Ahojte maminky. Idem si ku vam pre vas nazor. Priatel ma z prveho manzelstva 14 rocneho syna a my mame teraz spolu 18 mesacneho. Od priatela som byvala 350km akonahle som zistila, ze som tehotna, prestahovala som sa ku nemu. On byval zatial u rodicov, ale ked som sa pristahovala kupili sme byt a byvame spolu. Priatelov syn chodi ku nam v neparny tyzden v stredu a vo stvrok pride zo skoly sam a priatel ho potom na 18:00 odvaza ku matke. V parny tyzden je u nas od piatka 17:00 do nedele 17:00. Mame sa radi, niekedy priatel povie, ze mi povie viac ako jemu. Ja s nim aj zasrandujem, vobec sa pri mne neutahuje. Vani mi vsak to, ze ho jeho matka ku nicomu nevedie. On si doma nepoprava lebo ma v perinaku natlacene oblecenie a nemal by kde dat paplon. Ak by bol u nas aj tyzden/ cez prazdniny a tak/ tak sa nebude vobec sprchovat. Zuby si neumyva, vstane urobim mu ranajky, samozrejme podla jeho zelania, naje sa ide do svojej izby a tam je bud na pc, telefone, plaiku. Varim kazdy den a stale len to co lubi on. Kuracie maso, fasirku atd, lebo on nelubi ine maso, knedlu kspustu neda do ust. Za celu dobu nic nepomoze, nic, nic, nic. Jeho matka je druhy krat vydata, maju spolu dieta, ale so svojim manzelom byvaju kazdy u svojich rodicov. Ona u svojich on u svojej matky a chodi ku nej kazdu druhu noc, cez den je v on v praci. Taku maju dohodu, ale to ja neriesim. Doma sa s nim nikto ani nerozprava, je zavrety v izbe, matka sa nezaujima o jeho hobby, o jeho hudbu, o maniere 14 rocneho chalana, neriesi kde pojde ma skolu, co ho zaujima. Lezie mi to na nervy, ze ja som ako otrok, mam rada poriadok, sadam si len vtedy, ked je vsetko porobene. On to doma nevidi, lebo jeho matka nema ziaden rezim, varenie, pranie, male dieta atd. Ich je doma viac cize ona nema mindraky ci budd mat teply obed , ked pride zo skoly. Niekedy vidim, ze moj maly je na druhej kolaji, len aby som stihla pre neho obed a neraz sa stalo, ze mala aj spadol, zacvikal si rucku, plakal, lebo musel byt v postielke aby som ja rychlejsie vsetko postihala. Ked pride ku nam ma pripravene jeho oblubene cukriky, chrumky, vsetko co ma rad. Na to vsetko dom ja, kedze priatel je malokedy aj doma a nakupovanie mu nic nehovori. Poradte mi v tejto veci, uz som par krat vybuchla, ale zabija ma ta jeho flegmatickost, ze nic nerobi. Dakujem za kazdu radu a poprosim si komentare, ze ho memam rada, ze mi vadi atd, lebo to nie je pravda, my mame spolu viac srandy ako doma so svojou mamou, ked ju vidi na ulici a je s nami, tak jeho tvar zmeravie a krvi by sa v nom nedorezal, tak zostane vazny, uplne iny chalan.
No. Moj nevlastny brat bol presne takyto. Zije s otcom a ked bol u nasej mami nechal sa obskakovat. Nosit malinovku varit len to a to. Umyvanie bolo samo o sebe zvlastne. Ked bol mensi rad sa kupal s hrackami ale nikdy sa nenamydlil. Vyliezol a vraj "zabudol". Proste cele to bolo o tom ze doma sa o neho otec nezaujimal bolo mu jedno co a kedy bude jest. Ci sa umyje. Co bude nosit oblecene obute. My to berieme tak ze u otca sa musi starat o seba sam a u nas si to nahradza. Proste potrebuje byt aspon chvilu " stred vesmiru" pre nas. Rozhodovat co sa bude varit. Je to ta starostlivost ktora inde chyba.
Tak o tom by som sa pobavila s priatelom...ake pravidla.ste si stanovili na zaciatku? Ma.pomahat,umyvat sa,jest bude to,co navaris,ked mlady pan nechxe,nech neje!!! Dodrziavaju sa? Ak ziadne,teraz sa necuduj,ze to nefunguje...Aj pubertiak.potrenuje rezim a pravidla!!! vedela si do coho ides,ked si s nim zacala chodit....ze ma uz jedno dieta,o ktore sa bude starat,a tym padom aj ty...ci si si myslela,ze tvoj partner sa na.neho vykasle a neuvdis ho ako je rok dlhy? Proste mas dve deti,nie jedno, s tym si sa uz mohla zmierit
@seva22 asi nečítate správne príspevok....autorka chce poradiť spôsob, akým staršieho syna primäť k tomu, aby sa zapojil do domácich prác a zmeniť to, čo má zle naučené.
@amstelko no úplne normálne mu povedať, že sa treba ísť osprchovať, umyť si zuby. Že nemá tieto návyky z domu je smutné, ale má 14 tak hádam rozumie jednoduchým pokynom. A verím, že sa mu páči aj nejaká spolužiačka, tak asi by nerád, aby jej smrdel.
Neskladať mu všetko pod nos - napr. chrumky a blbosti, ale zobrať ho so sebou na nákup, nech pomôže s taškami a popri tom si môže hodiť do košíka aj tie chrumky alebo blbosti.
Že zje / nezje len určité jedlá to chápem, budem mať 40 a tiež sú veci, ktoré proste nezjem ani keby čo bolo. Určite by som ho nenútila jesť to čo vyslovene nemá rád (ani ty neješ jedlá, ktoré neznášaš len kvôli partnerovi, ani svojmu dieťaťu nedáš niečo, z čoho sa akurát dogrcá).
Normálne ho zapájať do chodu domácnosti - žiadne také, že bude prilepený v posteli o telefón, normálne zavelím, že teraz sa ide robiť toto alebo tamto a ty budeš toho účastný, hrať sa budeš keď to bude hotové. Nejdem, nechce sa mi? Ok, beriem kábel od počítača, vypínam wifinu, čokoľvek. Zas nemusíš mu to dávať príkazom ako generál, ale tak kamarátsky - chrumky nie sú, poď, zbehneme do obchodu, aj tak potrebujem spraviť nákup a vyberieš si na čo máš chuť. No a neverím, že keď mu pri pokladni strčíš tašku s nákupom do ruky, tak ju pustí a neodnesie. A podobne aj s ostatnými vecami. Ak sa bude stavať na zadné, že toto ani náhodou, tak sa rovnako postav na zadné aj ty - nepomohol si mi s týmto, tak bohužiaľ nestíham pre teba urobiť toto.
@seva22 chce poradiť, ako s nim mat dobry vztah, nie ako ho vystvat? V jej prispevku som nepostrehla, ze by ho neprijala aj s partnerom. Len ze ako ho usmernit.
@amstelko skus mu naznačiť, ze ti zalezi na tom, aby sa mal u vas co najlepsie, ale ze uz ma dost rokov, aby si za nim ustlala postel. Ak chce kamaratov a frajerku, tak nech sa sprchuje a unyva zuby. A sem tam by mohol ist aspon nakupit. Ked zije doma v nevsimavosti, tak ver, ze ani u vas mu sem tam nezaškodí zjest "sackovu polievku" ale... Si dobra mamka. Drzim prsty aby ste mali pekny vztah , ale treba si urcit pravidlá. Postupne. Začni s hygienou.
@tosomja a povedz mi,kde pise ze s nim chce mat dobry vztah,podla.mna s nim dobry vztah uz ma,problem vidim v tom,ze sa snazi na ukor seba a mladsieho syna a to ju ubija...len som jen poradila,aby to tak neprehanala,a ak ma rada poriadok,tak musi chlapca vychovat trocha...ak.nie,nech ho nadalej obskakuje
@amstelko ak si to pochopila tak,ze ta kritizujem,to.mi je luto,prave naopak,obdivujem ta ako si si dokazala nasjt k tomu chalanovi cestu...len mi je luto,ze sa az velmi obetujes.pre neho,ved len sa s nim porozpravaj,ze u vas bude mat iny rezim,aby ti pkmahal, aby si sa mohla venovat aj druhemu synovi a mala cas aj na seba
@amstelko tak to poprávanie postele by som vôbec neriešila, 14-roční majú radi svoj "pelech a bordelík", poznám, mám to doma. Na hygiene by som rázne trvala, normálne mu povedz, že ak si zničí zuby v mladosti, nedocvaká sa v dospelosti a že si nenájde frajerku, keď bude smraďoch... A s tým pomáhaním by som tiež fungovala nenásilne a pekne poprosila, poprípade môžete spolu variť. Ošúpeš tú cibuľu prosím ťa? Pomiešaš to, potrebujem ísť niečo zobrať atď. Žiadne decko sa netrasie od nadšenia pomáhať, možno ešte predškoláci, ktorí to považujú za zábavu, ala ani tým to dlho nevydrží 😀
@amstelko 14 ročnému musíš hovoriť všetko pomaly a po lopate,určite nečakaj,že príde za tebou a opýta sa ťa čo ti treba pomôcť..
je to zlou výchovou,to je chyba matky..hned ako príde k vám najbližšie,ako prvé si ho posadíš k stolu,napíšeš na papier zoznam je ho povinností,ktoré si bude plniť počas pobytu u vás..hygiena je samozrejmosť a ber ho pravidelne na nákupy,kde ti pomôže s taškami,vynesie smeti,odloží riady,povysáva si izbu,pohrá sa s malým..toto sú úplne drobné činnosti,ktoré ti nemôže vyčítať,že by boli nad rámec..
samozrejme že mu to oznámiš pohodovým a kamarátskym tonom,lebo je to pre jeho dobro aby sa naučil samostatnosti aj do budúcna..
@ave17 ved to netvrdim, podla mna sa o neho stara lepsie ako ktorakolvek vlastna matka o svoje dieta, mozno az.prilis...dufam,ze jej partner ju za to nosi na rukach,lebo mam pocit,ze sa.o neho stara viac ako on...tiez by sa s chlapcom mal aj on ako otec porozpravat...nechavat vsetko na nu je nefer
@amstelko ☺......,,cukríčkovanie " sa s ,,najdúsikom"☺..je v Tvojej rézii. Chcela by si mu dobre..ale bud rozumná. Keby to bol Tvoj vlastny syn..prospelo by mu specialne zachadzanie na ukor mladsieho surodenca?. V strnastich by mu skor prospel rozpis povinnosti v domacnosti a slovo porozumenia. On nepotrebuje vynimocnu odmenu za to..ze vydrzal tyzden pri mame.ktora sa nezaujima. On sa potrebuje tyzden citit ako doma. To stací. A doma sa vari aj to..co nechuti vsetkym. A doma aj necakaju vzdy cukricky. Doma sa tisickrat hovori..chod si umyt zuby..bez vyniest smeti...pojdes do obchodu..na ranajky bude dnes toto..lebo toto mame..ustel si..padaj od toho pocitaca...bez do sprchy..povysavaj si izbu..ak ti nechuti ..nejedz..budes hladny...umy riad..lebo kym som ti chystala oblubene jedlo..nesla som s tvojim bratom von..idem teraz. Ak to má niektora mama 14 rocneho chalana inak..tak gratulujem..👍Daj mu povinnost voci rodine a das mu pocit rodiny. Cukricky a masícka na zelanie ..su vzacne len ak nebudu kazdy den a nebudu podavane s horkostou. Daj mu povysavat a potom ho bozkaj na celo..ked bude na nete..a ver..ze bude dvakrat spokojny..rovnako ..ako ty.
@anabella111 podla mna mas pravdu len z casti, keby mal naucene popravanie/ doma ma v perinaku male oblecenie/ tak to robit nemusi, keby mal naucene z domu a videl to doma, ze sa treba kupat, umyvat zuby, ruky po wc atd tak to robi samozrejme aj tu, ale kedze to doma nevidi, nikto ho ku tomu neviedol, ma to v pazi, moj maly ma 18mesiacov a uz si umyva zubky a ukazuje jemu ako sa to ma
@anabella111 a to slovko “ najdusik” si si mohla aj odpustit, da sa to napisat aj inak, ked sa samozrejme chce
Sestra si tiez vyzenila 12 rocneho. Ale on bol u nich a k mame ani nechodil. Tiez mali taketo problemy. Pomohlo, ak sa s nim porozpraval otec. Ked to robila sestra, sral na vsetko. Nastavili si pravidla, hygiena, pomahanie. Kym mali len jeho tak este stihala, ked sa jej narodila mala, mala toho vyse hlavy. Treba brat do uvahy aj pubertu a tazko asi spracovava stav okolo neho a jeho rodicov. Pravidla su zaklad.
@amstelko ..Ku tomu slovu si ma inspirovala ty..☺..svojim opisom chlapca..o ktoreho vychovu vlastna matka nejaví zaujem. Ak nesedi..samozrejme na nom dalej netrvam.☺..S tym vsak uzko suvisi aj to..co sa mi pokusas vysvetlit v prvom postrehu)..To uz je vsak jasne..Opisala si aj matku a aj syna. Preto pisem..daj mu povinnost a zvolni v obchadzani si ho specialnym vyvaranim a inym na ukor mladsieho syna. Alebo ho naucis svojej predstave o jeho spravani..alebo sa nic nezmeni. Pisem zamerne velmi vseobecne..na to ..aby sa pravdivosti mojich slov dal priradit privlastok ciastocna pravda.
Je to prve a jedine ..co by som robila. Hovorila by som mu..co od neho ziadam..tak ako od vlastneho.
@lujza123 nechcime od svojich chlapov aby nam aj zarabali a aj vychovavali, zena je do 3rokov doma, cize vacsinu casu je s dietatom ona, dieta si vsima, ze mama chodi na wc a umyva si ruky,vidi ma, ked si umyvam zuby, ked riadim, varim, ozec ide do roboty o 5:00, toho nevidi toto robit, nehovorim, ze vsetka vychova ma byt na zene, ale viac dieta pozna ta matka a ta mu vie vstepit viac takychto veci, je to moj nazor
@amstelko ja neviem, ale ty to tu obraciaš proti chalanovi, ktorý je v tom úplne nevinne. V prvom rade z keď je u vás, mal by sa zaujímať a starať jeho otec, potom matka. To že mu kupuješ a varíš čo si zažiada, nuž to jemu nevyčítaj. To robíš ty. Prestaň to robiť a hotovo. Nedá do úst, tak bude hladný. Chalan je chudák medzi dvoma kameňmi, ale zase rozmaznávať ho nemusíš. To, že tí nepomôže, je normálne. Ale oslovila si ho niekedy, či len to očakávaš? Ja mám teda dobrú vychovanú šestnástku, ale niekedy jej musím zamávať nákupnou taškou pred nosom aby mi ju pomohla niesť a nenechala má ovešanú ísť až domov. Dnes väčšina tínedžerov sedí na mobile, či PC. Jednoducho si s ním treba v pohode sadnúť, porozprávať a otvoriť mu oči. "Počuj mladý, nič v zlom, tak a tak, trochu mi pomôž keď si tu s nami, je toho na mňa veľa, už si veľký šikovný, veľmi by si mi pomohol...." A potom mu môžeš aj vyvárať čo si pískne. Ale hlavne by sa mal zapojiť jeho otec. Ten akoby v tom bol nevinne. Hygiena a podobne, kde bol on, keď sa to mal chalan naučiť. Či predtým bolo všetko na matke a teraz to máš riešiť ty?
@montemotherone chlapec mal 4mesiace, ked sa rozisli, ja ho mam rada, mame spolu kamaratsky vztah, aj ho na tieto veci upozornujem, rozpravam sa, len ma zaraza, ze nie je ku tomu vedeny, milujem svojho syna, ale urcite ho budem viest k pomahaniu
@amstelko podla opisu mas chlapca rada a snazis sa vyhoviet. Ale uz to prechadza - preslo do opicej lasky, tzn. Ze dieta ma vsetko okrem povinnosti. Pravidla si treba nastavit hned na zaciatku, prip. Postupne.
V prvom rade by som sa postarala o vlastne dieta a potom isla varit. Ak jedlo nedovarim a starsi medzitym pride, bud zabavi mladsie dieta, bude sa s nim hrat, alebo ti pomoze v kuchyni.
Hygiena by bola samozrejmostou. Donutit ho, hocijako. Po case to bude rutina a nebude sa branit. Skusit ho zahanbit, ze ti napr. Minule suseda alebo nejaka jeho kamoska povedala, ze taky pekny chlapec, skoda ze smrdi...
Nastavit mu zopar povinnosti, ktore u vas bude robit (riad, umyvacka, smeti, vysavanie jeho izby...). Aj vlastne deti musia rodicom pomahat, preco nie aj z ineho vztahu.
No, moja rada je:
Choď na to pekne takticky a uberaj mu z nárokov. Nie razantne ale pooooomaličky 😀 Prestaň kupovať napríklad cukríky. Keď sa spýta na ne, usmej sa a povedz, že si zabudla/nestihla. Navar v jeden deň viac a ponúkni na druhý deň. Ak nebude mať chuť na zohrievané včerajšie, s úsmevom ponúkni rožok a maslo šunku v chladničke !!!! pozor, nie natreté na rožku!!! 😝 a takto pokračuj. Potom nekúp čipsy alebo len jeden balík na 3 dni. Odvykne si, lebo proste nebude.
Mám doma dvoch puberťákov a je to drina. Dnes majú za úlohu povysávať dom. Každý jedno poschodie, za to môžu ísť potom von a dostanú 5€ vreckové.
A teda tá hygiena ma riadne zarazila. To jednoducho donútiť. Povedať priamo, že má zažltnuté zúbky a nech si ich pekne ráno a večer umyje aby bol pekný chlapec. Večer poslať do sprchy a neprehovárať, neprosiť. Proste sa choď osprchovať a obleč si čisté pyžamo a zajtra čisté veci. Doobeda budem prať a chcem ti ich oprať. Tieto pubertálne deti potrebujú nenásilne nasmerovať a treba im nároky postupne zvyšovať.
@amstelko ale ty hovoríš stále o malom dieťatku, keď je staršie mama chodí do roboty tak isto ako otec. Vieš môžeš ho v troch mat krásne vychovaného ale čo bude v puberte naozaj dopredu nevieš. Väčšinu deciek až na pár vynimocnych exemplárov musíš do tej sprchy a zuby umyť posielať stále a keď sú náhodou mimo matkyneho dozoru veľmi radi na túto povinnosť zabudnú. Tak isto poriadok v izbe, keď ich nikto nenapomina okamžite bordel.
Nesud chlapcovu matku, nebola si u nich doma nevieš ako to tam chodí. Co keď len zneuziva to ze u vás ho nikdo nenahana. Co keď je taka spindurska povaha? Aj takých poznám, dospelý chlap, jeho súrodenci vyumyvani, navonani a on sprcha raz za tyzden pritom výchova ta ista
Aj v 14 tích je ešte decko. Keď sa neumyva mal by zakročiť otec, poslať ho do kúpeľne. Pomoc v domácnosti tiež mu treba povedať co od neho chcete. To co píšeš je pohľad mladej mamky malého batoľata. Keby máš svojho pubertaka doma vidíš veci inak
@lujza123 dakujem za tu mladu mamku, ale mam 43 rokov, ja jeho matku nesudim, len 2krat vydata a drzi sa pri rodicoch, to aby byvsli po svadbe, kazdy u svojich rodicov chcela aj od mojho partnera, on na to nepristal a povedal, ze chce si lihat a zaspavat vedla svojej zeny, ktora mu bude prat a zehlit aj varit a on jej bude davat vyplatu, ona to tak nechcela, chcela len vyplatu, teraz je druhy krat vydata a manzel chodi ku nej len kazdu druhu noc na prespatie, co je to za matku, aku ma rodinu, manzelstvo, je to chore, takto som este nevidela fungovat v manzelstve, jej manzel byva od nej a svojho syna, ktoreho maju spolu 15 km, takze takato je matka a manzelka
@amstelko ocakavat, ze ti 14 rocny chalan len tak pomoze, je nerealne. Aj moje - podla mna dobre vychovane - dievcata, pokial nemusia, nevidia - hoci kazda ma svoje domace povinnosti, aj tie musim sem tam pripomenut a o pracu navyse poziadat.
Treba mu priamo povedat - prosim ta, mohol by si XX? Vadi mi, ked je ta perina len tak rozhodena, mohol by si ju poskladat? Pocuj, ja nestiham dnes varit - co keby sme si dali spagety?
V tomto veku ho uz isto zaujimaju aj dievcata - ak mate dobry vztah, tak mu jasne povedz, ze by sa mohol osprchovat, zuby umyt a pod. Ked ho k tomu mama nevedie....