Prežívam vzťah so svokrovcami príliš?

8. mar 2023

Milé ženy, zaujímal by ma váš názor na moju situáciu. Mam par mesačne bábätko. Svokrovci sú cca sedemdesiatnici, bez zdravotných problémov, žijú od nás vo vzdialenosti hodinu a pol cesty autom. Hlavne svokra by chcela stále vidieť malého.dnes sme s mužom riešili, ako často by sme sa s nimi mali stretávať. Ja som za raz mesačne maximálne, ved mame aj whatsapp, kde môžeme ukázať malého častejšie. Muž mi zadelil, že každé dva týždne, niekedy u nás, niekedy u nich.ze to je ešte kompromis, lebo keby to bolo na svokre, sú u nás každý víkend. Mňa to dosť otravilo. Svokrovci nie sú zlí ľudia, no na druhej strane, ani ja a ani manžel nemáme s nimi veľmi spoločnú reč a majú zvyk montovať sa do všetkého. Dám si obed - zle je, dala som si málo. Muž zdvihne bábätko - preboha, ako ho to drží. Babo leží na gauči - ako ho môžeme nechať neprikryte dekou (pritom v byte je teplo). Babo váži toľko a toľko - zase zle, lebo podľa nich už malo vážiť viac. Svokra sa s bábätkom hrá, no musí byť v zavinovacke, inak sa boji. Svokor vôbec, maximálne sa mu pár krát prihovorí, no komentuje všetko z bezpečnej vzdialenosti. Keď babo zamrnka, sú úplne hotoví a hneď riešia, čo ho môže bolieť a co je zle. Vždy ma parhodinove stretnutie s nimi oberie o energiu. Nemajú iné deti ani vnúčatá, ani nejaké koníčky, takže rozumiem, že sa nudia, no zato ja nemôžem. Prežívam to príliš podľa vás?

viestta
8. mar 2023

Z toho co píšeš to všetci moc prežívate. Každý iné a každý po svojom. Myslím si, že časom sa to utrasie na každej strane.

danieladugard
8. mar 2023

To chce cas… babo je novinka.. mozno namiesto vysedavania doma im ho daj pokocikovat? A nebudete na sebe visiet, co kto robi… raz za mesiac sa podla mna stretnut staci - aby chodili na raz za dva tyzdne na vikend, to je dost vela, ja by som s tym napriklad nesuhlasila 😃 tvoji rodicia su tiez na rade - teda, ak sa tam mihnu…

cervenaruza123
8. mar 2023

Skoro kazdej mamicke to vadi, do istej miery je to aj prehnane prezivanie, vadia nam veci o cosi viac ako by nam vadili normalne. Ale aj normalne by nam vadili, len o trosicku menej 😀 . Stari rodicia maju casto pocit, ze musia rodicom ukazat, ze su neschopni a bez nich to nezvladnu, neviem preco. Casto ako pises aj nemaju iny zmysel zivota a chcu sa citit uzitocne. Uvidite ako to bude casom, nam dcerka po nejakom casom zacala vracat v aute, tak sme nechodili nikde. Skoro v kazdej rodine je taky problem, ze sa niekto prilis stara a prilis casto sa chce stretavat. Nech im skusi manzel naznacit, nech tolko nekomentuju alebo to skus ty vnimat tak, ze proste len kecaju do vetra. V starobe niekedy clovek rozprava viac ako by chcel a mal. Je to tazke, dietatko, hlavne kym je malicke, si chcu vsetci uzit, citit sa uzitocne, tak kritizuju a navrhuju ine riesenia a zaroven rodicia potrebuju aj svoj priestor. Len nejaky kompromis. Este celkom dobre ste sa dohodli. Niekde su stare mamy nasackovane u vnucat kazdy den.

madla60
8. mar 2023

autorka, jeden víkend svokrovci, Tvoji rodičia kedy? A Váš víkend kedy? Aj Vy musíte byť sami, dôrazne povedať manželovi, že takto nie. Raz za mesiac jedny rodičia a druhý mesiac druhý rodičia.

mircalla
8. mar 2023

Vzdy si hovorim, ze ludia, co nemaju realne problemy musia riesit aspon blbosti. Prepac, riesis blbosti. Ze si nevies zariadit, ze kolko so svokrovcami...je to ozaj lem na tebe. Suhlasim, vsetci to moc prezivate.

autor
8. mar 2023

@danieladugard dedo by v živote nešiel kocikovat. Svokra kocikovat ide, len počasie sa jej nezda. Trebárs keď je vonku 10stupnov, to je príliš zima podľa nej.Toto sa ale vyrieši samé s príchodom jari. Zároveň sa bojí, že sa niečo stane, tak kočíkuje iba v dvore (cca 4x4metre) , na ulicu nevyjde.

petamich
8. mar 2023

ooooh ver mi bola som tam, tiez som dopredu riesila, kolko bude optimalne, lebo svokra bola prilis hrrr a teraz som jej vdacna za kazdy jeden den, kedy je ochotna prist vlakom a postrazit ho, za kazdy vikend, kedy sme u nich a ja s vylozenymi nohami pozeram serialy a mam navarene oblubene jedlo - holt poucila som sa, ze jednak nemam riesit hovadiny a hlavne, ze mam riesit veci, ked nastanu a nie hypotetizovat, teraz som ja ta, co by tam chodila stale a manzelovi sa zda, ze casto 😂 to su tie zivotne paradoxy

ale teda moji svokrovci hoc uz su v rokoch su uzasni a s malym chodia kade tade a plnohodnotne sa o neho vedia postarat 🙂

autor
8. mar 2023

@madla60 moji rodičia bývajú ďaleko, plus majú kopec povinnosti, s nimi sa vidame raz za 2 mesiace cca, sme s nimi par dni. Pravidelne voláme. Presne to som povedala mužovi, že veď občas mame stretnutie s kamarátmi cez víkend a občas chcem byť len s nim a dieťaťom. Jemu je za ťažko rodičov odmietnuť.

autor
8. mar 2023

@mircalla no áno, chvalabohu v živote sa mi nič horšie momentálne nedeje 😉

autor
8. mar 2023

@petamich dúfam, že aj u nás sa to časom trocha zastabilizuje, hlavne keď malý podrastie.. Aj keď viem, že to bude náročné. Svokrovci sú veľmi ustrachani, keď sme boli len dvaja, bali sa, že havarujeme, pripadne ochorieme, na dovolenke v zahraničí sa stratíme... Teraz majú ešte viac priestoru na podobné konštrukcie.

autor
8. mar 2023

@viestta na tomto som sa aj zasmiala🙂pravda, musíme si zvyknúť všetci na novú situáciu

kristinapetronela
8. mar 2023

Ježiš a co ich stále sledujes ..🤦kto čo povie ako sa pohne ... To je nič tieto ich pripomienky .

madla60
8. mar 2023

Nie ste majetok rodičov! Treba jasne povedať ako si to predstavujete, ste už zvlášť rodina a rodičia musia-mali by pochopiť a nie sa pchať k Vám domov.

gabika0825
8. mar 2023

Podľa mna raz mesačne stačí. Vyzerá to že muzovi by nevadilo ani keby to bolo raz do mesiaca, stojí na tvojej strane čo je dobre. Takže sa s mužom dohodnite a skratka keď sa budú svokrovci chcieť často navštevovať, tak poviete že už máte program a vybavené. Idete na vylet alebo niekam. Muž to ani nemusí nejak radikálne riešiť oni musia akceptovať aj vás osobný život 😊

luciad7
8. mar 2023

Ja stále hovorím a za tým.si stojím, Tebe by sa páčilo keby si si videla vnúča raz za mesiac? V ich veku, už nemajú iné potešenie. Moji svokrovci majú tiež skoro 70, cez týždeň tam deti nechodia, škola, škôlka, ale cez víkend na 2 hodiny ma to nezabije. Svokra sa teší, že niečo uvarila alebo upiekla. Ja vypijem kávu. Ved tu nebudú večne. My ako deti sme stále boli u starkych a mam nato krásne spomienky.

keiko33
8. mar 2023

Na jednej strane ťa chápem. Ja som 6 mesiacov po narodení syna bývala pri svokre (vtedy mala 57), už bola na dôchodku, plná energie. Všetko chcela okolo malého robiť. Mal koliky, to svokra plakala s ním, že čo mu je. Je to zlatá žena, no na mňa to vtedy bolo priveľa. No ber to aj z ich strany. Jediné dieťa a jediné vnúča. Určite sa veľmi tešia. Chápem, že chceš byť aj sama s rodinou, no vcíť sa aj ty do nich. Že si na dôchodku a vidíš syna a vnúča raz do mesiaca. Už majú svoj vek, dnes tu sú a zajtra nemusia. Moji rodičia sú od nás hodinu cesty. Kým boli deti malé chodili sme častejšie, no počas korony sa to obmedzilo, aj teraz už deti sú veľké, majú svoje záujmy, tak sa to zúžilo na raz do mesiaca. V januári mi nečakane zomrela mama. Doteraz ľutujem, že som nechodila častejšie, hoci aj na chvíľu. Ja už to nevrátim, no ty ešte môžeš. Ku svokrovcom sme my nevesty sebeckejšie. Skús si pohovoriť ty, alebo skôr muž s mamou, aby sa nemontovali toľko do všetkého, že potom budú aj návštevy častejšie. Možno to pochopia.

katkazuz
9. mar 2023

@luciad7
100% súhlas. Raz bude mať hádam aj môj syn deti a keď si predstavím, že sa budem musieť mozno mesiac dopredu ohlásiť, či vtedy a vtedy budeme môcť prísť na návštevu, je mi smutno.
Milá autorka, držím ti palce, aby ste našli kompromis,
s ktorým budete všetci spokojní 🍀

blondtana
9. mar 2023

Raz za 2 týždne nie je taký extrém, my máme svokrovcov 15 minút a povinné návštevy každý víkend u nich, nehovoriac, že svokra sa občas dosype aj v týždni k nám, ale občas mi to tiež dobre padne, aspoň nemusím variť, ešte nám aj nabalia...horšie je, že tie vzťahy a poučovanie je stále horšie a horšie, vôbec sa to neuklepe, len zhorší, ja stále počúvam, čo mal malý vedieť a čo ešte nemusí (dvojitý meter), čo mám robiť, hovoriť a čo pred ním nesmiem hovoriť, aký tón hlasu používať (čo oni pred ním hovoria je ok, najmä, že sme neschopní rodičia, alebo ja hrozná mama, dokonca mi svokra, ktorá neustále všetkých klame, povedala o mne úprimnej, že "klamem" 🤦‍♀️)... čistá psychiatria, ale muž povie, že sú starí rodičia, majú nárok a ja s tým neviem nič urobiť, len to, že občas sa nám podarí z tej návštevy vykrutiť pre iné povinnosti 🤷🏻‍♀️

888elizabeth
9. mar 2023

Práve čítam podobné prípady o vzťahoch od Miška Drienika :D smejem sa, ako mi všetko zrazu dáva zmysel. https://goodvibes.sk/produkt/ako-pochopit-a-zme...

kvetinka75
9. mar 2023

@888elizabeth áno niekedy takéto knihy človeku ,,otvoria,, oči. Mne ešte odporúčali aj iné. Len si ich musím pozrieť nejako na to nemám čas. Človek potom vidí veci aj z iného uhla

elizita
9. mar 2023

@autorka nie je to divne si takto stanovovat presne, ze kolko krat za mesiac niekam pojdem alebo sa s niekym stretnem? trosku spontannosti do zivota... tak tento vikend ideme tam, dalsi hentam, iny mam zas papucovu naladu, iny zas mozem aj so svokrovacmi vybehnut na vylet.. budte menej strojeni a mozno sa vam bude lahsie zit

kvetinka75
9. mar 2023

inak moja svokra chodila zo začiatku tak 1x do týždňa. Priniesla niečo pod zub, pokukala a išla domov. Moji rodičia tiež, bývali blízko.
A nejako mi to nevadilo. Ale keby prišla na celý deň alebo víkend to už by bolo iné. Ale pár hodín je v pohode.
Nejako som to neriešila kto kedy koľko má kde byť. Keď zavolala a mala som čas, prišla, ke´d som nebola doma, neprišla.

h2
9. mar 2023

Ty chceš raz za mesiac, muž každé 2 týždne. Takže riešenie sa ponúka samo: Stretávajte sa s nimi raz za 3 týždne. Problém vyriešený.

katkami123
9. mar 2023

Chápem ťa a napíšem z vlastnej skúsenosti s tým rozdielom, ze ku nám svokrovci odmietali cestovať, mali sme iba my a 3x dlhšie ako sú vaši vzdialení. Išli sme tam vždy, keď bol voľný čas, lebo však sa nudia. Ono sa tu ľahko radi ľuďom, ktorí si toto nezažili. Ale boli sme tam na týžden a hneď v úvode svokra potrebovala všetko komandovať, pritom nikto sa jej na nič nepýtal. Vrchol všetkého bolo, keď sa mi postavila vždy za chrbát a pozorovala co ako urobim, ako varím a komentovala to. Vôbec jej nebolo trápne mi stáť aj hodinu za chrbtom a ešte predtým, než tu vec urobim to komentovať. Zažila som si pár takých návštev a moje stretávanie sa skončilo. Po prvé, mám nárok aj na svoj vlastný voľný čas, ktorý budem tráviť tak, ako ja chcem, nie som povinná ho Travis s nimi. Kto sa nevie chovat a dáva nevyžiadané rady, no ja som držala asi 2 roky, až som vybuchla, takze nieviem k čomu sú tu tie rady ako sa máš podvzniest nad tým, keď ta niekto neustále kritizuje a podkopáva ti sebavedomie a robí z teba neschopnú, možno nejakým submisivnym ženám bez názoru to nevadí. Taktiež nie som nejaký animátor, ktorý teraz bude vypĺňať čas starým rodicom. Tiež snáď majú svojich kamarátov a nejaké koníčky ako len sa na niekoho zavesiť a nariekať ako sa nudia. Mne tu tiež nikto animátora nerobí, tiež si musím svoj voľný čas vyplniť podľa seba. Ono nepáči sa mi ako tu ľudia podsúvajú názor, ze starí ľudia už môžu všetko a my mladi mame iba drzat hubu a krok. Jedine čo ľutujem, ze som toto nezačala praktizovať podstatne skôr a ušetrila si tak tým kopu nervov. Akoby rodicia deti boli len nejaký doplnok, ktorý porodil deti, aby sa starí rodicia nenudili.

bubbinaa
9. mar 2023

@h2 asi tak nejak. Najlepšie je proste nájsť kompromis. Osobne si myslím, že príliš časté návštevy sú viac menej na škodu, ale ani to tak nemusí byť v každom prípade. Je to dosť individuálne

autor
9. mar 2023

@luciad7 vieš, mam úplne inú povahu ako oni, som z iného prostredia, preto mne nepríde zvláštne ani malo raz za mesiac byt s nimi celý víkend. Ako som písala, moji rodičia malého osobne vidia oveľa menej, zato pravidelne na kamere, tešia sa z neho. Z nich ide radosť z dieťaťa a nie kopec obáv a výčitiek. My s mužom tie návštevy nemame najradšej, na každej jednej sa muž so svojím otcom poháda o úplnej somarine. Potom mi vždy povie, že sú to jeho rodičia, tak to musíme prežiť. Aj to tak beriem, ale nechcem to postupovať príliš často. Kto zato môže, že dvaja zdraví ľudia nemajú iné potešenie v živote?vek nie je dôvodom na zanedbanie alebo vytvorenie si nejakých koníckov. Super výraz použila @katkami123, animátor. Presne ako animátor si pripadám, lebo oni sa nudia a na každú navrhovanú aktivitu majú milión výhovoriek prečo sa to nedá. Ako náhle sa bude dat, rada svokrovcom synčeka nechám aj na prázdniny, keď budu chcieť. No kým je malé babo dojčene, necítim potrebu osobného kontaktu 2xmesacne.

autor
9. mar 2023

Nestíham reagovať na každú odpoveď, tak vám takto hromadne ďakujem všetkým za reakcie. Vidím, že je to cca 50-na 50, každá to hodnotí aj podľa svojho prežitého.

domininini
9. mar 2023

1x do mesiaca ? Uuuf.. tebe by toto ako babke stacilo ? Ja chodim ku svokrovcom alebo oni ku nam 2x tyzdenne .. semtam sa nepodari a ideme len 1x, a maly chodi aj na prazdniny 🙂 vztahy niesu najlepsie, ale co tam potom, tu ide o vztah babka vnuca 🙂 trosku si to uvedom, a zmen myslenie 🙂 za 1x mesacne si dieta vztah k babke nevytvori a ked ju budete navstevovat tak malo, moze sa stat ze sa jej tvoja mala bude bat.. chcela by si toto zazit ?

jankalukasova
9. mar 2023

A musí to byť celý weekend? Ja by som chápala návštevu. Prídu poobede alebo na obed a podvečer domov. Ako dva celé weekendy v mesiaci sú podľa mňa veľa. Rovnako Vy. Pôjdete tam, dáte si obed, poobede trošku von, káva koláč, pokecať a večer domov. Toto by mi nevadilo ale prespávačky 2x do mesiaca veru áno.

blondtana
9. mar 2023

@domininini my sme mali jedných starých rodičov hodinu a pol, videli sme ich 4x do roka, druhých 4 hodiny cesty, max. 2x do roka a prežili sme a mali sme ich radi, môj muž ich tu má 10 minút cesty a vidí ich 4x za rok a žijú, keby boli starí rodičia ochotní pomôcť, tak ok, ale napríklad ja vidím, keď svokra môjmu synovi svojim prístupom vytvára do budúcnosti zlé hodnoty, podrýva našu autoritu, ruší naše hranice, ktoré sa mu snažíme nastaviť a ešte nás pred ním očierňuje, tak by som veru bola radšej, keby sa s ním stretla tak maximálne 2x za rok