Priateľ v zahraničí. Dá sa zvládnuť vzťah na diaľku?

debbie2508
4. okt 2016

Zdravím, prosím o názor, prípadne radu, ako sa zachovať. S priateľom sme koncom leta oslávili tri roky čo sme spolu. On už doštudoval a popri štúdiu pracoval (IT), ja študujem už druhýkrát to isté - prekladateľstvo angličtiny a chorvátčiny (piaty rok, no iba tretí ročník). On už asi rok spomínal prácu v zahraničí, no nejako donedávna som si myslela, že to myslí v dlhodobejšom časovom horizonte (keď doštudujem ja a niečo spolu vymyslíme). Bohužiaľ, pred asi dvomi mesiacmi to začal riešiť seriózne a nakoniec po troch pohovoroch (jeden na SK) prišiel s tým, že pôjde do Barcelony, pravdepodobne v novembri. Stále pritom spomína, že medzi nami sa nič nezmení a že víkendy budeme tráviť spolu, ja však neviem, čo robiť. Prišiel s tým v strede semestra, kedy ja mám pred sebou dosť ťažký ročník (bakalárska práca, jeden veľmi náročný predmet), ktorý nesmiem pokaziť, lebo ďalší rok naviac už k dispozícii nemám a aj rodinná situácia je od začiatku roka komplikovaná (smrť starého otca ktorú dosť ťažko nesiem, následné škriepky o majetok, nezamestnaný otec). Taktiež som nastúpila do práce, ktorá je pre môj kariérny rast mimoriadne dôležitá a nesmierne ťažko sa v tejto oblasti človek presadí. Študujem odbor, ktorý nemožno študovať inak ako denne a prezenčne (t.j. každý deň dochádzať do školy) a keďže súvisí so slovenčinou, nemožno ho ani študovať inde vo svete. Celkovo bol uplynulý rok asi najhorší v mojom živote a neviem, ako budem zvládať ešte aj odlúčenie (človek predsa potrebuje podporu, objať, pritúliť denne, keď to naňho príde, nie raz za dva týždne) a nepáči sa mi, že sa ma vôbec neopýtal, čo si o tom myslím. Tvrdí, že on už si kariérny rast na SK nevie predstaviť a že tu ho práca nebaví, nemá perspektívu a že tam zarobí omnoho viac. Ja si však popri škole a práci sotva nájdem deň, nie ešte tri či štyri dni v týždni, aby som za ním mohla pravidelne lietať (nehovoriac o tom, že na jednu letenku by som pracovala dve tretiny v mesiaci a časy odletov mi ani nesedia s rozvrhom v škole, takže v piatok večer by som priletela a v nedeľu ráno už išla naspäť). Jeho rodina mu to taktiež neschvaľuje, ani vo vzťahu ku mne, jeho však ich názor nejako veľmi nezaujíma. Úprimne som dosť sklamaná z toho, že urobil rázne rozhodnutie a nedal mi na výber. Keď som navrhla, aby ešte vyčkal tri roky, kým doštudujem, povedal že je to priveľa (hoci si zohnal prácu aj tu, no nakoniec ju ide odmietnuť). Naviac ani nie je jasné, na ako dlho by išiel, môžu to byť roky. Čo si o jeho rozhodnutí myslíte? Máte nejaké skúsenosti so vzťahom na diaľku, dá sa to zvládnuť?

janinah
4. okt 2016

čo si myslím? on sa už rozhodol...a bez teba...je to jasné.... 😒 ty so svojim vzdelaním čo chceš robiť v španielsku? slonenčina,chorvátčina...ešte tak angličtina,ale čo tam s tým...lebo zrejme on sa tam chystá žiť nielen 2-5 rokov zarobiť a potom prísť domov....

mihula
4. okt 2016

@debbie2508 postavil ta pred hotovu vec.Nepotreboval počut tvoj nazor.A možno nevedel ako vycuvat zo vztahu,preto hlada unik.
Nechaj ho,mas predsa svoju hrdost,uvidis kam to cele pojde

lesankavh
4. okt 2016

Vzťah na diaľku sa dá vydržať,záleží na pevnosti vztahu.Nie je to ľahké,sama to prežívam ale ak sa chce tak sa dá všetko zvládnuť. 🙂

moonlight1210
5. okt 2016

@debbie2508 vies co? ak chces vediet, aky je ten vas vztah prave teraz naozaj silny, tak nie ty ze budes lietat za nim. zabudni. on bude lietat za tebou. toto mu povedz.
ak ti toto aspon slubi (a nebude to zniet neochotne, nasilu), tak tomu zatial daj nadej.
a uvidis, ako casto sa mu bude chciet ta vidiet nazivo a nakolko zacne o tom, ze FB a skype staci, volat si staci, mail staci...

a este je mozne, ze uz po roku pojde spat na SVK. lebo to v Barcelone nebude to, co si myslel, ze bude.
alebo ty tu niekoho stretnes... (zas nekric hop, kym si nepreskocila.)
zase nemate ani jeden vestecke schopnosti.
este to zle teraz zle moze byt na nieco dobre.

nehovoriac o romantických koncoch (ktore sa obcas deju), ze to ukoncite, potom sa po rokoch stretnete a zas date dokopy. 🙂

lucik194
5. okt 2016

v prvom rade si treba uvedomit co chcete .... ty aj on... ty chces dostudovat on chce karierny rast a ist do zahranicia... to sa vobec nevylucuje.... pozri ked chce odist tak nech odide, barcelona nie je tak daleko aby nemohol kazdy 3 tyzden doletiet na SR, ty sa musis ucit aby si urobila bakalarske skusky, aj tak na neho nebudes mat tolko casu, takto si dohodnite datum kedy kto pride a budete v pohode sa tesit ze sa opat uvidite....
Vies pises ze nieco vymyslime... nieco v dlhodobejsom casovom horizonte, no jemu sa nechce cakat pokial dostudujes, pozri sa nato takto. studujes na vyske uz 5 rokov a stale si len v 3 rocniku.... on nechce cakat este 2,5 roka a potom nieco s tebou vymysliet, vymyslel si sam a bud sa prisposobis alebo nie, on sa chce zmenu teraz a hned....
na tvojom mieste by som vobec nehrala urazenu, uvidis co sa bude diat. Pozri vztah na dialku sa da prezit len musia obaja chciet, zazila som, ale neviem si to predstavit na dlhsie, na tvojom mieste rychlo dostudujem bakalara a potom sa rozhodnem co dalej. Magisterske sa ti neda studovat dialkovo? Resp. ist studovat do zahranicia konkretne do barcelony - magistra, niekde kde sa da studovat anglictina s chorvatcinou....
inak letenka BA - Barcelona hore dole je 100€ co zase nie je taka palka, ked ju kupujes dopredu a byvat budes aj tak u neho.... teda pokial tam odide
realny moj pripad - pred x rokmi, ale obaja uz skoncena univerzita ... chlap sa rozhodol ist do zahranicia pracovat, ja som v tom case dostala do zahranicia stipko na 2 mesiace.... obaja sme zili v inej krajine v europe, ja som sa vratila na SR po 2 mesiacoch, po 6 mesiacoch od seba (ked uz som bola naspat na sr) som z dna na den so vsetkym praskla a dala v praci vypoved a odisla za frajerom do zahranicia .... proste tie hadky cez telefon uz prerastli mieru tolerovania a tak som sa rozhodla odist aj ja... vysledok.... sme spolu 16 rokov....
proste ber to ako vyzvu, budes mat cas na ucenie, seba, svoje zaujmy, zistis mnohe veci a ist z casu na cas do barcelony tiez nemusi byt na zahodenie.... 🙂

debbie2508
autor
7. okt 2016

@lucik194 žiaľ, v celom Španielsku kroatistika nie je, rovnako ako ani napr. v Taliansku nie. Naviac som si hľadala info a náklady študenta na mesiac v Barcelone sú 720 - 1400 eur, čo je viac než príjem celej mojej rodiny. A to ešte neboli v sume zarátané náklady na štúdium (nie školné, ale boli tam spomenuté nejaké poplatky). Poplatky boli vyčíslené samotnou univerzitou, ako dodatkové info pre zahraničných študentov, takže asi relatívne spoľahlivé. Mne by sa ľahšie dýchalo s vedomím, že sa môžeme vidieť každý víkend. Takto, raz za tri týždne, to si skrátka neviem predstaviť.

debbie2508
autor
7. okt 2016

Dievčatá, ďakujem za názory. Po rozhovore, čo sme mali, ma ubezpečil, že ak by chcel rozchod, tak nepotrebuje Barcelonu. Pre mňa to však je akýsi signál toho, že vzťah preňho asi nie je natoľko dôležitý, ako pre mňa. Ja by som takéto rozhodnutie bez odpovede z druhej strany neurobila a to je aj dôvod, prečo už pár rokov odkladám aj študijné pobyty v zahraničí. Uvidíme, čo z toho vzíde, ja tento semester do Barcelony nepoletím, mamu čaká operácia a voľno mám iba v piatky a let naspäť by bol až v pondelok, kedy mám od rána školu. Bude musieť on. Nejako budem musieť predýchať ten mesiac, čo nám ešte ostáva spolu stráviť, už teraz nemôžem pomaly nič zjesť, zo všetkého mi je zle a každý večer preplačem. Ale možno to tak celé má byť.

evita_g
7. okt 2016

@debbie2508 Teraz je to všetko čerstvé, tak to veľmi prežívaš. No žiadna kaša sa neje taká horúca, ako sa navarí. Niekedy je najlepšie nechať veci tak, ako sú, nejako sa to utrasie aj samo. Záleží na vás dvoch. Diaľka môže vzťahu aj prospieť, poznám to a zažívam na vlastnej koži. Budete si vzácnejší a stretnutia o to sladšie 🙂 A možno sa to celé vyvŕbi úplne inak, kto vie.

maria200981
7. okt 2016

laska na dialku sa da zvladnut ak ste obaja pevne rozhodnuty odlicenie vydrzat a zit s tym ze je to len docasne...ja som s mojim manzelom mala prve 4 roky nasho vztahu na dialku...po tu dobu sme sa navstevovali ako sa dalo...bolo to tazke ale dali sme to...
teraz sme spolu 8 rokov a vyvhovavame deticky a obcas mi aj to chybanie si jeden druheho chyba... 🙂

225lenka25
8. okt 2016

Buď to váš vzťah neudrží alebo upevní. My to máme tiež za sebou A môžem povedať že to nášmu vzťahu prospelo.