Ahojte 🙂 potrebovala by som radu, skúsenosti od vás všetkých 🙂 sme 4 členná rodinka, pred 3 mesiacmi sa nam narodila druhá dcérka. Bývame v malom bytiku, 47m2. je to mestký bytík, najskôr sme bývali u rodičov, ale kedže nas doslova vyhodili na ulic, veľmi dobrí ludia nam dali info že sa uvolnil mestky byt no a my sme ho dostali. Bytík je maly, obývačka je spojená s kuchynkou, staršia dcérka má vlastnu detsku izbičku. V byte mame sprchu. V budúcnosti chceme stavať domček, riešime momentalne pozemok, jeho kupu a so stavbou by sme chceli začat o 2 roky. Chcem od vás radu, naskytol sa nam prenájom dlhodoby,3izbový bytik 70m2. Je to neporovnateľné s tymto bytom. hned na zmluvu by bolo dané že prenájom je na 3 roky a viac. čiže sme s manželom riešili či íst alebo ostat tu a vydržať pokym nepostavime domček. tie 3 roky. vlastne či budeme platiť mestky byt 3 roky alebo podnájom 3 roky je uplne jedno či nie?z podnájmu nas nikto nevyhodi pokial budeme riadne platit. dakujem za všetky vaše názory.
No ja by som bola za mestsky byt - tam mas istotu ze ta nevyhodia, u komercneho podnajmu tuto istotu nebudes mat nikdy.
Ano, beriem - velkost. Ale co ak sa budes musiet po roku a pol z toho komercneho najmu vystahovat????
Radsej zatni zuby, neries docasne riesenia ;)
ahoj,aj ja si myslim,ze radsej ostat v mestskom byte,pockat na domcek,urcite to vydrzite,poznam ludi,ktori maju uz aj ovela vetsie deti a maju bytik okolo 49m,podnajom je len podnajom,ak si majitel povie,ze chce byt vypratat,ziadna zmluva ho nezastavi...
So stavbou chcete začat o 2 roky a myslíš si, že za rok ho postavíte? To pochybujem. V mestskom byte predpokladám môžete ostat viac rokov, pokial budete platit, samozrejme. Z podnájmu vás možu kedykolkvek vyhodit, dovod sa vždy nejaký nájde. Na vačší byt budú asi aj vačšie náklady na elektrinu a podobne. Treba si to dobre premysliet, nájom vám tiež možu zvýšit, moja sestra tak bola v podnájme a vkuse im dačo zvyšovali, stále bol nejaký problém, susedia sa na nich stále sťažovali, že im pošlapali ich deti rohožku a také hovadiny, nakoniec odtial po roku radšej odišli.
Ja by som asi na úkor "pohodlia" ostala v mestskom byte - ak spĺňate požiadavky pre bývanie v ňom, tak tam zostaňte. Keby ste šli do podnájmu normálne od fyzickej osoby, je tu veľké riziko, že sa zmení životná situácia prenajímateľa bytu a on bude chcieť ukončiť nájomnú zmluvu skôr - napríklad ho bude chcieť predať, prenajať niekomu inému, bude ho chcieť obývať on sám... nikdy nevieš do akej životnej situácie sa môže dostať... a opäť budeš riešiť bývanie. 😉
Ja som tiez za mestsky.mame presne ako vy 47 metrov 2 deti a žijeme tu už 5 rokov a nad zmenou ani neuvažujeme
Neverim, ze by vas najom u sukromnika vysiel lacnejsie ako v mestskom byte. Neexistuje.
Dalej ako sa tu pise, majitel moze zo dna na den zmenit plany a ste nahrati. Z vlastnej skusenosti som to zazila uz 2x co sme sa museli do mesiaca vystahovat. Takze urcite mestsky byt. Mate zaruku ze vas nevyhodia plus usetrite na dom peniazky. Byvat v podnajme aj ked len 3 roky su do luftu vyhodene peniaze.
Treba si to veľmi dobre rozmyslieť,prenajímateľ sa môže rozhodnúť predať byt,darmo máš zmluvu na 3 roky,môže ti dať výpovednú lehotu-aj tá by mala byť uvedená v zmluve.Stať sa môže všeličo...
asi by som rozmyslala, za co zaplatite viac, teda v ktorom pripade viete viac usetrit na dom. potom urcite aj to, aka je to lokalita, co vam viac vyhovuje, co sa tyka prace, skoly, skolky. a tiez, aka stara je starsia dcerka, ci pocas tych 3 rokov pojde do skoly - a bude potrebovat nejaky ten kutik na ulohy a ucenie, alebo su este malicke a vystacili by si s mensim priestorom. a aj mysliet na to, ze to nemusi byt len 3 roky, stavba sa moze natiahnut, pripadne ak by ste sa pre nieco rozhodli nakoniec este nestavat, tak by ste v najme byvali dlhsie.... a keby je vsetko polemicke, tak ja neviem, napriklad podla susedov, prostredia, ci ma byt balkon, pivnicu... 🙂