Predstava babky o 15 mesačnom dieťati

gir
7. apr 2017

Milé maminky, potrebujem poradiť v takej veci. Mám 15 mes. dieťatko, je zvedavé a hravé ako každé dieťa. Problém je v tom že keď pôjdeme k babke, tak ona má predstavu že malý si sadne a bude robiť to, čo ona chce. Také hlášky ako "ty si zlý chapec" alebo mu aj "capla po zadku", samozrejme akože" zo srandy". Už som bola v pár veciach za nenormálnu, keď som ako 4 mes. nedala na Veľkú noc "obliznuť" klobásu alebo ako som je povedala aby nestavala na nohy 7 mesačné dieťa a bolo toho viac, prečo nedávam sladkosti a pod. Chcem radu ako to povedať aby som neurazila ale aby pochopila. Nemám problém so svokrou ale pre mňa platí "moje dieťa, moje pravidlá". Ďakujem

dominika6
7. apr 2017

u nich platí..ja som babka,toto sú moje pravdidlá..
ktoré sa týkajú ako vnúča rozmaznávali a dať mu všetko čo mu na očiach vidia..s tebou to nemá nič spoločné..

gir
autor
7. apr 2017

@dominika6 Ja nie som vzťahovačná, len si neprajem aby niekto moje dieťa capal po zadku.

evittam
7. apr 2017

@dominika6 Tak to ano, ale zasr odkial pokial😉. To co opisuje zakladatelka temy nie je rozmaznavanie.

evittam
7. apr 2017

@gir Tak to treba riadne a strucne povedat.😉

sono2
7. apr 2017

Svokra nemá k tebe rešpekt, preto si dovoľuje. Ako povedať? Normálne. Mama Prosím vás atď. Nahnevá sa raz, druhýkrát, tretí a štvrtý pochopí, že matka si ty. Treba veci hovoriť narovinu. V opačnom prípade sa môže pozerať na vnuka aj z fotky.

dominika6
7. apr 2017

@gir jaj tak to áno,ja že riešiš iba to čo mu dá ochutnať,či jej hranie sa s ním..

mimla
7. apr 2017

Prepáč, nie som odporcom telesných trestov, ale považujem za výsostné právo rodičov ich využiť/nevyužiť, a starí rodičia, učitelia, vychovávatelia, švagrovci, či ktokoľvek iný nebude moje deti biť, ani "akože". A dieťaťu by som opakovala, aké je dobručké, dobručké, dobručké. Samozrejme by som ho nenechala nikomu zdemolovať príbytok.

Moja obrana pri nevhodných poznámkach a návrhoch je rehot a selektívna hluchota. Hluchotu skúšam prvú, Ak nezaberie, začnem sa smiať a dodám, že "no určite!" ironickým tónom a tým to pre mňa končí. Potom posledné štádium bolo obmedzenie kontaktu. Vyskúšaj, bude ti lepšie.

dominika6
7. apr 2017

@evittam
to áno,len bohvie aké capkanie to bolo..🙂
hádam mu nešla vyraziť kostrč..celkovo treba si veci vyjasniť ale zas nepreháňať

gir
autor
7. apr 2017

@mimla rada by som ironicky povedala necapte moje dieťa po zadku, ale ako?

evittam
7. apr 2017

@gir Presne tak ako si to napisala. A este mozes dodat,ze si to nezelas.😉

momoqui
7. apr 2017

@gir na rovinu treba hned na zaciatku povedat ze toto Si NePrRAJEME a ak to babka nepochopi tak aj drzo sa zastarat (ak sa urazi jej problem) narovinu jednata povedat muzovi aby jej to on este raz vysvetlil s tym ze ak nepochopi vase pravidla tak vnucika neuvidi 🙂 my s tymto nastastie v rodine nemame problem lebo sa nestaram velmi do toho co stari rodicia robia ale ked som videla nieco co mi vyslovene vadilo tak som slusne povedala a islo sa dalej ...

mimla
7. apr 2017

@gir Presne, presne, presne tak. Ak ho občas capneš, aj keď také krpaté hádam netreba, povedz, že "svoje dieťa si cápem sama". Ak ho neplánuješ cápať, povedz, že "toto dieťa sa cápať nebude. Nikdy a nikým a ani akože."

evittam
7. apr 2017

@gir Moja "svokra" by zase deti pchala od rana do vecera sladkostami....Netvrdim,ze ja im nedam, ale co je vela to je moc-napr.ma syn sladke ranajky a ona mu za to,ze ich zje da este cokoladu. Ako raz za 2mesiace to prezijem-ale uz som jej povedala nech to takto neprehana....a hotovo. Minule sme boli u nej vsetci na navsteve a decka sa napucili vselicoho a hlavne sladkosti-ved v pohode ale povedala som,ze uz stacilo a ona akoby som bola vzduch .."Kubko tu mas dobosku,daj si..." Tak som len zvysila hlas,ze ci ma nepocula,ze som povedala,ze stacilo a ona mu pcha dobosku....a bolo.

1988majka
7. apr 2017

Čím skôr si to vyjasníte tým lepšie 🙂 na začiatku len drobnosti a potom to prerastie do toho že jedny na druhých nadávajú a dieťa je totálne zmätené. najprv by to mohol skúsiť partner ak je to jeho mama a zastal by sa ťa. Ak sa nepodarí tak skús slušne a rázne sa dohodnúť v zmysle - MY vychovávame malého takto a takto.. žiadne capkanie po zadku a negatívne vyjadrenia typu si zlý /každé zdravé dieťa v 15 mes. skúma okolie a nesedí na zadku 🙂)/ a želáme si aby to robila celá rodina rovnako. je to hrozne nepríjemné ale najlepšie pre dieťa aj rodinu dobudúcna 🙂
PS: my sme s prastarou mamou skončili tak že ak nezmení prístup a vyjadrenia tak tam neprídeme.

gir
autor
7. apr 2017

@mimla Ďakujem, pekne sformulované.

ankare
7. apr 2017

Toto tak neznášam, keď sa mi starajú do výchovy a robia opak, čo robím ja. A len počúvam, že za ich cias také deti neboli, že vo veku malého už všetko jedli, dávno jej deti už chodili a nemali plienky. Tak ma to vytáča...
Ak nepomôže dohovaranie, obmedz kontakt. S rozumnymi ľuďmi sa da dohodnúť, s hlupákmi len ťažko....

gir
autor
7. apr 2017

@ankare Hovoríš mi z duše. Vidíme sa tak cca raz týždenne. Svokor v pohode ale svokra a švagriná čiastá katastrófa. Každé stretnutie konči tak, že ja vytočená a oni sa tvária že je všeko O.K.

gir
autor
7. apr 2017

Ďakujem každej za príspevok 🙂

akronop
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jankalukasova
7. apr 2017

@gir musíš to rovno povedať. Nerieš či sa urazí alebo neurazí. Rieš, že Ti to vadí, lebo sa jedná o Tvoje dieťa. Nemusíš na ňu hneď vybehnúť. Ale skutočne telesné tresty (aj keď dopad "capnutia" je skôr psychologického ako fyzického rázu) sú výsostne právom rodičov. Rovnako ako to čo bude dieťa v takom veku jesť. Ak to nerešpektuje, riešenie je jednoduché, nebude mať šancu do toho zasahovať. Ja som toto svokre dala najavo už dávno. Ešte sme nemali ani deti. Odvtedy mám klud a odkedy sa narodila malá, tak okolo mňa chodí po špičkách.. je pravda, že minule malá spala a keď na tri sekundy otvorila oči už ju držala na rukách miesto toho aby ju ešte nechala spinkať... ale do ničoho zásadného sa nestará, lebo vie, že sa otočím na opätku a idem domov. A nie.. nie je to vyhrážanie sa, že malú neuvidí.. je to proste len o tom, že o našom dieťati chcem rozhodovať ja s manželom.

jonnie
7. apr 2017

@gir moja svokra mu minule po mojom milom dohovarani dala piskoty-i ked som hovorila-ze pojde spat a sladke nie predtym. Ale-ze ved to su len piskoty. A ja jej...ci si mysli-ze tam nie je cukor. Niezeby som mu ich nikdy nedala-ale vazim-kedy...lebo je potom ako neriadena strela. Kedze ho to prebralo a o spani ani pocut...potom sa veeeelmi cudovala-co to za povaha-ze nechce spat. Tak som jej vysvetlila-ze to sposobila jej nevinnymi piskotami a nasledky nespania si odnesiem ja. A muz vytocenyyyy...ten jej razne zakazal davat len tak-ked si zmysli. A uz bolo. Doteraz sa pyta-ked nieco...ale verim-ze nastane obdobie-ked mu bude potajomky pchat sladkosti....akoby sme hladovali.
Niekedy musis fakt len lopatisticky. Inokedy sa ani neparam a rovno poviem...a nech sa aj niekto uraza-nie je moj problem-ze sa urazi. Ked ma taku povahu...ved raz sa odrazi 😉

gir
autor
7. apr 2017

@akronop To máš super. Ja som narovinu povedala keď ho ako 7 mes. začala stavať na nohy a že "ty by si už behal". Keď som to povedala 4 x a nič, tak som povedala mužovi "láskavo povedz svojej mamičke aby ho nestavala na nohy, lebo nás tam už neuvidí". Neviem čo jej povedal ale pomohlo. Lenže ona si stále nájde niečo iné. Neviem či ja som paranoidná ale niekedy mi to pripadá ako by to robila naschvál.

akronop
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
danuska1908
7. apr 2017

@gir ja ti neporadim lebo sme na tom rovnako asi len tolko ze niektorym ludom proste nevysvetlis nech skusas ako skusas ci priamo ci nepriamo

evittam
7. apr 2017

@danuska1908 No ved o tom to je-neskusat, nevysvetlovat. Jednoducho povedat.😉

jankalukasova
7. apr 2017

@gir a tiež sú dobré reakcie typu: "no určite" s dávkou irónie.. napr. tá klobása v 4 mesiacoch.. tam by som povedala, že jasné... daj klobásu, k tomu chleba s horčicou a dobre vychladené pivo... a išla by som si svoje. Pri tom capnutí sa to samozrejme nedá, ale tam to treba povedať rázne, prípadne v tom momente dieťa odobrať z dosahu, rovnako pri tom stavaní na nožičky... a keď už si vôbec nevieš rady, tak povedz, že Ti to lekárka výslovne zakázala, lebo sa to nesmie... a poznámky na jej dobu a deti si proste nevšímaj.

danuska1908
7. apr 2017

@evittam no len niekomu aj rovno povies a nerespektuje babky su v tom odbornicky😉

deti95060810
7. apr 2017

Mám s tým skúsenosti. Svokra dávala mojej dcére vo veku 6 mesiacov piškóty. Dcéra bola ešte kojená. a ešte to porovnávanie s deťmi od susedov mi liezlo na nervy..... Našťastie sme nebývali so svokrou, takže návštevy sme vydržali.

ewelyn3
7. apr 2017

Toto je vecna tema, tiez mam podobne skusenosti, proste kazdy to vidi inak. Za seba ti poradim tiez narovinu povedat, normalnym hlasom, ked nepomoze, mozes ho zvysit. Ja som uz na svokru aj kricala parkrat, lebo som mala pocit, ze moja pravda je absolutna. Mozno aj bola...ale poviem ti, ze pri druhom dietati som vselico uz vobec neriesila, hlavne nie tak uzkostlivo ako pri prvom. A mam kamosky ktore ked mali tretie dieta, tak dali tie prve dve svokre aj keby ich cely vikend len sladkostami mala tlacit. A ked bola ochotna zobrat aj tretieho novorodenca, tak nech si s nim robi cez vikend co chce, bolo im to jedno, ci klobasu alebo piskotu do nich tlaci, hlavne ze je chvilu klud 😉. Mam jednu svagrinu, ktora ma len jedno dieta a vzdy ked ide babke, tak v tomu dava pomaly 5 stranovy navod na to co moze a nemoze robit...a druhu svagrinu, ktora ma dve deti a ked ich dava babke, tak len zakyva a caute, posluchat! Takze taky trochu iny pohlad na vec 😉

simaaprilova
7. apr 2017

@gir presne tento problem mam aj ja so svokrou,viem chce rozmaznavat vnuca,atdatd,ale mamu treba respektovat.nie raz som sa s nou pochytila,napr.ked do mojej rocnej dcerky poza moj chrbat napchala polovicu 120g hermelinu,mandarinku na to plus horalku.mali ju prvykrat ale aj posledny bez nasho dozoru.jasne som jej pekne povedala ze mala je prebalena,najedena,hotovka za hodinku prideme a ked som sa jej spytala ze co a ako tak nic nepovedala az o polnoci ked mi mala vygrcala kusiska hermelinu a cele mesiaciky mandarinky som zistila co bolo:-/ na druhy den som jej pekne podakovala a od vtedy bola mala stale len s nami u nich aj ked ju chcu velmi strazit ale uz im neverim.aj ked sme tam tak skusaju vsetko mozne.a toto bol jeden pripad z mnohych.neviem ci sa nieco casom zmeni:-/