Prepísali by ste váš zdedený majetok aj na vášho manžela?

22. dec 2024

Ahojte, chcela by som sa poradiť. Prepísali by ste váš zdedený majetok (príklad po rodičoch) aj na vášho manžela ?

simsalabim
22. dec 2024

Nie.

autor
22. dec 2024

Ešte by som k mojej otázke chcela dodať:
Ak ano, prečo?
Ak nie, prečo?

autor
22. dec 2024

@simsalabim prečo?

petamich
22. dec 2024

Nie, rovnako ako by som nechcela, aby manzel prepisal jeho zdedeny majetok na mna. Je to predsa dedicstvo danej osoby.

zuzana76
22. dec 2024

prepisat asi nie, ale keby sa to napr predalo, tak peniaze by isli do spolocnej kasy

ivik4
22. dec 2024

Nie a ani by som si nedovolila vziat z toho co bude dedit on, bolo by mi to maximalne sproste, preto

gribka1
22. dec 2024

Nie, nie je dôvod, je to dedičstvo predkov.

simsalabim
22. dec 2024

Pretoze zdedeny majetok nie je ani z pravneho hladiska povazovany za spolocny a nedeli sa ani v pripade rozvodu. Je to nieco, co patri iba jednemu - da sa povazovat za poslednu opateru od predkov - a neskor moze patrit detom. Spolocny majetok manzelov je taky, co nadobudnu spolu. Moj manzel si nenarokoval na moj zdedeny majetok a ani ja na jeho. V tomto mame rovnaky nazor.

slavomira236
22. dec 2024

Nie preco by som to robila..

stanulienkat
22. dec 2024

Nie. Hanba by ma fackala. Je to jeho dedicstvo.

simsalabim
22. dec 2024

@zuzana76 nemusia, ak sa vyjmu z bsm.

autor
22. dec 2024

Pretože ja som momentalne v takej situaci, že som zdedila dom. A manžel mi povedal, že chce aby ten dom bol náš spoločný (nakoľko vraj prerabku a všetko budeme robit zo spoločných peňazí). A že ak to neprepisem aj nanho tak to znamena ze mu neverim a ze preco by mal on verit mne a vložiť peniaze do prerábky domu ktorý neni jeho.

luliu
22. dec 2024

Nie, nevidím dôvod

bessie12
22. dec 2024

Nie, neprepisala by som. Je to moje dedičstvo po rodičoch. To isté platí aj u môjho partnera. Nie je to nas spoločný majetok.

zuzana76
22. dec 2024

@simsalabim ja viem, ze nemusia, ale mne by nedalo nezdielat tieto peniaze s manzelom, ja neviem, ja beriem, ze vsetko je spolocne nas dvoch

ivik4
22. dec 2024

No to si mala napisat na zaciatku, je to ina situacia

stanulienkat
22. dec 2024

Založila si výbornú tému. Je to taká téma, ktoré väčšinou zakladajú ženy, ktoré chcú takýto istý majetok po manželovi, respektíve takéto podobné situácie. Tak som zvedavá ako budú ženy tentokrát reagovať. Pretože ak by zdedil dom muž a mali by ho spolu rekonštruovať, každá žena by si podľa modrého koníka mala nárokovať na polovicu jeho majetku. Som veľmi zvedavá čo tu budú písať. Či budú mať zase dvojaký meter na muža a iný na ženu. Ja osobne by som určite nepožadovala polovicu cudzieho majetku, avša keby som sa podieľala na rekonštrukcii, tak pri rozchode by som určite požadovala časť financií naspäť. Ale zase nie všetky, pretože som tam bývala a užívala ten dom aj s nábytkom a spotrebičmi. Ak by sa jednalo o prerábku v hodnote napr. 100 000e, tak potom by som si na alikvotnu časť z domu nárokovala, alebo by sme to pravne inak osetrili.

luliu
22. dec 2024

Dala by som si pozor, ty to môžeš otočiť, veď on neverí tebe, keď takto kalkuluje. Môjho muža by toto ani nenapadlo. Keď dom spolu zrekonštruujete, tak tá investícia už ide do BSM a z toho by si ho musela vyplatiť, keby dačo, takže sa nemusí bat

gribka1
22. dec 2024

Tak ale peniaze na opravu tam pôjdu spoločné,nie iba jeho.

paulina291
22. dec 2024

Jedine ak by som zdedila napríklad dom, ktorý prerobíme a bude to náš spoločný domov. Som názoru, že by sme mali obaja vlastniť náš spoločný domov. Ja by som sa cítila blbo, keby náš domov vlastním iba ja.
Ak by sa jednalo o nejaky pozemok, ktorý by som len vlastnila, tak by som ho neprepisovala.
Aj keď sa tu do mňa zrejme obujú, v tejto situácii som ja na strane tvojho muža. Rešpektujem iné názory, ale takýto je môj.

namornicka
22. dec 2024

Autorka, čo s tým domom idete robiť, že ho ideš prerábať? Idete tam bývať alebo ho dáš do prenájmu? Bývate teraz vo svojom?

doriiis
22. dec 2024

Ja ti dám inú otázku.Liala by si svoje peniaze do niečoho,čo nikdy nebude tvoje? Lebo ja nie

petamich
22. dec 2024

Manzela chapem, tiez by som nesuhlasila s tym, aby sa spolocne financie investovali do domu, ktory nevlastnim.

gribka1
22. dec 2024

A spolu nemáte nič spoločné?

luliu
22. dec 2024

@paulina291 a jedného dňa, keď by si ten partner dajme tomu našiel milenku, tak máš smolu a to čo ti darovali rodičia je polovica jeho, takže ty ho budeš musieť vyplatiť alebo dom predať

autor
22. dec 2024

@stanulienkat ja som v podstate ani nerozmyslala nikdy nad tym, že on keď niečo zdedí čo s tým. Som názoru ze to je jeho majetok a moze s tym vynaložiť ako uzná sam za vhodne. Ako ale vidim môj manžel ma iny nazor. A uprimne dost ma to zaskočilo.

autor
22. dec 2024

@gribka1 ale tak on zarába o dost viac ako ja…

stanulienkat
22. dec 2024

Aspoň vidíš, že aj niektorí muži zmýšľajú tak ako značná časť žien na modromu koníku. Tu sa ženy veľmi radi dielia- ale len s manželovým majetkom.😁

gribka1
22. dec 2024

Prečo si nekúpite niečo spoločné? Kde ste doteraz boli?

paulina291
22. dec 2024

@luliu áno, je mi to úplne jasné. Ale ak muža nechám “bývať u mňa” lebo si môže nájsť raz milenku a ošklbať ma o dom, tak asi týmto gestom úplne vzťahu nepomôžem, nie?