Prepína ľuďom dlhodobo alebo len poslednú dobu?

predavamknihy
8. nov 2021

Zdravím, mám takú viac filozofickú otázku.
Odkedy začala doba kovidová, registrujem najmä na sociálnych sieťach agresiu a nenávisť. Ľudia sa k sebe správajú ako zvieratá, keď čítam, čo sú schopní písať do komentárov, krúti sa mi hlava... najprv som si to všímala pri téme korona, keď sa ľudia rozdelili na 2 tábory, tí vyhrotenejší sú schopní písať odporné veci, dokonca priať si smrť, tragédiu v rodine a tak.

Teraz si to všímam aj pri iných témach, vpodstate pri hocičom. Koľko ľudí bolo napr. schopných priať Plačkovej, aby zhnila v base, koľko ľudí sa tešilo, keď Cibulkovej vykradli byt a koooopec ďalších tém.

Pýtam sa, čo sa to s ľuďmi deje? Boli ľudia takíto zlí stále? Alebo sa to zhoršilo vplyvom pandémie?

Rozumiem, situácia nie je jednoduchá pre nikoho, niekto môže byť natoľko frustrovaný, že si to tak vybíja... ale až takto? Po tom celom, sa asi viac ako samotného kovidu bojím ľudí.
Že medzi nami chodia tak podlí, zlí, prehnití ľudia, ktorí nemajú štipku empatie a chrbtovú kosť.
Ako to vnímate vy?

simca06022011
8. nov 2021

@predavamknihy neboli, pocas prvej vlny uz niektorym preplo a neda sa to vydzat. Ako aj predtym to bolo take kadejake, ale teraz je to uplna katastrofa. Neda sa s nikym nic nikde... :D robime s ludmi vsetci a je to uplna hroza :DD Toto prianie/neprianie dacoho niekomu, zavist ci uz penazi alebo cohokolvek ale je davno u nas zakorenene.

lindusss2016
8. nov 2021

@predavamknihy myslim, ze to tu bolo uz pred koronou v roznych temach, len tato tema spojila asi najvacsie publikum, preto je to take badatelne. Ja som to pozorovala najma medzi mamickami nosiace vs.kocikove, ocko vs.neocko, atd, atd... smutne, ale ano, je to tu a vzniklo to podla mojho nazoru vdaka anonymite na internete, lebo je lahke chrlit zlo na niekoho, komu sa netreba pozerat do oci

janci05
8. nov 2021

Vnimam to tak ako ty. Vzdy boli aj dobri aj zli ludia, resp. s takymi a onakymi vlastnostami. Tato doba ich len vyniesla na povrch.

monkasponka
8. nov 2021

@predavamknihy Bolo to stale takto, k zvyrazneniu prispel aj Covid aj socialne siete.. zas k teme inkriminovanych dam to bolo dost očakavane. Dost tym, ze maju peniaze začali davat najavo že su viac ako ostatni, človek nechce priat zle... ale 😏.

iriska13
8. nov 2021

@predavamknihy napísala si mi z duše....smutné...velmi smutné obdobie prišlo....

jazernica
8. nov 2021
Používateľ jazernica je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od jazernica.

Vždy boli aj dobri aj zli ľudia, to čo vyzarujes, to pritahujes.

Sociálne siete sú sami vulgarizmus, agresivita...a dámske fóra sú tiež tvrdý oriešok, vysoká škola individualizmu prekvitá......

lavender273
8. nov 2021

Ano ludom drbe, stale im drbalo a stale bude. Nepochopim nikdy ludsku zlobu, potrebu pisat nenavistne komentare. Su to v podstate chudaci. Len dufam ze to neucia vlastne deti.
Preto som sa zacala vo velkej miere vyhybat socialnym sietam a mentalne mi je lepsie 🙂

mabenn
8. nov 2021

dlhodobo...v stredoveku alebo praveku boli praktiky aj fyzickejsie a strucnejsie, tak neviem, myslim ze doba trosku pokrocila, ide o to z akeho dlheho horizontu sa pozeras a co chces vidiet...krizy ako pandemie ale vytvaraju priestor na vypudenie nakumulovanych veci v spolocnosti

zuzanka.zuzu
8. nov 2021

🙄

bimbambim
8. nov 2021

Blbý ľudia boli aj pred kovidom .V prvej vlne som ešte neregistrovala ,že by to bolo nejak hrozne ,ale začala som ich registrovat tak minulý rok keď sa začalo s testovaním.Robim s ľuďmi a či začali vykazovať a ako sa začali správať je čistá katastrofa.Cerstva skúsenosť z nedele ,keďže sú opatrenia aké sú a púšťam dnu po jednom zákazníkovi tak jednému už rupli nervy a začal pindat do mňa ,že ja mu obmedzujem slobodu ,len on je očkovany a on nemá čo stáť vonku ruky on nepotrebuje dezinfikovat a dorazila som jeho zlu náladu tým že som ho ešte do toho všetkého upozornenila ,že treba založiť aj respirator.Tolko som ho obmedzila v jeho slobode .Jasné ,že ruky si nepredizinfikoval ani respirator si nezalozil.Uz sa pohravam s myšlienkou ,že od januára dávam výpoveď ,lebo ja už nezvládam pracovať s takýmito ľuďmi.Ja sa snazim dodržať všetky opatrenia len jedno vynechávam ,ale toto čo stvárajú ľudia mi už vadí.Uz prevažná časť s prepáčením sere na respirator a dezinfekciu .Darmo upozornim aké ja z toho vyjdem ako krava

leka29
8. nov 2021

Tiež som z toho smutna! Ako si kazdy haji svoju pravdu až tak že rozputavaju nenávisť . Známi medzi sebou stavaju múry lebo majú rozličné presvedčenia ... zabudli že kazdy človek je iný a verí inému a zabúdajú že treba rešpektovať aj iný názor . Doba je tazka ! Budme k sebe dobrí ! A najhoršie je že mam dojem že to politici veľmi zneužívajú : veď rozdeľuj a panuj . . . 😢

predavamknihy
autor
8. nov 2021

@mabenn myslím obdobie +- 4 roky.. čas pred koronou v porovnaní s dneškom. Jasné, ľudská zloba nie je novinkou na tomto svete, ale či sa to nezhoršilo..

zmrzlinka2021
8. nov 2021

@predavamknihy
ludia vzdy taki boli, len sa pretvarovali. Ono vo vseobecnosti, ked je dobre, mnohi vedia zakryt svoju podstatu, svoj charakter, az pri skutocnych problemoch sa ukazuje charakter cloveka.
Pre mnohych socialne siete su jedinym sposobom ako si vybit svoju frustraciu, nespokojnost so svojim zivotom, s takymi ludmi sa netreba zahadzovat. Oni hladaju publikum.
A hlavne, socialne siete a urcite temy pritahuju hlavne tieto nevysporiadane typy ludi.

V realite je vacsina tychto ludi "v zadu", bud su bez prace, alebo robia za minimalku v miestnej fabrike, bez vzdelania, bez moznosti, zivot na prd.... extremna nespokojnost a stale cakaju na svojho spasitela... preto maju blizko k narusenym vodcom.

zmrzlinka2021
8. nov 2021

@bimbambim
nepohravaj sa, vzdy upozornuj.
A ked nesuhlasia, ze su obmedzovani, treba povedat - pane, pokial to tak vnimate, prosim, tam je policia, treba ist na mna podat trestne oznamenie.
Neboj, vacsina z nich vie, ze su mimo 😉

bimbambim
8. nov 2021

@zmrzlinka2021 to im vravím že zavolám policajtov jeden na ešte tu drzosť ,že povie kľudne ja mám známosti 🤷 s ním mám konflikt stále pretože on koronu prekonal vo februári tak už môže všetko lebo to už mal a on je ešte bývali tréner hokejistov za Zvolen tak jeho poznajú všade a on si môže dovoliť všetko lebo ma aj nakradnuté prachy.Mne sa už ti ľudia úplne zhnusili viem ktorý sú to a robia napriek .Už keď vidím cez okno že ide tak normálne má rozboli brucho ,že čo si na mňa zas vymyslí.Vedia že Nam chodia kontroly,ale oni sa vedia aj s nimi hádať .Robota je vcelku fajn kebyže nebolo takýchto degezov .Normálne vyciciavaju energiu zo mňa .

zmrzlinka2021
8. nov 2021

@bimbambim zavolajte policajtov a spiseme zapisnicu a uvedieme aj vase znamosti 😉
nedaj sa tymi blbmi vydierat - treba im rovno povedat, ze nech prestane vydierat a vyhrazat sa znamostami, lebo ty to budes riesit.
ked sa mu nepaci, nech nenakupuje alebo nech ide na policiu

ivangeline
8. nov 2021

Ludom prepina dlhodobo.

vilma7
8. nov 2021

Je možné že si ľudia svoju frustráciu vybíjajú častejšie online ako voľakedy keď sa mohlo s ľuďmi stretávať a vyvíjať si ju naživo. Tak možno aj preto sa to tu nakopilo. Kto vie.

diewcatqoo
9. nov 2021

Teraz je mnoho hrdinov spoza klavesnice. S prichodom internetovych for a diskusii vela divnych individui naslo zalubu v tom, ze si mastia ega zbieranim lajkov od im podobnych gerojov. Tito ludia tu boli este pred covidom.
Napr. v sirsej rodine mam prislusnika, ktory ked poslancovi Hrnkovi zomrela rodina pri leteckom nestasti, tak vypisoval na fb komentare typy tak mu treba, skoda, ze aj on tam nesedel a neskapal. A mal okolo 500 lajkov, este sa s tym chvalil..
Ja sa po tomto komentari na neho uz nedokazem ani pozriet. Co to musi byt za cloveka, aby toto dokazal priat inemu?
A covid len nahrava do karat takymto ludom, pretoze zrazu je ta situacia este vyhranenejsia, ludia su unaveni, maju potrebu najst niekoho, na kom si vybiju nervy.. a tu zas nastupuju takito ludia ako ten moj znamy, ktory jednou rukou pise komentar o tom, ze Mikas a Krcmery su skodcovia, ktorych treba znicit a druhou rukou si honia nad lajkami, ktore dostanu od tupcov im podobnym.

vikus17489
9. nov 2021

Presne tak, suhlas velky. Odkedy je tato doba, ludia su na seba zli, agresivni. Ci je to aj preto, ze su rozne obmedzenia, ludia maju existencne problemy. Vsetko chapem, je to priserne a este ked ani stat nepomaha. Ale sami sebe skodime, ked sme na seba takyto.

elysiacik
9. nov 2021

Toto nie je len pri tých známych osobnostiach, ja to registrujem veľa aj v mojom okolí, že ľudia sú neprajní a ako každý by ťa pomaly zniesol zo sveta len za to, že sa máš lepšie alebo čosi podobné.

gartija
9. nov 2021

@bimbambim no a tiež je vysoká látka keď nenosi lekár, postarka ci príde kuriér bez respirátora.- to ešte beriem, lebo veď sme vonku. A keď im niečo povieš, tak taka agresia ze až.

mamamasama
9. nov 2021

ludom preplo len na Slovensku...inde si zijeme v respekte...

acrobaleno
9. nov 2021

@predavamknihy Ľudia to majú v génoch od praveku. Za rozličné názory sa vždy viedli vojny. Veď si vezmi len kresťanské výpravy, alebo protestanti vs katolíci. 2 pohlavia vs xy pohlaví. Pro-choice vs Pro-life. A raz je to tvoj názor, na verejnom fóre môžeš povedať hocičo pokiaľ dodržuješ pravidlá.

euka210
9. nov 2021

@predavamknihy corona a lockdown odhalili v ludoch tie temne stranky, ktore pomocou virtualneho sveta socialnych sieti idu bez zabran von a navzajom sa strany podporuju.
Mozno ked ma clovek rodinu, tak je to psycho byt doma s detmi 3mes., ale nie je tak izolovany a teda riesi rodinu skor. ....a ti co nemaju inu "robotu" si nasli oblubu v socialnych sietach, lebo im zatvorili co mali radi, na co boli zvyknuti a sedia na nete a tam to frci a menia sa aj potom ludia.
Ludia su z toho frustrovani...ale tak uz mame skusenost ze leto bude zase "voľné"...pre mna je to ten svetly bod v dialke 😉
...najprv sa cakalo ze to ludi spoji, zamyslia sa nad hodnotami a zivotom, ale ktovie preco su ludia taki nenavistni...ja tomu teda tiez nechapem, dodrziavam opatrenia a tolerujem nazor inych

nika523
10. nov 2021

@predavamknihy áno tiež to tak vnímam a nie len na soc.sietach, pracujem s ľuďmi a od prvej vlny sú ľudia ako by im preplo sú oveľa horší, agresívnejší.... tak isto to vnímajú aj moji kolegovia

nikaleo17
11. nov 2021

Ahoj,

v biblii je už dávno opísané ako sa ľudia správať v posledných dňoch. Niekedy keď som bola malá sme sa navštevovali celá rodina, prišla nedeľa a my si posadali do auta a išli sme k rodine každý týždeň k niekomu inému. Inokedy zas oni prišli k nám a teraz ? Ledva si zavoláme raz za rok. Všetci pretrhli kontakty, každý si žije svoj život a nestará sa o druhého čo bolo kedysi inak. Všetci sme si pomáhali nie len finančne ako dnes mnohí to považujú za pomoc ale po tej inej strane rodinnej keď niekto potreboval hocičo. Chcela by som ti ukázať dva biblické texty a skús porozmýšľať či to tak nie je v dnešnej dobe kde matka nenávidí svoje deti a opačne.

2.Timotejovi 3:1-4

Ale chcem, aby si vedel, že v posledných dňoch+ nastanú kritické časy, s ktorými sa bude dať ťažko vyrovnať. 2 Lebo ľudia budú milovať samých seba, budú milovať peniaze, budú sa vychvaľovať, budú pyšní, rúhači, neposlušní rodičom, nevďační, neverní, 3 bez lásky k členom rodiny, neprístupní akejkoľvek dohode, ohovárači, bez sebaovládania, divokí,* bez lásky k dobru, 4 zradcovia, tvrdohlaví, povýšeneckí, budú milovať pôžitky, a nie Boha

2.Timotejovi 3:13

Ale zlí ľudia a podvodníci budú postupovať od zlého k horšiemu a budú zvádzať a sami budú zvádzaní.

Kľudne môžeš napísať aj ss.
Ak ťa zaujíma táto téma 🙂
Rady z Biblie sú vždy najlepšie aj keď je stará 2000 rokov, vždy je presná 🙂