Ahojte môj priateľ je stále unavený a neaktívny už neviem čo s ním je🤔 Je rozvedený a starší o 15 r..Má 46 čochvíľa a stále je unavený pracuje v kancelárii 12 h ako distribútor, pracuje tak že DDN-2-3 dní voľna atď...V predošlej rodine pracoval na inej pozícii a robil aj vyše 400 h ročne nadčasu(3roky dozadu) a myslím že teraz si to vypýtalo daň za to a ja neviem ako mu pomôcť🤔Doma sa zodrať nejde myslím tým že keď mu nepoviem tak sám od seba ani nepozameta takže netlačím naňho.. Viete mi poradiť čo by pomohlo na tú únavu či lieky alebo vitamíny?
Kancelarska praca 12h denne je rovnako narocna ako kazda ina. Muz robi tiez 7-7 a je to sialene tempo a tlak, kopa stresu. Vecer prakticky odpadne, aktivne sa nam venuje len cez vikend. Muz aspon sportuje, stiha sice len tenis trojhodinovku do tyzdna a futbal s kamosmi kazdu nedelu, ale aspon nieco. Ako mu pomoct - aspon si precitaj, ci je to len unava, alebo uz zaciatok depresie, burn outu... moj muz takto robi cely zivot, takze je na to zvyknuty, my vsetci prakticky tiez. Vecer len ulozi so mnou deti, precita im, pomoze spratat obyvacku a kuchynu a uz ho lame... ale tak snazi sa, vidim na nom, ze viac nejde. Krvny obraz a zdravotne je na tom ukazkovo... ale viem presne co robi a viem, co to znamena, takze taky tlak robi vela... ja som si to "ulahcila", robim len skrateny uvazok, 30h do tyzdna, takze stiham deti aj domacnost, ich kruzky bez nejakeho stresu, v zahrade mi chodi dva krat do roka to obstrihat zahradnik, okna mi umyvaju profici a to iste, ked potrebujem doma nieco spravit, volam si proste ludi, co to vedia... necakam na to, kedy bude mat muz cas a naladu alebo si to spravim sama... porozpravaj sa s nim, ake on vidi riesenie... Ano ako pise kocka vyssie, na vnutorny pocit unavy este lieky nevymysleli... ale unava nie je vzdy lenivost.
Už sa asi prestal snažiť byt aktívny koli tebe. Možno na začiatku sa snažil aby zakryl vekový rozdiel medzi vami a teraz je z neho obyčajný 46 ročný chlap , ktorý je unaveny z prace a chce svoje pohodlie a klud
Ja mám len 33 a uz cca rok mam taky istý problém,že unavená....niektorí to covidu pripisuju,ale zase snazim sa co najviac fungovat....a vitamíny-magnezium,zinok, sport, neviem ci nadvahu nemá...strava veľa spraví....môže mať aj nieco psychické o čom nehovorí...
Pokial ma niekto zly krvny obraz (anemiu) byva neskutocne unaveny.
@roja01 to plati aj pre nedostatok vitaminu D (vela dospelych toto uplne podcenuje a neberu v zime nic) a aj problemy zo stitnou zlazou...
Aj kancelárska práca unavuje, nočné služby vyčerpávajú, lebo to nikdy poriadne nedospi.No a veď ma skoro 50🙂)my odkedy nám dieťa odrastlo a hlavne teraz cez pandémiu sme zleniveli a sme unavení, pokým sme museli veľa stíhať, tak sme fungovali a teraz nemusíme, tak sme spohodlneli.
Ak by mal tvoj malé dieťa doma, tak je mozno aktívnejší....možno🙂akú máš predstavu o jeho aktivite?aký bol a už nie je?
V prvom rade by sa mal o tom porozprávať s lekárom a nie s babami (ci chlapmi) na Modrom koniku.
To je tak strašne veľa možností, prečo je unavený. Lenivosť? Depresia? Úzkosti? Nízka hladina železa? Nesprávna funkcia niektorého orgánu? Leukémia?
To posledné to snáď nebude ale aj to je možnosť. A preto je potrebné navštíviť s takýmto problémom lekára, ktorý vidí krvný obraz.
Je šťastný? Veselý? Venuje sa aspoň svojím koníčkom? Aj človek, ktorý stráca zmysel života sa môže správať podobne.
Ktovie. Možno už z predošlej práce je vuhoreny. Možno by pomohla zmena práce a tie dlhé pracovné dni už jeho organizmus jednoducho nezvláda. Základ je sa o tom rozprávať. Možno by mu pár mesiacov voľna pomohlo. Ak si to môžete dovoliť. Skus mu to navrhnúť. Zdravie máme len jedno, nech určite ide aj na prehliadku k obvodnej, neviem či chodí. Možno on vidí na sebe že už to nedáva, ale snaží sa kvôli mladšej žene, ale za depresie a zdravotné problémy to nestojí. Určite mu tvoja podpora a záujem pomôžu. Obávam sa ze žiadne vitamíny stačiť nebudú, ale skôr bude musieť zmeniť životný štýl.
Asi som jedina ale mne to nepride ako unava ani lenivost ale ukazkove vyhorenie
@mamina0078 neboj nie si sme na tom rovnako
A on ti sam povedal, ze sa citi stale ako unaveny alebo si na to prisla nejako sama? Mamina robila v zdravotnictve 12ky ci denne alebo nocne a kmitala aj okolo domacnosti aj deti, takze pokial to nie je pracovne vyhorenie, asi je to lenivost.
No neviem, ale 12 hodín denne v kancelárii by vyšťavilo aj mňa. To je riadny zaberák.
otazne je, ci je to ozaj unava alebo len proste sa mu nechce. Ono dobre je doplnit zelezo napriklad ak je unaveny. Ale podla mna clovek ked je vo svungu a ze aj dost pohybu, pobytu na cerstvom vzduchu, tak s tou unavou bojuje tak jednoduchsie. Mozno nejake hobby by mu tiez prospelo.
Ja si myslím, že toto je dosť o povahe človeka, muža. Moji rodičia po 40tke začali byť už pomerne neaktívni, často unavení, možno až apatickí. Niekedy mi pripadali ako dôchodcovia, čo žijú v tele o 20 rokov mladších ľudí. Ale to je ich povaha. Plus tiež vyťaženie v práci, možno kríza stredného veku, no je toho viac. Najmä v dnešnej dobe.
@sima338 dosť skoro. Ako mylsim pokial sú zdravotné v poriadku tak mi to príde dosť skoro v 40 . Ja som v 40 rodila😂samozrejme cítim väčšiu únavu aj zaberak to bol vacsi po fyzickej stránke plus aj zdravotné problémy sú ale mam v okoli 45-50 tnikiv , ktorí lyžujú, skialp robia v lete kituju , vkuse milion aktivít ...podľa mna aj prostredie a ľudia dosť ovplyvnia fungovanie človeka. Ale samozrejme zdravie je najdôležitejšie . Môže vyť človek neviem ako pozitívny keď je zdravie v prdeli tak ťažko sa funguje
@lala123 Jasné, ja som nemyslela, že sú všetci takí...ale môžu byť niektorí aj prípad mojich rodičov...mne to na nich vadilo, aj sme sa občas za to pochytili, veru...:D druhý extrém je môj bývalý manžel, ktorý si našiel 20-ročnú slečnu a preháňa nejaké veci...zlatá stredná cesta...byť aktívny, vedieť si dopriať oddych, dbať na zdravie, držať si myseľ 🙂
Čo ja viem, môj otec ma 57 a robí a stihne ako 3-ja mladi chlapi. Ono to bude aj o povahe. A to cely život tažko pracuje. Ale fakt tažko, či prší, či sneží, či na neho slnko praží a 12-tky. Proste ti chlap zlenivel.
No čo ti poviem, raz sa ten vekový rozdiel musel začal ukazovať...
Tiez si myslim, ze je to povahou, pohodlnostou a vekom to bude este horsie. Ak raz clovek rad turistikuje (alebo ma rad inu zalubu ci uz pohybovu alebo hoci i divadlo, kino ci wellness), tak unavu z kancelarskej prace rad zazenie a oddychne si prave vdaka svojim zalubam. A tiez som mala moznost to vidiet i u rodicov, otec cisto gaucovy typ-pohodlny a lenivy, este ked mohol, tak maximalne to niekam odsoferoval, a vekom to je horsie a horsie a mamina sice pracant, ale zaluby ziadne a ani sa ju nedalo a ani neda nahovorit ci uz na prechadzky, turistiku, cestovanie, divadlo, wellness... A tiez si myslim, ze nato lieky nevymysleli a ani nevymyslia 😀
A je to dlhodoby problem? kolko mu to trva? lebo po takom pracovnom nasadeni aj u mojho chlapa ale aj u mna takyto utlm proste prisiel. Vela spravi aj to ci ma clovek aj nejake hobby, sport... jedine ako mu pomoct z tejto letargie (za predpokladu ze tam nie je zdravotny problem - cize preventivku absolvovat aspon) je proste odreagovat sa od prace, mozno aj zmena prace by prospela (u nas je teraz casto preberane najma to), najst si nieco co ho bude bavit a nemyslim pozeranie telky. A ty ako partnerka sa nestavaj do pozicie "netlacim na neho", prave naopak, nech si svoje povinnosti pekne robi aj doma. Ak nema zdravotny problem, zbytocne tlacit "vitaminmi". Ak nema pestru stravu, pohyb tak aj tak to bude len taka "zaplata na nic". Dcko bude at urcite ako vacsina z nas nizke, mozes skusit to, LENZE to od zaciatku korony berie takmer kazdy koho poznam... a teda napr. mne na unavu a pod vobec nic nepomohlo :D
Priatel je workoholik, prehana to s pracou, a nema potom energiu na dalsie veci. Vyzera tonriez na jeden z dovodov, preco mu predosle manzelstvo nevyslo, kedze s muzom, ktory je stale v praci je tazke budovat vztah a riesit pripadne problémy. Jedine riesenie je spomalit a lepsie prerozdelit energiu. Tiez zamerat sa na kvalitny spanok, stravu a pohyb. Ostatne komentare som nečítala, tak prepac, ked opakujem rady inych.