Priateľka môjho otca bije moju dcérku

16. aug 2022

Už som tu raz mala tému ohľadom čudného spravania otcovej priateľky. Snaží sa byt veľmi láskavá a nápomocná - ale vždy o všetkom musia vedieť ostatní. Teda, nepomôže tak, žeby to potom nespomenula nikde ďalej, väčšinou vždy, keď mi vezme kočíkovať mladšie bábätko, tak hneď vola môjmu otcovi, že kocikuje. Mna by to už na jej mieste aj vycerpavalo zakazdym a všetkým zvestovať ako opatrujem. Veľa krát mi vyberie starsiu dcerku zo škôlky. A niekedy idu ku nej, bývame v jednej dedine, ze sa ide hrať ku nej. Minule mi dcérka pred spaním povedala, ze už ku nej nechce chodiť, lebo ju bije po zadku. Tak sa jej pýtam, či silno, alebo ju len tak capne, keď neposlucha. Dcérka povedala, ze silno, ze ju to boli, 3x som sa jej to opýtala, lebo som tomu ani nedokazala uveriť. Dcérka ma 4 roky. Povedala mi, ze nech jej poviem, až ju už viac nebije. Ja som tiež urobila veľkú chybu, bolo to v obdobi, keď som bola vyčerpaná z baba, dcérka nejak riadne spapulovala, otcova priateľka sedela vedla dcérky a strelila jej po ústach s tým, ze tak sa nemá rozpravat. Už vtedy som mala zakročiť. Včera som konfrontovala otca s tým, co mi dcérka povedala, zastával ju a nakoniec sa mi priznal, ze keď ju zobrali na 3 dni na výlet, aj tam jej dala po zadku, lebo si nechcela obliecť župan (bola v plavkách) a oni sa išli najesť do reštaurácie, aby neprechladla. Ze ju ma rada, ze ma rada deti. Ja som povedala otcovi, ze on sám je jej dedko a nebije ju, akým pravom ju bije po zadku ona. A ze sú 2 na jedno dieťa a nedokážu ju ukočírovať bez toho, aby nedostala po zadku? Dcérke som povedala, ze nikto nemá právo ju bit. Otec sa mi včera priznal, ze im toto povedala a ze co majú teraz oni robiť, keď im toto povie, ze ju nemôžu zbiť. Ja mu hovorím, tak to skúste inak- u mna, keď neposlucha, ostávam sa s tým, ze ju nechávam tak, kde je, ja idem preč, nech je sama, vtedy sa dcérka vždy spamätá a poslúchne. Alebo, nech mi ju dá, a nech ide domov, keď neposlucha, ale určite nie bitka. Mna najviac zarazilo, ze vnučku ma rad, ale zastával sa svojej priateľky, aj keď on sám toto nerobí. Už ani nemám chuť jej ju dávať. Ona je zvláštny typ, veľa krát nechápe, keď sa jej povie nie, nerešpektuje hranice. Aj dcérka jej povedala po tom, ze ju nemá bit a jej reakcia na to bola ako sa mi priznal otec “No ale keď mi ťa dajú rodicia a mám ta vo svojej opatere vtedy a ty neposlúchal, tak ti dám po zadku.” Ja som z toho ako obdarená a najviac ma sklamal otec, všetko vie a nič jej nepovie. Dcérka je z tých poslusnejsich deti, aj príchod súrodenca brala dobre, neziarlila, pomáha mi so starostlivosťou. Môj otec ma veľmi sklamal.

ckocka
16. aug 2022

Ty tiež vieš že ti dieťa pleskne a nemáš problém ho s ňou nechať. Neobviňuj otca, je to tvoja prvoradá zodpovednosť.

anjelicek26
16. aug 2022

Vychovne metody priatelky tvojho otca ti nevyhovuju. Otec sa priatelky zastane, pretoze mu tie vychovne metody prijdu asi normalne (ty si v detstve nedostala obcas pri nejakom cirkusovom vystupe na zadok od maminy?) . Tam hladaj koren problemu.

Riesenie je jednoduche - staraj sa o svoje deti sama... nedavaj im male kocikovat a po dcerku do skolky chod ty alebo muz. Minimalizuj kontakt kolko sa len da, pretoze tie konflikty a vychovne "zakrocenia" budu musiet ak su s nou velmi casto obcas nastupit. Zamysli sa, ci je skutocne vhodne dat im dieta na trojdnovy vylet v tomto veku.

Inak ze si dcerke povedala, ze nema nikto pravo ju bit - nuz podkopla si totalne autoritu dedka a novej "babky", pretoze teraz im to pri konflikte este aj vykrici... 4 rocne dieta nie je hlupe... stacilo povedat, ze sa o tom s nimi porozpravas, aby sa to neopakovalo.

Normalne sa porozpravaj s jeho priatelkou, ze ked bude dcerka cirkusovat - proste pre nu prijdes a hotovo, ziadne ine vychovne metody dovtedy nechces a netolerujes a ked sa to bude opakovat, proste im uz dcerku nedas. .

tosomja
16. aug 2022

Máte to zvláštne, čo máš čo dávať svoje dieťa na starosť cudzej žene. Je to len priateľka tvojho otca, nie babka tvojho dieťaťa.
Po prvé, ona nemá právo na ňu položiť ruku, po druhé, dieťa máš dať dedkovi, nie cudzej žene a po tretie, keď tam dieťa nechce ísť, tak si deň zariaď ináč, aby si ju tam nemusela dávať (keď tam dedko nebude). A nastaviť si pravidlá, žiadne fyzické výchovné metódy.

autor
16. aug 2022

@anjelicek26
Moja mama bola psychicky chorá. Áno bila ma ako dieťa, vylievala si často krát na mne nervy, je hysterka a cholerička pri ktorej človek nikdy nevie, ako na danu vec zareaguje. Otec to videl a nepamätám sa, žeby sa ma niekedy v živote zastal ako dieťa.
@ckocka
Ona sa takto otvorene prejavila 1x pred pol rokom, áno je to moja chyba.

anjelicek26
16. aug 2022

Vidis ved toto... otec videl roky model cholerickej matky (exmanzelky) roky a preto sa mu zda normalne, ze ked dieta spusti cirkus za "nedam si dole plavky ani za pana", je to mu dat po zadku za to vhodne.

Treba sa v klude porozpravat, ze deti sa daju spacifikovat uplne inac (moje deti vyrastaju uplne bez bitky a mama ma tiez tlkla jak... ), proste stacia pravidla, doslednost a adekvatne splnitelne tresty (v tomto pripade - tak bohuzial musime ist domov, inak nam tu prechladnes v tych plavkach - a skutocne odijst...) . Proste konstruktivne ist na to a teda urcite by som im dcerku davala podstatne menej, ako si to robila doteraz...

autor
16. aug 2022

@tosomja
Bohužiaľ, nie vždy sa to dá, vyberá nám dcerku zo škôlky, lebo mne sa nedá, jednoducho nedá sa mi vždy. Ona si ju vždy pýtala. Už som tu raz písala, ze si vyžadovala oslovenie babka, keď dcérka ešte nebola na svete. Ja nechápem, prečo sa otec zastáva iba dospelých ľudí a emócie deti ho netrápia.

autor
16. aug 2022

Len to je take, ze zase niekedy, ze sa sama dcérka ku nej pýta, ze chce ísť ku nej sa hrať… len u nej sa pusti telka aj na cely deň, u nás tak nemôže pozerať.

zuzitko74
16. aug 2022

Nuž, za takýchto okolností si to musíš zariadiť tak, aby sa ti vždy dalo vyzdvihnúť dcérku so škôlky. Zvládnu to iné matky bez pomoci rodiny, zvládneš to aj ty. Dcérka sa s nimi môže vidieť v tvojej prítomnosti, ak sa im podľa teba nedá veriť.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
anjelicek26
16. aug 2022

Dcerka ti sama povedala, ze tam kvoli tej bitke chodit uz nechce, musis sa proste zariadit, ze to tak aj bude... neni to o tom, ze ti nevychadza z roboty ist po nu, ale si doma a mas male babatko, ako ti to nevychadza? Ze male spi? Nuz ho bohuzial budes musiet zobudit alebo ist po nu uz cez obed a potom ju dat spat doma...

Proste ste to s tou "pomocou" a chodenim k nim asi trosku prehnali, pri vsetkom dobrom umysle a potom sa cudujes, ze ju aj "vychovavaju" ked tam je tolko.

A babka je asi normalne oslovenie, ako ma hovorit zene svojho dedka? Teta? To je jedno, sama vies, co mas robit najlepsie ♥ Trosku ubrat s vlastneho komfortu a pohodlia a dohliadnut si na dieta sama, aby sa taketo veci uz nezopakovali.

doriiis
16. aug 2022

Ano mala si zakrocit a davno.Teba viac trapi to,ze tvoj otec sa nezastane vnucky ako to ze ty ako matka sa nezastanes vlastnej dcery?...v momente ako tvojej dcere cudzia zenska strelila po ustach si mala zasiahnut a upratat ju.Si malo asertivna a cakas ze tvoj otec spravi to co je v prvom rade tvoja zodpovednost

ckocka
16. aug 2022

Využívať ju chceš, ale nepáči sa ti jej správanie. No, máš asi smolu. Alebo tvoje dieťa.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
tosomja
16. aug 2022

Tak potom čo chces riešiť? Chces akože babke vrátiť jednu po zadku? A keby dedko nemal priateľku, kto by ti vyberal a strážil dcérku? Ako to že sa ináč nedá? Veď si predpokladám na rodičovskej ešte s mladším dieťaťom. Tak šup do kočíka, do auta, či do šatky, neviem ako to máte a do škôlky, zo škôlky, do obchodu, na ihrisko. Všetko sa dá. Aj tolerovať bitky od cudzej ženy, len aby ty si mala postarané 😏

veronikaszabova
16. aug 2022

@anjelicek26 tiez nie som toho nazoru, ze oslovenie babka je na mieste. Babka to proste nie je.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
anjelicek26
16. aug 2022

@veronikaszabova tak toto uz nech si vyriesia v rodine, ono je to pre take male dieta lepsie oslovenie a ked chodi po dieta do skolky, tak babka prisla znie normalnejsie ako "teta, co si vzala mojho dedka"... z toho by som dramu nerobila, to uz je hladanie problemov tam, kde nie su...

tosomja
16. aug 2022

Ešte by ma zaujímalo kde je ocko detí, keď tebe sa o deti stará cudzia žena...

0silvia0
16. aug 2022

Rodic si ty a tvoj muz, tak sa zariad. Ako prosim ze sa ti neda ist do skolky pre starsiu ked si s mladsim dietatom na rodicovskej? Srandujes, vsak? Ok, pomohli ti ked si mala narocne obdobie s kojencom, narocne obdobie preslo, vychovavaj dieta podla seba.

hu.hu
16. aug 2022

Určite by som sa zariadila tak, aby som si dcerku vyzdvihovala sama. Ved si jej mama a mas dve deti, nie 15 . Ak nemas nejaky zdravotny hendikep, ze si na tu pomoc odkazana, tak neviem moc pochopit, ze nechavas v tejto situacii malu dcerku samu ☹

autor
16. aug 2022

Keby som si bit vlastne dieťa, tak tu nie je tato téma, tak tu nie je dohovor s otcom. Ja nikoho nevyužívam, povodne som nebola za vyberanie, ale mala som rizikové tehotenstvo, tým to začalo a dcerku nemal kto. Ona sa veľmi ponúkala a chcela mi ju zo škôlky vyberať už dávno. V podstate je to jedno, boli tam iné problémy, to tu nebudem písať. Neviem si predstaviť mat 3 babky, Sorry, ale toto nie.

autor
16. aug 2022

@tosomja
V praci, ma takú, ze chodí domov okolo 5.,6., každý deň okrem víkendov, škôlka je do 16:30, ale už o 16:15 tam nikoho nie je.

katkine_terapie
16. aug 2022

Autorka: Otec ta nemal preco sklamat, on sa nechoval inak predtym a inak teraz. On fyzicke tresty akceptoval vtedy ked si bola dieta a aj teraz. Netreba od ludi ocakavat, ze sa budu menit na nase zelanie. Nebudu. Tym sa otca nezastavam, iba vysvetlujem, ze tvoje ocakavania vychadzali z tvojej tuzby a potreby (tu moze byt nejaky blok z detstva "zastava sa iba dospelých a emocie deti ho netrapia"), aby otec zasiahol, nie z reality, ze otec sa voci fyzickym trestom nevyhradzuje a akceptuje ich. Otca treba brat takeho aky je (to neznamena, ze musis vsetko tolerovat) a rozhodnut sa ci je jeho spravanie pre teba ok a budete sa stretavat, dieta tam bude chodit same alebo ti to nevyhovuje a nebude tam dieta bez teba, pripadne je to pre teba neakceptovatelne a nebudete tam chodit vobec. A k tomu, ze ich potrebujes: Ak potrebujes, nie je co riesit. Ty sa rozhodujes s kym a ako bude tvoje dieta travit cas a z toho vyplyvaju aj pozitiva aj negativa (napriklad dieta ma starych rodicov, rado tam chodi/dieta ma traumu z fyzickych trestov). Ak sa ti to zda ako neprimerane vies sa vzdy zariadit inak (opatrovatelka, ktora bude dieta vyberat, muz, ty...) A k osloveniu babka, na tom nevidim nic cudne. Kamaratkina vnucka jej partnerovi hovori tiez dedko. Toto je o tom ako si to zariadis. Ziadne vyzadovala si oslovenie "babka", toto je v tvojej a v tvojho muza kompetencii.

tosomja
16. aug 2022

No veď zober dieťatko a choďte sa prejsť do škôlky? Nechápem, prečo nevieš sa postarať sama o deti? Kde je problém?

tosomja
16. aug 2022

A môj priateľ chodí na mesačne turnusy, príde domov na víkend. Mám 12r dcéru, na ktorú treba dohliadať, nech sa učí, mám 2r syna, ktorému sa treba venovať, učiť ho a viesť a 1r dcérku, ktorú treba držať za ruku, lebo ešte nechodí, treba ju kŕmiť, prebalovat, hrať sa, chodiť aj do obchodu, po lekároch, vybavovať...a nemám nikoho kto by mi ich postrážil na polhodinku. Všade chodia do mnou, aj na rodičovské dcére, aj na prechádzky, aj pokosiť záhradu, aj nakŕmiť psov, aj na oslavu, všade. Nikdy som ich nikomu nenechala.

mogaa
16. aug 2022

nuž tak jej dieťa nedávaj a vybavené....ono v prvom rade by som sa dieťaťa spýtala, prečo dostalo po zadku.....ono povedať niekomu nech nedá tvojmu dieťaťu po zadku že si to neželáš a dieťa je zlé ,je to najlahšie riešenie, ale....sama vieš, že dieťa ak je unavené alebo nevyspaté býva zlé a naozaj neposlušné a cudzí predsa nemôže vedieť čo na neho platí.....u nás dá aj učiteľka v škôlke po zadku, dokonca našej dala aj po ústach, ale samozrjeme povedala aj prečo....viem že inak je k deťom veľmi láskavá a je k nim ako babka, má ich rada....takže prvé čo bolo povedala prečo a ja som s ňou len súhlasila....malá má tiež 4roky, už vie čo robiť nesmie a jednou z tých vecí je hrýsť deti, takže jej dala slabšiu po ústach a odvtedy ich v školke nezhyzie...predtým sme jej doma samozrejme vysvetlovali že sa to nesmie, ale nezaberalo....ono malá teraz vie, že ka v škôlke neposlúcha, poviem aj pred pani učiteľkou aby jej dala po zadku ak si zaslúži....naša nie je žiadne neviniatko, ako asi každé dieťa, učiteľky v škôlke inak má veľmi rada, sú to naozaj také staršie panie, aj poláskajú aj pokarhajú a ak si deti zaslúžia dajú aj po zadku - to naozaj výminočne, ak už je dieťa veľmi zlé....predtým chodila malá do inej škôlky, tam mladé učiteľky a len po deťoch hučali....nič im nevysvetlili, nepoláskali, len hučali....

sidicek
16. aug 2022

Tvojej dcéry sa máš zastať predovšetkým ty, Absolútne si neviem predstaviť situáciu, že cudzia žena mi plesne dieťa po ústach a ja si to s nou rovno na mieste nevyriesim a nezakazem jej akeholvek fyzické tresty. Ak to nevie /nemôže akceptovat tak jej ho nedávam a zariadim sa sama. Nehadz svoju vinu na druhých, tvoje dieťa tvoja zodpovednosť. To, ze ta otec nechal v detstve otlkat ti nevadí? Mňa by sklamal uz vtedy, takže teraz by ma to vôbec neprekvapilo.

zazrak1991
16. aug 2022

Tak ty vidíš že strelí za ucho tvojmu dieťaťu a nič nepovieš a teraz ideš obviňovať otca ? To čo je za argument že si bola vyčerpaná z baba? Máš dve deti, a niesi jediná na svete ,ale toto fakt nieje na mieste aby si nezareagovala. A teraz si sklamaná z otca . Keď si proste neželám aby bila moje dieťa cudzia osoba ,tak to robiť nebude ,a pokiaľ nepocuvne tak tam to dieťa už nebude chodiť . Ale nechápem prečo stále čakáš od otca že niečo povie , je to zamilovaný chlap ,jasné že sa zastane priatelky. Ty si matka a svoje dieťa si máš zastať ty ,a nie stat cusat a čakať na otcovu reakciu. Určite by som dcéru nedala nikomu ku komu ešte aj povie že tam už nejde.

autor
16. aug 2022

@sidicek
Už som tu písala 3x, ze to bola chyba, ze som vtedy rezareagovala, viem to… napíšem to tu aj 4x a možno aj 200x alebo aj milión alebo sami povedzte koľko krát ešte, aby som nepočúvala stále to, co aj sama viem.

katkine_terapie
16. aug 2022

Autorka: A prečo teda dcérku nemôžeš vyberať keď si na MD/RD?