Moj priatel ma z prveho manzelstva jedneho syna. Rozviedol sa, ked mal syn ani nie rok, nakolko jeho manzelka chcela sposob zivota taky, ze ona bude byvat so synom u svojich rodicov a manzel/moj priatel/ bude moc ku nim chodit na prespatie kazdu druhu noc. Inak ma byvat tiez u svojich rodicov. Samozrejme mal platit seky, na nu, na syna a na celu domacnost. Moj priatel s tym nesuhlasil a teda sa rozviedli.Do dvoch rokov mu syna vobec nechcela davat az po sude uz nemala na vyber. Sice robila vzdy problemy, ale teraz uz ma syn 15 rokov a chodi ku nam v parny tyzden v stredu a vo stvrtok a v neparny od piatka do nedele. Vychadzame spolu super, u nas je vzdy sranda a zabava. Moj priatel ma so mnou este syna, kt. ma 21 mesiacov. Ona sa znova vydala ma syna 3rocneho a so sucastnym manzelom tiez zije tak, ze chodi ku nej len kazdy druhy den. My s priatelom nie sme zobraty, kupili sme si byt a tam zijeme spolu. Priatel je zivnostnik, nezijeme zle, ale nakolko mame uver na byt 40.000, uver na auto osobne 7000 nevyskakujeme, nechodime po restsuraciach, dovolenkach. Vsetky uvery su pisane na priatela. Priatel plati na syna 120€ mesacne hned od zaciatku. Pri marcovom danovom priznani mu nevysli platit ziadne dane, nakolko rok 2018 mal v podnikani velmi slabi. Viac bol v minuse ako v pluse, nakolko mal casto pokazene auto, ktore potrebuje na podnikanie. Ja som na rodicovskej mam 240€. Myslite si, ze si moze jeho byvala manzelka poziadat o zvysenie vyzivneho, kedze pojde syn studovat inde zo zakladnej skoly? Ako sa to rata? Dik za pomoc.
@amstelko nevieš, či majú úvery, alebo nie.. navýšenie si môže podať. Mužov kamarat plati na 6 ročného syna 500eur(plat má okolo 2000eur a má dva byty na hypotéku), veľa mu nezostáva.. u živnostníkov je to take otázne. Každý živnostník si predsa daňové priznanie spravi tak, aby bol v strate. Ak by realne aj v strate bol, tak sa mu predsa neoplatí podnikať a ide sa zamestnať.. 120eur mesačne na 15rocneho chlapca je aj celkom dosť malo, mna ročne dieťa, ktoré sa snažím stravovat kvalitnejšie a zdravšie len na strave stoji mesačne viac a to 15 ročný bude mat vyššie nároky na stravovanie, cestovanie, krúžky, doučovanie..
@amstelko požiadať môže, samozrejme súd bude brať do úvahy všetko čo si uviedla, teda príjem matky, jej domácnosti, príjem otca, jeho domácnosti, ale v prvom rade sa zohľadňuje záujem dieťaťa. Že otec spláca úver je bezpredmetné (nadobudnutie majetku nemôže byť prrdnejsie pred vyzivovacou povinnosťou). Je na matke, aby zdokladovala zvýšenie nákladov na dieťa, pri nástupe na strednú školu vo všeobecnosti náklady vzrastu(cestovné, strava), ale aj nemusia. Aby mohla žiadosť odovodnit tým, že syn ide na strednú školu, musí tam najskôr nastúpiť, ona až potom môže podať návrh na súd, predpokladám, že nejaké zvýšenie vysúdi. Pripravte sa na to, odkladajte blocky, ak mu kúpite niečo mimo výživného, spisujte si mesačné výdavky vašej domácnosti, zbierajte dôkazy, ktorými preukáže otec, prečo nemôže platiť viac, a prečo si myslí, že dieťa väčšie výživné nepotrebuje...
@lula313 no o tom daňovom sa veľmi mylis, ak raz v strate nie je tak to nijak "neurobí", práve živnostník je z tohto pohľadu na tom horšie ako nejaký konatel v sro...
@amstelko a hrozí niečo takéto? Vy už máte takmer striedavu.starostlivost. treba si odkladať a rátať približne tiež čo synovi dáva a preukázať náklady na súde a nech preukáže aj mama... Požiadať môže vždy, rovnako ako aj vy viete požiadať o zníženie vždy. Je to na posúdení súdu. Kľudne môžete syna ešte aj žiadať do starostlivosti a pýtať si výživné od bývalej manželky 😊 ved aký vzor rodiny má od mamy??
@amstelko pozri a kedy mal naposledy zvýšené? To od rozvodu platil 120? Nuž tak rátajte zaručene so zvýšením ak pôda. Pokiaľ má na hypo a leasing atď musí mať aj na syna, inak tebe by stačilo 240eur na tvoje dieťa. Teda náklady? Všetky....podľa mňa nie. A to máš malé dieťa. 21mesiacov je skoro dva roky😉môžeš sa aj ty zamestnať aspoň na pol úväzku,keď je muž taký stratový. A Radim ti. Dobrom neriešiť ako žila alebo žije expartnerka a či je jej muž chudák,alebo nie. Je to jej život a ich vec.
@buba24 pozri, dieťa má právo podieľať sa na životnej úrovni svojho rodiča, ak má niekto príjem 3000€, tak výživné 120€ je biedne. Ak však chlap zarobí 700 - 800, čo je u nás bežný plat, tak tých 120 je akurát. Áno, všetko je drahé, ale tak veď dieťa nemusí mať všetko na čo si zmyslí. Môj bývalý má oficiálny príjem asi 700-800€, platí mi na 14 ročného 100. €, v skutočnosti má príjem tak 1500-2000. A vieš čo stačí mi to, lebo musí. Veď aj ja mám vyzivovaciu povinnosť na neho, som síce na rodičáku, ale privyrabam si. A dieťa? Môže mať tenisky za 150€, ale aj za 50 sa dajú kúpiť. Môže mať paušál a drahý telefón, ale aj kredit za 10€ na mesiac. Ak chce viac, môže si predsa aj sám niečo zarobiť, od 15tich veselo brigadovat. Ale keď dnes sú deti modlou pre rodičov, tak potom aj 500€ mesačne je málo...
@maciatkolulu urcite neminiem na 21 mesacne dieta 240€
120 Eur výživné na 15 ročné dieťa je naozaj veľmi málo, čudujem sa, že matka nepožiadala o zvýšenie už dávno.
@amstelko fakt? Rátali si dobro aj náklady na bývanie,oblečenie,lieky,výlety atď? Nuž to musíte žiť naozaj zatvorení doma.... Lebo náklady na 15ricneho sú už aj krúžky,doučovanie atd. A keď ideš len do babkového divadla necháš tam pekných pár eur,zmrzlina,nafta,ale no taaaaaak,fakt neminies😉toto si radšej zmazať,lebo kebyže sa rozhodnete,tak to je super pre chlapa nebude ti musieť dávať ani 100eu,lebo nepotrebuješ 🤣🤣🤣🤣či to by ti už náklady išli rapídne hore? Skús sa na to pozrieť z tej strany,druhej😉a uprimne
ex asi pre neznalosť nepodala na zvýšenie už skôr - mala nato plné právo...Už mohla podať pri vstupe na MŠ, na prvý stupeň ZŠ, na druhý stupeň ZŠ, na strednú školu....
Vyzerá to že vám niečo len zvýšia, na 15 r. platí dosť málo a potom nezdvihli výž. už poriadne dlhý čas...do toho má ešte aj malé bábo - síce máte aj vy...podľa mňa pôjdete min. na 150 e...
@amstelko Moze poziadat o vyzivne, pravdepodobne jej aj bude vyhovene, to uz preskuma a rozhodne sud.
To, ako ona zje so svojim manzelom - do toho ta nic nie je a pre vyzivne nie je relevantne ci oni byvaju spolu alebo nie, to je ich vec. Tize neviem odkial mas take detailne informacie, ze su spolu kazdy druhy den a ze co vsetko on musi platit a co ona nerobi (varenie, pranie...) a tiez ze nemaju uvery. Moze to byt uplne inak...
Mozes si urcite podat o zvysenie kedze na stredoskolaka bude mat vyssie naklady.. ona spise vsetko co plati synovi napr kruzky.. stravu oblecenie atd..... tvoj muz zasa dolozi doklady o prijme + svoje naklady na domactnost, bude sa zohladnovat aj to ze ma dalsie dieta ktore musi financne zabezpecit.. aj uver ktory mate atd. Rozhodne sud.. vacsinou sa to aspon mierne zvysuje.
A podlatoho co pises.. nedas mi par tipov ako neminut cely rodicak ??? Mne sa este nepodarilo nic usetrit. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
@amstelko môže dať protinávrh na striedavku a nechanie výživného v pôvodnej výške...ono záleží ako zdôvodní ex zvýšenie výživného....Pokiaľ ako návrh uvedie len že ide na SŠ, tak nemusia zvýšiť nič...Naopak pokiaľ preukáže že je treba platiť doučovanie, krúžky.....prípadne ďaľšie výdavky spojené so školou tak výživné zvýšiť môžu...Treba sa na súd dobre pripraviť - zistiť si na akú školu syn pôjde a cca o koľko sa môže zdvihnúť náklady - napr.či bude cestovať do školy, bývať na internáte, či sa chodí zo školy na stáže....bolo by dobré aj preukázať že synovi prispieva aj naviac -občas mu kúpi botasky alebo prispeje na výlet....priateľ nech si určite zoženie dobrého právnika - ten vie veľmi ovplyvniť či bude zvýšenie alebo nie
@mogaa nuž už len tí,že nemali doteraz zvýšené výživné je dosť proti otcovi a jedny botasky🤣🤣🤣🤣🤣som sa dobre zasmiala...
@maciatkolulu no tak...napísala že neminie 240€ na 21 mesačné dieťa, nie že nedokáže minúť rodicak.
@maciatkolulu ja som nepísala že jedny botasky , ale že nech preukáže že prispieva aj nad rámec výživného - čo predpokladám že prispieva a synovi občas niečo kúpi min.v dni kedy je uňho a mladý chodí do školy🙂(veci do školy, výlety zo školy, lyžovačka)nemáva ho len cez víkend ale aj 2dni v týždni, takže v podstate ak si ho pravidelne bráva tak 2dni v týždni je vždy u otca a 5 dní u matky, takže určite má nejaké výdavky nad rámec - treba to len spísať a zdokladovať
@11mirka22 dnes sú deti modlou pre rodičov?😲 Skôr si myslím, že časom sa zmenil vzťah rodič-dieťa. Ak má rodič dostatočný príjem, má tendenciu dopriať aj dieťaťu. Ak rodič má len na prežitie, tak nemá dať z čoho dieťaťu a musí dieťa priložiť ruku k dielu a brigádovať. Nedá sa to zovšeobecňovať.
@11mirka22 aha a koľko je rodičak plus prídavky? 🤣🤣🤣🤣🤣Okolo 230nie? Tak ho potom asi neminie. Či čomu nerozumieš? Ja som jasné písala,či neminie na dvojročné dieťa 240eur,v preklade,či nemá.naklady za 240eur a vraj nie,tak potom neminie celý rodičak zjavne😉
@maciatkolulu ale nie iba na dieťa!
@11mirka22 čo nie na dieťa? Nerozumiem? Ty fakt neminies na dieťa 240eur?nemyslím na hračky atď,ale komplet. Všetko,plienky,drogéria,mlieko,strava,oblečenie,prípadne kadejaké aktivity,samozrejme bývanie,nafta atď,tak to klobúk dole😉
@maciatkolulu skús fakt potom napísať aj tým.zenam,čo idú žiadať naopak o výživné,že načo,veď im stovecka stačí😉a nie kadejaké grify ako odkladať bločku aj z wc papieru,vidíš aj to tam treba zarátať 😉😉😉
@0silvia0 nedá, samozrejme! Ale ako tu niektorá napísala, že chlapec so 120eurovym vyzivnym bude na strednej škole chudák, je tiež riadna kravina. Na ten príspevok som reagovala... Deti majú také nároky ako ich naučíme. A čo majú robiť tie matky, ktorým otcovia výživné neplatia vôbec?
@amstelko
Poradit ti neviem,ale zasnem..
To co je za podivnu zenu-kazdy druhy den???
A este viac obdivujem toho chlapa co s tym suhlasil...to som este nepocula...
Podat o zvysenie moze vzdy,ale sud rozhodne.