mam rada... akosi to medzi nami tymto vsetko chladne.
Suhlasim, ze to nema zmysel. Treba mat pri sebe cloveka co vas bude tahat hore a nie dole ako kotva ku dnu. A tento jasne taha dole. Samozrejme, ze problemy pridu v kazdom vztahu. Ale problem treba vyriesit a ist dalej. Ono je to trosku aj o psychickom nastaveni cloveka. Mam kamarata a to je to iste, samy problem, samy pruser. Ale vela z toho si robi sam svojou nezodpovednostou. A ked mu dam riesenie, tak to nechce pocut, lebo je to nejaky radikalny krok a on sa radsej pitva v tom probleme dalej a len sa ponara hlbsie a hlbsie a vymysla, ze toto hento tamto.... Ako tento tvoj priatel. Riesenie jednoduche: predat dom, vyplatit dlhy a zacat odznova. Vybavene! Nie, on bude radsej zachranovat, vymyslat, raz taka pozicka, taky nedoplatok, no na facku...
Skor ci neskor sa s nim sama rozides, lebo uvidis ze ta uz fakt nic nebavi, na nic sa s nim netesis a nemas ani na nic sily.
@zuzik88zuzik moze to trvat ten predaj domu, ale radsej budem verit, ze sa preda, ze to iste veci pokryje ako len tak zit a prezivat zo dna na den...
@zuzik88zuzik ake ma on plany?. napus trosku konkretnejsie. aky je dlh ( predpokladam, ze sa babime len o hypoteke, nie dalsich dlhoch), kolko ma dom hodnotu, kolko uz je splatene a aky ma prijem.
je to netiesitelne podla teba? a kolko ma rokov?
@zuzik88zuzik neda sa predat len zahrada na stavbu noveho domu? Neda sa to tak rozdelit?
@zuzik88zuzik Tebe umiera mama a Ty musis drzat nad vodou jeho kvoli peniazom? A este by chcel, aby si sa prestahovala? To mi zavana slusnym egocentrizmom. Prec od neho.
Zaciatok vztahu bol napriek umrtiu jeho mamy uzasny, pohodovy, krasny... a potom sa to takto zvrtlo do staleho riesenia jeho bolistky? To je tiez varovny signal, ze ten clovek nie je kóšer.
no dom kedze je k nemu velky pozemok a vzhladom na polohu moze mat hodnotu tych 110 -120 tisic.. neviem presne cisla ale dlh je este vyse 70 tisic to viem isto. No on ma 22, bude mat 23 rokov..a k jeho prijimu sa nevyjadrujem lebo zarobi tak 400-450 eur mesacne. hoci som mu uz stokrat vravela ze kdekolvek inde by zarobil viac. pritom na tu robotu nadava..ale vraj tam musi zostat - zostava tam, lebo ten kamarat mu napise viac na pasku a on si moze poziadat o uver a potom vraj pojde inde... no katastrofa proste.
uz dlhsie mu vravim, ze to takto nepojde..ze treba nacenit dom, dat ho na predaj..ale popritom ist inde robit - najst lepsiu pracu a ked dom preda dlh vyplatit
@klaudscha11 ano predat treba.. len ja sa obavam ze uz takto nedokazem dalej fungovat dalsie mesiace..mozno rok
@zuzik88zuzik len ty vies ako sa citis a ci este mas na to aby si to zvladla. Ak nevladzes tak mu to povedz. Povedz mu ze sa musia veci zmenit ak mate spolu fungovat nadalej.
No, tazko radit..ako prve ma napadlo, ze dat si pauzu...ale vacsinou pauza je aj koniec nejakeho vztahu...