Prečo si ženy píšu denník?

docasny79
25. feb 2016

Zdravím vás milé ženy.

Rád by som vedel aký je presný dôvod písania denníka? Partnerka si jeden takýto píše, no v žiadnom prípade mi ho nechce dať prečítať. Na jednej strane ma to mrzí, lebo nikdy sme nemali medzi sebou tajnosti. Ja som jej bol vždy otvorený a môže sa ma opýtať na čokoľvek. Nerozumiem takejto reakcii, no na druhej strane sa bojím či by som sa nedozvedel niečo, čo by mi (nám) mohlo ublížiť (iný vzťah). Ona mi hovorí, že v žiadnom prípade sa nič nestalo, že sa nemám ničoho báť, no nechce svoje najtajnejšie úvahy prezrádzať. Nerozumiem tomu vôbec ...

pribinak
25. feb 2016

Písanie denníka je druh psychohygieny

Co je to za napad, chciet si citat niekoho denník? Co mas 14 rokov?

unicornlady
25. feb 2016

Ja si denník píšem. Pomáha mi to vypustiť zo seba myšlienky, emócie. Neviem si predstaviť, že by si ho niekto chcel odo mňa vypýtať? To akože prečo????
Človek sa na to potom môže s odstupom pozrieť, z určitého nadhľadu (na tie situácie, pocity...)

jeennyv
25. feb 2016

@docasny79 clovek si rad utriedi myslienky hlavne ak ich ma vela..tak sa na nich neskor moze pozriet lepsie, nemusi to vseko drzat v hlave, lebo je prirodzene ze nieco zabudne..nic v zlom, ale nikdy o cloveku nevies vsetko, lebo so vsetkym co mu preleti hlavou sa nikto nezveruje..zvedavost je prirodzena, ale pre mna je detinske citat niekoho osobne resp. dusevne vlastnictvo...

lubkavargova1
25. feb 2016

Suhlasim, je to sucast psychohygieny...a su terapie kde sa aj pisu pravidelne...
Rozhodne neliezt do toho. Je to vysostne sukromne a nikto nema pravo do toho nazerat bez povolenia dotycnej osoby ktora to pise. To aj terapeuti vedia!

lauricka
25. feb 2016

vraj je to dobre na psychohygienu, ale nehrozi, ze by osm si pisala dennik, by sa mi nechcelo 😀

mimla
25. feb 2016

Ja som si denník písala v puberte a mala som takú predstavu, že ho dám neskôr svojej dcére (ktorú ale nemám). Kam sa podel, netuším. Už si denník nepíšem. Teraz na také veci nemám čas. Ako denník používam fotky. V mojom pubertálnom denníku boli hlavne myšlienky, menej toho, čo sa reálne stalo. Neboli tam veľmi opisy situácií, ani nejaké moje životné príbehy či anekdoty. Vlastne ani neviem, načo by to kto čítal. Neviem, ako je to v ostatných denníkoch, ale ak by niekto cudzí nakukol do môjho denníka, asi by zistil to čo počítačovo neznalý človek zistí pri nakuknutí do zdrojového kódu. Denník jej intímna záležitosť. Externá hlava. Neotváraj, nečítaj, nechaj tak.

myjusiatko
25. feb 2016

Tiež si píšem denník a môjho muža nikdy nenapadlo vypýtať si ho, že by si ho čítal. Nechápem, ako to po nej môžeš chcieť.
Nemám TAM NIč TAJNé, ale je to moje súkromie a nechcem, aby mi ho niekto čítal.

timea7
25. feb 2016

@docasny79 nudíš sa počas prázdnin? Tak ako ti tu písali vyššie, je to určitý druh psychohygieny. A prečo by ti ho mala dávať čítať? Ukladá tam svoje myšlienky, pocity, ty sa jej zveruješ so všetkým, čo ti kedy prebehne hlavou? A iné problémy fakt nemáš, že si potrebuješ nejaké vyrábať?

timea7
25. feb 2016

@lauricka tiež nemám čas ani potrebu a natrepem toho denne toľko, že na čo ešte písať? 😉 😉 😉 😉

moonlight1210
25. feb 2016

@docasny79 nikdy nelez nikomu do dennika. jednak sa urcite dozvies veci, co vediet nechces. jednak su napisane tak, ze iba autor presne vie, ake pocity to ma reprezentovat a co tym myslel a aky je za tym kontext. autor si totiz pise svoje veci, nepise ich v jasných nadväznostiach a súvislostiach, tie ma v hlave, nepotrebuje ich podrobne na papieri.
ty to mozes zle pochopit, aj ked to v skutocnosti bude myslene inak a menej sokujuco, ako to zaposobi na teba.

nehovoriac o tom, co sa zacne rojit v tvojej hlave po tom, ako si nieco precitas a nepochopis to a aj tak to budes dalej rozoberat. nezakazes uz svojmu mozgu si to pamatat, aj keby si chcel.
preto si to dobre rozmysli.
trikrát si radsej zopakuj: Pozehnani su nevedomi." a nechaj si zajst chut.

nehovirac o tom, ako to po rokoch zrazu vytiahnes: vies, vtedy som si v tvojom denniku precital a dodnes ti to neviem zabudnut.

a najlepsie bude, ked zena ani nebude tusit, v ktorom z tych dennikov a z ktorého roku pana to asi bolo a kde ich vôbec zalozila, lebo pre nu to bolo v danom momente, ked to pisala, dolezite, ale uz o tyzden zabudla. a ty to budes v sebe dusit roky a vybafnes, ze v tom zelenom s maslickou, strana 65, zapis z 9. augusta 2013, treti riadok odvrchu. ze ho ma vzadu v skrini za starymi ponozkami aj s tymi ostatnými. tak to budes mat v hlave za tie roky vypalene ako bilag, co ta to bude trapit. 🙂

ono to cloveka laka, ale iba si ublizis.
a predstav si, ze jej budes musiet pre pokoj duse a vysvetlenie nejakých veci povedat, ze si jej to cital.
co potom este len bude.

eeffka
25. feb 2016

Ja som si dennik pisala v 15tich a v 18 som ho spalila na dvore.hanba po sebw citat 🙂 nechapem naco by to robila dospela vyzreta psychicku stabilna zena

timea7
25. feb 2016

@eeffka a prečo nie? Ja som si nepísala nikdy, ale dokážem si predstaviť ženu, ktorá je nesmelá, žije ďaleko od rodiny, má zábrany niekoho osloviť, nájsť si nejakú kamarátku, má malé dieťa a manžela, s ktorým má problémy. Nechce nimi zaťažovať svoju rodinu, uľaví sa jej na duši, keď sa s nimi zverí aspoň papieru. Aj sem píšu niekedy ženy len preto, lebo sa potrebujú vyrozprávať. Niekto hľadá útechu u dobrej kamarátky, niekto v modlitbe, niekto v písaní denníka. Pre psychiku je to oveľa lepšie, ako problémy dusiť v sebe.

moonlight1210
25. feb 2016

@docasny79 a este som ti chcela povedat, ze nie raz tam niekto vypusti paru. aktualny hnev nad tym co sa mu deje. hoci aj od partnera. ponadava si, pofnuka, poohovara ho sam pred sebou. napise na neho niekedy fakt hnusne veci.
ale uz o par hodin vôbec nemusia platit.

kolkokrat sa cloveku stane, ze sa pohada s partnerom, v duchu si povie: "To je taky (censored), (censored) (double censored)!" potom sa upokoji, pusti to z hlavy, dokonca ho mrzi, ze si to vôbec myslel.
ibaze to sa nikto nedozvie (okrem miest najvyssich).

v denniku je to napisane. tiez to uz o na druhy den nemusi platit.
dennik nie je o tom, ze "co je psano, je dano". dennik je zaznam o vyvoji.
ibaze ty dennicek kdesi vystriehnes, otvoris, precitas. a zistis, ze 12. januara roku pana kedysi davno sa jej s mladym susedom snival bujny sen a do dennicka si pofantazirovala o tom, ze by si veru dala hned povedat, keby mlady aj naozaj chcel.
na druhy den myslienkku pustila z hlavy a keby jej to dnes niekto navrhol, asi by musela najprv ist poobjimat zachod pri tej predstave ako sa spusta s inym.
davno to neplati. ale teba to moze hlboko ranit.
a este si polozis zranujucu otazku: ako moze byt ku mne taka mila, ked si toto myslela? hra na mna divadielko?

no nebol by si stastnejsi, keby si to radsej nikdy nevedel?

timea7
25. feb 2016

@eeffka a stále je lepšie aj pre dospelú ženu, keď ju vytočí priateľ, vypísať sa z hnevu do denníka, ako písať SMS kamarátke, aký je to sebec, nie je k ničomu, uvažuje, že ho pustí k vode, ak sa nezmení a omylom to poslať jemu 😀 😀 😀 😀 😀

eeffka
25. feb 2016

@timea7 no neviem ja som z ineho cesta.ak mam problem identifikujem.najdem moznosti riesenia a vyberiem si najprijatelnejsie. Co mi pomoze to pisat? Nemam kamosky? Najdem si daky klub.ak si budem do dennicka pisat aka som smutna niekobo spoznam? Za mna strata casu.ktory by mohol byt venoveny niecomu zmysluplnemu.

eeffka
25. feb 2016

@timea7 no za mna urcie kamoska 🙂 pred noi sa nepotrebujwm hrat na chrumkavu. A ak si precita.nech vie.co pravda to nie hriech 🙂

timea7
25. feb 2016

@eeffka to si ty, napadlo ťa, že existujú aj ženy iné?

pribinak
25. feb 2016

@eeffka preco by si vyzretá žena nemohla pisat denník? Niektori ludia su napr introverti a potrebuju si niektore veci prebrať najskor sami so sebou a az potom idu " s kožou na trh"
Alebo niekto ma nejaky problem a potrebuje si to dat na papier, aby sa v tom lepsie zorientoval
A niekto si tam pise len svoje sny ci túžby

Nie je to znak nejakej lability ci nejakého problému, je to výborná hygiena

eeffka
25. feb 2016

@pribinak ja sa radsej idem zabavit a to som introvert. Z dennickov som vyrastla.

moonlight1210
25. feb 2016

@eeffka niketore zeny si pisu trebárs dennik svojich pocitov po tom ako zistia, ze cakaju dietatko. aby si potom spomenuli, ako to cele bolo.

alebo aspon spociatku, ked im vznika novy vztah. chcu si tak znova pri pisani pripomenut tie krasne pocity.
dost casto to vidno aj tu, ked sem pise nejaka zena o tom, ze ma zakazanu lasku a co teraz.
ale popis ich stretnutia a aky bol on a ako to bolo a co citili (a dobre ze nie, aj ake bolo pocasie a co zrovna spievali vtaky za oblokom na kricku) daju na niekolkokrat pocas prispievania do debaty.
doslova z toho citis, ze neodolaju potrebe si zas a znova pripominat tie krasne pocity. 🙂
az sa nad tym clovek usmieva, ze maju mozno 35-45 a v tomto sa chovaju ako cerstve 17tky.

alebo si to niekto pise o tak, ze zachytava vtipne momenty a prihody s detmi.

ale vacsinou si dennik pisu prave zeny, co nieco riesia, lebo sa im zrovna v zivote nedari. pomaha to utriedit si myslienky. perto su zeny hovorovejsie tvory.
chlap hovori preto, aby dal jasne riesenie.
zena preto, aby po cas hovoru si triedila myslienky, objavovala nove suvislosti medzi vecami a obvykle prave v tom hovoreni sa jej ukaze riesenie.
preto zeny tolko kvakaju a chlap jednou vetou hodnoti.
ale ma to pre obe pohlavia svoj vyznam.

timea7
25. feb 2016

@eeffka aj ja som introvert a idem sa radšej zabaviť, ako si písať denník, ale rešpektujem, že to niekomu môže uľahčovať život. Ži a nechaj žiť.

pribinak
25. feb 2016

@eeffka kazdy je iny, ja introvert nie som, ale napr ked si nievo riešim, tak sa idem motať so psom po lese a nejdem do spoločnosti sa baviť

Niekto napr chodi do kostola, kde si odsedí aj 2-3 hodiny a riesi si tam svoje veci, nikto medituje, iny si maľuje abstraktne obrazy, nikto pise neustále do fór na nete a niekto si pise denník
Ludia su rôzny a tak je to dobre ;)

myjusiatko
25. feb 2016

Ja si pisem dennik, lebo mam blbu pamat a proste si pisem, co sa dialo. 🙂

eeffka
25. feb 2016

@pribinak tak ja ked mam problem pratam kupelku 🙂 a kym dopracem mam riesenie. Nejak som nikdy nebodla ten uslzeny typ zahladeny do dialky 🙂 a popravde nemam v zivoe len ruzove obdobia.ale staci ze si ich pamatam.nemusia byt este niekde zvecnene pisomne

scrabble
25. feb 2016

@eeffka Zmysluplné môže byť aj písanie denníka. Napr. Denník Rivky Lipszycovej, alebo Anny Frankovej.
A možno aj Denník Bridget Jonesovej 🙂

pribinak
25. feb 2016

@eeffka no vidíš, mne by sa upratovať nechcelo, to je posledne co by som sla robit, ze upratovať ;((((
Ja si dam prechádzku s havkacom na 2-3 hodky a riesenie tiez nájdem
Spojím prijemne s užitočným ;)))

eeffka
25. feb 2016

@pribinak nie lepsie sa ist prejst ako ochkat s perom v ruke nad zositkom?

timea7
25. feb 2016

@eeffka ako pre koho. Tak ako pre niekoho je lepší steak, pre niekoho buchta s makom.

pribinak
25. feb 2016

@eeffka preco by mala ochkat nad zošitom? Mozno si tam pise ako kvalitne vybabrala so svojim starým, ci si tam pise nejake veselé a pekne pribehy ci zážitky so svojimi blízkymi, aby ich nezabudla

Ty mas dost predsudky ;((

eeffka
25. feb 2016

@pribinak no ale toto nemozes mysliet vazne 🙂 toto tak zvaldne 0,01% populacie a aj ti sa tym zivia. ze vtipne zapisky v dennicku 🙂 no nist idem meteresku blesku