Viem, že plat učiteľky nie je najlepší ale som zástanca toho, že práca má byť aj o inom než len peniaze. Sme v práci moc veľa času na to aby sme robili niečo čo nás nenapĺňa a nechceme, preto chcem ísť študovať pedagogiku a učiť deti, to je to v čom vidím hlbší zmysel. Mám priateľa, ktorý študuje počítačové inžinierstvo. On je pravý opak mňa. Štúdium ho nezaujíma, práca ho nezaujíma ale už teraz zarába celkom slušne a toto je čo ho motivuje a zaujíma, peniaze. Ide o to, že ma odhovára od školy. Nemáme deti, hypotéku ani nič podobné. Bývame ešte u rodičov ale tento rok chceme ísť do podnájmu a neskôr do vlastného. No podľa jeho slov ak sa vyberiem cestou školstva tak do vlastného nepôjdeme, keďže hypotéku nám neschvália. Deti mať nemôžem (nemám maternicu) a zatiaľ v blízkej budúcnosti ani neplánujeme s partnerom (inou cestou), takže toho sa báť zatiaľ nemusím (ako sa postarať o deti). Naozaj sa mám zamerať len na peniaze? Roky študovať a ešte takmer 50 rokov robiť niečo čo neznášam len aby nám schválili hypotéku?
S priateľom sa môžeš časom rozísť pre nezhody a budeš banovat že si neštudovala to čo ta baví ,čo ti dáva zmysel v živote .
Tak moj muz studoval jazyky a literaturu, teraz robi programatora 😅🤣. Ale to preto, ze jeho to bavilo a ma k tomu vztah, v prvej firme po skole mal kolegu, ktory ho v tom podporoval, a vdaka nemu sa posuval dalej. On vlastne sa cele dni bavi tym, co robi (ano, je aj stres, isteze), a ma za to bonus - peniaze.
Vy ste ale nastaveni diametralne odlisne, mam dojem, ze Vy dlho spolu ani nebudete. Ja mam skolu, ktora ma nebavila a ani sa tym nikdy zivit nebudem. Nuz, mam akoby len gympel. Musis studovat nieco, co Ta bavi, ale zas nie uplne nepotrebny odbor. Co pedagogika rozhodne nie je, ten treba. To, co je nedoceneny, je ina vec. Ale rozhodne odporucam ist za svojim srdcom.
Poviem ti otvorene. S takym clovekom to vzdy bude iba o uctovnictve. Kto kolko Ma dat/Dal. Dam ruku do ohna, ze vo vsetkom pojdete 50:50. Je ziaduce sa s partnerom spolupodielat na vydajoch, ale zaroven je potrebny aj respekt, ze partner/partnerka zaraba menej lebo ako ucitelka logicky zarobis menej. U toho tvojho priatela ziaden respekt voci tebe nevidim.
Studuj, co ta bavi. On aj tak skor, ci neskor vyhori z prace.
ahoj, teraz su horsie podmienky na hypoteky, ale pocitaju sa predsa dva prijmy, ked bude priatel dobre zarabat, nevidim problem.
ked tuzis studovat pedagogiku, chod do toho, dozvies sa vela zaujimavych veci, stretnes mnozstvo ludi.
ked ste s priatelom rozdielni v nazoroch, nie je vylucene, ze sa vase cesty rozidu jedneho dna, priatel by ta mal podporovat.
Určite by som kvôli frajerovi nešla študovať niečo, čo ma absolútne nebaví a k čomu nemám vzťah. S frajerom sa môžeš rozísť a podľa toho, čo píšeš, dlho spolu nepobudnete. Určite choď za svojím srdcom. Áno, v školstve nie sú platy ako v IT sektore, ale ja IT svetu absolútne nerozumiem s to mám doma IT muža. Tiež musím robiť niečo, čo mi dáva zmysel. Môj chlap MILUJE počítače, tabuľky, excely, čísla, logiku, matiku, programovanie … ja som úplne inak orientovaná a je nám spolu super. Ale on pri mne vždy stál a podporoval ma v čomkoľvek, čo som robila.
Tak ja by som miesto vymeny skoly vymenila toho priatela. On chce hypo? Pise sa tu na mk casto, ze hypo daju aj slobodnej matke. Nech si najde este druhu pracu a plati si hypo. Co by robil dilino keby ta nemal? Ostal byvat s mamou??
Ex zarabal o 200€ viac a isli sme vzdy ci s nakupom, ci s hypo vzdy presne na polovicu. Pri mojej otazke, co keby mesiac musim byt pn, zahlasil zdesene, ze si mam pozocat od rodicov. Lebo on by to neutiahol! Vtedy mi samozrejme nezmienil kolko v skutocnosti zaraba... Pasky som nasla az po jeho odstahovani a takmer ma roztrhlo od jedu! Este aj neskutocne zle znasal, ze som na sluzobky (= diety = velka vyplata) chodila vacsinou ja.
Takze, zbal si radsej veci aj svoje odhodlanie a posli takeho blba nech si hlada jemu podobnu, inak si to odtrpis.
Z toho co pises mate vy dvaja tak diametralne rozdielne hodnotove rebricky, ze tu sa suhra velmi tazko najde. Mala by si ist za svojim snom. Ci uz s nim alebo bez neho, ale aj tak sa mi zda, ze toto velu perspektivu nema a skutocne problemy nastanu ked zacnete spolu byvat. Takze ak chces naplnit svoje sny, zidi radsej z kratsej cesty. Niekde v buducnosti ta caka chlap, ktory ta bude podporovat a nebude mat v hlave iba kalkulacku a bude ta aj lubit.
ak už teraz vieš, že práca s deťmi ťa bude napĺňať a zároveň dokonca nemôžeš mať vlastné deti, tak školstvo bude pre teba zároveň aj istým balzamom pre smutnú dušu. nielen poslaním, ako s radosťou čítam. nič v zlom, ale takého priateľa nepotrebuješ. človek, ktorý ťa nevie podporiť (nech ide o čokoľvek), si nezaslúži byť tvojou polovičkou.
Žiť svoj sen je dôležitejšie ako sa obetovať. Na Tvojom mieste by som išla do školstva. Nie je pravda, že sa tam až tak zle zarába.
Ziadny clovek nema vobec pravo ti kecat do toho, co budes studovat alebo aku budes mat pracu. To nie je jeho vec. Skor by som sa zamerala, ci to je partner pre zivot...
Choď študovať,keď to tak cítiš,aby sa ti potom nestalo,že to teraz hodia za hlavu a o 20 rokov to aj tak pôjdeš študovať.
to je velmi zvlastne.. ved ked ide cestou prace, ktora plati aj na Slovensku velmi dobre, co riesi? A hypoteku by vam preco nedali? Bala by som sa, ze by ti nedal financnu volnost.. Nepaci sa mi to
Akoze ked on bude slusne zarabat a ty nie uplne hrozne, nemal by byt problem s hypo. Mozes napriklad vystudovat aj anglictinu, takze budes mat moznost zmenit odbor na nejaky, kde sa da vyuzit AJ, aj ked hy si nemala trebars skusenosti. Jazykar bude vzdy ceneny a mas aj viac moznosti. Ja by som sa obavala mozneho rozchodu. Napriklad by chcel priatel ist 50:50 vo vsetkom ale on bude zarabat 3tis a ty 1tis. + vela muzov casom moze tuzit po vlastnych detoch, aj ked spociatku akceptuju, ze vlastne deti su vylucene.
Určite chod študovať to co ta baví a bude napĺňať. Je to tvoj život a tvoja budúcnosť. Priateľa môžeš hocikedy vymeniť ale vzdelanie ti ostane
Ved ked tolko zaraba, tak nech si tu hypoteku zoberie iba on a jasne, ze to chod studovat, ak by ta to bavilo.