Priateľ je málo doma, máme 7-týždňové bábätko

viktoriina
18. okt 2023

Ahojte, chcem sa spytat, čo si myslite o tejto situácii.
Máme doma 7 týždňové bábätko, priateľ si čerpal prvé dva týždne otcovskú dovolenku a týždeň obyčajnú dovolenku. Keď sme prišli z pôrodnice, veľmi sa snažil a staral sa o nás, pomáhal veľa. Posledný týždeň jeho dovolenky však začal ponocovat, tým pádom aj neskôr vstával, už sa ani tak velmi nesnažil a odkedy začal chodiť do roboty - teraz to je štvrtý týždeň, tak to ide dolu vodou. Robí 12tky, takže bývame s malou celý deň doma samé, čo je v poriadku, veď prácu si nezmení. Lenže keď ma voľný deň, tak spáva aj do 10-11 takmer každýkrat a poobede chodí do posilky na 3 hodiny. Čiže náš týždeň pozostáva z toho ze buď robí a keď ma voľno, tak je doma minimálne. Do posilky chodí tak 2-3x do týždňa vzdy aspoň na 3 hodiny. Veľmi ma to hnevá, ze s nami netravi veľa času, hlavne teraz, keď je mala ešte takáto mala - snažila som to s ním prebrať, ale očividne je posilka preňho dôležitejšia. Predtým ako sa mala narodila mal rôzne obdobia - raz chodil, raz nechodil do posilky. Bavili sme sa však, že takýto životný štýl je ťažko udržateľný s malým bábätkom, že možno keď bude trochu vacsia. Neviem čo mam robiť, keď je teraz realita taká, aká je. Chápem že chce mať pohyb, ale toto je jednoducho na mňa veľa - aby sa viac venoval posilke ako rodine :/

jckm
18. okt 2023

podla mna potrebuje aj on niekde "vypnut" ked tolko robi, priestor pre seba, ale zaroven chapem aj tvoju stranu, skus s nim o tom pokecat este raz, povedat mu ake mas pocity, ako sa citis, verim, ze na nieco pridete 🙂, drzim palce

stellarstar
18. okt 2023

@viktoriina tak možno tie 3 t s vami mu stačili alebo mal toho dosť a je preťažený z toho. Každý chlap reaguje inak na novú situ na príchod babatka. Nechaj mu čas

nyusika
18. okt 2023

@jckm tak snáď si matka pri tak malom dieťati šunky neváľa - úplne rovnako veľa "maká" aj ona.
Môj brat na tri maličké deti a od prvého dňa je každému jednému z nich stopercentne plnohodnotným rodičom. A tiež maka ako otrok v práci.

Tento priateľ by namiesto troch hodín v posilňovni mohol aspoň na hodinky byť s bábätkom, možno by taký hodinový slofik jeho priateľke pomohol.

gejb
18. okt 2023

@viktoriina sorry, na 3 hodiny do posilky?!! Ani kondičné, ani tréningy s trénerom, ani ked ide clovek sam tak tam 3 hodiny nestravi. To sa ani nedá....chodí sa tam zasit . Ak tam vôbec tak dlho je.
Nech sa vyjadria baby co chodia aktívne cvičiť. Môj muž tam tiež strávi veľa času, ale keď som šla s nim som zistila prečo. Max hodinu cvičí a zvyšok prekeca..

viktoriina
autor
18. okt 2023

@nyusika presne, mal taký nápad že bude chodiť skôr ráno do posilky, okolo ôsmej a že potom môže byt doma celý deň tým pádom. Prišlo mi to ako super nápad - nebude vyspavat dlho a keď príde o 11-12 z posilky, budeme mať v podstate celý deň ešte spolu. Ale skutek-utek, nebol tak ani raz. A pán urodzený vyspinkany lebo 90% času v noci vstávam k malej ja. Jeho argument je, že ja si môžem poobede pospať s malou. Ale to že som aj zo dve hodiny v noci hore, to asi nevidí. Už začínam byt zúfalá. Minulú noc, keď som ho zobudila, nech malú prebalí a uspi, že je nakojena, tak ju prebalil a položil do postele - veď nech si zaspí sama. Samozrejme nezaspala a uspávala som ja.

viktoriina
autor
18. okt 2023

@gejb no on mi to vysvetlil takto - pol hodina cesta tam-spať. Pol hodina rozcvička, hodina a pol cvičenie a pol hodinu sa prezlieka. Lenže veľakrát príde ani osprchovany nie je. Ja tomu tiež nechápem. Argumentovala som mu, že môže chodiť aj do posilky ktorá je bližšie a že môže cvičiť hodku. A teda bude za hodku a pol doma. Ale on si ide stále svoje

gejb
18. okt 2023

@viktoriina lebo mu to takto vyhovuje...pol hodinu na prezliekanie? Wtf?
On nehľadá spôsoby ako s vami byť viac , ale uteká od rodiny. to si si už isto všimla...

stellarstar
18. okt 2023

Pol h prezliekanie 🤣🤣🤣👍

laurita285
18. okt 2023

Očividne ho ty aj tvoje dieťa otravujete 😀 neviem čo je na tom k nepochopeniu 😀

zooeynka
18. okt 2023

@viktoriina s okamzitou platnostou mu stopni sex kym sa nezacne chovat ako otec rodiny. Namiesto posilky mu supni dieta do kocika a moze sa realizovat na cerstvom vzduchu.

thoughtfulweirdo
18. okt 2023

No, snaží sa byť čo najmenej s tebou a dcérou, nejaký dôvod to má. Bohužiaľ, ak on nevie rozprávať, asi nezistíš aký. Úplne iná káva by bola komunikácia štýlom "deje sa so mnou toto a toto, potrebujem toto, takto a takto si dohodnime nejaký kompromis, aby to bolo fér na obe strany". Len na to musí byť záujem a snaha o funkčný vzťah 🤷🏻‍♂️ ani ti neviem poradiť, čo ty s tým máš robiť, veď to on má problém.

viktoriina
autor
18. okt 2023

@laurita285 Lenže my sme mali už aj debatu, že ja to takto nedávam, nech odíde jednoducho, že bude všetkým stranám tak lepšie. Odísť nechce. Tak potom čo?

viktoriina
autor
18. okt 2023

@thoughtfulweirdo hej, presne si to definovala ako to je. S ním sa veľmi ťažko komunikuje.

rebrambora
18. okt 2023

Ale ved babatko nieje brzda, zeby ste sa v niecom museli obmedzovat. 7 tyzdnov po porode som do posilky chodila uz aj ja a to 5x do tyzdna. Ja neviem, ale je jasne, ze ked ma volno, tak sa chce vyspat, ako to tak ratam, nejaky extremne velky zrut casu mi to nepride. Ved pises, ze pred tym mal obdobia ked chodil a nechodil. Ved nic sa nezmenilo, ci?

viktoriina
autor
18. okt 2023

@gejb všimla, len som chcela vedieť či mi šibe a nahováram si niečo, že som stíhačka že mi vadí že hodí na 3h do posilky, alebo jednoducho ma na toto viac ľudí rovnaký názor

stellarstar
18. okt 2023

@viktoriina daj mu priestor dýchať

zooeynka
18. okt 2023

@stellarstar a ona si vydychne kedy?

viktoriina
autor
18. okt 2023

@rebrambora zmenilo sa že máme bábätko, o ktoré sa treba starať 🙂 nechcela som bábätko len ja, chceli sme ho obaja. A keď nie je doma, logicky sa o bábätko starať nebude. Ano, chodí do práce, ja nie. Ale nechodí do práce 24/7, zatiaľ čo ja som s bábätkom 24/7. Nech chodí do posilky pre mňa za mňa aj na 5 hodín, ak bude stíhať sa venovať aj rodine…

stellarstar
18. okt 2023

@zooeynka matka? Svokra? Ich dieťa má starých rodičov? Ona súrodencov? Pokiaľ nebývajú na druhom konci sveta. A chlapovi očividne sa doma nepáči 🤷‍♀️

viktoriina
autor
18. okt 2023

@rebrambora a kde si mala dieťa keď si stíhala chodiť 5x do týždňa do posilky?

laurita285
18. okt 2023

@viktoriina takže debatu ste mali, nič sa nezmenilo tak ho môžeš rovno vykopnúť 😀 možno mu to potom dôjde a vráti sa s prosíkaním a možno ti poďakuje že si to urobila ty lebo on na to nemal gule 😀

juliet86
18. okt 2023

@viktoriina moj manzel tiez robi sport (pravidelne dlhodobo roky rokuce) ktory mu zaberie 2krat 3hodiny a raz 4hodiny tyzdenne... obmedzil to ze jeden trening vynechava.... kym je babo male a starsia dcera ma intenzivne potrebuje tiez. a ja sa vecer neviem rozpololit pri uspavani. zial. ide o to ako sa obaja citite. kedy chkdi z nocnej? kolko spi?

viktoriina
autor
18. okt 2023

@stellarstar takže moji rodičia sa majú starať o naše dieťa, zatiaľ čo otec dieťaťa si robí voľnočasové aktivity?

stellarstar
18. okt 2023

@viktoriina tak si to vybav s chlapom 🤷‍♀️ musíš byť konsequentnejšia ku nemu

zooeynka
18. okt 2023

@stellarstar takze chlapa ofukovat, lebo sa mu chudacikovi doma nepaci....aj svojho tak rozmaznavas? V dobrom, prestan s tym....

stellarstar
18. okt 2023

@zooeynka môjho? 🤣🤣👍na môjho sa môžem spoľahnúť 😉

viktoriina
autor
18. okt 2023

@juliet86 z nočnej chodi okolo 7-8, spi kolko chce a potrebuje. Ja absolútne chápem, že potrebuje spať po dennej aj po nočnej. Čo nechápem je, že ponocuje po dennej (príde okolo siedmej, pol ôsmej) a ide spať o druhej v noci a potom ráno spi dlho zatiaľ čo ja sa starám o malú… on ma svoj čas pre seba tých x hodín večer ( plus ta posilka) , ja nemám pomaly ani hodinu času pre seba, občas hodinu keď sa podarí

gejb
18. okt 2023

@viktoriina tu nemusíš vysvetľovať, vysvetli jemu ze je čas správať sa ako otec dieťaťa ktoré aj on chcel. Treba rozhovor, lebo to znie akoby si bola v podstate single Mother. Len s tým ze peries a varis este navyse pre dospelého muža.
Alebo mu opäť ukázať dvere...

rebrambora
18. okt 2023

@viktoriina ano, ale aj pri dietati vie mat clovek pracu, konicky a dokonca zabavu. Narazala som na to, ze ak aj spi do 10-11 a je potom vo fitku 3h, tak mate predsa skoro cely den pred sebou. To je predsa na staranie sa o dieta viac nez dost casu. Alebo ste boli dohodnuti tak, ze bude aj pocas volnych dni vstavat skôr a travit s vami kompletne cely den? Ak ano, tak samozrejme, si v prave.
Dvojicky, staral sa partner.

stanulienkat
18. okt 2023

A ked ste planovali rodinu, vtedy ste nepreberali fungovanie?