Ahojte. Chcem sa informovať, predávali ste niektorá byt s problémovými susedmi? Konkrétne napr. so susedmi nad vami, ktorí neustále niečim mlátia, búchajú, s ktorými sú skrátka problémy neustále... Ak ano, predali ste takýto byt vôbec? Ako ste to napr. riešili, keď prišli na obhliadku kupujúci?
Chápem vás a sama netuším ako by som takúto situáciu riešila, ale nechcela by som byť ani v koži toho, kto si ten byt kúpi bez akéhokoľvek upozornenia v dobrej vôli, že to bude nový domov pre neho a jeho rodinu.
@jarkapa my sme takyto byt predali, stale sa chodili stazovat a druhi mali kazdy vikend party do noci hlucna hudba, hlucni ludia no proste katastrofa, ked chodili ludia na obhliadku tak vtedy vsetko vyzeralo v poriadku, nakolko na obhliadke stravia max. 20 minut a vtedy sa nic extra nedialo ale ani nestihne za taku kratku dobu diat, samozrejme sa nas pytali aj na susedov aki su, my ze ako vsetci ostatni ten co si chce najde problem ten co nie tak je v pohode, a tym co sme ho predali tak oni ho este nezaplatili a uz isli skolit susedov, nakolko mali policu pred dverami, ktora bola velka a zavadziala,
neboj sa ked ludia pridu na obhliadku nikto si nic nevsimne, lebo vtedy aj keby buchali susedia tak to tak nevnimaju kvoli tomu, ze su tam chvilu a nevadi im to alebo to ani nevnimaju, ine je ked uz clovek tam byva, takze kludne predavajte
Treba organizovat obhliadky ked susedia nie su doma. Napriklad doobedu. A pustit pri obhliadke TV.
My sme tak predali...
A to mame na prizemi este aj spoluobcanov. Vhodne je aj organizovat obhliadky v zime ked je tma....nevidno tak bordel a spaky. Po uzavreti kupnej zmluvy Ti uz moze byt jedno.
Neodporúčala by som klamať, čo sa týka susedov.. Jedného dňa na to noví majitelia prídu a kľudne sa môže stať, že vás napadnú kvôli zatajeniu "problému" ....
Každého, samozrejme, zaujíma, akí sú susedia a tá otázka padne takmer na každej obhliadke. Myslím si, že stačí jednoducho povedať, že ako asi v každej bytovke, občas niečo počuť. V dome zas môže sused každú sobotu o 6:00 ráno píliť drevo na záhrade, jednoducho je to úplne normálna vec.
Výhodou je, ak by noví majitelia chceli rekonštruovať... je možnosť znížiť stropy a hluk sa eliminuje (vlastná skúsenosť).. ale to sú už dohady...
Toť môj názor... neoplatí sa zatajovať...
@maly_konik uz ta vidim ako nahovaras potencialneho kupcu tvojho bytu,aby ho nekupoval,lebo su tam strasne hlucni susedia 😀 napadnut mozu,ale nepochodia.na toto nase zakony nestacia 😀
na obhliadke si ludia hluk nevsimnu.pretoze chodia,rozpravate sa atd. a ked sa opytaju na susedov,tak poviete,ze ako vsade v bytovke.my mame hlucnu susedu,aj ked nam majitel povedal,ze obcas ju pocut,nevenovali sme tomu pozornost.no a z toho obcas je kazdodenny hurhaj. 😀 ale nezazlievame to predoslemu majitelovi.on chcel predat,my kupit
@sunshineka prepáč, uniklo mi, kde spomínam, že nahováram kupcu, aby nekupoval byt kvôli hlučným susedom.
chcela som skôr poukázať na to, že keď mám nad hlavou pre mňa neznesiteľných susedov a záujemca sa ma to spýta,, nepoviem mu, že ani neviem o ich existencii, ako sú ticho....
aj my sme zatajili hlučných susedov. No a? Kde je istota, že aj ak máte byt so super susedmi tak oni môžu predať byt nejakým problémovým. Alebo noví nebudú robiť väčší bordel a tým pádom im vôbec ten nad nimi nebude vadiť. 😀
No ja nemam slov - ako mozete na priamu otazku klamat? A ze nase zakony su na toto kratke? Tak to je teda akoze oki byt podly? Fuj!
Nám takto zatajili bývalí majitelia, že byt je nenormálne vlhký a robia sa plesne.... A áno, máte pravdu, to sú veci, ktoré si človek na obhliadke nevšimne a ani ho nenapadne riešiť.... Keď sme v kuchyni vybrali potravinúv skriňu, skoro mi museli záchranku volať, čo za ňou bolo... Tri roky (kým nám nezateplili bytovku a ako-tak sa vlhkosť a plesne stabilizovali) mi bolo doslova do plaču.... a nepresvedčia ma, že oni tento problém nemali, pretože napriek pravidelnému a častému vetraniu, nesušeniu prádla v byte atď. nás išli okolo okien plesne doslova zožrať, vlhkomer ukazoval takmer 90% vlhkosť a ja som nestíhala kupovať Savo.... nie, nebolo mi do plaču, pri každom "savovaní" som plakala a preklínala, že ak by som toto vedela, v živote sa nezadĺžim za 30 rokov pre takýto byt....
Prepáčte mi, ja som znechutená z toho, čo tu čítam...
Nečudujem sa, že realitný biznis na Slovensku je celý nakazený... keď to ľudia takto berú. Akoby desaťtisíce eur boli otravné medenáky v peňaženke.....
@piacere normálne som sa nasrala. Podvodníci chamtiví.
@maly_konik áno, takto sa dokonale obnažujú tie pravé charaktery 😠
@maly_konik inak neviem ako by si to dokazovala na súde. určite by to neprešlo. A každý máme hranicu hluku postavenú niekde inde, čo je pre niekoho hluk, iný vníma ako bežný zvuk. A tiež som na tej strane, kedy nám predávajúca nepovedala uplne pravdu o tom ako a čo všetko je počuť od susedov. BOla to dokonca známa, boli sme tam niekoľkokrát na obhliake a aj susedia boli doma, aj tak sme si to nevšimli. Tak neviem, či mali dohodu, alebo čo. Ale počujem kopec vecí, čo v normálne postavenom dome by počuť nemalo byť...Ale zase tiež verím, že to predávajúcej nemuselo vadiť, zapla si telku, pustila rádio a bolo vybavené..Ja toto nerobím a teda viac vnímam zvuky. Tiež som na ňu nadávala, ale tak my sme si vzbrali...
@piacere inak celkom nerozumiem ako sa nedá nevšimnúť si 90%vlhkosť....však to už len pri vstupe do bytu ťa musí ovaliť puch, to musel byť ten byt buď uplne prázdny, alebo zariadený novým nábytkom..Ako mali sme v podnájme vlhký byt, kde bola vlhkosť 70% a viac bežná a hneď ako sme vošli prvýkrát tak sme cítili, že to je vlhkosť ako hrom. ale sme si vtedz mysleli, že však to sa vyvetrá....nestalo sa. tak sme sa presťahovali..a tiež teraz doma cítim keď sa vrátim z práce, keď suším prádlo, že tam nie je 50%ako obvykle, ale viac a treba hneď vyvetrať..
Vsak nech sa taky byt predava s plesnami, s hlucnymi susedmi, ale za omnoho nizsiu cenu 🙂
@vreckovka2 obhliadka bola dohodnutá na presnú hodinu. stačí tesne predtým poriadne vyvetrať a necítiš nič
@vreckovka2 no,@maly_konik nikde nespominala sud, kde si precitala?
su aj ine sposoby, ako sa da zatajeny problem "napadnut". ludia z realitneho trhu o tom vedia dost.
okrem ineho existuju odborne posudky, ktore je mozne si objednat, existuju svedecke vypovede, existuju pravnici... a takto je mozne sa trebars dostat az k sudu. ak by na to niekto na svk mal dost pevne nervy, trpezlivost a vydrz.
@piacere žila som v takom byte a nestačí poriadne vzvetrať 🙂. ani po polhodinovom vetraní, keď fúkal vietor sa ten puch preč z bytu nedostane. Buď mám teda ja extrémne citlivý nos, alebo neviem. Ale proste sedačka, posteľ, oblečenie a aj ten nábytok má taký charakteristický pach vo vlhkom byte, ktorý ti proste razí keď vojdeš dnu do bytu. My keď sme sa sťahovali z tej vlhkej diery, tak sme museli kopec vecí vyhodiť a všetko som musela nakomplet oprať...proste to bolo cítiť furt.
@maly_konik
@caoli
@david93 Viete mi teda prosím povedať, ako by ste vy postupovali? Predstavte si, že máte nad sebou susedov, ktorým je ale totálne jedno, že pod nimi niekto aj býva, chodíte nevyspatý, unavený do práce ráno vstávate, budia vám dieťa v noci, nadránom, ktoré sa musí vyspať do školy...čo by ste robili pri predaji bytu? Ja vám niečo o tých susedoch poviem...ja som sa tiež informovala, aký sú susedia, než sme byt kúpili...ALE...podľa mňa toto je ale úplne nepodstatná otázka pri kúpe nehnuteľnosti-už sa ju ani ja pýtať v živote nebude, keď si budem kupovať druhý byt, PRETOŽE...keď sme sa nasťahovali, bývala nad nami super susedka, pod nami super susedia...ale prešiel rok/dva, najskôr byt predali dolný susedia, kúpil to hajzlík, ktorý do 22,00 púšťa hudbu...potom predala byt aj suseda nad nami, tá, o ktorej sme ani nevedeli že vôbec nad nami býva a kúpili to týto neandrtálci, ktorý si myslia, že keď sú na samom vrchu, tak môžu robiť zle a mlátiť, búchať koľko si len chcú. Takže o čom sú otázky o susedoch?! Keď dnes sú tam a zajtra tam byť nemusia? Ja toto zažívam už 3 roky, nemôžem čakať, že sa zoberú a vypadnú kade ľahšie, lebo by som skončila na práškoch, potrebujem sa zariadiť sama...jediným účinným možným riešením je sa odsťahovať. Tak mi teraz povedzte, čo mám na obhliadke povedať, že sú susedia dementi, ktorí hľadia len na seba? Ja potrebujem zmeniť prostredie, potrebujem ísť odtiaľ preč, viem, že to nie je férové voči tým, čo to kúpia, ale voči mne to fér je? Ja, čo som tam dlhšie v tom byte, musím ísť preč, čo mi nikto nevie poradiť a pomôcť s tým? Ani polícia, ani správca, každý sa na vás z vysoka vykašle! Treba sa nato pozrieť aj z toho druhého pohľadu, vžiť sa do konkrétnej situácie, lebo pokiaľ niekto v takejto situácii nie je, nežije, nezažíva to, nevie si to ani len predstaviť, tak nemôže objektívne posúdiť, čo treba a ako sa zachovať. Dnes máte super susedov, zajtra to tak byť nemusí....bohužiaľ. 😒
@caoli no ja naozaj netuším, kde sa to dá napadnúť 🙂. no len zase viem o prípade, kedy napr. hlučnosť bola naozaj od susedov strašná, dostalo sa to na súd a ani tak to tým chudákom neprešlo...takže takto to u nás funguje a celkom pochybujem, že by prešlo takéto napadnutie zmluvy...A naozaj čo spravíš s tým individuálnym faktorom, niekomu to naozaj nevadí a ani to nevníma nejaký zvuk ako hluk a ďalší už hej. A susedia sa stále sťahujú, dnes môžeš mať kľudných a zajtra neprispôsobivých...
@jarkapa ja som mala problem s mladym susedom pod nami, casto hudba, hlasne rozpravanie sa, hlucni kamarati, hlucna telka.....ja s dvoma detmi doma, na slak trafenie niekedy. Viackrat som bola u nich buchat, aj jeho mame som vravela, ze nas jeho spravanie rusi, chvilu bol klud a potom zase skusal. Tak som tam chodila pravidelne, casom sa to upravilo. Aj policiu som nemala problem zavolat. Ja som pri predaji bytu povedala, ze ak niekto robi vacsi hluk, tak si to s nim idem vydiskutovat. Bez ohladu na ktorukolvek nocku a dennu hodinu. Ludia su vselijaky, niekto je raz hlucnejsi a ked mi to vadi, idem za nim. V bytovkach sa tomuto nevyhne nikto.
Pocula som aj o tom, ze pri takychto primitivoch treba viackrat zavolat policiu, nech su zaznamy o porusovani hlucnosti a potom to moze riesit spravca bytu alebo domu.
@lubika39 Títo "naši" nám už ani dvere neotvárajú. Boli sme tam niekoľkokrát. Na polícii nám povedali, že pokiaľ nerušia nočný kľud, tak s tým nič nespravia. A spravidla v noci býva ticho. Mohla by som si dať zmerať hlučnosť v byte, ale k čomu by to bolo? Keby som aj podala žalobu na súd...koľko by to preboha trvalo v tomto našom štáte? Aj tak by to zrejme pre mňa nedopadlo kladne. Bol im dohovoráť aj správca, nič, majú to proste na háku. Tým, že nepúšťajú hudbu, ale dupú a trieskajú to vadí len nám, takže nás nepodporia ani ďalší susedia. Nikto ti s tým nepomôže. Alebo sa mám znížiť k tomu, aby nám vyleteli nervy a napadli sme ich nebodaj fyzicky? Nezaizolovaná podlaha je to najhoršie čo sa dá susedom spraviť...nepomôže ti ani stavebný úrad, pretože na prerábku podlahy nepotrebuješ stavebné povolenie ani ohlášku...všeliako sme to kalkulovali, ale jediné možné riešenie nám vyšlo predaj bytu
@jarkapa vy ste to s tými susedmi aj nejak riešili?
Normálne ponúkni byt na predaj, to zas, nikto ti nevraví, že trp pod nimi do aleluja. Maklérovi určite povedz, čo je vo veci, aby bol informovaný a priprav sa na otázky záujemcov - akí sú susedia (súhlasím s tebou, aj podľa mňa je to zbytočná otázka presne z dôvodov, o ktorých píšeš, ale ľudia sa na to jednoducho pýtajú) a dôvod predaja.
Ako dôvod, pochopiteľne, asi nepovieš, že nemôžeš žiť normálny život kvôli susedom... ale v žiadnom prípade by som nerobila také cirkusy okolo obhliadok, že zapnem nahlas TV (čo mimochodom pri obhliadke dosť ruší) a podobne. Ako som písala vyššie, jednoducho jasné, že v bytovke je sem tam niečo počuť. Normálka, žiadne sťažovanie a opisovanie bezsenných nocí, ale na druhej strane ani presviedčanie, že je tam ticho ako na cintoríne...
Aj tak, väčšina ľudí, ktorí hľadajú byt v bytovke (paneláku) rátajú s tým, že si nekupujú domček na samote, kde počuť iba ševeliť listy na stromoch....
ked sa kupuje byt cez realitku, tak tam treba uviest pravdive info, napr. vlhky byt, plesne, a podobne neprijemnosti, mozno tak spomenut aj susedov mozno, pri zatajeni takychto info sa moze odstupit, mozno by si to trebalo prestudovat. Samozrejme, ked sa tam potom nastahuje niekto iny hlucny bohuzial.
@maly_konik Riešili sme to, bohužiaľ, je to neriešiteľné...na dlhé lakte. Trvá to už veľmi dlho, dúfali sme, že sa to zmení, ale je to horšie a horšie, je fakt, že najviac to vadí mne, manžel to ani poriadne nevníma...ja som už totižto fixovaná na každý zvuk od nich. Hold majú plávačku bez izolácie a tam počuť aj padnutie špendlíka. Možno to novým majiteľom skutočne ani vadiť nebude, možno budú ešte hlučnejší...neviem, klamať nechcem, ale nechcem ani povedať úplnú pravdu...hovorí sa vôbec niekde?
Neviem, možno som ja vadná, ale treba riešiť problém (sťažovať sa na susedov, odhlučniť byt a pod.) a nie predajom presunúť problém na iného chudáka, ktorý potrebuje strechu nad hlavou. Veď byt si ľudia nekupujú každý deň ako rožky. Kvôli bytu sa mnohí zadĺžia takmer na celý život. Pardón, ale mne to príde ako chrapúnstvo.
@jarkapa tak pocas obhliadky sa treba len modlit aby boli susedia v klude 🙂 My sme svoj prvy byt predali hned aj napriek susedom oproti-alkoholici,agresivni,smradlavi ale par dni pred stahovanim ta zena zomrela takze ostal len muz sam tak novi majitelia boli aspon od kriku a bitiek uchraneni.A byvaju tam dodnes.