Priateľka chce dieťa a rodinu, no ja nechcem

jacob9822
16. mar 2014

Dobry den,

objavil som toto uzasne forum a konecne mam moznost vyjadrit svoj problem. Jedna sa o to, s priatelkou spolu sme 3roky, teda nebývame spolu,ale stretavame sa a sme spolu casto. Priatelka chce dieta a zalozit si rodinu. Momentalne mam 25rokov a ona 24rokov. Nedavno som ukoncil VS a som rad, ze konecne si najdem normalnu pracu a troska si uzijem financnej slobody. Precital som si vela tem na tomto fore a bojim sa vychovy a celkovo dietata a rodiny este viac ako predtym, konkretne hadok,zmeny nalad v tehotenstve,vychovy dietata a pod. Neviem ci som divny alebo co ale momentalne vobec netuzim po rodine a dietati, asi za 10rokov by som to inak vnimal. Hovoril som priamo priatelke , ze za ziadnu cenu nechcem deti a rodinu ani sa stahovat od rodicov a brat si hned po VS na hlavu hypo na 30rokov….Ona ma taky nazor ,ze si na vsetko zvyknem a bude to OK.

Co urobit ?

p.j.jacky
16. mar 2014

@jacob9822 Ahoj,ak sa na zalozenie rodiny necitis nechod do toho.Na to musia byt dvaja.

horana
16. mar 2014

Na dieta mas este nejaky ten rocik cas, a rozbehnut si karieru tiez nie je na zahodenie tzn. ta "financna sloboda" aj ked je to relativny pojem.
Ale hlavne dumaj v 1.kroku na tym ako by ste sa vy dvaja s priatelkou dali viac dokopy, skusili spolocne byvanie a riesenie kazdodennych radosti a starosti bok po boku odkazani len na seba, odkazani spolupracovat, viac previazani. Tak zistite ci si skutocne sedite, nie "vztahom na dialku".
Tzn. ona tebe ustupi na cas z dietata a ty jej v tom ze budes makat na tom ako prec od rodicov. Ved co uz len si to za dospeleho chlapa, ktory chce este do 10 r potencionalne byvat u nich aby si nemusel mat hypo na 30r. My presne taku mame, lebo inak neslo. Da sa uskromnit, ked clovek zisti ze chce byvat s partnerom, ktoreho lubi a nie ako vecne dieta za cenu "usetrenia". V zahranici by ti dali, byvat taky stary koren este s mamickou, by ta hnali kade lahsie...

panidia
16. mar 2014

@jacob9822 Ahoj Jacob,to je super ked rozmýšlaš takto dopredu/aj ked niekedy to može byt na škodu,povedzme si úprimne/.Ked sa na to necítiš ,ako tu už písal niekto predo mnou,nerob veci nasilu.Musíš to tak cítit ty sám.Ale napíšem ti ako to bolo u nás.S mojím mužom sme sa brali ako 25-roční/nemuseli sme ale chceli sme -obaja/.Mali sme už bývanie zabezpečené,takže sme do toho vhupli rovnými nohami.Po roku sa nám narodil syn a teraz dá sa povedat ,že si užívame, sme v najlepších rokoch-máme obidvaja po 38r./,syn má už 12 rokov-je relatívne samostatný a ked si napríklad predstavím že by sme ho mali až niekedy v 35 tak neviem neviem či by sa mi do toho tak chcelo/to nočné vstávanie,krmenie a všetko okolo toho/,takto som si to "odbila" ked som bola ešte v plnej sile a teraz sa možem venovat svojej práci,koníčkom a manželovi,samozrejme...xixi.Počas manželstva sme mali tiež svoje "problémy",ale všetko prejde a doležité je že dokážeme mat toho druhého stále rád,tak ako sme si to slubili v kostole-v dobrom aj zlom pri sebe stát/aj ked je to niekedy fakt tažké/... 🙂

panidia
16. mar 2014

@jacob9822 A ešta ma napadla jedna vec,vždy som si hovorila kolko by som mala rokov,keby dieta chodilo do prvej triedy a či by som to zvládla/učit sa s ním a venovat sa mu naplno/,takže ked som si predstavila že by som ho mala v 35 a v čase jeho chodenia do tej prvej triedy by som mala už 41-42/čo je už dost/hned ma prešla chut na dalšie a užívam si to čo mám ...hoci priznávam,že moc analyzujem a rozmýšlam /ale je taká doba/...

anatalia77
16. mar 2014

@jacob9822 tak ja by som urobila toto:
zacala by som byvat s priatelkou pod jednou strechou,platila by som byvanie,a zacala hypoteticky uvazovat o hypoteke.Uplne realne by som "okresala "rozpocet,ako pri hypotek,pripadne ako pri materskej.
Na tento projekt by som si dala 5 rokov,a prisne ho dodrziavala.Ak nebudu problemy,tak by som do toho vhupsla po tych 5 rokoch.Myslim,ze casovo to bude akurat.

mpg
16. mar 2014

@jacob9822 myslím, si, že najprv by ste mali nejaký čas skúsiť spolu bývať, aby ste zistili, či dokážete spolu dobre vychádzať, aspoň nejaký rok-dva a potom ak by vám to išlo spolu dobre nie je problém mať aj dieťa, ktoré myslím si nie je žiaden problém v kariére. A niekedy ani mať dieťa sa hneď nepodarí a trochu to trvá. Existujú napr. súkromné opatrovacie zariadenia - jasle, kde dávajú už aj ročné deti a za ten jeden rok by sa manželka venovala dieťaťu.
Najdôležitejší je ten súlad s partnerkou, ak je to táto, tá pravá, tak s ňou sa dá prežiť všetko ľahšie,
lebo vhodná partnerka sa nedá nájsť napr. o 5 rokov, nedá sa vedieť, kedy človek stretne lásku.
A aj dieťa môže dávať taký dobrý pocit - mať pre koho žiť a nestrácať čas nejakými neužitočnými záležitosťami, ako alkohol, drogy. Je isté, že sú dôležité aj finančné prostriedky, ale je dobre, keď je to všetko vyvážené.

sue
16. mar 2014

Hm,myslim si,ze dnes je uplne bezne,ze sa ludia pokusaju o prve dieta po 30ke...ale ked si lustroval temy,nakukni aj do snaziliek...a budes vidiet.... Zenske telo po niekolkych rokoch uzivania antikoncepcie uz vacsinou nie je schopne nabehnut na zdravy menstruacny cyklus, vysledkom je teda predcasna menopauza,neprravidelna menstruacia,pripadne vajicko nie je schopne sa uhniezdit alebo dieta sa neudrzi a MA (missed abort) su pomerne caste :( baby sa potom musia ladovat hormonmi a roznymi liekmi :( vy chlapi uz tiez nie ste ok :/ deformovane a absentujuce spermie nie su ziadnou vynimkou :( riesia sa potomdarcovske spermie,umele oplodnenia a podobne. Samozrejme,ze som ti to popisala v najtmavsich farbach,ale castych :( bohuzial :( a prave preto vznikli,ze ludia si chceli uzivat,zabezpecit sa a podobne... Schvalujem tvoj racionalizmus,ale zvaz tu dobu 10 rokov...na tvojom mieste ju posunie na 3-5 max 🙂 zacni s priatelkou byvat a v dobrom - kontroluj pouzivanie ochrany ;)

anatalia77
16. mar 2014

@sue presne tak,tych 5 rokov je akurat.
A ako napisala aj mpg,zacat uplne realne zit "na ostro"..ono sa to rychlo vykrystalizuje.
Je rozdiel zit spolu,lebo treba zachovat rodinu alebo preto,lebo chceme spolu byt,a prekoname tazkosti...

kveta
16. mar 2014

@jacob9822 Povedz partnerke, ze nechces a ze Ta neukeca. Nech zvazi, ci pre nu nebude vhodnejsi rozchod. Ona ako zena by totiz bola blazon, keby cakala na materstvo dalsich desat rokov. Nemusela by sa totiz dockat.

Inak len zo zvedavosti: po tych desiatich rokoch vhces mat dieta prave s touto zenou?

sharlotta
16. mar 2014

My sme sa s manzelom brali po 4,5 rokoch vztahu a dalsie 4 sme cakali na babatko. Ani jeden z nas sa na to necitil. Som spokojna, ze som mala dieta v 30. Bola som s tym vyrovnana, mala som dieta, lebo som chcela a predtym som si dostatocne uzila. Co tym chcem povedat je to, ze keby ma niekto nutil mat dieta skor, do konca zivota mu to nezabudnem a bola by som podvedome nanho nahnevana, co by zasahovalo aj do nasho vztahu. Vo vztahu nema robit clovek veci, ktore vyslovene nechce a hlavne, ked sa jedna o dieta. Najlepsie by naozaj bolo zacat spolu byvat a potom sa uvidi.

janinah
16. mar 2014

môj brat sa ženil ako 23r. počas VŠ /nemusel sa/..pýtala som sa,či ozaj už chce rodinu a on povedal "prečo by som mal vymýšľať a čakať,chcem Moniku a chcem aj deti a práve s ňou.../ tvoja partnerka podľa mňa potrebuje počuť nejaký plán a niekam sa posunúť vo vzťahu min. k spoločnému bývaniu...sú chlapi,ktorí naťahujú čas a nikdy si nepriznajú,ýe chcú len nezáväzne ženu do postele a sú takí,ktorí časom dozrejú na normálnu rodinu,neviem ktorý si ty,možno sa tento postoj u teba len vykryštalizuje,ale je nefér ženu nejako klamať a naťahovať ,buď úprimný voči nej i voči sebe....

celasapremenim
16. mar 2014

@jacob9822 neviaz ju, pusti ju
nech si najde chlapa, co o nu stoji ako o svoju navzdy a ty si bez uzivat
ona ked citi, ze chce uz dieta, tak bude pri tebe iba nestastna, zbytocne stracat cas, naco si jej?

luba28
16. mar 2014

@jacob9822 dobre rozmyslas,,....najprv praca ,zarobenie si a az potom rodina a dieta,....ale najlepsie by bolo,keby ste zacali byvat spolu a nespoliehat sa na pomoc rodicov,...tvoja priatelka si zrejme mysli,ze s kazdou pomocou pojde za rodicmi,ale o tom rodina a zodpovednost neni,...nutenie sa do niecoho co nechces k nicomu neni,....

cecil36
16. mar 2014

@jacob9822 myslim, ze s touto partnerkou nepocitas do buducnosti, inak by si zvazoval minimalne to spolocne byvanie. Co ma vsak zaraza, ze chces dalej mamahotel a nemat vlastne byvanie. Este nie si zrely na trvaly vztah. Byt na mieste tvojej partnerky, ukoncim to.

hviezdicka111
16. mar 2014

@jacob9822 priatelka ma 24, cize ma cakat este 10rokov, kym ty vobec zacnes rozmyslat o vlastnom byvani a detoch? takze bude mat 34, ked sa ty konecne zobudis, ze by si mozno aj nieco take chcel? 😀 😀 😀 😀 ak ju mas naozaj rad, budes musiet ten cas skratit, lebo ziadna normalna zena ti nebude cakat do 34-ky, kedy ty konecne odides od rodicov a zacnes rozmyslat o rodine...a to len zacnes rozmyslat, takze kym sa k tomu dostanete, mozno budete mat po 40-tke, ked konecne daky potomok bude... 😀
a ano, som aj ja zastanca toho, ze treba mat najskor byvanie, atd...mat sa ako o deti postarat...ale to, ze za ziadnu cenu nechces ani len odist od rodicov, sa mi zda na 25 rocneho chlapa dost nezrele....

jacob9822
autor
16. mar 2014

Takto, priznavam, ze je to racionalne rozmyslanie ale ja som bohuzial taky a cim starsi tak tym viac sa pozeram na vsetko az ,,prilis,, realne. Ja sa na to pozeram takto: Chodil som na VS do 24 rokov, na denne studium na dost hardcore skolu tj.nepracoval som lebo by som by neukoncil skolu a v mojej brandzi (strojarina) je to tazke so strednou skolou ak chcem zarabat slusne peniaze.Dalsia vec je, ano nikdy sme spolu nebyvali, cize je mozne , ze za rok byvania by sme zistili ze si vobec nesedime... 😒 Najviac sa bojim toho, ze sa uplne vsetko zmeni pri dietati, nikdy by som dietatu ani svojmu ani cudziemu neublizil ale bojim sa tej zmeny, napriklad ze manzelka sa zmeni a bude z nej zrazu uplne iny clovek(poznam asi 8 pripadov kedy z punkerky a rebelky ktora mala vsetko na haku a fajcila a pila sa ako mavnutim prutika stala mamicka ktora je uplne ina a dodrziava prisny eticky kodex, dalej sa bojim toho, ze co ak ma vyhodia z prace a s pracou to dnes ruzove nie je ani ked mate VS a potom co s hypo, ked manzelka je na materskej a nemoze ist pracovat, a najviac by som sa bal kam padne nas vztah t.j. mame urcite zaluby ktore by asi nesli sklbit s vychovou dietata, ja napr.jazdim na sportovych autach a hlavne v noci aj s priatelkou a pod.

celasapremenim
16. mar 2014

poznam jeden par, od 16 su spolu, nechcel si ju vziat, ona to tolerovala, nechcel dieta....teraz maju 35, minuly rok sa vzali, niekde na vysokom kopci ci na cistine, aby pri tom asi neboli rodicia, hoci ti ich cely zivot podporuju a starali sa prilkladne....maju super kariery....len to dieta uz mat nemoze.....adoptovat si cudzie, to asi radsej psa
a vyplnaju si vikendy mejdanmi
a su spolu, takze asi im to vyhovuje obom aleboprebohaco :D

anatalia77
16. mar 2014

@jacob9822 tak skuste najprv to byvanie,aj to vas preveri..

bullinka
16. mar 2014

@jacob9822 príliš veľa otazok, na to aby si sa viazal. Si mladý, osamostatni sa. Začnite spolu bývať. To je najlepšia škola, ako poznať partnera.
A neboj sa tak všetkého. Viem, teraz to nie je ruzove, ale za par rokov, a ak si cieľavedomý a usilovný s tou strojarinou môžeš krásne zarábať a žena môže byt v klude na materskej. Ver mi, žiadna firma nechce prísť o odborníka.
a to ze sa partnerka zmenu? Zmenu, to si píš, ale je na tebe, ako dobre ju poznas. A ci ta zmena bude Ok.
A patrnerke sa nečudujem, každá žena potrebuje viziu do budúcnosti. Ale nie oblbovanie. Ak jej raz slubis, nech ešte pocka 3-4 roky, a ona to akceptuje, stoj si za svojim slubom. Nemyslim teraz, ze sa s ňou nerozídeš, ak to bude zle. Ale ak spolu dovtedy stále budete.

hviezdicka111
16. mar 2014

@jacob9822 inac tri roky je celkom slusna doba na to, aby ste zacali aspon byvanie riesit 🙂

rora
16. mar 2014

co urobit? no ak svoje najkrajsie roky zivota chces venovat "financnej slobode" a nie budovaniu vlastneho zazemia a pripadnej rodiny tak nebran svojej priatelke si najst takeho,ktory bude uvazovat tak ano ona. Pises, ze take veci vidis realne az za desat rokov.... Ja ti poviem takto - o desat rokov by si uz mal tych 10 rokov z hypo splatenych.... ale ty si ju este len budes brat....

jabadaba
16. mar 2014

@jacob9822 ak sa na to necitis, nenut sa a nenechaj sa do zalozenia rodiny ani vmanevrovat. Si cerstvo po skole, cakaju Ta este rozne vyzvy na poli profesionalnej sebarealizacie. Pokial nemusis preberat zodpovednost za dieta, ktore je uz na ceste, tak nema absolutny zmysel aby si sa tymto smerom ubral. Priatelka nema ine ambicie nez stat sa matkou? Ona uz ma ukoncene veskere vzdelavanie? Viac dosiahnut nechce? Hm....no neviem. Chce to otvoreny rozhovor, aj pre priatelku bude prinosom, kedze ona tuzi uz po usadeni sa a rodine. Bude sa moct zariadit tak, aby nemala pocit, ze taha za kratsi koniec. Mozno aj rozchod pride na pretras. Ona si bude moct hladat partnera, ktory uz ma rozbeh kariery a financneho zabezpecenia za sebou a ku stastiu mu chyba uz len ta rodina. Skratka, date si sancu navzajom. Tak je to fer. 😉

anatalia77
16. mar 2014

@jacob9822 a priatelka tiez doteraz studovala,alebo pracovala?

jacob9822
autor
16. mar 2014

studovala do 24 rokov, minuly rok ukoncila studium…zatial pracuje

jabadaba
16. mar 2014

@rora ano, o 10 rokov si bude hypoteku este len brat, ale s velkou pravdepodobnostou z uplne ineho platoveho levelu. Hm? Je nezmysel hodit si na krk hypoteku pokial nemusi. A on momentalne nemusi. Za 10 rokov aj tato krajina mozno bude ciastocne inde nez je teraz. Ja som toho nazoru, ze ani jednemu z nich este nic zasadne v zivote neuslo a ak ich to pocka neskor, nic sa nestane. Najma pokial ide o hypoteku...zadlzit sa dobrovolne stylom hura do zivota je kapanek mimo. Ak takto zmysla jeho priatelka, tak si klopem po cele a asi jej hrabe. Ine by bolo keby sa im smyklo, co uz, na mieste by bol zodpovedny pristup a aj riesenie. Ale oni su v diametralne odlisnej situacii, dievca sa zrejme uz nudi v zivote...

sorciera24
16. mar 2014

@jacob9822 ano, mas pravdu, ty na rodinu, dieta a zodpovednost zrely rozhodne nie si!....chapem, ak si este nie pripraveny v 25tke...to chapem....ale vyjadrujes sa skor tak, ako, ze nebudes ani o 5 rokov pripraveny....totizto.....za 5 rokov ani s 5 VS a pracami nezarobis na byt, cize aj tak si budes musiet brat hypo.....a dostalo am toto: ze sa nechces stahovat od rodicov!........tymto, kamo by si ako muz u mna skoncil.....jasne, doma mas pohodlie, servis a este aj azdara, resp. za minimum......takychto prizivnikov ja teda do zivota by som nechcela....... ak yb si nieco s partnerkou planoval, aspon by si si s nou siel vyskusat to spolocne byvanie (nemusis hned kupovat byt)....ale takto z teba nic........ moj muz v tvojom veku bol ovela vyzretejsi......prepac, za uprimnost, ty nie si chlap do zivota....aspon nateraz....a o 10 rokov....mozno, ak vobec......uz bude pre kazdu normalnu neskoro......moj nazor....

hviezdicka111
16. mar 2014

@jabadaba ale ma cakat desat rokov, kym sa chlap rozhybe? 😀 tu podla mna nejde ani tak o to dieta, ale vobec o to, ze asi nevie, na com vlastne je...desat rokov cakat, co z toho vztahu nakoniec bude? zabijat roky mladosti s tym, ktory sa mozno o desat rokov rozhodne, ze ziadnu rodinu chciet ani nebude? ja by som necakala, ani keby bol zo zlata 😀 😀 😀

rora
16. mar 2014

@jabadaba nemyslim si ze by sa nudila.... 24 rokov je uz dostatocny vek na to tuzit osamostatnit sa - viem to podla seba, presne v tom veku (23-24r) som sa totiz osamostatnila ja a mala som podobneho priatela s podobnymi nazormi - tiez sa do nicoho nemal, bolo mu dobre tak jak mu bolo - bez uverov,bez vacsich povinnosti,akurat tak do roboty chodil a to bolo cele,ziadna ochota sa niekam posunut..... nechala som ho. Lebo byt doteraz s nim tak nemam ani dceru a byvame stale u rodicov..
Chlapec by si mal uvedomit ze tak ako on nechce byt nuteny ist do hypoteky a do rodiny, tak nechce byt jeho priatelka nutena cakat s tym desatrocie..... zivot nema byt o cakani na nieco, ale o ziti skutocnych vecí....

mimla
16. mar 2014

@jacob9822 Ja môžem iba povedať, ako to bolo u nás. Ja som čakala, až to rozhodnutie v mojom drahom konečne dozreje a čakala som naozaj dlho Mali sme presne váš vek, keď som začala túžiť po rodine. Teraz sa drahý na syna často pozerá a hovorí, aký je zlatý, prečo sme ho nemali skôr. Tvrdí, že keby vedel, aké je to super, tak tak dho nečaká. Nemáme už toľko energie a druhé dieťa sa nedarí. Možno nájsť nejaký kompromis, aby ste si neprepásli šancu.

jacob9822
autor
16. mar 2014

@sorciera24 nedokazem povedat ci budem za 5 rokov pripraveny, nedokazem si to cele predstavit…ja som zacal zarabat svoje peniaze az teraz…cize na mna to vplyva tak , ze kedy si mam ja troska uzit zo zivota….bavili sme sa aj s priatelkou o prenajme ale to ona nechce, vraj nebude davat niekomu peniaze do luftu za to co nikdy nebude patrit nam…

Ale som zmiereny aj s tym ze priatelka ma kvoli tomuto opusti a ja zostanem sam. Tak budem na sebe makat este viac, mozno si urobim doktorat...