Priateľ chce, aby som varila a upratovala

26. máj 2022

Chcem poznať váš názor na takúto vec ,mám priateľa sme spolu 10 mesiacov ,pracuje v zahraničí a stále keď je doma tak príde na pár dní alebo mesiac ku mne ,lebo ja som v podnájme , som rada keď spolu sem-tam varíme alebo upratujeme ale celkovo z jeho názorovo mám pocit že on stále by chcel aby žena len upratovala a varila ,mňa práveže upratovanie baví ale varenie z duše nemám rada,musím sa stále premáhať ale viem variť aspoň základné veci a proste preto sa trochu bojím bývať v budúcnosti s ním že ma bude stále nútiť variť aj keď ja nemám problém sama navariť ale nemám rada keď ma do toho núti a ďalšia vec pokiaľ spolu nebývame nevidím dôvod mu stále vyvárať a tak 😁 aj keď je to bežná činnosť čo by mala žena ovládať ale keďže to nemám rada tak neviem ako to vezmem v budúcnosti 😁 ja zas som typ človeka čo si rada objedna jedlo a robím radšej iné veci ako upratovanie a tak.

marse
26. máj 2022

to si treba vydiskutovať s ním určite za prvé
a po druhe, každý by si radšej objednával jedlo a mal to bez roboty, ale keď budu deti tak si človek skor premyslí kam dá peniažky.
ja varim , lebo musím, deti mi v škole nejedia a s muzom v praci nemáme. a objednávať každý den teda nám by to sakra narušilo rozpočet. ani mna to svetovo nebaví, ale ked prerátam rozpočet je to stále lepšia varianta 🙂

amiaja
26. máj 2022

A keby si ho poprosila nech uvari on? Alebo ze ty navaris a on uprace?
Ak by nechcel tak je jasne ze s nim v buducnosti co sa pomoci tyka ratat nemozes.

katulienkax
26. máj 2022

No odkedy nie som na materskej cez tyzden vobec nevarim - neratam jedla typu leco, palacinkya zapekane chlebiky, varime iba cez vikend. Cez tyzden ma muz jedlo v robote, deti v skole a ja si kupujem. Nemam cas cez den vyvarat a nastastie si to mozem dovolit kupit hotove menu v restike
Inac argument, ze deti v skole nejedia je rozmaznanost, mna mama ucila ze ked sa v skole nenajem budem hladna a hotovo ... Tiez nevyvarala cez tyzden, len take lahke vecere, ale ja som bola jogurtova a otec jedol na vecere klobasky, chlebiky a parky a co zostalo

melanta
26. máj 2022

Veď nech uvarí aj on. Žijeme v 21. storočí, nie v staroveku, kedy muž chodil loviť a žena v jaskyni chystala jedlo. O domácnosť sa majú starať obaja partneri, ideálne rovnocenne. Čiže ak chcete, aby váš vzťah zdravo fungoval, tak si tie veci musíte vydiskutovať a rozdeliť. A ideálne čím skôr, aby si zišla z kratšej cesty, ak zistíš, že nie je ochotný robiť kompromisy. Mysli totiž na to, že ak teraz nie je ochotný robiť kompromisy, v budúcnosti bude ochotní ešte menej a keď prídu deti, tak ešte menej. Ak on nevie variť a ty nechceš, tak si to proste musíte vydiskutovať a nájsť riešenie. Nielen nateraz alebo aj do budúcnosti, keď budú deti. Ja osobne by som nechcela chlapa, ktorý očakáva, že doma robí všetko žena. Ale na druhej strane, ja mám muža, ktorý by takú ženu ani nechcel, pretože chce vyrovnanú partnerku a nie slúžku.

zankalh
26. máj 2022

Pre mna je varenie,upratovanie,zehlenie,nakupovanie a ine veci uplne normalna cinnost.Stravovanie v restikach nieco stoji a stravovat sa trebars v mekaci by som teda nechcela.
Som stara skola a je pre mna prirodzene aby zena vedela varit a celkovo sa obracat v domacnosti.Moderne/mlade zeny maju asi iny nazor,ale to ma nezaujima.Ten moj mi nikto nevezme.
No ale naspat k tebe.Toez nemam rada,keby ma niekto do niecoho tlacil.Ale zas si uvedom,ze raz budes mat dieta…Takze bud sa prinutis do varenia,alebo si najdi takeho,ktory to od teba nebude vyzadovat 🥰

katkine_terapie
26. máj 2022

Autorka: "aj keď je to bežná činnosť čo by mala žena ovládať " Tu je priestor si to trosku prenastavit a niektore rodove stereotypy nebrat prilis vazne. Usetri ti to v buducnosti mozno nejake to sklamanie. Ak rada robis ine veci, tak mu to povedz na rovinu. A vsimaj si, aky ma postoj k zenam a aj k domacim pracam, lebo taky bude mat aj ked budete spolu byvat. Ked je on u teba, mozno by bolo fajn navrhnut, ze teda on zabezpeci nejake jedlo (donaska, varenie) a ty upraces, umyjes riad atd.

ivetta1234
26. máj 2022

ja som hneď na rovinu mužovi povedala že nech zabudne že mu budem variť každý deň a upratovať non-stop, proste že nie som žiadna puťka domáca, to som mu povedala ešte predtým než sme sa oficiálne dali dokopy ako pár aby vedel do čoho ide. On povedal že nie je problém.
Varím keď chcem, upratujem keď chcem. Keď nevarím, urobí si sám. A obidvaja nemáme s tým problém, keďže on je dospelý samostatný muž. Ale treba si to predebatovať dopredu aby obidve strany mali jasno.

mandzula
26. máj 2022

My to máme s manželom tak, že varí výhradne on, ja zase nemám problém pred zimou ponosiť dve tony brikiet, zakúriť, pokosiť, urobiť si základnú údržbu spotrebičov. Je to všetko o dohode, ktorá by však mala prísť hneď na začiatku vzťahu, čím sa dá elegantne vyhnúť problémom, ktoré vyplývajú z nejakých zaužívaných rodových stereotypov, tie my totiž vôbec neuznávame.

marse
26. máj 2022

@katulienkax ked deti nejedia v škole je rozmaznanosť? dôvod prečo nechodia na obedy poznáš?
radšej doma uvarim plnohodnotné jedlo a to ich tam počká pri príchode domov.

simonaveselovska
26. máj 2022

No myslím si, že s každým chlapom budete mať problém. Čo je to za ženu keď nevie a nechce variť? A keď budete mať dieťa a rodinu ako budete fungovať?

eskop
26. máj 2022

Cojaviem ani mňa to pred tým nebavilo varenie, kým som nemala manžela. Keď som bola sama tak som zašla každý deň na menucko a na večeru sem tam tiež s kamoškami alebo len niečo ľahké z chladničky.. a keď som si našla muža tak som začala variť takmer kazdy den, aj pribral 15kg hneď 😀😀😀😀 keby som bola muž tak by som nechcela takú ženu co sa nevari 🙂 v tomto som stará škola.. proste žena sa stará o domácnosť muž o peniaze

ivetta1234
26. máj 2022

@eskop čo ak žena zarába viac ako muž?

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mandzula
26. máj 2022

@simonaveselovska pri všetkej úcte, toto je veľmi staromódny názor, nevarím, hoci mám rodinu, dieťa a čuduj sa svete, od hladu sme nepomreli. Kto povedal, že povinnosťou ženy je variť? Toto sa mi otec snažil do hlavy natlačiť - že žiadny chlap so mnou nevydrží, keď sa mi nechce variť. Môj názor je taký, že ak má byť chlap so mnou preto, že mu každý deň naložím na tanier, nech ťahá do prdele.

ruza123
26. máj 2022

@simonaveselovska ale ved su aj muzi,ktori sa vo vareni vyzivaju..ja tiez napr. odjakziva neznasam varenie,som typ na ine veci a co..som preto menejcenna zena?Viem ze kopec muzov a aj zien schvaluje len takyto model fungovania - zena len na varenie a upratovanie a muz po robote vylozene nohy,ja k nim ale nepatrim..a verim,ze tento model s vymretim starej generacie navzdy pominie..

uhnakova
26. máj 2022

Treba si to vydiskutovat hned na zaciatku vztahu. Aby ste obaja neboli postupne sklamani. Ani ja nevarim rada. Ked boli deti malinke, casto sme mali obedove menu z restiky, lebo som nechcela prist o posledne nervy. Obcas nam doniesla jedlo moja mamicka. Postupne ako deti vyrastli, som sa naucila nejaky konecny pocet jedal a tie robim stale dokola. Vsetkym to chuti a mne to uz ide od ruky, kedze neexperimentujem, ale varim tych istych cca 15 jedal. Moj muz sa nikdy nestazoval, ked sa doma nevarilo. On je typ, co zje vsetko, takze mu staci, ze je nejake jedlo nakupene. Na nakup zajde aj sam, ked treba, ale uvari maximalne ovsenu kasu 🙂

nicol_ka55
26. máj 2022

treba sa s nim o tom narovinu porozpravat ked pride k tebe a este ked si aj v podnajme tak je to absolutne na tebe a tvoja vec, a ked je hladny ved hadam si vie aj sam navarit ked pracuje v zahranici a predpokladam ze tam na tie turnusy aj byva.

lucka_ke
26. máj 2022

nemusí variť žena, ale je to pre život praktickejšie, a keď budete mať deti tak to varenie bude nutnosť

mandzula
26. máj 2022

@ruza123 ono je to napríklad v poriadku v rodinách, kde sa to varenie a upratovanie neberie ako podradná a akási menej dôležitá činnosť. Sú však mnohé rodiny (v minulosti ich bolo viac ako dnes, našťastie sa posúvame ďalej), kde muž žene nevykrikuje, že len varí a upratuje a on je ten poloboh, ktorý zarába, a vtedy je to problém. Mňa si manžel váži tak všeobecne, ja jeho tiež, takže ja som rada, že navarí, on je rád, že porobím iné veci, každú z nich si však vieme urobiť aj samostatne, teda to nie je o akejkoľvek závislosti, ale o tom, že každý z nás robí to, čo je mu bližšie (alebo čo sa mu menej hnusí, čo si budeme, niečo proste treba urobiť, aj keď to neznášame 🙂).

viestta
26. máj 2022

@simonaveselovska iste, žena by mala vedieť co to navariť. Ale navariť by mal vedieť aj chlap. Žijeme v 21. storočí, ženy chodia do roboty rovnako ako muži, ženy už nie sú iba putky domáce, ktorých jediná povinnosť je starať sa o manžela, deti a domácnosť (presne v tomto poradí). Rovnako by mal vedieť muž aj nakŕmiť pracku, povysavať a prebaliť dieťa.

mandzula
26. máj 2022

@mandzula malo byť muž žene vykrikuje, aby to dávalo zmysel.🙂

ivetta1234
26. máj 2022

@mandzula "alebo čo sa mu menej hnusí, čo si budeme, niečo proste treba urobiť, aj keď to neznášame 🙂" hahaha presne, napr. obaja neznášame zvešávať prádlo a dávať do skrine tak to robíme spolu, že aspoň to pretrpíme spoločne <3

mandzula
26. máj 2022

@ivetta1234 a v dobrom aj v zlom je naplnené.🙂

hope87
26. máj 2022

Hmm, neviem ale ja nevidim absolutne ziadny problem, ze ked ma prist, tak mu navaris, co ma rad a v priebehu toho casu, kedy je u teba (napr. mesiac) to predsa moze robit aj on. Treba mu to tak aj povedat...ze nemas rada varenie a naozaj to nechces robit z povinnosti, ktora sa od teba ocakava ale pre radost toho druheho a preto by si ocenila, keby ste varili spolu alebo sa striedali. A uvidis ako sa k tomu postavi on. Ak spolu jedneho dna budete mat deti, pravdepodobne bude vacsina varenia na tebe, ked budes doma na materskej. Ale ani vtedy mu nic nebude branit ti v tom sem-tam pomoct, ked bude doma. Je to o nastaveni a o tom, co chcem a som ochotny/a spravit pre spolocne fungovanie a rodinu.

mariaveronikag
26. máj 2022

@ivetta1234 "napr. obaja neznášame zvešávať prádlo a dávať do skrine tak to robíme spolu, že aspoň to pretrpíme spoločne <3" toto je kráááásne 😍

majlo1234
26. máj 2022

@ivetta1234 presne😀😀my neznasame podobne veci a teda predbiehame sa v ich ignorovani, az kym to niekoho neomrzi a nespravi to(cistenie sifonov hello)

Uz to tu bolo spomenute-tiezo stare skoly, ze zena doma obskakuje kazdeho a obstarava domacnost, to bolo mozne, ked sme nepracovali. Uz aj tak zena s detmi musi zv´adnut omnoho viac popri praci v beznom dni ako muz v tej istej domacnosti(cest vynimkam v muzskom pokoleni, co su schopni naozaj prebrat polovicu zataze na seba)

janetinka27
26. máj 2022

laska ide cez zaludok, nieco na tom je 🙂 vacsina chlapov sa rada dobre naje, potom su spokojni. varenie k zivotu vo velkej miere patri. samozrejme by bolo najlahsie, keby clovek jest nemusel vobec, usetril by peniaze, cas, nemusel umyvat riad, nakupovat potraviny. ale kedze jest sa musi, vacsina zien to berie ako beznu sucast zivota a pre to varenie sa obetuje.
moj muz je spokojny, ked je doma nieco na jedenie, ked pride z prace. narocny nie je, takze netreba ziadne extra vyvaranie, ale to jedlo doma byt "musi". a ja to pre jeho spokojnost urobim. varenie mu nemozem prenechat, nema sajnu o nutricnych hodnotach, zdravej vyzive atd. ked robi maso na stave, je to sice vyborne, ale do hrnca da guču masti a nakraja tam slaninu a klobasu a je cely spokojny. ale takto by sme sa stravovat nemohli.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
stanulienkat
26. máj 2022

Ved si rozdelte cinnosti. Nieco v domacnosti ty, nieco on. On nech vysava, umyje kupelnu,riady. Ty var... Aby zena vedela varit, je uplne normalne. Ak si tak solventna, ze sa mozes stravovat po restikach-tak ok. Neviem si vsak predstavit vlacit dieta po restikach, alebo objednat tie kaloricke jedla. Dnesna zena: nic nevarit, neupratovat-lebo ved 21. storocie. Rodit deti, poberat prispevky od statu. Zivit by ju mal muz. Na materskej aspon do dospelosti deti,potom rovno dochodok. Pri rozvode by jej mal muz dozivotne platit alimenty,nechat jej byt (popripade platit jej hypo), auto, chatu. Lebo ved ona je queen, ona MU porodila dieta.

lea202
26. máj 2022

Tak raz za čas by to malo byť v pohode, prečo nie ak mu to spraví radosť, no zas aby si tam chodila len na to, aby mal chlapec navarené, tak to zas nie