Ahojte.
Som dospelá vydatá žena, mám 2 detí, ale moji rodičia myslia, že majú právo zásahovať do môjho života. Preto, že som ich dcéra naozaj je to v poriadku? Podľa mňa vôbec nie. Keď nemajú pravdu, aj tak tvrdia svoju. Potom vždy pohádame, musím ja inciovať, lebo ja som "dieťa". Mám už z toho dosť.
A o čo konkrétne ide ? Si vždy pre nich dieťa a preto je ťažko dávať od nás nejaké stanoviska... ak si naozaj nepraješ aby Ti hovorili do života a dávali rady daj im to najavo aj za cenu, že sa urazia alebo sa musíš naučiť mat nadhľad a nebrať si veci k srdcu
ak ta zivia, byvas u nich alebo si na nich inak odkazana - samozrejme ze si myslia ze maju pravo ti kecat do zivota.
ak ani jedno z vyssie uvedeneho - bud odstrihnut uplne, alebo jednym uchom dnu a druhym von. Aky problem?
Su veci dolezite, su veci nedolezite. Pri nedolezitych veciach staci pritakat a spravit si po svojom, pri dolezitych veciach pritakat a spravit si po svojom.
@kaktusik007 Nie sme vôbec odkázaní na nich. Napr. naposledy manžel nezdvihol telefon, keď môj otec volal, pracoval, nemal čas ani zavolať späť....robil z toho takú patáliu, že prvá je rodina, on by musel zavolať ho späť, ako to myslí...ale, že on (otec) nehnevá na môjho muža....ja som povedala, že kvôli tomu asi nemá právo hnevať, že to je nič....ale otcovi nedá nič normálne povedať, lebo má pravdu vždy len on. Keď neidem k rodičom, tak mama robí cirkus, že prečo to robím, prečo neideme, plače.... 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️
nuz, ked nie ste schopni nastavit im hranice.... preco sa nechas rodicmi citovo vydierat a manipulovat?
Neviem,prečo si tvoji rodičia myslia,že majú pravdu...
Ale moji rodičia,s odstupom času keď nad tým uvažujem,pravdu mali skoro vždy.
@kaktusik007 vetdy mama pošle mi vždy citáty o rodičoch, že treba ich vážiť, kým žijú, bla-bla-bla.... čistý duševný teror...no naozaj neviem čo robiť... prečo nemôžu byť ako ostatný starý rodičia, zabávať s vnučkami, prečo vždy robiť cirkus 😩
@nely1704 naposledy manžel nezdvihol telefon, keď môj otec volal, pracoval, nemal čas ani zavolať späť....robil z toho takú patáliu, že prvá je rodina, on by musel zavolať ho späť, ako to myslí...ale, že on (otec) nehnevá na môjho muža....ja som povedala, že kvôli tomu asi nemá právo hnevať, že to je nič....ale otcovi nedá nič normálne povedať, lebo má pravdu vždy len on. Keď neidem k rodičom, tak mama robí cirkus, že prečo to robím, prečo neideme, plače.... 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️
budem sa opakovat - preco sa nechas rodicmi citovo vydierat?
Práve preto dávam k našim povinnú jazdu tak 3-4x ročne a vybavené. Tiež to bol cirkus, plač, krik, výčitky. Mama sa išla vešať, po jesť lieky, skákať z okna lebo som nevďačná, nepočúvam a neskáčem ako píska. A hádaj co z toho urobila? Nič. A ja mám pokoj a robím si podľa svojho.
Mam rovnakych rodicov. Je to citove vydieranie a pokial si nechas, dovtedy ta budu takto vydierat. Ja som uz bola z mojich rodicov v koncoch, neustale sceny a vycitky mi robili, ze nechodim a nevolam dost casto, pritom oni sami sa nikdy neozvali, neprisli..a to byvaju kusok vedla. Vzdy som musela len ja, lebo som dcera🤷♀️.
U nas zabralo len to, ze som sa na isty cas odmlcala - prestala som k nim chodit a volat im... pochopili, ze ak ma budu nadalej terorizovat, pridu o dceru.
Teraz ako -tak vychadzame, pridem a zavolam kedy mozem, a oni uz nerobia take vycitky.
@kaktusik007 no neviem, sú to moji rodičia, som hlúpa 🤷🏻♀️
spravne. si hlupa.
tak ked si uz prisla na dovod, preco sa tak tvoji rodicia spravaju, aj s tym mienis nieco urobit?
Rodicia sa k tebe stale spravaju ako k dietatu, pretoze im to dovolis. Prestrihni “pupocnu snuru”, uznaj sama pred sebou, ze si dospely clovek, s vlastnou rodinou a ze tvoji rodicia su sice stale tvoji rodicia, ale tvojou ulohou, ako dospelej bytosti, nie je ich pocuvat a riadit sa podla nich, robit im program, prisposobovat sa im, ani im prikyvovat. Ze si oni robia dramy v zivote je ich slobodne rozhodnutie, musia si ich vsak vyriesit sami, ty za ne nie si zodpovedna. A to, ze si ma dieta rodicov vazit a respektovat, je sice pravda, ale plati to aj opacne.
Nic nemusíš ... Mna uderom 18tky mamka upovedomila,ze ak budem chcieť si vypočuť jej nazor,bude rada, ale rozhodnutie je na mne. Urobí za mnou krížik,a poruceno Bohu.
Neodviazali sa od tebe, majú silnú tendenciu ta stále vychovávať.
Roky si im to nedala najavo,ze už netreba...nie preto,ze ich uz nepotrebuješ, ale preto ze netreba. Ze ta vychovali dobre, a ak nie,tak len oni pochybujú o sebe. A následne o tebe.
Rodičov si naozaj treba vážiť. To nie je, že bla-bla-bla. Je v poriadku, že sa o teba starajú. Neprestala si byť ich dieťa. To, že máš 18 alebo koľko na tom nič nemení. Bud rada, že im to nie je jedno.
Autorka: Preco sa spravaju rodicia k tebe ako k dietatu? Lebo sa spravas ako dieta. Dopspela zrela osobnost by nastavila rodicom hranice. Pravdepodobne si ta tvoji toxicki rodicia cielene vycvicili, aby si takto fungovala, lebo z toho mali mnozstvo vyhod. Ze je niekto tvoj rodic mu este nedava pravo bezhranicne s tebou manipulovat. A nie, nie vsetci rodicia su dobri a chcu pre dieta (aj dospele) to najlepsie. Takze bud to takto nechas (oni sa menit nebudu) alebo s tym nieco spravis a urcis hranice (nie, nebude to prijimane bez cirkusu). Prajem spravne rozhodnutie.
Rodic nerodic, poslat do prdele aj s ich vylevmi! Ja rusim pravidelne. Pride nejaky citak? Poviem nech s tym sni nezacina, u mna je na blbej adrese a zmena temy. Nepomaha? Neuzyvam sa. Som nevdacna? Nie, ale ani blba.
A to este bude rozsambo, ked poviem, ze 3 mesiace po porode nechcem nikoho vidiet, ziadna navsteva, myslim hlavne rodicov. A je mi to fuk. Chcem svoj klud a viě ze by ma akurat tak rozhodili. Takze, pozeram v prvom tade. a seba a svoju rodinu. Vyplakat mozu aj novu rieku.
Toto riesime, ale nie s mojimi rodičmi. Navštevujeme psychologicku (kvôli inym veciam) a ta jednoznačne pri tomto hovorí: žiadne nastavené hranice. Rodičia ta stále vnímajú ako malu dceru, ktorú musia riadit. A keď mama posiela citáty, tak to je trosku aj vydieracske, nie? Sú to tvoji rodičia, musis byt ty ta, ktorá ich nastaví. Budes možno zlá, ale len chvíľu. To prejde.
Pripadne nechat jedným uchom dnu, druhym von, ale podľa toho, čo píšeš, ta to asi dosť hnevá a zasahuje vam to do života. Drzim palce, nech to dobre dopadne.
@divokykonik nápodobne 🙈😅
Ja toto zažívam so svokrovcami. Vypočujem si a neriešim. Sú spokojní, že si povedali svoje a my s mužom si urobíme svoje. A všetci sú spoko.😂