Priateľ si nedokáže nájsť prácu

norinka90
10. mar 2016

Dobrý deň,
potrebovala by som sa poradiť. Ako hovorí názov diskusie, priateľ si nevie nájsť prácu. Je vyštudovaný pedagóg (viem, v tejto profesii je nájsť si prácu neskutočne ťažké, posielal vyše 150 žiadostí do škôl a môže maximálne čakať do júna) v predmetoch slovenský jazyk a literatúra a výchova k občianstvu. Táto práca ho veľmi bavila, po ukončení školy využil možnosť absolventskej praxe, ktorá ho bavila, ale na školu ho nevzali. Momentálne je doma prvý týždeň v druhom mesiaci a začínam byť z toho nešťastná aj ja. Žiadosti si posiela denne, neustále sleduje profesiu, karieriu.zoznam a istp, ale po mesiaci nič. Ani jeden pohovor a všetky ponuky práce len miznú z týchto stránok. On je veľmi dôsledný a snaží sa urobiť všetko čo najlepšie, o to je to momentálne horšie, keďže nemá ani šancu sa preukázať, veľmi zle to znáša. Posiela si žiadosti aj do prác ako napr. skladník, administratíva, ... jednoducho všade, kde by sa teoreticky mohol zamestnať (zváranie napr. ignoruje, lebo na to nemá papiere a naozaj nemá k tomuto vzťah). Za minulý mesiac poslal okolo 40+ žiadostí a každý deň je to horšie a horšie.
Čas uteká a vidím na ňom zúfalosť, s ktorou sa denne trápi.
Čo robí zle? Naozaj nemá šťastie? Ja už naozaj neviem, či je tak ťažké nájsť prácu v Prievidzi a jej okolí.

tykat
10. mar 2016

@norinka90 a čo vzdelávacie agentúry? také čo pripravujú decká na pohovory, na maturitu? slovenčina je podľa mňa žiadúci predmet. Môže doučovať aj sám.

lintu
10. mar 2016

V Prievidzi a jej okolí 😀 No jo... Žiadosti si len posiela alebo sa chodí pýtať i osobne? Na to, čo robí zle by mu najlepšie vedel odpovedať asi samotný príjemca jeho žiadostí. Niekde uviazne komunikácia už pri pohľade na predložené písomnosti, niektorých odradí vystupovanie daného človeka a niektorí môžu urobiť všetko správne, len...
Z okrajového zdroja - ak by mal vyštudovanú inú kombináciu predmetov, tak tú prácu v prievidzskom školstve by si našiel možno skôr 😉

pragmaticka
10. mar 2016

Ty si zufala? a co on? treba ho podporit..a dva mesiace hladania si prace je skutocne velmi kratka doba!! mam kamosov co si s 10r praxou hladali 1-2r pracu! a nasli! dokonca super robotu! Takze na tvojom mieste by som ho urcite podporila! a treba sa pozriet aj na jeho podklady..ako pise motivacny,v akom stave ma zivotopis. co jeho fotka na zivotopise . atd, atd...existuje kopec literatur ako si najst pracu..Taky zaklad, po 2tyzdnoch ked odosle ziadost, treba tam zavolat,spytat sa co a ako. Ukazat zaujem o tu pracu. Vies ako si moja znama nasla jej vysnivacnu pracu na vyssej pozici? po prvom pohovore jej poslali zamietnutie. A jej reakcia? Zavolala tam ze sa urcite musela stat chyba, ze ta praca je ako pre nu stvorena atd, atd. Nakoniec ju pozvali na druhe kolo, tretie a tu pracu dostala! netreba sa vzdavat! a hlavne mysliet pozitivne, konat a vystupovat sebavedomo! drzim palce 😉

mirka17
10. mar 2016

priznám sa, že ja vlastne ani nepoznám človeka v mojom okolí, ktorý by si našiel prácu cez tieto pracovné stránky, ja som tiež bola zúfala, tiež sa mi nikto neozýval, myslela som si že robím všetko preto aby som si našla robotu. ale pravda je, že som v podstate nerobila nič, poslať životopis cez email nič neznamená, Nech začne všetkým hovoriť že si hladá prácu, ked uvidí niekde nejakú pracovnú ponuku, nech tam zavolá, alebo ešte lepšie je ísť tam osobne, netreba sa báť, treba byť trochu "drzý", ja som si vždy našla prácu veľmi zvláštnym spôsobom, vtedy ked som to vôbec nečakala. možno niekomu "padne do oka" ,

mirka17
10. mar 2016

@pragmaticka to budem musieť niekedy vyskúšať, "že sa stala vraj niekde chyba 🙂" pobavilo.

norinka90
autor
10. mar 2016

Ešte by som doplnila informácie k téme, aby som bola trochu detailnejšia 🙂
Bol sa v mnohých spoločnostiach pýtať osobne, ale poslali ho s tým, že nech si pošle žiadosť, lebo takto s tým oni nič neurobia. Dali mu papiere a poslali ho preč s tým, aby si to poslal poštou, prípadne emailom, ktorý majú na stránke. Sama som bola svedkom niekoľkých podobných skúseností.
Keď sa dodatočne pýtal, proste mu nevedeli/nechceli odpovedať. Viem, je to neskutočne demotivujúce, ak vám to urobia v piatich spoločnostiach za sebou, kde na vás jednoducho nemajú čas a nechcete sa pýtať za každú cenu, aby ste si neurobili zlé renomé.
Ja sa momentálne snažím mu pomôcť si nájsť prácu cez známych, ktorí majú "lepšie pozície" a teoreticky by mohli s tým niečo urobiť. Pomáham mu, ako to len ide a neprejavujem sa smutne pred ním (aj keď mám dojem, že to vie).
Pritom má životopis dosť "plný" - brigádoval na stavbách, robení cesty, .... zastupoval na školách a podobne (mám pocit, že cca 3/4 roka má prax, čo len zastupoval na školách) a istý čas robil aj administratívu. Vždy sa smial, že má zbytočne dlhý životopis. Momentálne mi rozpráva, že mu to asi nie je nič platné.
Nechcem, aby zatajoval VŠ, lebo som počula, že sa robí aj to. Na to by mu prišiel každý dosť rýchlo a to by urobilo ešte viac zloby.

Je pravda, že je to krátka doba, každý mu to hovorí. Tam je len ten problém, že on je ten typ, ktorý chce mať všetko čo najrýchlejšie a robiť to čo najlepšie, nechce sa "zastaviť"... (a zlenivieť, to by som ho hnala aj na pole).

lucik194
10. mar 2016

treba naozaj byt niekedy az vlezly a drzy, nakolko praca nerastie na strome... treba sa popytat kamaratov, dat na FB status ze hlada robotu, dobry je aj Linkedin, treba sa zaregistrovat a tam sa da tiez zadat ze hladas robotu a budu ti ponuky chodit (je to zadarmo).... netreba sa vzdavat, praca sa da najst, len niekedy to dlhsie trva....

baboobchod
10. mar 2016

" Pritom má životopis dosť "plný" - brigádoval na stavbách, robení cesty, .... zastupoval na školách a podobne (mám pocit, že cca 3/4 roka má prax, čo len zastupoval na školách)"
CHYBA !!!
CV treba "nastaviť" na pozíciu, kde sa s ním aktuálne hlási. Takže ak ho posiela do školy za učiteľa, tak načo tam spomínať práce na stavbách? A naopak - ak sa hlási na skladníka tak nerozpitvávať že som vlastne učiteľ... Personalista má na posúdenie CV pár sekúnd, musí mu udrieť do oka to podsatné... a nie hlúposti. Držím palce.
Zatiaľ nech si popodáva inzeráty na doučovanie, aspoň si zarobí a nebude mať depku. 🙂

kvetinkaaaaa
10. mar 2016

ano doučovania su vyborny napad a viem ze je o to velmi velky zaujem...dokonca jedna moja znama vies ako pracuje ? je vystudovana ucitelka francuzstiny a neverila by si ako v nasom mestecku o to maju decka zaujem, ponuka sukromne hodiny u nej doma, ma uz stalych ziakov, prisposobuje sa im potrebam...vies preco je o toto zaujem ? lebo je to individualny pristup a nie ako v skole ked to profesorka vysvetli 30 deckam naraz a jeden chape pomalsie druhy rychlepsie...samy si zvolia tempo, ziak jej presne povie comu nerozumie, ake cvicenia by chcel precvicit...atd....proste rodicia si aj za takuto sluzbu zaplatia...berie myslim 15 eur na hodinu a stale ma plno... a tvoj priatel podla mna by to bol skvely napad...vies kolko mojich spoluziakov zo strednej hladalo kvalitne doucko na maturitu? ja by som skusila spravit si reklamu a aby o nom vedeli ...a uvidis ako bude zaujem 🙂 drzim palce 🙂 a ta pani zarobi do mesiaca viac ako normalna ucitelka v skole ;)

tajka1986
10. mar 2016

@norinka90 hlavne to chce klud a nohy v teple 🙂 hlada si pracu prikratko na to aby bol zufaly. A ty tiez. Praca sa nehlada lahko a druhy mesiac nic neznamena. Moze napr.zatial doucovat. Kombinaciu si nevybral najziadanejsiu to je fakt,ale treba si verit a bojovat. Treba obvolat miesta kde podaval,informovat sa kedy bude vyberove konanie,akym sposobom atd. Ukazat ze mam skutocne zaujem o pracu. Ked ho odbiju,o tyzden znova zavolam co sa v tej veci deje atd. Viem to z vlastnych skusenosti. Zbieraju sa zivotopisy a mozno si ich aj niekto sem tam pozrie,ale treba na seba uputat pozornost. Prievidza a okolie znamena co? Dedinky okolo? Ci zahrna aj mesta Handlova,Ziar,PE? Nevrrim ze nikde nepotrebuju slovencinara. Tak sup volat

pragmaticka
10. mar 2016

presne ako @baboobochod pise! taketo brigady su mu na dve veci! ak to nejde k praci, nikoho ho to nezaujima!!! bohuzial. takze aj zivotopis nech si vzdy prisposobuje danej pozicii!

pribinak
10. mar 2016

No asi sa bude musiet pohnúť dalej z regiónu, na miesto, kde je vyššia koncentrácia škol, kde by sa mohol uplatnit
Mladi ludia pokial nemajú rodiny, tak by nemali mat problem ist dalej z miesta rodiska

kvetinkaaaaa
10. mar 2016

a este ak mozem poradit, velmi pomaha ak by do skoly so zivotopisom zasiel osobne 🙂 je ine ked niekto posle anonymne do mailu a niekto pride osobne...🙂 hned na zaciatku by si spravil očko a videli by jeho pristup a to ze ma seriozny zaujem o tu pracu. a este ze nezufajte...to je ozaj kratka doba 🙂

norinka90
autor
10. mar 2016

Životopis upravuje podľa práce, kam posiela. Ak je to administratíva, vyhodí manuálnu prácu, ak je to manuálna práca, upraví administratívu.
Myslíte, že bude aj záujem o slovenský jazyk a literatúru? Ono chápem, že kombinácia to nie je taká skvelá ako napr. matematika a fyzika, lenže - študoval najprv na filozofickej iba slovenčinu a literatúru. Potom na magisterskom si dal pedagogickú z toho dôvodu, aby vyštudoval "praktickejšiu" školu ako len čistú filozofiu. Žiadosti posielal do celého PD okresu, celú BB a Trnavu, kde študoval. PD obehal so žiadosťami osobne, zvyšné mesta poslal cez mail/poštou.

Momentálne otravujem ďalších ľudí, ktorí by mohli niečo vedieť, ale míňajú sa.

Ďakujem za radu ohľadom upravovania životopisu k danej pracovnej pozícii 🙂

jankastubka
10. mar 2016

Ja ked som sa chcela vratit z BA do BB tiez posielala kopec ziadosti, z vacsiny sa nikto neozval a pod. napriek mojej praxi, skoleniam, oceneniam v praci. Ale proste tak to je. Dnes ked posle cl8vek 20 ziadosti a caka, ze bude mat pokoj, je na velkom omyle. A keby ste zase videli ake zivotopisy chodia do niektorych firiem tak zaplacete a ludia sa cuduju, ze nevedia najst pracu. Napr emailova adresa, kde sa mu jaju ozvat cmucko123@... a este aj horsie. Na nete kopec clankov a rad ako spravne napisat zivotopis, motivacny list, ake sa robia najcastejsie chyby. Nech sa tomu povenuje.
Skuste dat niekomu znamemu, co sa do toho aj vyzna, potom pozriet tie dokumenty.
A potom nic ine, len posielat, chodit. Ak uz pojde na pohovor poriadne sa pripravit, nastudovat si o firme.
Zvazit, ci sa nezaujimat aj o ine mesta, kde sa este relativne da dochadzat na dennej baze. Aspon docasne, ked uz bude mat prax a miesto iste, lahsie sa mu bude zhanat.
To doucovanie co tu padlo je super napad, aby ho to drzalo v cviku a mozno si na tom zalozi biznis.

tinqua
10. mar 2016

Poviem ti to z pohladu osoby, ktora ma s personalistikou skusenosti...nech si nedava do cv kazdy job kde sa kedy vyskytol...neposobi to dobre, personalista sa na ten mis mas pozrie a povie si hmm vsade bol, nikde si miesto neudrzal...to ze to bola brigada uz nebude mat moznost vysvetlit a v konecnom dosledku brigady nezaujimaju nikoho nakolko poznatky a skusenosti z tej oblasti nie su komplexne, rovnako odporucam aby si nepisal do zivotopisu adresu pretoze aj to byva problem ak sa uchadza o pracu v inom meste alebo okrese...cez profesiu nech sa nehlasi, moze si tam pozriet kde hladaju a osobne tam zaniest zivotopis mozno sa mu postasti....hlavne vytrvalost pretoze slovencinarov je az az...pripadne ak bude velmi zle rekvalifikacny kurz

valentinkaa
10. mar 2016
Používateľ valentinkaa je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od valentinkaa.

treba sa stale snazit a neprestat inak to nejde

norinka90
autor
10. mar 2016

Ospravedlňujem sa priveľkým komentovaním, ale ako sem píšete, lieta mi hlavou veľa odpovedí a postrehov.
Brigády sú v samostatnej sekcii, v pracovných skúsenostiach sú hlavne učiteľské práce, ktorými prešiel. On sa tej škole veľa venoval, prakticky celú energiu vrážal do toho, ale nevyšlo to. Životopis si písal s pomocou známej, ktorá pracuje na ÚP. Včera tam bol, keďže sa ako nezamestnaný musí hlásiť s papierom, že nemajú záujem, a aj bol za ňou, ale rovnako ani tam mu nevedeli nič ponúknuť.
Budeme teda pokračovať s náhodným "strieľaním" spoločností, možno sa podarí.

Ach... ono tam celá tá psychická situácia je podmienená aj tým, čo som mala možnosť zažiť. Bola som s ním na rodinnej oslave jeho starých rodičov, kde bol naozaj obrovský počet ľudí a všetci, ktorí okolo neho iba "prešli", sa ho pýtali len na prácu, na nič iné. Otázky typu - prečo ešte nerobíš? kedy budeš konečne robiť? hľadáš si vôbec prácu? to si naozaj študoval zbytočne? - bola pesnička na celý večer. Podporovala som ho, však sme spolu nejaký ten rok a poznám ho dobre, čo ho rozveselí, ale samu ma zarazilo, čo sa tam dialo. Pri stretnutiach s kamarátmi síce táto otázka padne raz za čas, ale tam sa to omnoho lepšie vysvetlí ako pri týchto rodinných stretkách.
Viem, príhoda mimo témy, ale bolo to tento pondelok a nezanechalo to dobrý dojem, ktorý sa ťahá dodnes.

sendy1977
10. mar 2016

@norinka90 nech skúsi doučovanie, 6.apríla píše 9. ročník monitor zo SJ a matematiky. Ak to napíše na FB a povie svojim známym tak určite sa niekto nájde.

kvetinkaaaaa
10. mar 2016

@norinka90 och...ono to je tym ze mladi vedia aka je situacia na trhu prace, a starsi resp. ako pises stari rodicia si myslia ze to funguje ako za ineho rezimu, kazdy musel pracovat a kto nepracoval tak ho nahanali poliši hned :D a bohuzial ja som mala s mojou starkou ktora ma 79 rokov rozhovor a bola velmi prekvapena ze to takto funguje, povedala ze vedela o tom ze, vsak vsade v telke o tom hovoria ze vysoka nezamestnanost, ale ked som jej o tom povedala viac ako z pohladu studentky ako to funguje ze VS mi nezarucuje prac atd...bola velmi prekvapena... no podla mna by ste ich mali absolutne ignorovat a nic si z toho nerobit, moj kamos dostudoval tiez absolvoval absolventku prax ktora trvala 6 mesiacov a potom bol doma skoro rok a az teraz si nasiel fakt super pracu...vies niekedy treba pockaj a ta praca pride... a nebrat si poznamky okolia velmi k telu...🙂

mirunkad
10. mar 2016

@norinka90 v Prievidzi je to bieda. Prisťahovala som sa sem k manželovi a dala výpoveď v predchádzajúcom zamestnaní kvôli dochádzaniu. Tu by som hľadala márne. Založila som živnosť. Držím palce!

loginexistuje
10. mar 2016

v prvom rade si treba uvedomit ze ucitelske miesta su v regionoch velmi lukrativne /aj ked ucitelia tvrdia ze su nedoceneni a pod/ a tieto miesta sa obsadzuju vyhradne po znamosti ... je skor vynimka ze sa dostane clovek z vonka do skoly v regione resp. s takymito aprobaciami ako ma tvoj priatel.

Ale zasa ma vyhodu ze je chlap...

v prvom rade by som rozhodila siete ... nepoznate niekoho na nejakej skole nejde tam niekto na RD a pod... alebo do dochodku aj ked to ucitelia velmi nechodia. Osobne navstevovat skoly nosit zivotopis...
Alebo ist inam ... skusit nieco uplne ine ... bohuzial v skolste je velka prezamestnanost a to s tym ze sa budu este skoly rusit a siet sa cela racionalizovat ... len zvysi pretlak ucitelov na trhu prace.

Ja by som s tou kombinaciou skusila aj noviny casopisy korektury... a pod...

anjeli_k
10. mar 2016

Dobry den.viem, ze to mozno bude zniet blbo, ale pri najhorsom by som zasla osobne vsade, kde sa da a ked je uz naozaj zufala situacia ohladom penazi, tak idem kludne aj do supermarketu pracovat.poznam kopec ludi, ktori maju super vysoku skolu, no napriek tomu sedia doma, lebo nie su ochotni robit nieco, kde nie je potrebna vysoka skola...treba zahodit hrdost a urcite by sa mu nic nestalo, akby par mesiacov robil nieco take...popri tom by si mohol hladat nieco lepsie...kazdopadne mu drzim palce, no hlavne potrebuje aj vasu podporu...mozte spolu skusit popracovat napr. na jeho komunikativnosti, pretoze poznam ludi, ktori maju vedomosti a pri studiu super znamky, no v praci ich nikto nechce, pretoze su v praxi nepouzitelni, tym ale nemyslim, ze je to pripad Vasho priatela, len som uviedla priklad. Drzim palce, no hlavne prajem pevnu volu a vela trpezlivosti

norinka90
autor
10. mar 2016

Ešte raz ďakujem 🙂 Veľmi si cením akúkoľvek radu! 🙂
Je si vedomí, že školstvo je také, aké je. Má ale tip, že cca dve učiteľky na školách, kde zastupoval, s jeho aprobáciou by mali teoreticky koncom tohto školského roka končiť, ale na to sa nedá spoľahnúť.
On niekoľko rokov pôsobil ako redaktor na niektorých internetových stránkach. Naposledy pracoval na dohodu pre jednu českú, kde prekladal a nahadzoval texty na internetovú stránku, ale musel skončiť, lebo je evidovaný na ÚP a nemôže pracovať ani na dohodu pre zahraničnú spoločnosť, lebo by bol vyradený a keď sa to pokúšal vyriešiť, jednoducho dostal odpoveď, aby sa ozval potom, keď si nájde prácu - na trvalý nemajú záujem a niektoré mesiace boli tak slabé, že by prerobil plateným zdravotnej a podobne.
Volala som mu, aby si dal inzerát na doučovanie, takže uvidíme, či sa niečo pripletie.

kvetinkaaaaa
10. mar 2016

si velmi mile dievca, budem vam drzat palce nech sa to priatelovi coskoro podari a este by som chcela doplnit to uz uz bolo povedane, urcite kde moze nech chodi osobne, nech sa vyoblieka a urobi na skole dojem - to velmi vela urobi a kamosku tak uprednostnili...(posielala si do vela firiem zivotopisy a nikde sa jej neozývali ani jej neodpovedali, tak jej ocino povedal - pekne sa oblec a slusne chod priamo tam na priamo na personalne - tvoj priatel moze ist rovno na sekretariat- , ze by si mala velky zaujem pracovat v ich spolocnosti a ze doniesla zivotopis, popriala im pekny den-...a vies co ? o tyzden jej zavolali, pani z personalneho ze si ju zapamatala a ze ide im jedna pani akurat na matersku tak ci by to nezvala...takze niet nad osobny kontakt 🙂 a ano nech skusi urcite aj tie doucovania akurat teraz budu monitory, maturity atd.... 🙂 🙂 🙂 hlavne nech to napriklad na FB napise na vselijaku moznu stranku ze douci aby o nom ludia vedeli alebo nech povie znamym alebo nech priamo do skol niekde do vestibulu ide polozit letaciky ze douci ... to si studenti vsimnu...alebo cez ten FB no 🙂 a bolo tu aj povedane o tom ze do tlače ist pracovat a to je tiez super napad si myslim...to by mal tiez velmi velke lebo oni potrebuju robit korektury clankov a taketo pozicie 🙂

1erika3
10. mar 2016
Používateľ 1erika3 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od 1erika3.

najst si pracu v dnesnej dobe nie je vobec jednoduche, takze sa ani necudujem.. ale drzim palce aby si co najskor nasiel 🙂

adel222
10. mar 2016

Podla toho co pises robi dost. Je aktivny. Ma ucet na linkedin? Tolko pracovnych moznosti, kt spominas je viac nez dost. Budte radi, ze nie je rok 2008 ked bola kriza, to by si videla co to bolo najst si job. V mnohych firmach to zial funguje tak, ze ked zverejnia ponuku trva aj dva mesiace kym zacnu pohovory. Takze mu povedz nech sa uvolni, zatial nech doucuje a ze ty ho chvilu budes zivit. Drzim palce ,)

norinka90
autor
10. mar 2016

Akurát mi pred chvíľou volala kolegyňa, že v jednej spoločnosti pracuje jej priateľ, kde si aj môj posielal žiadosť a skúsi ho pretlačiť až na to miesto, len šéf príde z dovolenky až budúci týždeň. Nespolieham sa, uvidíme. Rovnako sa popýtajú aj priatelia ďalších kamarátok, ktorí pracujú niekde, či je šanca. "Problém" je ten, že on už stihol do niektorých spoločností poslať životopis, takže osobne tam už teraz nepôjde :( Ale vraj má ešte dosť miest, kde môže ísť, akurát tlačíme jednu žiadosť, ktorá sa dnes osobne pôjde zaniesť.

Dal si už aj inzerát na doučovanie, tak môžeme čakať, či sa niekto ozve alebo nie.

kvetinkaaaaa
10. mar 2016

suuuuuuuuuuuuuuuuuper 🙂

kvetinkaaaaa
10. mar 2016

neboj sa o chvilu to klapne, pretoze robite 140 % :D