Ahojte. Žijeme v domácnosti 4 generácie, moji starý rodičia, moja mama, ja a moje deti. Samzorjeme, že konflikty bývajú v každej rodine, ale toto je vrchol.. No chcem počuť názor...
Mam deti ešte malé, na domácnosť prispievam, toľko koľko sa dá, stravu si kupujem pre seba a pred zvlášť a aj hygienu ci kozmetiku.
Chodím do práce, robí to niekedy 2 hodiny 2x do týždňa a 1x 4hodiny do týždňa, čiže vtedy mam staršie dieťa v škôlke a mladšie 2r doma.
Idem k veci.. Ja som proste výhradne zakázala, aby deti jedli všelijaké somariny, alebo sa správali ako prasiatka, nikdy to pri mne nerobili. Ako som prišla bývať sem( vlastne dôvody, bohužiaľ nemala som na výber) tak poza môj chrbát moja stará mama čiže prababka mojich detí dáva im sladkosti alebo dovoľuje im jest to co ja nie, jednoducho nerešpektuje ma.. Syn včera sa tak začal drhnut, hovorím co zjedol, to co som zakázala ze si to vzal sam, žiaľ nebola som pri ňom rpebalovala som dcéru bola tam babka tak som kričala ze prečo mu dovoľujú to, čo zakazuje, to je jedno co by to bolo, jednoducho mi podkopavaju autoritu, syn sa potom predomnou schováva, nidky sme to takto nemali, nikdy si bez dovolenia nevzal niečo čo mall zakázané jednou ho rešpektoval ma.. Teraz je to opak schováva sa predomnou, tajné s jedlom len aby to mama nevidela... A ešte včera sa velice stará mama urazila začala píštat ako si to dovoľujem ju napominat ze ona ma nemá prečo rešpektovať ze keď sú to moje deti mám sa starať.. Nemám jej ich necxhavat keď idem do pŕace.. Samozrejme ze si to zariadim keď budem v práci.. Hold bude to stáť peniaze... Ale toto tolerovať? Teraz mi dala velice ultimátum ze mam ísť ospravedlniť ale ja tiež mam zásady a prečo mám len ja rešpektovať a ona nie? Rešpektujem všetko, pomáham, jediná varím,... Vozím ich do obchdou k lekárovi... A teraz som ja ta zla a ona je tá ublizena včera jej aj mama vysvetľovala ale ona je zatrpknuta ked niečo nie je tak ako chce... Ale žiaľ o svojich deťoch si budem rozhodovať ssama..
Vaše názory Dkaujem.
Ja s tebou suhlasim...bohuzial si na nich odkazana a takito ludia to beru tak ze tym padom si vazal, ktory im je naveky zaviazany a musi posluchat. Respekt im nic nehovori...neviem ti poradit lebo nikdy som toto nezazila, u nas su vsetci zasadovi, co sa dohodne, to sa dodrzi, aj moji rodicia aj svokrovci. A nebyvame spolu...asi jedine osamostatnit sa hned ako budes moct. Alebo skus vysvetlit ze taka strava obera deti o imunitu a zdravie zubov, a ze okrem bolesti to aj velmi vela stoji, ci su ochotni to platit.
No si v cudzej domácnosti, preto máš to ťažké. Jedine odsťahovať sa.
@anjelicek26 ale nemalo by to takto byt, ze zneuzivaju jej momentalnu odkazanost na nich. Keby boli ti ludia trosku na urovni, tak vedia ze aj ked tam dcera byva, tak ona ma za deti zodpovednost a mali by ju ako matku respektovat.
Treba sa odstahovat, inak si uplne pokazite vztahy. Babku neprevychovas.
Ja by som to neriešila so starou mamou, ju už asi nezmeníš. Deti sú ešte malé a určite ťa nebudú vždy poslúchať, no skúsila by som sa porozprávať o tom s nimi. Môžu si to zobrať od prababky ale nespapať to, odložiť všetko do “tajnej krabice” a budú dostávať za to odmeny. Samozrejme im niečo dovol, spravte si kompromis. Kompromis si môžeš skúsiť spraviť i so starou mamou, napríklad , že nebude im dávať čokoládu ale radšej im niečo zdravšie upečie, alebo , že radšej nejaké zdravšie varianty.
@babulkomale podla mna nic nezneuzivaju... kazdy sa stravuje inak, my tazko posudime, ci je babka prehnane "na sladkosti" alebo mama "prepnuta proti", ci tam neexistuje nejaka kompromisna cesta, ze mama navari popredu a nachysta aj nejaku "kvazi sladkost" s ktorou suhlasi a da babke, ze ked ich chce "odmenit", nech da toto...
Tá situácia je blbá, ale ty si nemala na nikoho kričať. Ja by som tiež nezniesla, aby pod mojou strechou na mňa niekto kričal.
@anjelicek26 ved jej vyhadzuje na oci ze ked jej strazi deti, tak im da co chce. To je zneuzivanie situacie a dost primitivne. Preco radsej nepovie - ok tu nachystaj co mozu a ja im to dam. Mala by to babka bez hadok a bez starosti.
@babulkomale mozno babka proste nechape, co vnucke vadi...vravim nenapisala, ze co tak hrozneho im dala jest.. pochybujem, ze im na obed dala chipsy a tonu cokolady...
skôr sa zamysli, že starí rodičia nemajú toľko trpezlivosti a energie riešiť každú blbinu a hlavne strážiť malé deti. Odjakživa sa deti podplácali, tak to proste robí ako vie. Alebo jej buď vďačná alebo sa odsťahuj a rob si ako vieš.
Jasne, nebývas vo svojom ale to neznamená, že by ťa nemali rešpektovať a nemali by fungovať aspon nejaké pravidlá. Ty si matka. Je to ťažké pre teba, chápem ta. Deti si ale rýchlo uvedomia, že nieco sa môže pri st.rodicoch a niečo ine pri mame. Toto je bežné rozmaznávanie z ich strany, len na rozdiel od teba, niektorí toto zažívajú len cez víkendy, príp. Keď deti idú k nim na prázdniny. Niekedy je lepšie nepatrat, nevedieť, co jedli, kedy chodia spať a pod. Dá dá to naučiť. Niekedy si musím aj ja zahryznúť do jazyka a nekomentovat to, hoci viem, ze režim ale aj strava nie sú podľa nášho gusta...Skus sa ale( hlavne vždy mimo deti) s nimi dohodnúť a vklude( možno aj viac krat) na nejakých pravidlách, bez hádok, kriku. Skus vysvetliť, ako to cítiš, co spôsobuje ich správanie, aké to ma dosledky...Nad niektorými vecami ale budeš musieť prizmurit oci. Deťom jasne vysvetli, že to, že to dovoľuje prababka neznám., že to budeš teraz dovoľ. aj ty. Autoritu si buduj za zatvorenými dverami mimo prababky. Držím palce
babka je stara tu neprevychovas -sprava sa ako vacsina starych ludi plus navyse bud rada ze mas kde byvat , ze mas strazenie detia ze sa ti neotocili chrbtom .. z toho mala co robis zrejme zas az tak vela neprispievas do domacnosti-tak aspon pomahas s varenim-nebrala by som to ze to robis pre nich a maju ti byt vdacny skor naopak ... ak si nespokojna - straz si deti sama al daj do jasli a chod makat normalne ... alebo si to zariad tak aby si mala deti pod kontrolou -su tvoje nie ich .. vedela si si ich spravit tak si vychovavaj ale nestekaj po druhych
Výhoda bývania s mamkou a babkou je že ti postrážia deti, nemusíš toľko platiť za bývanie a pod.. nevýhodou je že nie sú povinné robiť veci tak ako sa tebe páči. Porovnaj si tieto výhody a nevýhody a urob záver kde bude pre teba lepšie bývať
Nuž, ich dom, ich pravidla.
suseda dôchodkyňa dostala na starosť puberťáčku a malé decko a rodičia si odišli do zahraničia zarábať. Babka ale ťahala za kratší koniec, lebo decká ju nechceli poslúchať a čokoľvek chcela použiť- zákazy a pod., deti zavolali rodičom a rodičia im všetko dovolili. Ja byť tou babkou, tak im zavolám, nech si okamžite prídu pre deti a žijú ako rodina spolu a nech si ich pekne vychovávajú. Takže fakt ti radím- čím skôr sa odsťahuj alebo buď rada, že ti pomôžu a nediktuj im pomaly aj to, koľko vody im majú dať napiť.
Tiež mi príde tvoj prejav dosť agresívny. Ok, zrejme si sa ocitla v situácii, ze si potrebovala prichylit aj s detmi, Vaši ti poskytli bývanie. Trochu vdaky a pokory by neuskodilo. Určite nechcú tvoje deti otráviť, hold, je to iná generácia, inak zili, menej 'premotivovane'. Porozprávať slušne sa s rodinou môžeš, vysvetliť im svoje dôvody ale robiť cirkusy kvôli každej blbosti..... Skus byt rovnako akčná a asertivna pri postaveni sa na svoje nohy.
Ja nechapem, co furt mate s tym zakazovanim jedla detom..vam rodicia nieco zakazovali? Nechapem tento novodoby food terorizmus...z deti akurat vychovate nevyrovnane osobnosti, co budu mat vycitky, ked si daju zmrzlinu. Ved chodis na nakup, varis...teda mas z 90% ich vyzivu vo svojich rukach. Naco situaciu vyhrocujes? Aby babka davala detom potajme sladkosti, co robia vsetky babky. Evidentne vo vztahu s jedlom mas problem ty a nie babka.
Inak, treba si uvedomit aj to, ze starsi clovek uz nie velmi vzdy tuzi po upistanych malych detoch-aspon teda nie na dennej baze. Takze to, ze si sa tam vratila s dvomi detmi, to je pre nich ista zataz, ale zrejme Ti chceli pomoct. Takze ja doporucujem nekricat na babku, ale normalne sa s nou porozpravat a pripadne prestat vyuzivat jej "sluzby", ked Ti nevyhovuju.
Moja babka bola taká taká istá. Teda svokra mojej mami. Nemali sa radi. Ale poviem ti, môj vzťah vnučka a babka bol nádherný. Aj v detstve aj v dospelosti. Keď som mala problémy, bola jediná osoba, ktorá to vedela. A to mam s mamou úžasný vzťah. Keď sme od mami dostali išli sme k babke. Mala také nazberane sukne. Vždy pofukala a mala tam dačo sladké. Babka nám dovolila skakat zo skrine do postele. skriňa bola riadne vysoká, boli sme malé deti. Ona stala na stráži pred dedkom a mamou. Bože, to bolo detstvo. Takže, neber toto svojim deťom. A vieš čo, babka zomrela doma, mojej mame v náručí. Pred smrťou jej povedala,.že bola najlepšia nevesta. Zazmur oci, povznes na nad to. Upustí trochu paru, prejav trochu rešpektu. A navyse, ty bývaš pod ich strechou. Kolko má babka rokov? Tam už proste s ňou nepohnes. Bude ta to stáť akurát kopu nervov. Pôjde syn do škôlky a bude o čosi menej s nimi.
@dadis potom mi vzdy prijde vtipne, ked si precitam jedalnicek toho, co to dieta je v skolke, to je uz v poriadku...
Nehladaj problémy tam kde nie sú a radšej venuj energiu hľadaniu svojho bývania . Babku nezmeniš ani Ty ani my a zbytočne vytváraš doma nepokoje
To že ti do cesty prišla životná situácia ktorá ti nedovoľuje bývať samej chápem....
Ale to že sa deti pred tebou musia schovávať s jedlom, teda myslím že asi so sladkosťami nechápem....
Akože aj ja nedovolím jesť deťom úplne vedela sladkostí s tiež nie každý deň....ale skús to babke podať takto...naše babky boli vychovávame metódou že jedli čo im prišlo lebo bolo málo všetkého nemôžeš sa čudovať že tvojim deťom doprajú keď teraz je všetkého nadbytok.....
Alebo nákup také veci aké chces aby jedli a keď ideš do práce nechaj im na stole napríklad nakrájané ovocie v dóze ..s tak....ja som tiež chodila do práce od detí ...a keď boli so svokrou všetko mali v dozach takže svokra im ani nestíhala dávať niečo mimo, lebo mali všetko pripravené....
@anjelicek26 Mne pride vtipne, ze toto sa riesi. Vies kolko ja som povyhadzovala sladkosti, co moje deti dostali? Na Velku noc, Mikulasa, navstev, sviatky...milion prilezitosti...my sme nikdy sladkosti nekupovali...dostali, deti si odlozili a mohli si zobrat, ked mali chut...a co myslis? Zjedli vsetko? Kdeze, ani 10% z toho, skor som im z toho vyjedala ja a ex 😅😅 a vacsina isla do kosa. Nikdy by som si nedovolila riadit a frfrlat na to, ze niekto dal mojim detom sladkost..to uz fakt niektore zeny musia mat pod kontrolou cely zivot svojej rodiny? A to som ani s rodicmi nebyvala..
Keď bývaš u nich tak bohužiaľ musíš sem tam niečo prekusúť. Moja mama je tiež taká a tiež bolo ako si ju dovoľujem upozorňovať. Čo mi príde úplne divné že sa deti musia pred Tebou schovávať so sladkosťami...to ich majú toľko či ich vôbec nemôžu?
Teraz ked tak nad tym rozmyslam, bolo tu viac takych prispevkov , ked sme boli malí, nas tiež babka rozmaznavala a davala sladkosti, preto sme tam radi chodili...Od toho babky su...Rodičia mali zas svoje pravidla, ktore boli prisnejšie..
Áno, toto sa bežne deje v rodinách. Nemyslím si, že to dokážeš zmeniť. Buď sa to naučíš tolerovať, alebo odídes. Je jasné, že oni to dodržiavať nebudú. Aj kamoška tak mala, našťastie u nich nezila. Ale pravidelne dávali malému sirupy plne chémie, oni nemali predstavu o zdravej strave, nevideli na tom nič zle. Nakoniec rezignovala. Malý je tam šťastný, vedia sa o neho dobre postarat, až na tú hroznú stravu.
1. Babku nezmeníš, je stará a vychovala svoje deti a pomáhala s vnúčatami tak pri pravnúčatách to určite meniť nebude … my sme mali doma babku takže viem o tom svoje, starší ľudia proste zmeny neznášajú dobre, aj keď nejaká zmena príde nájdu si spôsob ako sa vrátiť k tomu pôvodnému … 🤷♀️ Neviem aká je babka stará ale keďže sú to jej pravnúčatá tak rátam okolo 70?? To už môžeš byt fakt len vďačná že ma ešte ochotu a silu ich strážiť
2. Zákazy jedla sú na dve veci… to dieťa to aj tak skôr či neskôr bude chcieť už len z princípu že to doma nemôže… v škôlke sa dostane ku kadecomu a v škole už si to bude vedieť sám aj kúpiť v bufete alebo vymeniť so spolužiakmi… skúste skôr nájsť kompromis, napr nákup babke zásobu “povolených dobrôt” z ktorej im bude dávať a napr raz do týždňa alebo za nejaké extra dobre chovanie alebo pomáhanie alebo nejaký úspech deti nech dá babka výnimočne čo chce
Ocividne mate rozdielnu predstavu o vyzive tvojich deti. Treba to riesit kompromisom a nie hulakanim. Kedze u nich byvas, prispievas "kolko mozes" (cize nejaka zavratna suma to nebude) a este ti robia opatrovatelku zadarmo aby si si mohla odrobit 4h tyzdenne, nuz tahas za kratsi koniec. Chod pracovat normalne a odstahuj sa.
Tiez nepises kvoli comu si na nu bliakala. Silny alergen? Ohrozenie zivota? Alebo "tazka kriminalita" z babkinej strany vo forme cukrika ci malej cokoladky po obede? 😉
A k tomu kricaniu. Zvysovat hlas na druheho je strasne ponizujuce pre prijemcu, nikdy to nerobim ani nedovolim aby na mna niekto zvysil hlas nie to este aby krical. Poslednu moju vetu si precitaj 10x: Len raz by si si dovolila kricat na mna v mojom dome! ..
Uplne si mi pripomenula naávštevy mojej prababky. Keď sme tam prišli dala nám horalky - a teda veľa veľa veľa horaliek - zjedli sme aj 5 so sestrou. Mama z toho nadšená nebola, my sme sa na to vždy nesmierne tešili. Našťastie sme tam nebyvali, len sem-tam zašli na návštevu. Myslim, že by to mama nikdy nezmenila. Prababka milovala keď sa nám mohla aspoň "takto sladkým " venovať a vôbec nebrala ohľad na to, že s tým niekto nesuhlasí. Stal sa z toho zvyk a stále na to vdobrom spomíname (mama má na to iný nazor). Asi to nezmeníš, babky a prababky sú na "zozmaznávanie" a nevidia v tom nič zlé...
Pozri moc si vyskakujes... byvas pod ich strechou a davas im ich strazit, musis akceptovat, ze aj to, co s nimi vtedy robia je v ich rezii... na zakazovanie si moc mala pani pokial sa nevies postavit na vlastne nohy a zit samostatne...ja viem, ako strasne blbo sa toto pocuva, ale je to proste teraz tak... chodis pracovat len par hodin, najdi si nieco na plny uvazok, jednemu jasle, druhy skolka a do prace a garzonku utiahnes... nepokaz si vztahy s rodicmi...