Priateľova mama vyžaduje každý mesiac peniaze

16. jan 2024

Ahojte, prosím o radu. S priateľom sme spolu 2 roky, žijeme spolu v 1,5 izbovom byte a máme psíka. Priateľova mama je na dôchodku, rozvedená, žije sama v trojizbovom byte a priateľ jej každý mesiac prispieva 200€ z výplaty, ktorú nemá nadštandardnú (teda neušetrí takmer nič), aby ona vychádzala. Každý mesiac 7-8x sa k nej chodí stravovať jeho sestra s deťmi, nikdy nič nekúpi, nepomôže, len si ešte zoberú nabalené domov na dalsie 2 dni, vsak aby mali. Keď sa priateľ pýtal mamy, prečo napr. nepredá byt a nekúpi si menší (naozaj si myslím že jeden človek nemá prečo bývať v trojizbáku ak mu to nevychádza), a z rozdielu by si mohla pekne žiť, tak odpoveď bola že sestra nežijú dobre s manželom, a že keby sa raz pohádali/rozišli, tak aby mala kam s deťmi prísť. Príde nám to obom nefér, že teda ona bude bývať sama v trojizbáku, peniaze každý mesiac posielať len priateľ, aby jeho dospelá vyše 30ročná sestra s deťmi mali kam ísť, keď sa s mužom pohádajú. Priateľ mi hovoril, že by radšej tie peniaze odložili a šetril si na lepšie bývanie, takto si odkladám zatiaľ len ja. Všetky pokusy aby spolu aspoň pozreli nejaké 1,5-2 izbové byty zamietla, lebo čo ak sestra. Budúci rok plánujeme svadbu, ale toto nastavenie v rodine sa mi nepáči. My keby sme na to nemali, tak tiež nekúpime dom, a zvyšok čo nám nebude vychádzať nech nám niekto každý mesiac posiela len preto lebo chceme žiť vo vacsom. Samozrejme, ak by zila napr mama v garsonke a nevychadzala by s dochodkom, nepovedala by som pol slova, je to mama a treba pomoct aby sa jej dobre zilo, ved aj ona sa roky starala o mojho priatela a treba jej to vratit. Co si o tom myslite vy?

alex49
16. jan 2024

Keď tam chce mať na sťahovaní dcéru, alebo teda co ak dcéra bude potrebovať byt, tak prečo byt neplatí ona? Takto by to mal priateľ mame vysvetliť.

martinkatinka
16. jan 2024

Tak nech priateľ povie, že od ďalšieho mesiaca sa musí mama postarať o svoju dcéru sama, že on si založil šetrenie, kam tých 200€ bude posielať a už mu nevychádza pomáhať jej.

tykat
16. jan 2024

Este napis ze zijete v prenajatom byte.

Priatel by mal mame povedat, ze sa teda bude musiet dohodnut so sestrou ako to financne utiahnu. A ze uz jej prispievat nebude lebo chce usetrit pre seba na svoj byt pripadne vacsi byt. Vybavene.

beata_k
16. jan 2024

Myslim, ze ak si raz zalozite rodinu, tak budete mat fakt velky financny problem. Ty na rodicaku, prakticky zivot z jednej vyplaty.

melanta
16. jan 2024

Čiže ty plánuješ svadbu a dom s človekom, ktorému z výplaty ostane 200 eur a tie dáva mame. Fakt? Najprv si vyriešte to, aby ste obaja v prvom rade financovali iba a výlučne vás a aby ste sporili. A ak vám ostanú po zaplatení všetkého a po odložení na sporenie peniaze, nech sa páči, môžete pomáhať. Ale pokým toto nemáte nastavené a vyriešené, žiadna svadba ani spoločný majetok. Musela by som dlhú dobu vidieť, že priateľ sa začal správať inak, aby som sa čo len rozprávala o svadbe. Zakladať si rodinu s niekým, komu neodstane z výplaty nič, pretože vlastne financuje dospelú sestru, tak to veru nie. A darmo že jemu sa to nepáči. Ak s tým nič nerobí, tak sú to len rečičky.

anjelicek26
16. jan 2024

200e pumpovat mesacne mamu a sestra nic je neakceptovatelny nepomer... jedna vec je, ze mama potrebuje financnu pomoc, druha, ze je to len na jednom s deti... momentalne by som za tu sumu ziadala - vymenit - si byty... vy dvaja s psikom do trojizbaku, mama do 1,5 izboveho...usetri energie, vy budete zit komfortnejsie, plus sestru pritlacit mame prispievat tiez v ramci moznosti...

lucka_ke
16. jan 2024

priateľ nie je povinný toto robiť, jedine že by na neho mama prepísala väčšiu časť bytu ako na sestru, aby to mal vykompenzované aspoň ako investíciu do svojho majetku
a svadbu by som zvážila, budete sa hádať kvôli peniazom

katka700
16. jan 2024

Autorka teba v podstate se*rie že priateľ dotuje dospelú sestru a prachy "tečú" cez maminu. Keby sestra nechodila matku "vyzierat" tak (možno) bez problémov vyjde. Priateľ to musí riešiť so sestrou. Vie sestra že brat posiela mame peniaze ktoré mu potom chýbajú?

puertorico
16. jan 2024

mňa by to tiež trápilo. na druhej strane, je to jeho mama , čo tiež chápeme všetky. ale v prvom rade má povedať on mame, že už jej peniaze nedá . keby chcel, už jej to dávno povie a ozaj jej nič nedá .
ja si myslím, že jej to nepovie , bude ju dotovať ďalej a vy nebudete mať dieťa, lebo nebudete mať na to aby si bola doma a on sa staral . alebo nakoniec aj zo svadby nič nebude, lebo zistíš, že ju celú budeš musieť zaplatiť ty , aby sa jeho mama a sestra tam prišli zadarmo najesť , nič vám nedajú ako svadobný dar . potom tu založíš novú diskusiu.
buď nech povie sestre, že je teraz rad na nej , nech ju dotuje , alebo nech jej nedá nič. amen.

lenicka999
16. jan 2024

S priateľom rozmýšlate logicky a mama by sa mala naučiť zakrývať sa len takou perinou na akú má. Priateľ nech ju prestane dotovať, a keď si ona chce vydržiavať sestru, tak prosím kľudne, ale zo svojho.
Vy sa tieže nerozhadzujete, ked na to nemáte. Musí sa naučiť uskromniť sa a nielen naťahovať ruku a daj mi lebo.

0silvia0
16. jan 2024

jasné, chápem, že vám to vadí. Ale na druhej strane chápem aj matku, má dve deti, z toho jedno žije podľa nej fajn a druhé horšie. Jasné, že myslí na dcéru s vnúčatami a nepôjde z bytu preč, lebo očakáva, že bude treba dcére pomôcť. Ona to berie tak, že stravuje vnúčatá. Každý normálny starý rodič miluje vnúčatá a rád im dopraje. Len tu je problém, že vnúčatám dopraje na úkor syna. Jasné, že to syn považuje za krivdu, o svoje deti sa majú starať rodičia.
Na vašom mieste by som matke oznámila, že si beriete hypotéku a nemáte už financie na jej dotovanie, žiaľ, bude musieť teraz pomáhať sestra.

roja01
16. jan 2024

Skus dohodnut s priatelom, nech povie mamke, ze nasledovne 3 mesiace znizi dotaciu na 100 a za tym uz vobec nebude posielat peniaze. Musi mamke vysvetlit, ze aj on si chce zalozit rodinu a to vyzaduje setrenie. Ak je mamka spravodliva, pochopi to.

lenicka999
16. jan 2024

@roja01 Presne tak, pretože teraz v podstate na úkor sestry, musia oni odsúvať svoje bývanie a založenie vlastnej rodiny.

lenkakravcova
16. jan 2024

Nech jej povie, že keď bude ďalej platiť 200€, tak že si jednu izbu berie z toho trojizbaku do užívania.
Žiadne že sestra zadarmo v budúcnosti. On platiť nech to využíva - keď budú je svokre povie, že keďže platí nájom, sťahuje sa tam aj s tebou, tak si svokra možno dva razy rozmyslí pýtať zase peniaze.. 😅😃

bluka2
16. jan 2024

Keď si zoberieme, že žena zarobí za rovnakú prácu menej než muž (Pay gap), tak sa mi to v tomto prípade nezdá až tak nevyvážene. Mama asi vie, že dcérin vzťah nie je stabilný. 200€ nie je až taký peniaz, robiť za to rozruch a teda riešiť, že kto kde sem tam jedáva sa mi zdá trochu pod úroveň, prepáč. Skôr by som sa zamerala, ako ja sama viem viac zarobiť, než riešiť priateľove peniaze. Predpokladám, že ich dáva dobrovoľne.

0silvia0
16. jan 2024

@lenkakravcova inak toto nie je zlý nápad, navrhnúť mame, nech si do jednej izbe zoberie študentku-podnájomníčku a tak si vie pomôcť k dôchodku.

kaktusik007
16. jan 2024

@0silvia0 vies - jedno dieta si zije fajn - ja - a moj brat, totalny looser, ktory vzdy rozhajdakal vsetko --- tak tomu mama posiela aj 800 eur mesacne.... lebo on je chudatko, nevyzije.

akoze sorry, toto je prilis. Neznasam taketo krivdy. A ano, zariadila som sa podla toho - prestala som bravat mamu do obchodov, prestala som jej robit taxik.... lebo nakup - do kosika si dala veci za 70-80 eur, peniaze nikdy nedala / nepytala som. A nariekala mi ako nevie zit, ako jej to nevychadza.... nuz, podla nej arogantne som jej povedala ze zivi darmozraca 🤣 ale uz to mame aspon medzi sebou upratane.

rozumiem ze mu chce pomahat, dava mu iba svoje oeniaze, a ano - nedava teda nic mojim detom, ale to dycham z hlboka. dolezite je ze odmietam zivit darmozraca z mojich penazi a pre toto som stopla akekolvek nakupy pre nu. Podpora darmozraca klesla na 500 eur ;)

a toto doporucujem aj autorke --- nech priatel matku dotovat proste prestane. Vybavene.

0silvia0
16. jan 2024

@kaktusik007 ale veď ja som napísala to isté, nech ju prestane dotovať.
Len som rozvinula tie materské dilemy, ono matka ľúbi aj loosera, lebo je to jej decko. S tým nič nenarobíš, niektoré matky nevedia od seba odrezať toxických darmožráčov. Ale ty si si s tým dobre poradila.

sima234
16. jan 2024

@bluka2 a brat môže zato, že sestra nežije dobre s mužom? 200€ je pre niekoho mesačný nájom. Prečo by ich mal financovať na úkor svojho bývania a rodiny. Ved nech sa sestra snaží sama niečo mať a nie chodiť ku mamke sa sťažovať a využívať.

bluka2
16. jan 2024

@sima234 a sestra ho núti to platiť? Ešte raz, platí on, nikto mu tie peniaze neberie a nerobí prevody za neho

betulinka1
16. jan 2024

Ak to štve aj tvojho priatela, tak treba mame povedat, ze šetrite na svadbu a nebude jej prispievat 200€. Uvidite reakciu. Ak je na tom naozaj financne zle a vam to vychadza poslala by som jej 50€. Sestre by som ako brat povedala, ze nech prispieva aj ona, Ved sa tam chodi stravovať. Vies starí ludia si neuvedomia, ze musia spravit zmenu ak dostava zadarmo 200€ alebo okolo nich skace cela rodina. Cize babka si to musi uvedomit sama, ze jej netreba 3 izbovy byt alebo nech si este privyrobi. Neviem odkial ste ale u nas dôchodkyne chodia upratovat, vyberajú alebo nosia deti skoly, skolky, nosia letáky, postu. Jedna teta co chodi upratovat do firmy tak ta uz hovori, z ma tak vela, ze uz musi odmietať pracu, ze uz prestala chodit brat žehlenie, lebo nestiha a staci jej upratovanie. Cize moznosti je vela, len musi chciet.

zahrajzlato
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
stanulienkat
16. jan 2024

Aky ma mama dochodok? Naozaj nevychafza, alebo len kupuje hluposti? Ak naozaj nevychadza, tak jednoznacne do mensieho bytu. Ak nechce, tak nech ju dotuje dcera. Toto treba vyriesit pred svadbou.

sima234
16. jan 2024

@bluka2 no ved jasné, ale platí ich, aby pomohol mame a nie sa staral o dospelú sestru. Ale áno, on musí prestať pomáhať a nech sa staraj samé, aj mama aj sestra.

sima234
16. jan 2024

Nech prestane priateľ posielať peniaze. Inú možnosť nevidím.

lienka.7
16. jan 2024

@autorka ak matka drží byt pre dcéru, tak nech jej ho platí dcéra, nie syn/tvoj priateľ. Pravdepodobne z neho on nikdy nebude nic mat. Pozrela by som sa na katastri, či jej ho aj medzitým nedarovala.
Mam pocit, ze ho obe využívajú ako dojnu "kravu".
Píšeš, že plánuješ svadbu. Skôr kým sa vydas za neho, tak sa na to to spolu poriadne dohodnite, eventuálne nech jej už teraz prestane posielať peniaze. Nenechaj to nedoriesene, lebo potom sa len budete hádať.
Inak naco tie peniaze ona potrebuje? Nemá na nájom? Alebo tvoj priateľ de facto financuje svoju sestru?

chodec15
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ema22270
16. jan 2024

No neviem, asi by som na mieste tvojho priatela mame nedala uz ziadne peniaze, pretoze on takto zivy mamu a aj sestru, kedze ku nej chodi jest viac x do mesiaca a ona zas vyuziva mamu. Maximalne nech urobi priatel nakup potravin za 50e a vybavene. Nech mamina premysla, ako dalej , ten predaj bytu je asi na mieste. Ine by bolo ak by aj sestra prispievala a nejako si to podelili rovnym dielom.

bluka2
16. jan 2024

Ja by som to brala tak, ze je to akoby mal nejake dieta, na ktore plati, len k vam nemusi chodit 😀

iritka
16. jan 2024

Tvoj priatel by mal zajst mame ked tam bude sestra a spolu si o tom pohovorit. Nech pred oboma otvorene povie ze setrite na svadbu a babatko a tak nemoze mame pomahat sam. Bud nech sa spoja a so sestrou a prispievaju rovnako, alebo si mama bude musiet pomoct sama-vymenou bytu za mensi.