Priateľ ma nechápe

2. feb 2023

Študujem na vysokej škole, denné štúdium.
Po škole musím odovzdávať zadania, teraz je tu skúškové.
Nie som najlepšia študentka, naozaj sa musím učiť možno 2x viac času ako spolužiaci. Tým, že jazyk v ktorom študujem nie je môj materinský, je to ešte ťažšie.
Priateľ pracuje, 9-17 a má pokoj. Ja sa naozaj snažím byť s ním čo najviac, no mám i rodinu a kamarátov. A samozrejme aj iné povinnosti okrem školy. Musím si to zadeliť. Počas výučby sme sa stretávali väčšinou viac krát za týždeň, hlavne tie víkendy. No keď je skúškové, mám toho naozaj veľa a vieme sa stretnúť týždenne raz, možno každý druhý týždeň. Keďže - učím sa na skúšku- skúška- a hneď sa musím učiť na ďalšiu keďže o pár dní je už ďalšia skúška.
Vyčíta mi, že sa mu nevenujem.
Aký máte nato názor? Naozaj je to moja vina? Ak áno, ako si to zadeliť lepšie?
Skúšali sme i to, nech je som nou kým sa učím, aspoň sme spolu. No neviem sa učiť, keď je pri mne. Vždy robíme niečo iné.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
2. feb 2023

@elizabet173 ak mám napríklad skúšku v utorok a v piatok, nasledujúci týždeň pondelok. Sme spolu ten piatok po skúške ale ja sa v sobotu a nedeľu už potrebujem učiť

lavinis
2. feb 2023

Nechápem ľudí čo stále potrebujú byť spolu
Ja keď som mala skúškové tiež som frajera nevidela týždeň dva, on to isté. Úplne v pohode.

lavinis
2. feb 2023

@elizabet173 what?😅🤦‍♀️

sissy27
2. feb 2023

Ak je to o tom, ze cely tyzden si zahrabana v knihach, tak ok. Ak je to o tom, ze sa potrebujes ucit ale najdes si cas aj na kamosov aj na rodinu, len nanho nie, tak asi by bolo lepsie byt single…

syslik81
2. feb 2023

sanca ze spolu vydrzite zalozite rodinu a budete sanca az do smrti je naozaj mala.. sanca na lepsi a krajsi zivot po nuspesnom ukonceni vysokej skoly je vysoka... takze.. uc sa uc sa a uc sa .. nasjt milujuceho priatela -na to mas este cas

autor
2. feb 2023

Ono je to len obdobie. Netrvá to večne a mimo skúškového sme spolu dosť. Najviac čo sme spolu neboli boli 2 týždne. Preto ma mrzí, že aspoň pre toto obdobie nemá pochopenie.

autor
2. feb 2023

@sissy27 rodinu si uprednostňujem, predsa oni ma podporujú finančne a celý život boli pri mne. S kamarátmi sa stretávam jedine tak, že je tam aj priateľ, keďže máme spoločných priateľov takže aj vtedy som aj s ním

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
2. feb 2023

@elizabet173 bývame od seba dosť ďaleko, čo to celé komplikuje

autor
2. feb 2023

@elizabet173 ľúbim ho, no nie je mi najbližší (rodina je u mňa na prvom mieste)

estrella5
2. feb 2023

V čase štúdia som s partnerom žila, ale keď si hypoteticky predstavím, že by sme žili oddelene, tak by to isto bolo u nás rovnako... Neviem si predstaviť kedy by som popri tom učení stíhala behať von s priateľom.. Ja som sa v tom horšom období fakt učila celé dni.. A veru, aj ja som mala skúšky tesne pri sebe, takže jednu som spravila, v ten deň som si zvykla dať trochu oddych (a aj to niekedy nešlo) a hneď šup učiť sa na ďalšiu... Chápem ťa... A ako sa poznám mňa by ešte aj toto vyčítanie vedelo vytočiť.. Predsa ty by si tiež určite radšej šla s ním von, užívala si voľno a nebola doma za skriptami, ale holt, treba... Očakávala by som pochopenie, podporu.. A nie ešte príťaž v podobe výčitiek 😑 Zvlášť ak sa fakt jedná len o skúškové.. To zas nie je tak dlhé obdobie v roku, aby robil z toho drámu...

marca12
2. feb 2023

Ked som sa ucila na skusky,tak sme boli spolu menej,to je prirodzene. Ale zalezi ako daleko ste od seba. My sme boli 10km od seba. Vtedy on chodil za mnou. Na hodinku ma prisiel pozriet vecer. Alebo pol hodinku cez den. Ak ste blizko,moze sa po praci na chvilu zastavit. Ja som mala chapaveho priatela pocas vysky. Nikdy mi nic nevycital,sam ma vyhanal ucit sa a vedel,ze je to len obdobie. Ja som mala velku podporu a je skoda,ze ten tvoj to nechape. To nie dobra vizitka dobuducna. Chlap,ktory ta nepodpori uz teraz,nebude ta podporovat ani v buducnosti.

janka_266
2. feb 2023

Tiež som sa počas skúškového s priateľom takmer nestretávala. Lebo toho bolo veľa a ja som mala taký špeciálny prístup k učeniu, že inak by som to nestíhala 🤣 ale niesol to statočne, aj keď nie vždy sa mu to páčilo. Potom si má dokonca aj vzal, takze až tak traumatizujúce to byt nemohlo 😃 pokial nemá priateľ pochopenie, tak by som mu to vysvetlila raz, možno 2x a potom znovu po skúškovom 🤣 takze si z toho nič nerobte.

ibajaanikiny
2. feb 2023

Ja ta chapem,ja som mala dost tazku skolu a skusky nasekane podobne ako ty,nasi az nechapali,ze dokazem byt tyzdne zahrabana v knihach. Nestihla som sa ani tesit,ked som nejaku skusku urobila a hned som sa ucila na dalsiu. Tiez vtedy slo vsetko bokom a tiez som si dokonca opakovala,ze je to len obdobie…netrva to vecne,z priatela tiez neubudne,ak mu teraz venujes o dost menej casu,nech si aj on uvedomi,ze ak nejaku skusku neurobis,zase sa budes ucit na opravak a predlzi sa cas,co budete spolu malo. Nech v tebe nevyvolava pocity viny,daj si take pravidlo,ze kazdy deuhy den chodte aspon na prechadzku,ty si precistis hlavu,budete chvilu spolu a potom sa mozes dalej ucit. Proste po skuskach mu to vynahradis…

autor
2. feb 2023

Cesta trvá okolo hodinky, on nejazdí. Preto je toto celkom zložité, samozrejme večer si odložím knihy a pred spaním by sme vedeli byť spolu aspoň pol hodinku ale mne cesta zaberie 2 hod.

janka_266
2. feb 2023

To ešte máš aj za ním ty chodiť? 2 hodiny? Aby jemu nebolo smutno? Tak to vôbec nie. Buď vydrží, alebo bude iný

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sono2
2. feb 2023

Si múdre dievča. Choď si za cieľom!
Máš môj obdiv. Takých priateľov ešte bude. Priateľ evidentne dosiahol svoje max a tým ta nechápe. Rob, ako uznáš za vhodne a nenechaj sa obmedzovať! Držím palce.

koniarova
2. feb 2023

Nech si zatiaľ priateľ urobí vodičák. Očividne má nadbytok voľného času.

kaca222
2. feb 2023

@elizabet173 na výške sme sa pred skúškami učili od rána do večera, resp. do noci, naozaj by som si nenašla ani 2 hodiny na to, ísť niekam za priateľom. Vďaka bohu sme s frajerom spolu bývali a boli na rovnakej lodi, pred skúškou z anatómie sme z domu nevyšli 10 dní, kopili smeti a špinavý riad v kuchyni. Jasné, už to bol extrém, ale to len pre predstavu, ako môže vyzerať skúškové.

januska12323
2. feb 2023

Frajer môže po robote sadnúť na bus, prísť za tebou, na hodinu ťa zobrať von, povzbudiť do učenia a ísť domov. Namiesto blbých rečí naplánovať ako po skúškovom oslávite. Ale na to by potreboval asi viac empatie.

anjelicek26
2. feb 2023

Vidiet sa raz za 1-2tyzdne ako mlady par bez ohladu na vsetko ostatne je neskutocne malo...

autor
2. feb 2023

@anjelicek26 bez ohľadu. No s ohľadom na to, že bývame hodinu cesty od seba, tz. 2 hodiny tam a späť, priateľ nemá vodičak, tz. chodím za ním ja a je to len skúškové obdobie, ktoré netrvá večne a mimo tohto sme spolu adekvátne?

autor
2. feb 2023

Jednoducho keď sa už učím fakt neskutočne veľa, predsa mám pocit na skúškach ako keby som sa do toho ani nepozrela a som v bode, že vzdávam sa . No nechcem, nemôžem. Je to môj sen a zašla som už dosť ďaleko na to aby som sa teraz vykašľala na celú školu. Len potrebujem počuť od osoby s ktorou sa ľúbime, že som tu. Zvládneš to. Zaber ešte, je to len obdobie, prejde to a bude všetko v poriadku. Namiesto toho však dostanem, že sa mu nevenujem, že blbý titul je pre mňa dôležitejší. No nejde mi o titul, ide mi o povolanie, ktoré ma napĺňa.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mimka1402
3. feb 2023

Sme asi v rovnakom veku keď to tak čítam a riešila som trošku podobnú situáciu. Ale prečo by si Ty mala cestovať? Prečo necestuje on? Ja som mala skúškove a aj mám a vždy priateľ proste sa prispôsobil mne. Prišiel on a tiež sme bývali ďalej od seba. Ja tiež som sa ťažšie učila. No, ale prosím venuj sa škole. Prepáč, ale chlapi ešte budú. Ale tvoja budúcnosť sa buduje práve teraz a nedá sa vždy mať všetko. Skúškové netrvá večne takže ak už teraz sa sťažuje tak to nie je pre mňa dobrým znakom.

andreatytler
3. feb 2023

A ten tvoj priatel chodi alebo chodil na vysku? Vie co je to ucit sa na skusku? Ja som mala spoluziakov geniov, alebo mali fotograficku pamat a podobne veci a ja som sa to musela nabiflovat, Vedela som udrzat informacie v hlave 3 dni, takze som sa vsetko musela naucit za 3 dni. To boli pri niektorych skuskach obrovske kvanta informacii a bola som nad knihami od svitu do mrku. Potom 2 dni na rekapitulaciu a skuska a hned sa ucit na dalsiu, aby to vsetko bolo co najskor za mnou. Mas dobre zivotne priority, drz sa ich. Vela stastia v studiu.

kaca222
3. feb 2023

@elizabet173 určite je to aj o prístupe, my sme vždy nad to radšej poriadne sadli, aby sme skúšku opakovať nemuseli. Niekto vie poriadne zabrať, niekto potrebuje pauzy a vyvetrať hlavu. V konečnom dôsledku ale obe cesty vedú k rovnakému cieľu 🙂

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz