Prenájom verzus mestský byt. Poradíte nám?

denisse1311
10. feb 2015

Ahojte 🙂 potrebovala by som radu, skúsenosti od vás všetkých 🙂 sme 4 členná rodinka, pred 3 mesiacmi sa nam narodila druhá dcérka. Bývame v malom bytiku, 47m2. je to mestký bytík, najskôr sme bývali u rodičov, ale kedže nas doslova vyhodili na ulic, veľmi dobrí ludia nam dali info že sa uvolnil mestky byt no a my sme ho dostali. Bytík je maly, obývačka je spojená s kuchynkou, staršia dcérka má vlastnu detsku izbičku. V byte mame sprchu. V budúcnosti chceme stavať domček, riešime momentalne pozemok, jeho kupu a so stavbou by sme chceli začat o 2 roky. Chcem od vás radu, naskytol sa nam prenájom dlhodoby,3izbový bytik 70m2. Je to neporovnateľné s tymto bytom. hned na zmluvu by bolo dané že prenájom je na 3 roky a viac. čiže sme s manželom riešili či íst alebo ostat tu a vydržať pokym nepostavime domček. tie 3 roky. vlastne či budeme platiť mestky byt 3 roky alebo podnájom 3 roky je uplne jedno či nie?z podnájmu nas nikto nevyhodi pokial budeme riadne platit. dakujem za všetky vaše názory.

zabina27
10. feb 2015

asi by som rozmyslala, za co zaplatite viac, teda v ktorom pripade viete viac usetrit na dom. potom urcite aj to, aka je to lokalita, co vam viac vyhovuje, co sa tyka prace, skoly, skolky. a tiez, aka stara je starsia dcerka, ci pocas tych 3 rokov pojde do skoly - a bude potrebovat nejaky ten kutik na ulohy a ucenie, alebo su este malicke a vystacili by si s mensim priestorom. a aj mysliet na to, ze to nemusi byt len 3 roky, stavba sa moze natiahnut, pripadne ak by ste sa pre nieco rozhodli nakoniec este nestavat, tak by ste v najme byvali dlhsie.... a keby je vsetko polemicke, tak ja neviem, napriklad podla susedov, prostredia, ci ma byt balkon, pivnicu... 🙂

kaktusik007
10. feb 2015

No ja by som bola za mestsky byt - tam mas istotu ze ta nevyhodia, u komercneho podnajmu tuto istotu nebudes mat nikdy.
Ano, beriem - velkost. Ale co ak sa budes musiet po roku a pol z toho komercneho najmu vystahovat????

Radsej zatni zuby, neries docasne riesenia ;)

anelehka
10. feb 2015

ahoj,aj ja si myslim,ze radsej ostat v mestskom byte,pockat na domcek,urcite to vydrzite,poznam ludi,ktori maju uz aj ovela vetsie deti a maju bytik okolo 49m,podnajom je len podnajom,ak si majitel povie,ze chce byt vypratat,ziadna zmluva ho nezastavi...

suzitok
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
janickacrazy
11. feb 2015

So stavbou chcete začat o 2 roky a myslíš si, že za rok ho postavíte? To pochybujem. V mestskom byte predpokladám môžete ostat viac rokov, pokial budete platit, samozrejme. Z podnájmu vás možu kedykolkvek vyhodit, dovod sa vždy nejaký nájde. Na vačší byt budú asi aj vačšie náklady na elektrinu a podobne. Treba si to dobre premysliet, nájom vám tiež možu zvýšit, moja sestra tak bola v podnájme a vkuse im dačo zvyšovali, stále bol nejaký problém, susedia sa na nich stále sťažovali, že im pošlapali ich deti rohožku a také hovadiny, nakoniec odtial po roku radšej odišli.

darina1952
11. feb 2015

Ja by som asi na úkor "pohodlia" ostala v mestskom byte - ak spĺňate požiadavky pre bývanie v ňom, tak tam zostaňte. Keby ste šli do podnájmu normálne od fyzickej osoby, je tu veľké riziko, že sa zmení životná situácia prenajímateľa bytu a on bude chcieť ukončiť nájomnú zmluvu skôr - napríklad ho bude chcieť predať, prenajať niekomu inému, bude ho chcieť obývať on sám... nikdy nevieš do akej životnej situácie sa môže dostať... a opäť budeš riešiť bývanie. 😉

inulienka11
11. feb 2015

Ja som tiez za mestsky.mame presne ako vy 47 metrov 2 deti a žijeme tu už 5 rokov a nad zmenou ani neuvažujeme

apolka77
11. feb 2015

Neverim, ze by vas najom u sukromnika vysiel lacnejsie ako v mestskom byte. Neexistuje.
Dalej ako sa tu pise, majitel moze zo dna na den zmenit plany a ste nahrati. Z vlastnej skusenosti som to zazila uz 2x co sme sa museli do mesiaca vystahovat. Takze urcite mestsky byt. Mate zaruku ze vas nevyhodia plus usetrite na dom peniazky. Byvat v podnajme aj ked len 3 roky su do luftu vyhodene peniaze.

ittanka
13. feb 2015

Treba si to veľmi dobre rozmyslieť,prenajímateľ sa môže rozhodnúť predať byt,darmo máš zmluvu na 3 roky,môže ti dať výpovednú lehotu-aj tá by mala byť uvedená v zmluve.Stať sa môže všeličo...