Ahojte.
Uz si neviem rady. Moj dospely priatel sa strasne opusta. Je uplne v depkach a nic ho nebavi. Neviem uz co mu mam poradit a ako ho motivovat.
V skratke. Momentalne nema pracu, cize nema ani peniaze. Konicky ho nebavia. Na vsetko nadava. Strasne sa opusta. Pise stale o smrti, pretoze to vidi ako riesenie. Ale bude to este horsie.
Ako ho mam motivovat? Od coho sa mam odrazit? Co by mal spravit ako prve v takejto situacii? Aku by mal zvolit postupnost? Ako toto riesit a hlavne vyriesit? S toho co som mu poradila sama nic nefunguje, stale sa len opusta. Uz ho ani rozpravat nebavi.
Prosim poradte.
Vyskusane vsetko...diagnoza bipolarna porucha ....nepomohla som nijako ...ked boli opustacky resp depresivna faza aj rozkrajat sa mozes...blba otazka neni z TT?
@fodorka aj ja som vyskusala uz fakt vsetko. Nie, nie je z TT. Ale vidim ze je asi takych chlapov viacej. Tak snad by si mi vedela poradit? Pisala si EX, rozisli ste sa kvoli tomuto?
Chvalabohu je to ex....boli sice aj krasne chvile no tie zle prevazovali ...napriek tomu sme potiahli 3,5 roka...nelutujem ale NIKDY opakujem NIKDY viac....ja potrebujem niekoho kto ma tiez potiahne dopredu bude seberovny a nie opustat sa....teba boli nieco jeho tiez plus dalsie tri veci...mas zlu naladu o chvilu ju ma horsiu a depku....so zdravym rozumom to nedas dlhodobo....
@kornelies nezamestnany je uz dlhodobo. Nedari sa mu najst pracu. A ked aj najde, nie je to na dlho. Ma s toho depky urcite. Ja uz neviem ako mu mam pomoct, aj ked by som velmi rada, ale neviem ako.
@kornelies mne nemusis komentovat ...ja som ani nenapisala ze ten jej ma bipolarku ...je mi jasne ze ma depresiu ale citam a vidim aj to ze autorka je zaangazovana prilis to precituje comu verim no dlhodobo udrzatelne to nebude....napisala ked aj nakde nie nadlho....on smer psychiater jednoznacne
Riesil to so psychologom?
Ahoj. Je škoda zatvárať dvere a nechať sa odradiť . Riešiš to, pretože ho máš rada a keďže máš záujem a motivaciu je dobré ak to riešiť chceš. Človek sa môže stať zranitelný, krehký ...a nie každý má dosť sebakritiky a síl nájsť pozitivne veci, ktoré sú v živote. Nemusí vnímať Teba ako dar, slnko ako úsmev, všedný deň ako niečim jedinečny...Skúsme isť viac do hĺbky a zamerajme sa na pár momentov, ktoré ti dali najavo že niečo neni v poriadku. Skús si vybaviť kedy si spozorovala zmeny nálad...?
Vies, určite musel zarezonovať nejaký negativny podnet, ktorý ho buď sklamal alebo nahneval . Čo môhlo byť príčinou jeho odmeranosti a nezaujmu...( Ak bol láskavý, všimavý, do niečoho zapalený...- všetky tie veci, ktoré ťa pritiahli, vsetko čo si na ňom vnimala ako jeho krédo"...)
Je to práca? Stratený sen? Financie? Kamaratsvo, preťazenost? Rodina?
Je mozné že ma psychický problem, môze ti niečo zamlčiavať, tajiť... A dobieha ho to...
Ak nepomôze rozhovor, skús ho prehovoriť a ísť sním k psychologovi, a ak tvoje myslienky a pocity budú akekolvek, preukazuj mu že pri ňom stojíš aby vedel že má pre koho byť mužom a plniť si tak záväzky a slovo chlapa...
Drž sa...
pozri niekedy sa hovori, ze komu niet rady tomu niet pomoc, takze, a mna by tiez asi nebavilo do nemoty niekomu pomahat ked o to mozno ani nestoji, pokial sa sam nebude chciet postavit na nohy a vzchopit myslim ze ty s nim do vtedy nepohnes.
Buď nech napochoduje k psychiatrovi a rieši svoje zdravie alebo pre mňa bohužiaľ - ukončila by som tento vzťah. Ty ho nezachrániš, on teba zničí veľmi rýchlo.
Nevie si nájsť prácu a keď aj nájde, tak len na chvíľu - nehovor mi, že všetci zamestnávatelia sú na hlavu padnutí a vyhadzujú šikovných zamestnancov pre nič za nič. Zrejme je za tým jeho zdravotný problém, ale treba to riešiť s odborníkmi.
Sesternicin manžel tiež upadol do depresií keď prišiel o prácu, pomohli len odborníci a opäť sa zaradiť do pracovného procesu.
Ja vždy obdivujem ľudí, čo sú vo vzťahu s človekom s psychickými problemami. Pre mňa je duševne zdravie prvoradé pre kvalitný vzťah,a už vôbec si neviem predstaviť s nim vychovávať deti, to radšej nech nemá ruku.
uprimne slak by ma trafil a veru to chce vela trpezliosti ale pokial to ma az takto na depku chce to odbornika lebo ako uz uvazovat nad smrtou nie je ok a to sama asi vies.
Mala som takého a išlo to len dole vodou. Všetko bolo na mne a pomaly ma ťahal do toho módu. Neľutujem ani deň že som ho nechala. Ešte dva roky ma počas depresie otravoval. A vyčítal mi všetko…
To je na psychiatra. Aj ked nie je zarucene, ze to pomoze.
smer psychiatria
No dakujem, toho psychiatra by som radila aj ja. Ale k nemu isto nepojde. Neviem ci to berie ako znak ponizenia alebo co. Nejaka ina rada?
Ty mu nepomozes ...mozes mu byt oporou podporit ho ale toto je stadium smer psycholog + psychiater a ak je prilis hrdy alebo mu to pride ponizujuce ho nechaj...ma obciansky a je svojpravny....cim skor si to pripustis ze toto nieje v tvojich silach tym lepsie
Boze to akoby som citala o mojom ,ex, 🙈🙈🙈