Presťahovanie sa do zahraničia v roku 2025

5. dec 2024

Ahojte, planujete sa niekto prestahovat s rodinou do zahranicia na buduci rok?
Ak ano, predavate nehnutelnost tu na Slovensku alebo si ju nechavate, keby ste sa chceli vratit?

alenamihal
5. dec 2024

Keby idem naspat do zahranicia,tak aspon kym sa rozbehnem by som isto nic nepredavala na svk..mozno dala do prenajmu na rok a cas ukaze ako by sa vsetko ukazalo v zahranici...

autor
5. dec 2024

@alenamihal Mam tento isty nazor, ale manzel chce najprv predat dom a potom ist a neviem ho presvedcit, ze to nie je uplne dobry napad ☹

alenamihal
5. dec 2024

Ale ani on sam ti nezagarantuje ,ze vsetko pojde na 100% ...1rok nie je az taka dlha doba..musis lepsie popracovat ho presvedcit ..

pandorra
5. dec 2024

My sa chystame teraz, nehnutelnost nepredavame, ale davame do prenajmu. Nikto nevie garantovat, co bude, ale pokial mas len jednu urcite by som nepredavala, aby si sa mala kam vratit.

alenka58
5. dec 2024

dobrý nápad je to vtedy ak kúpite obratom nehnuteľnosť tam kam pôjdete a neplánujete sa už nikdy vrátiť, ináč je to blbosť

olimuc
5. dec 2024

My odchadzame a vraciame sa ako nam to vyhovuje …nic sme nepredali a zatial som nenasla to spravne na kupu.(aj ked najdem nic nepredam, rovnako ako vacsina Slovakov, co poznam a nieco mimo Svk aj kupili)

tundra
5. dec 2024

@autorka nad bytom by som mozno uvazoval,rodinny dom urcite nie.Zijeme uz par rokov v zahranici,celkom spokojne,ale nikdy nevies,co sa môze stat...Predat nehnutelnost môzes vzdy,zadas realitke,das dobru cenu a je to prec.Najst vsak dobru nehnutelnost na kupu,nie je take jednoduche.Dobre si to premyslite...

autor
5. dec 2024

@alenka58 Vratit sa neplanujeme, ale to hovorime teraz, nikto nevie, co bude casom, o par rokov 🙄

autor
5. dec 2024

@pandorra Mame iba jednu nehnutelnost, dom, nic ine nemame.

tundra
5. dec 2024

Kam sa stahujete?

autor
5. dec 2024

@tundra Irsko

wade
5. dec 2024

My ked sme sa stahovali sme si este 2 roky nechali byt v zalohe - a ani sme ho neprenajali (mali sme tam este nejake veci, pouzivali sme ho, ked sme boli na SVK). Potom sa 2 roky prenajimal - a nakonieco som ho predal. Uz mame nehnutelnost v zahranici a na slovensku uz iba investicne nehnutelnosti.

tamitamitami
5. dec 2024

Aspoň na prvých pár mesiacov si nehnuteľnosť nechajte, je to taká istota.

tundra
5. dec 2024

Dakujem.Vyzera,ze manzel sa chce odstrihnut od Slovenska.Co, ak sa tebe nebude pacit alebo deti si nezvyknu?Nase boli skolopovinne,ked sme odisli,ale stale som bol pripraveny,kedykolvek sa vratit.Dnes su plnolety a nad navratom neuvazuju.
Ja sam neviem,co spravime,ak sa dozijeme dôchodku,kde ,zostaneme...

autor
5. dec 2024

@tundra Chce sa odstrihnut, nepaci sa mu, co sa tu deje a nevidi to tak, ze by sa to malo zlepsit. My mame male dieta v skolkarskom veku, ale pravda je, clovek nevie co bude

wade
5. dec 2024

Z mojho pohladu - co tym ziskate, ze ju predate? Na Slovensku su nehnutelnosti relativne dobre likvidne. Na cene tiez neklesaju. Naco ti bude hotovost na ucte? Ked sa neskor rozhodnes tam nieco kupit (aj tak budete potrebovat par mesiacov, mozno rok to trosku spoznat), potom predas.

sisaka
5. dec 2024

Nepredávajte, najprv sa zabyvajte v zahraničí a až potom zvážte, zvlášť ak ste ešte nikdy nežili v zahraničí, nie je to pre každého…

lucka_ke
5. dec 2024

neviem či Írsko je až taká bezpečná krajina... a imigranti to budú mať všade stále ťažšie

bambicka
5. dec 2024

a ste pripraveni na leto do 20 stupnov?

simca06022011
5. dec 2024

a manzel uz zil v irsku? alebo uz ste byvali v zahranici? ono je to take hrdinske odstrihnut sa, vsetko predat a ist.. len predsa... nikto nevie co sa moze stat. Mala som aj pred rokmi takych, co zrusili firmy, vsetko predali, a odisli... a popravde.. vzdy to bolo take zbrkle rozhodnutie. A nemali v zahranici zazemie... na druhej strane, mali tu rodinu, cize vratit by sa bolo kam keby chceli. Pocula som uz len o jednom potom, nik iny sa nevratil asi :D kto vie...
za mna nepredavajte. Lebo nepaci sa mu co sa tu deje a chce sa odstrihnut = no nebude sa mu pacit ani to co je v zahranici (vsade je nieco, len istu dobu nebude mat cas to ani sledovat a riesit, ked budete budovat aku taku existenciu)

lujza123
5. dec 2024

Áno mám to v pláne a presne ako vy zvažujem dve možnosti
1. vytrapit to chvilu v najme, trochu sa zabývať, rozkukať sa, naučiť sa jazyk a až potom riešiť kúpu/predaj
2. predat a rovno aj kúpiť niekde inde

V podstate mi pride ovela pohodlnejsia možnosť č. 2 , akurát môj najväčší problem je jazyk, rec krajiny kde chceme ist vôbec neovládam, co by mi kupu domu veľmi sťažilo. Ako sa poznam určite by som chcela staršiu nehnuteľnosť a spraviť si ju po svojom, co bez znalosti jazyka nejde. Tak isto beriem nehnuteľnosť ako investíciu a nájsť niečo s potencionalom chvilu trvá…
Absolútnou výhodou kúpi nehnuteľnosti hneď je adresa, trvalý pobyt. V každej krajine eu totižto potrebuješ bankový účet, číslo sociálneho poistenia, pracu, jazyk, školu/skolku pre dieťa. Mať rovno svoju adresu ti celý tento proces výrazne uľahčí. Vo väčšine krajín kde som bola bolo toto v začiatkoch bludný kruh, bez prace nebol nájom, bez sociálneho poistenia nebola práca, sociálne poistenie a bankový účet nebol bez adresy (a prace)

rorino
5. dec 2024

@bambicka to aj mne napadlo,ja by tam nežila za nič.A smejem sa,že ak by sa ma chcel niekto zbaviť,tak nech ma tam vystavuje a do dvoch mesiacov je po mne.😆

jablkovastrudla
5. dec 2024

Uz mate v Irsku pracu alebo aspon viete v ako meste kde by ste sa chceli usadit?
Budete mat na zaciatku pomoc od rodiny od znamych?

lusyyy36
5. dec 2024

Už bol niekto z vás dvoch v Írsku? Viete ako to tam chodí? Ja tam mam manžela a chce tiež aby sme tam prišli ale mne sa tam nepáči nič, okrem mora tam nieje vôbec nič lepšie ako tu v AT kde žijeme teraz.

lujza123
5. dec 2024

Každopádne pred takymto veľkým krokom si treba hlavne ujasniť otázku “ mám na to povahu žiť a zvyknúť si inde?”

Ak už ste niekde niekedy boli asi si odpovedať viete, no ak ste neboli je to velka neznáma. Poznam dosť ľudí co sú v zahraničí šťastní ale aj takých co nie.
Zahraničie je veľmi široký pojem a Európa je plná rôznych národov, mentalit, prostredi a počasia. Niekde prídeš a cítiš sa ako doma a niekde je to des, záleží od toho aka si povaha, co ti vyhovuje. V krajine kde ti prostredie aj ľudia “sadnú” si zvyknes ovela ľahšie a rýchlejšie.
Samozrejme každá jedna krajina ma svoje plus aj mínus, s tým treba rátať. Ale čo sa týka ekonomickej situácie sme na absolútnom chvoste európy, takže v tomto je to kdekoľvek inde citeľne lepšie

V irsku som zila dva roky, za mňa úžasná krajina, s krásnou prírodou, oceánom, ľudia priateľskí aj ked občas takí svojskí, co sa týka mentality mne sadli okamžite.
Prízvuk mi robil problém asi mesiac kým som si zvykla, tak isto niektoré názvy a mena v origoš írštine boli srandovne
Čo som si nevedela zvyknúť bolo počasie, sever, v zime rýchlo tma, vkuse dážď, vietor, žiadne horúce leto, toto absolútne nieje prostredie kde by som chcela dlhodobo žiť. Niekto ma ale sever rád.

bu_bu_bubak
5. dec 2024

Zapad uz nie je to co byval. Zalezi kam chcete odist. Pamatam ked som roky dozadu este mlady bol v Lutone v UK. To, co je dnes z Lutonu....tam uz by som sa nevracal ani na navstevu.

Znama z Ceska mi spominala, ze teraz su vsade tlaky. Znizuju sa stavy, tam kde ona robila na pozicii s zodpovednostou jej chceli dokonca znizit plat tak odisla.

Len si precitaj komentare k clankom na Linkedin od uzivatelov kolko kvalifikovanych ludi si nevie najst pracu, hlavne v Nemecku je velka diskusia o tomto.

Da sa presadit, ale s otvorenou narucou ta nikde cakat nebudu a cakaju ta roky dokazovania, ze si zasluzis zostat a byt akceptovana do spolocnosti.

Ak ste mladi tak ok, ale zacinat v 30-tke ci 40-tke odznova v cudzom svete uz nie je take labuzo. Znami zavreli dom a odisli do Svajciarska. Teraz znova premyslaju ci nepojdu domov pretoze deti si tazko zvykaju, chybaju im kamarati a stari rodicia.

Vyberte si krajinu do ktorej chcete ist a potom si na FB najdite skupinu Slovakov ktori tam ziju a informujte sa do ktorej casti odist kde sa zije dobre atd.

Kamos v Svajciarsku vravel, ze platy stagnuju, ale zato vsetko isli hore, od najmov cez potraviny az po poistky.

Vela stastia a nech Vam to teda vyjde 🙂.

alenka58
5. dec 2024

v Irsku sú nehnutelnosti dosť drahé, dúfam že máte nejaké zázemie alebo aspoň dobrých priateľov, lebo ináč to bude náročné

jovka
5. dec 2024

ja som si nechala je v prenajme , stale neviem uplne co do buducna , som v DE rok a pol , ale dom na SK urcite nepredam , mozno sa vratim , netusim , ale hodnota neklesa a je fajn mat zadne vratka

autor
5. dec 2024

@bambicka Ano, o pocasi vieme a nevadi nam 🙂

autor
5. dec 2024

@alenka58 Nemame tam nikoho