Prepis podielu domu

11. máj 2020

ahojte,
ked sme pred 10rokmi kupovali s vtedy este s priatelom dom, tak ja som mala viac uspor aj moji rodicia mi financne s kupou pomohli a tak to vyslo,ze sme si ho kupili v pomere 4/5 ja a priatel 1/5. Nasledne sme sa zobrali, mame 2 deti, ale manzel chce aby sme sa podielovo vyrovnali, teda aby bol dom pol na pol. Ja kus vaham. Nemame sice ziadne vazne problemy, je dobry manzel aj otec.
Je pravda, ze teraz on o kus viac zaraba, ja som bola cca 5rokov na MD/RD, ze on velmi vela veci v dome porobil pri rekonstrukcii svojpomocne.
ako by ste to riesili vy?

deti95060810
11. máj 2020

nechala by som to tak....

anita6666
11. máj 2020

Tiež by som to nechala tak...nikdy nevieš

autor
11. máj 2020

no problem je v tom, ze on to velmi chce aby to bolo pol na pol. vkuse mi s tym pili nervy.

marseillefan
11. máj 2020

ak tam veľa vecí sám poprerábal a finančne ťahá celú rodinu, tak možno by aj bolo spravodlivé, aby ste boli pol na pol... ženy, čo píšete nikdy nevieš, skúste sa vžiť do jeho kože... skús sa na to pozrieť z objektívneho pohľadu a možno nájdete riešenie, aby ste boli obidvaja spokojní...

lula313
11. máj 2020

Ja mám dom na seba(brali sme Hypo, on nemal dokladovatelny prijem a tak by mi stiahol bonitu), neboli sme vtedy manzelia. Môj muž to neriesi, ale zachovala by som sa k nemu korektne a pokial by sa dom predával pri rozvode, dala by som mu pomernú cast(pamatam si, koľko dal pri kúpe a koľko splatil on), ja by som nerobila problem ani v stretávaní s detmi, lebo je fakt super otec, tak neviem si predstavit, že by sme sa nevedeli dohodnúť.
A keď teba s tým pili, tak by som ho odpinkala, veď aj tak dom zostane detom, že je to zbytočne riesit, pripadne by som sa spýtala, či sa chystá rozvádzať, keď tá s tým stále pili, lebo fakt mi to príde bezpredmetne riesit, hlavne, keď ty si do toho dala viac a musis si aj kryt chrbat, aby si mala s detmi strechu nad hlavou..

pribinak
11. máj 2020

Hm, bolo by to spravodlivé. Takto on výrazne ťahá za kratší povraz. Vyzerá to ako keby si mu vôbec nedôverovala, ako môže on dôverovať tebe?

anita6666
11. máj 2020

@pribinak veď mohol preto niečo urobiť,aby neťahal za kratší vtedy,keď to bolo aktuálne...načo to rieši teraz???? Bezpredmetné. Veď ona ho z domu nevyhadzuje a keby k niečomu došlo,tak sa proste vyrovnajú.mne príde dobre blbé,že otravuje s takýmito vecami teraz. Buď idem do toho pol na pol alebo akceptujem daný aktuálny stav. To je ako darujem niekomu dom lebo nemá kde bývať a keď rokmi zarobí milióny tak mu ho vezmem lebo už zrazu ma peniaze??? Traposina ako v tomto prípade. Treba si sa svojimi rozhodnutiami stat.

autor
11. máj 2020

@marseillefan to ze tahal celu rodinu, to neberiem ako argument, kedze niekto musel ostat predsa s malymi detmi... odmietal moznost, ze by on ostal na MD/RD, cize to neberiem, ze by ma on zivil a on predsa tiez chcel tie deti. teraz donesie v priemere mesacne o 150eur viac ako ja.

@pribinak nie je to o tom, ze si nedoverujeme, mame dobre manzelstvo, ale clovek nikdy nevie, co bude o 5-10rokov. stat sa moze hocico... v priemere sa kazde druhe manzelstvo rozvadza a niekedy to pride z cista jasna.

h2
11. máj 2020

@marseillefan Tak povedať, že muž ťahá finančne celú rodinu, keď je žena na MD/RD s JEHO deťmi, je, mierne povedané, nespravodlivé. On veľa vecí na dome poprerábal, ona zase jemu za to navarí, operie, ožehlí, uprace... To sa nedá takto brať!

marseillefan
11. máj 2020

Ono celé je to komplikovaná situácia.. ja sa napríklad takýmto finančným "konfrontáciám" s manželkou vyhýbam. Som podnikateľ a neraz sa s dodávateľmi naťahujem aj pre 100 eur, ale pri manželke nie. Mám pocit, že keby sme takto súperili kvôli peniazom, že byto bola cesta do pekla a naštrbilo by to našu dôveru. Pritom príležitostí by na to bolo... napríklad dostala darom byt od jej rodičov, ale bolo treba z polovice vyplatiť manželkinu sestru - čo išlo čiastočne aj z mojich úspor. Manželka mi ponúkla, že na mňa prepíše polovicu (keďže dary nespadajú do BSM), ale to som odmietol. Inokedy sme kupovali dom a to išlo z peňazí, ktoré som zarobil v podnikaní. Manželka ponúkla, že sa môže vyňať z BSM a napísať len na mňa (prišlo jej to fér), s čím som ale ja nesúhlasil. Proste nechcem bojovať so svojou ženou... a už vôbec nie, keď ona nebojuje so mnou. Keby sme sa začali naťahovať kvôli majetku, asi by sme si museli zodpovedať otázku, prečo to vlastne robíme a že máme zrejme zajačie úmysly. Potenciálne by to mohol byť začiatok konca...

h2
11. máj 2020

Autorka, ja by som sa nedala do toho dotlačiť. Otázka je, prečo mu na tom tak veľmi záleží? Veď ste rodina, v dome bývate spolu... ?

marseillefan
11. máj 2020

@h2 lenže on tým, že veci prerábal, zveľaďoval hodnotu tej nehnuteľnosti... ak sa rozvedú, tak profitovať bude z toho hlavne ona. To je spravodlivé? Ďalej tá nehnuteľnosť časom naberala hodnotu, aj keď je úplne jasné, že do toho išli spoločne. Žili v tej nehnuteľnosti spoločne, ale z inflácie má ona väčší osoh ako manžel.
Poviem príklad: ak do toho na začiatku on investoval 10 tisíc a ona 40 tisíc, ale teraz má ten dom hodnotu 150 tisíc, tak nie je trošku nefér, že je to stále 1:4?

simca06022011
11. máj 2020

@marseillefan tiez mam ,taky nazor... pretoze, moze aj on poveedat, ok.. prerobili sme toto hento a nakupil som material + ja som tolko a tolko hodin makal na "tvojom dome" a 4/5 nakladov mi daj na stol... okrem toho predpokladam, ze na financiach rodiny sa podiela, maju co jest atd, kym ona sa stara o "jeho" deti.. cize tak by to bolo spravodlive ;) Uz len kvoli pocitu, ze sme v "nasom" a nie tvojom...

anita6666
11. máj 2020

@marseillefan je to fér, lebo mal možnosť na začiatku a nemal zaco a to,že niečo zveladi je vec druhá,nemusel. Slabý argument,u mňa by nepochodil taký chlap...nikto ho k tomu zrejme netlačil,urobil to dobrovoľne.

h2
11. máj 2020

@marseillefan Tak vieš, ja som v podobnej situácii, "náš" dom je oficiálne len môj, muž v ňom nemá žiadny podiel. A tiež v ňom toho už hrozne veľa poprerábal. A ja s ním. Keď on prerába, ja nesedím s vyloženými nohami. Buď pomáham, s čím sa dá, alebo sa starám o to, že keď on robí na dome, tak už nemá žiadne iné starosti, napríklad s upratovaním v domácnosti, alebo tak. A ak by sme sa s mužom náhodou rozišli, tak by som ho určite nenechala s "holým zadkom". Ale rozísť sa nechystáme, takže to neriešim. Aj keď človek nikdy nevie.

lentilkaxxx
11. máj 2020

Neprepisovať!!!!! Prerobili ste to až za BSM, tj. spoločne. Teraz on logicky lepšie zarába, keďže on chodí "len do práce", ale Ty si v prvom rade matka, ktorá musí vytvoriť zázemie a postarať sa o deti a o neho, aby mohol "nerušene" zarábať a Ty tiež ešte v rámci možností zarábaš. Toto je údel veľa žien po tom, čo porodili deti. Keby deti nemáte, boli by ste na tom rovnako. Veď raz dom aj tak zdedia Vaše krpci. Nič by som účelovo neprepisovala. Poznám prípady, kedy po 25 rokoch sa takto akože vyrovnali a o 2 mesiace bola žiadosť o rozvod aj so žiadosťou o vyplatenie z BSM na stole, aj keď to nemusí byť Váš prípad. Aj my máme každý nehnuteľnosť pisanú na seba ešte spred manželstva a tak to aj ostane. Obom nám je tiež jasné, že po MD môžem zabudnúť na prácu, ktorú som robila posledných 11 rokov a aj na príjem z toho vyplývajúci. Zabezpečenie synových potrieb (školka, škola, krúžky, choroby a pod) sa už nebudú dať zladiť s takou prácou. Pelíškovské "neživíš, tak nepřepínej" v rodine pri malých deťoch neplatí.

marseillefan
11. máj 2020

No neviem, neviem, ženy... mne keby žena takto rázne hovorila nie, tak začnem mať pochybnosti a obavy. Cítil by som sa ako idiot, ktorého jediná funkcia je ženu oplodniť, zveľaďovať jej majetok a živiť ju a deti. Možno by to bol začiatok konca...

marseillefan
11. máj 2020

@h2 dôležité je, ako to vníma tvoj manžel... ak je so situáciou spokojný (čo predpokladám, že je), tak je všetko v úplnom poriadku... dôvera je vo vzťahu kľúčová.

zuzanka.zuzu
11. máj 2020

ja by som neprepísala, peniaze sa mu zhodnocujú rovnako rýchlo ako tebe v takom pomere v akom ste na začiatku prispeli a zveľaďoval aj svoj majetok nie len tvoj (resp. teda váš spoločný)

ale tak ja toto nikdy riešiť nebudem, takže je to len nezaujatý teoretický názor. môj manžel sa ma skôr pýta "a musím byť na LV aj ja? mne sa to nechce vybavovať" - tak vtedy mu vysvetľujem, že na LV byť CHCE 😀

h2
11. máj 2020

@marseillefan A mne keby muž pílil uši s tým, že stoj čo stoj trvá na tom, aby som naňho prepísala podiel na dome, tak by som minimálne zbystrila pozornosť, kvôli čomu mu na tom tak strašne záleží. Aby naozaj nebolo tak, že po prepise bude rozvod a vyplatenie podielu. ☹

daganov
11. máj 2020

tiež mi vŕta v hlave, prečo mu zrazu tak na tom záleží. A že zarába viac, ako ty, tak ja som čakala, že aspoň o 800 eur, tá čiastka, ktorú si uviedla, je nič. Ty zrejme váš väčší podiel na prácach v domácnosti a starostlivosti o deti, nie?

maminuska
11. máj 2020

No za mňa určite NIE. Ja som polovičku bytu prepísala na bývalého manžela, a dopadla som katastrofálne. Na terajšieho manžela to čo je moje , rozumej čo zdedím, dostanem darom alebo iným spôsobom ktorý je vyňatý z BSM neprepíšem ani keby mi pílil uší každý deň . Ak budeme manželia nadaľej nech užíva čo mu hrdlo ráči , ale keď by sme sa rozviedli , nemienim už druhý raz vyplácať druhého človeka z majetku ktorý som odstala od rodiny. A uši mi nepíli , toto máme ujasnené ako z jednej strany tak aj z druhej.

0kristina0
11. máj 2020

Ja ti poradim neprepisovat uz len z toho principu ze ti ho zadotovali tvoji rodicia ale napisem ti jednu skusenost, je to moja rodina takze viem z prvej ruky. Zena si za slobodna pred rokmi kupila jednoizbovy byt, strela muza s holym zadkom, nastahoval sa k nej, vzali sa mali dieta, byt bol maly tak vymenili so susedou, ona mala vacsi a rozdiel jej doplatili, co je nic oproti tomu keby mali brat hypo na celu sumu bytu. Po rokoch prisla nevera, rozvod a majetkove vysporiadanie. Kedze vacsi byt bol uz pisany na obidvoch kedze si spolu brali hypo na ten rozdiel co mali vyplatit susede (aj ked s vacsinou penazi isla do toho ona) musela pred sudom dokazovat, kolko penazi vynalozil on na ten byt ak nechcela aby isli fifty fifty kedze na to ten chlap nemal narok. Nakoniec sa jej to podarilo ale aj tak obisiel dobre kedze cena bytov sa zvysila a na to sa prihliadalo aku ma hodnotu byt. Ak by ho mala vyplatit na polovicu tak na to v zivote mat nebude a nezbavila by sa ho.
A dalsi pripad poznam taky, ze dievcatu podarovali rodicia pozemok ktory dala napisat z polovice na svojho muza, teraz na nom stavaju dom. Su aj take aj take pripady. Ale kedze po rozchode sa vztahy menia k horsiemu a ludia maju tendenciu si ublizovat tak ja by som to na polovicu nedavala.

h2
11. máj 2020

Muži sa často oháňajú tým, že sú živiteľmi rodiny, lebo zarábajú viac. Ale neuvedomujú si, že to, že žena zarába menej, je tým, že majú deti. Žena s nimi je doma, kým muž sa kariérne rozvíja, žena si často musí po materskej hľadať inú prácu, kde začína zase od nuly, hoci mala predtým rozbehnutú kariéru. Žena je doma, keď sú deti choré, odmietne služobnú cestu, či školenie, ak nie je povinné. Nederie sa na vedúce pozície, lebo si nemôže dovoliť byť dlho v práci... Takže to, že zarába menej, je len dôsledok jej obety rodine. Čiže deťom a áno, aj manželovi.

vlada41
11. máj 2020

Ahoj, skuste kompromis, ak dom zveladil. prepiste to napr tak, aby mal 1/3 a tebe stale zostanu 2. mozno by to bolo riesenie.

h2
11. máj 2020

@vlada41 Nebolo. On by sa cítil urkátený, že nedostal polovicu, ona by nebola spokojná, že mu musí niečo prepisovať.

0kristina0
11. máj 2020

Este ma nieco napadlo, mam kolegynu, ktora sa vydala za muza ktory uz mal postaveny dom. Ma pred 60 kou keby sa rozvedu, odide s holou ritou, ale to im asi uz nehrozi

lenja123
11. máj 2020

Neprepisuj. Argumentuj tým, že kým ste manželia, tak je to jedno. A ak sa rozvediete, tak ostanú deti tebe a predovšetkým ty budeš pre ne potrebovať bývanie.

daganov
11. máj 2020

@0kristina0 tak keď mali bývanie vyriešené, mohli to riešiť ďalšou nehnuteľnosťou, ktorú by napr. prenajímali a splácala by sa v podstate sama, aj keby to bol len byt. Nemôže mať všetko, aj muža s domom, aj peniaze na účte, ktoré by inak išli napr. na hypo aj po prípadnom rozvode nehnuteľnosť.

lentilkaxxx
11. máj 2020

@marseillefan nie každá žena, ktorá "sa nechá oplodniť" (Tvoje vyjadrenie) to robí preto, aby sa zabezpečila a chlap jej robil otroka. 😉 Keď sme sa s manželom brali, mali sme už po tridsiatke. On makal v podstate od študentských čias, okrem malého autíčka, pár značkových handier a raz ročne dovolenku, si nedoprial. Ja som tiež robila od strednej, vyfinancovala cez pol milióna Sk za vzdelanie, makala na kariére, autá som menila častejsie ako kabelky alebo chlapov, kúpila si byt cez hypotéku, dovolenky, zábava, ale zároveň komplet zariadená "výbava". Keď sme sa mali brať, ja som toho mala podstatne viac ako on. A prečo? Lebo celé roky dotoval nenažranú hnilú sestru ("lebo jej manžel jej toľko nedoprial") a všetko ostatné vrážal do rodičovskej chalupy ("veď to aj tak raz bude Tvoje"), kde ešte potom musel vyplácať dedičské. Nikdy som nechcela, aby on na mňa prepisovali časť domu, kde skončili aj moje prachy, ale svokra už plánovala predaj môjho bytu a z toho rozširovanie "ich impéria" bez môjho vlastníckeho podielu. No nech všetci zabudnú.
Že autorkin manžel teraz zarába o cca 150 EUR viac ako ona, čo je po materskej, to teda nie je až také terno, keď ona musí prispôsobiť fungovanie deťom. Často zeny po MD pridu sj o 500 EUR, ale pre deti tú kariéru obetujú. Keď on fyzicky makal na baráku, isto ona neležala niekde v solárku. Keď si naraz zmyslel, že to chce prepisovať a robí nátlak, tiež sa mi to moc s tou dôverou nepozdáva, ale špekulácie cítim z neho strany.
Inak, všetka česť (a to úprimne), že so ženou máte také ukážkové manželstvo.