Ahojte žienky hned na úvod sa ospravedlňujem ak to nie je vhodné sa pýtať sem ale vzdy mi skvelo poradite tak preto píšem sem.
Moj problem je v tom že potrebujem vediet ako funguje ked mi rodičia chcú prepisat dom. Kam sa pojde a po prepisani uz na moje meno kam mam ist dalej ohladom papierov. ( aby som sa vedela cim skor pohnut vpred) dakujem za každú radu
@wandeirra takze s rodičmi ideme na kataster a po podpísaní nemusime nic overovať notárom ale ist si podať daňové priznanie a tym to končí? Ďakujem 🙂
@karinsochova bud mate darovaciu zmluvu alebo kupnu zmluvu za symbolicku cenu, predavajuci teda rodicia musia overit podpis u notara. Potom 66eurovy kolok, 2ks zmluvy a 2ks navrhu na vklad podas na katastri.
@missdiva a keď toto všetko uz budemmat uspesne za sebou tak podám uz iba daňové priznanie áno
@karinsochova danove priznanie za dan z nehnutelnosti musis podat do konca januara buduceho roka.
Rodicia by platili dan iba ak by nemali dom pat rokov a predavali by ho drahsie ako ho kupili.
Pri darovani sa dan neplati !!!
Prípadne ešte prehlásiť energie u dodávateľov.
@180519816 neplatis dan z predaja ale dan za nehnutelnost platis vzdy
my sme oslovili notarku, vypracovala darovaciu zmluvu, vsetky strany ju podpisali, notarka dala navrh na vklad...cakali sme na rozhodnutie z katastra a stym sme potom poriesili bytove druzstvo, elektrinu, plyn... to bolo minuleho roku... danove priznanie sme podavali az tohto roku....
@karinsochova podpisy sa overuju notarom samozrejme
@wandeirra po prvé nedávala som žiadne otázky, po druhé si napísala, že overenie samozrejme u notára /asi si notárka/ a ja nie som právnička a podpisy pri prevode som overovala som na MsÚ, lebo notári sú drahí, a 15 rokov práva, musíš sa presne vyjadrovať, prepáč ak sa ťa to dotklo, nevedela som, že robíš právo 15 rokov
@wandeirra keď robíš právo 15 rokov, prečo ju posielaš na daňový úrad? Pri darovaní sa žiadna daň neplatí a nepodáva sa daňové priznanie a pri kúpe sa daň neplatí ak rodičia dom vlastnia 5+ rokov, čo je veľmi pravdepodobné. A keby to aj bol ten extrémne nepravdepodobný prípad, že rodičia jej dom predávajú a oni sami ho nadobudli nedávno, tak daňové priznanie k dani z príjmov sa bude podávať až v roku 2019.
@marseillefan kde sa pise o darovani domu? Ja tam nic take nevidim a to ze sa neplati dan neznamena ze nema povonnost podat danove priznanie aj ked je oslobodena tak nepoucujte ked tomu nerozumiete .
Idu ho na mna prepisat rodičia cize ano ide o darovanie . A dakujem vam za rady uz mam v tom o moc jasnejšie pomohli ste mi. 😘
Dobrý chcela som sa spýtať máme rodičovskú dom nieje na nikoho prepísanie ale súrodenci sa ho vzdali koľko by ma to stálo a ako to vibavit aby sme to prepísali na otca kam a ako ďakujem
Slovo "prepísať" je dosť mätúce. Na to, aby sa mohol spraviť prepis v katastri, musí byť nejaký právny titul.
@veroka211 Ten popis je veľmi nejasný. Ide o dedičstvo po rodičoch a nedošlo k prepisu na katastri? Je už dedičské konanie ukončené?
Najdôležitejšia je informácia, kto je momentálne právoplatným majiteľom či spolumajiteľmi. Tí to potom môžu predať alebo darovať a na základe písomných zmlúv sa podá návrh na vklad do katastra (poplatok je tuším 66 €). Najlepšie, ak to ale spracuje nejaký právnik, to tiež bude niečo stáť.
@karinsochova na kataster so zmluvami a nasledne podate danove priznanie