Ahojte,mám vodicky 5 rokov a 3 roky mám priateľa ,od autoškoly som nesoferovala pretože doma som vodicky nepotrebovala,keďže skoro každý ho doma ma a aj priateľ má ,no vadí mu že sa bojím šoférovať a stále sa boji že ako budeme fungovať v budúcnosti atď.ja sa s ním stále hádam že sú ľudia aj čo auto nemajú atď,plus ešte aj v jeho rodine sa zo mňa smejú že sa bojím šoférovať ( pritom z nich nemá nikto vodicky) a plus aj celkovo ľudia sa smejú,lenže ono to je tazke vysvetliť ten strach niekomu kto ho nemá...najhoršie je že priateľovi sa strašne páči keď žena vie šoférovať a všimla som si že niekedy aj pozerá na ženy keď sú za volantom atď( ako jasné že aj kvôli premávke ale na niektoré tak inak 🤣) a ja by som mu to veľmi rada dopriala aby som ja vedela šoférovať,aj kvôli sebe lebo je to pohodlnejšie ,ale na druhej strane nechápem prečo to napríklad vadí jeho rodine alebo cudzím ľuďom či ja šoférujem,veď zase není povinnosť šoférovať keď človek má vodicky... Aj keď som si spravila ,neznamená že musím byť aj šofér ,keby som sa rozhodla že nebudem nikdy šoférovať tak čo komu do toho akože...veď aj keby som sa nebála určite by som cudzích ľudí atď nevyvažala čiže prínos by to bol Max pre priateľa a moju budúcu rodinu ,nepríde vám to divné že prečo napr.cudzim ľuďom vadí že vy nesoferujete ?
No za mňa je divné spraviť si vodičak a potom nešoférovať, úplne zbytočne vyhodené peniaze. Keď si si ho robila tak si nemala strach?
Ja vodičak nemám, momentálne ho nepotrebujem a ani by som nešoférovala, spravím si keď na to bude dôvod. Občas sa niekto začuduje ale viac to neriešia, nič ich do toho nie je.
*vodičSký 😑
Ak by moje nešóferovanie vadilo cudzím ľuďom alebo frajerovej rodine, tak by mi to bolo úplne jedno a neriešila by som to.
Pokiaľ nechceš aby ťa všade vyvážal on, tak by som ho tiež stopla pri tejto téme, ak fakt nechceš šoférovať.
Este som sa s tym nestretla, ze by toto niekto riesil... Zvlastne mi to pride u muza, to uznavam, ze mi neimponuje, ale zeny bezne nesoferuju. Neskusis to postupne? Da sa to prekonat ten strach..
No mnohym ludom to po case moze vadit (byt luto), ze sa soferovat nenaucili (neodhodlali). Dopravny prostriedok je jeden z mala "hmotnych statkov", ktory nam 'dava kridla'. A keby si to "otocila nanho", ze OK, ked ma to vludne budes ucit (dlhodobo so mnou trpezlivo jazdit), mozno moje obavy spolu prekoname? Ale jasne, ked mas z toho fobiu, nemusis soferovat. Vela ludi tak zije.
Nechapem naco si si potom robila vodicsky preukaz,ked sa bojis soferovat. Strach treba prekonat a len praxou ho prekonas. Tiez som sa bala,lebo ma oco deptal a sadla som za volant az v praci,ked som bola donutena soferovat. Dnes si uz ani nedokazem predstavit byt bez auta. Je to neskutocna sloboda. Vyuzi prilezitost a soferuj. Ak je priatel ochotny ta zaucit,vyuzi to.
@la_dolce_vita zeny bezne nesoferuju? To co je za blbost? To bola pravda mozno tak 40 rokov dozadu.
Bola som na tom presne rovnako, vodičský som mala, ale šoférovať som nechcela. Priateľ aj zvyšok rodiny ma do toho tlačili. Pomohlo, až keď som nemala na výber. Rozumiem aj tebe, ale priateľ má pravdu. Keď šoféruješ, veľmi to uľahčí život, tebe aj jemu.
Nechces nejako skusit prekonat ten strach? Ono to ide aj castejsim soferovanim, chodte niekde, kde nie je nejaka velka premavka a trenuj. V tejto dobe si to neviem predstavit nemat vodicak a byt na niekom zavisla, hlavne v neskorsom veku (vidim to na mojej mame a svokre, aka to je nevyhoda nesoferovat)
Cítila by som sa hrozne hlúpo,keby ma furt musel niekto voziť,keď mám vodičák.
Ty už si sem písala? Alebo "vodicky" namiesto "vodičský" používa ešte niekto ďalší???
Píšeš, že si nepotrebovala doma vodičák, keďže skoro každý ho doma má a aj priateľ - to znamená, že ťa vyvážajú keď potrebuješ? Lebo iné by bolo, keby ho nepotrebuješ, lebo sa vieš vždy dopraviť inak a nikoho s tým neotravuješ, vtedy do toho naozaj nikoho nič... rozumiem tvojmu strachu a že nátlak okolia to asi nezlepšuje, mala to tak napríklad aj moja mama, ale keď už fakt musela a inak sa nedalo, tak to prekonala - bolo to zhruba 18 rokov po tom čo si robila vodičák a čím viac času prejde, tým horšie, chceš čakať až do takéhoto bodu (lebo drvivá väčšina ľudí do neho príde, keď už ten vodičák majú)? ty už si ten strach raz prekonala a vodičák zvládla spraviť, mám kamarátku s takým starchom, že sa ho ani neodhodlala spraviť, to chápem, ale u teba sa podľa mňa stačí oťukať, možno nejaké kondičné jazdy a proste začať jazdiť... ale hej, musíš chcieť hlavne ty sama... možno zistíš, že fakt to nejde, ale aspoň by som skúsila... držím prsty
Na čo si si robila vodičák, keď nechceš šoférovať?
Aj ja mam vodicak a nesoferujem, lebo si na to netrufam, no aspon mam chlapa, ktory tomu rozumie a lubi ma natolko, ze ma nebude tlacit do niecoho, co mi sposobuje stres. A odvezie ma vsade, kam potrebujem, a to bez jedineho naznaku, ze by ho to otravovalo. Ja zas porobim veci, ktore nema rad on, a sme si kvit.
@la_dolce_vita Ženy bežne nešoférujú? Ty žiješ kde, v Afganistane?
Ženy, keď ste si dokázali urobiť vodičák, tak sa treba prekonať a šoférovať. Každý má zo začiatku strach, ale ten treba prekonať. Dnes byť závislá na MHD či niekom kto má odvezie, je už tak trocha spiatočnícke. Dvihlo by vám to trošku aj sebavedomie.
Vies aka je to ostara riesit stale, ze niekto niekam potrebuje odviezt? Je to mega obmedzujuce a ty ako vyvazana to velmi nevnimas... chvilu som nesoferovala, ale mala som k dispozicii aj auto a aj sofera🤭🤭 kedze bol kamos doma, tak mu nevadilo ma vyvazat... ked som spravila vodicak, tak muz do mna tlacil, aby som soferovala, aby som nabrala prax. Neskutocne som bola na neho nabrusena vtedy. Teraz nemam problem zbalit decka a ist s nimi x km k nasim. Priatel ta tlaci, lebo vie, ze pri detoch to auto budes potrebovat. Pretoze nebude moct chodit s tebou k dr do mesta, zvlast ak byvate niekde v dedine... to auto budes potrebovat. Cim skor zacnes jazdit, tym to bude lepsie pre teba a aj pre neho. To, ze ti hovori, ze mu imponuju zeny za volantom, moze byt aj tajna tuzba, aby ta trochu nastartoval so ziarlivostou a " nastval ta tym" a ty mu dokazala, ze to das a zacnes soferovat... zase raketova veda to nie je a on ti moze pomoct pri krizovatkach - vezmi si google mapy, vezmi nejake kocky, auticka a nech ta skusa krizovatky... a uz len jazdit jazdit jazdit a jazdit...
@gribka1 ja ti to poviem z mojej strany - mam z toho stres, ktory ma patalyzuje, neviem sa orientovat v priestore, neviem rychlo reagovat, no proste ma na ceste nechces stretnut, lebo by som ohrozovala teba, tvoje deti, seba. Spiatocnicke na tom nie je nic, je to len kus sebareflexie.
@gribka1 tak zas povedzme si, ze v ba alebo vo viedni ti je auto trochu na ostaru... lebo stojis na krizovatkach, kolony, nemas kde zaparkovat... a verejna doprava funguje skvelo... cize v takom pripade to beriem. Ale niekde v prdeli hornej dolnej, kde su 2 spoje do mesta - rano jeden a vecer druhy, tak dakujem pekne...
Nešoferujem. Bežne po meste len bicykel. Pritom manžel jazdí neustále, i v práci.
Všetko čo potrebujem, dobehnem bicyklom. Ak je fakt blbé počasie, tak pešo, MHD, taxi.
Áno raz mi manžel nevy čítal, že nejazdím.
Tiez nejazdí z dôvodu, že ms maximálny rešpekt. Nie strach, rešpekt. Prečo by som sa mala zbytočne stresovať.
@3vita hej, hej, kazda, co nesoferuje je princezna, co sa necha vyvazat, lebo je nesamostatna. Vobec sa nehladi na to, ze je to vec ako kazda ina a nie kazdy je jej schopny. Hned je zaradeny do chlievika neschopaka, o chvilu to tu uvidis. Ale ked niekto takyto sposobi nehodu, hned kazdy vie, ze za volant sadat nemal a mal ist radsej tou MHD.
@guiseppinka Predpokladám, že tu nejde o veľkomesto, ale na Slovensku to jednoducho bez auta už nejde.
@mandzula rozjazdila by si sa. Ver tomu... vsetko je to len a len o cviku. Nemusis jazdit stovky km denne, ale tie trasy, ktore potrebujes, by si sa naucila. Lebo by si jazdila po nich dookola a presla by si si rozne situacie. A ako pisem vyssie, rychla reakcia sa da naucit aj s autickami na vytlacenych mapach v ramci hier...
@gribka1 suhlasim, bez auta v dnesnej dobe je to sialenstvo... ja byvam tak, ze potrebujeme auta 2. Nedostala by som sa z mesta nikam bez auta...
@guiseppinka x-krat som to skusala, proste to nejde, hoci by som chcela. Nie je to o tom, ze som spravila vodicak a rezignovane ho smarila do suplika, najazdila som toho dost, no ak mam zakazdym grcat z migreny, nie, dakujem.
@mandzula a z coho mas taky strach?
Potajme si dorob zopár kondičných jázd s inštruktorom a potom sebavedomo sadni za volant že ho odvezies...nebude musieť pozerať po cudzích soferkach.
Je škoda nešoferuješ.ocenis to hlavne ak prídu deti.Ja šoférujem 40 rokov a neviem si predstaviť byť bez auta.Mam dve kolegyne ktoré vyvážajú manželia.mbe by to vadilo.ved nie som nijaké Bečko.A mám ďalšiu.ktora si urobila vodičák v 50 tke kvôli novému chlapovi a jazdí .Takže sa rozhyb.len tým získaš.
@guiseppinka pisala som to vyssie - zla orientacia v priestore (muz sa mi smeje, ze ked ma na ulici dvakrat otoci a ujde, uz nikdy sa domov nevratim), neviem naraz sledovat znacky, auta okolo, ludi, rychlo reagovat.
Možno priateľ hľadá sebavedomú a samostatnu priateľku a nie princeznú ktorú treba vyvážať hore-dole
Ale zas ak by si mala neustále panikáriť a vyrábať kiksy, znervózňovať ostatných šoférov tak radšej fakt nešoféruj