Prečo si ľudia ku mne toto dovoľujú?

2. aug 2022

Ahojte, rada by som sa spytala na Vas nazor.
Ide o to, ze mam pocit, ze ludia si ku mne dovoluju prilis vela. Vysvetlim, napriklad blizka rodina, nech urobim a poviem cokolvek, tak vsetko mi zneguju. Problemom je takmer vsetko, moj vyzor, moj vyber auta, ze chcem ist na festival alebo dovolenku a atd. Nie nikomu nevesam nos, ale ked si obcas zavolam s mamou alebo s otcom, tak sa normalne rozpravame a ked sa ma oco naposledy pytal ci mam plan na vikend, tak reku ano idem(e) na Oravsku priehradu, no ze len ma komare dostipu, draho je tam atd, atd. To iste by na mna "vytiahla" aj moja mama. Stale maju nejaky "problem" voci mne, nikdy ma v nicom dokopy nepodporili. Mam takmer 34 rokov, vlastny zivot, pracu, manzela, vlastne byvanie. Nikto za mna ucty neplati, nikto mi nepomaha v domacnosti. Ze teda by mali nejaky dovod, mi "kecat" do zivota a do mna ako cloveka, ktory v zivote nic "neurobil, nedokazal"..
A nie je to len blizkou rodinou. Ci uz kamarati alebo blizsi znami v podstate to iste. Ja sa nikoho nevypujem ohladne sukromia a veci do ktorych ma v podstate nic nie je. Bud sami povedia ked chcu ale ja sa "nestaram", nepytam. Do mna je "rypane" pravidelne. Ked som bola bez prace uz davnejsej minulosti (2 mesiace) nikto mi nepomohol nieco si najst alebo ze by mi dal info ze tam a tam si posli ziadost, len stale otazky "uz mas robotu?" "Nie je ti doma otupno?" Ano, vedeli ze som bez prace, lebo som slusne prosila kamarotov aj znamych o info, keby o nejakej praci v adminisrative vedeli. No ja by som si toto nikomu nedovolila napisat ani povedat. Ked nemam ako pomoct tak som ticho radsej. Teraz som pod dlhsej dobe strela znamych a cakaju po dlhych rokoch konecne babo (to ze po nom dlho tuzili bolo verejne tajomstvo), zagratulovala som im, popriala kopu zdravia a nech im to dobre dopadne. Nic viac nic menej. Oni do mna hned a vy co (dieta nemame, to je pravda).. a poucenie ako netreba cakat, otalat a neviem co vsetko este. Dost utocnym tonom.. no nezmohla som sa ani na slovo aj ked hlavou mi sli take otazky, ze ako vy ku mne tak ja k vam.. Ze preco nie su zobrati este, ze im to co trvalo roky mat dieta a podobne, ale nie som tento typ cloveka, ze by som do nich takto hrubo doslova skocila. Ja viem dokonala nie som, mam dost chyb a viem si ich priznat, viem ich jasne pomenovat. Toto mi vsak pride uz naozaj vsetko "cez". Ja som sa kvoli tomuto od ludi zacala doslova distancovat, pretoze pokial som nechcela ostat doslova hnusna voci druhym (co by som zrejme realne nedokazala resp. viem ze by ma to mega mrzelo, ale uz som mala toho naozaj dost), tak som radsej obmedzila kontakty. Dakujem aspon za precitanie, potrebovala som sa aspon takto "vykecat"..

luccija
2. aug 2022

Ludia radi rypu nos do druhych🙂kazdy ma dost svojich problemov a potesia sa, ked si zarypnu.A rodicia...to nie je problem voci tebe chcu davat nevyziadane rady vzdy si ich dieta ...a cim su starsi, tym negativnejsi

evica17
2. aug 2022

Tak ti poviem, to sú taký ľudia. Proste môj dedko ,otec,svokra a ešte pár blízkych by mi tiež všetko odzubali, že načo a prečo nie a tak im nič nevravím. Ešte nikdy nič nepochvalili, z ničoho neboli nadšení. ale kamarátov si takých nevyberám, ty možno podvedome to hľadáš.

autor
2. aug 2022

@luccija ..od rodicov to neberiem az tak "vazne" ze zle.. Chapem su to rodicia, chcu pre mna to najlepsie. Na to sa ani hnevat neda, len niekedy by som im tak vynadala najradsej, ze proste nic im nie je dobre, stale len problemy hladaju na mne, aj tam kde nie su..
@evica17 ..ja som uz kopec ludi zo svojho zivota doslova odstrihla, ako tychto znamych.. stretla som ich po rokoch a videla som a pocula ze nic sa nezmenilo..len ma zhadzovat v podstate, ako ro robili aj v minulosti. Nemam uz kamaratov, da sa povedat len jednu dobru znamu a ostatok su uz len znami.. Viem pochopit, ze kazdy moze mat blby den, blbe zivotne obdobie a len "kope" do svojho okolia, ale ked to vidim ze aj po rokoch sa nikto z nich nezmenil v podstate, tak viem ze som dobre urobila, ze sa z nikym nestretavam.

natalala
2. aug 2022

Ludia sa k tebe spravaju tak, ako im dovolis. To ze je niekto rodic ho neopravnuje a ani neospravedlnuje ak sa sprava otrasne k detom. Ty rovnako nemusis znasat ich spravanie len preto, ze su tvoji rodicia. Mozno si to spravanie ani neuvedomuju, kedze ich nekonfrontujes, ze sa ti to nepaci a lezie ti to na nervy.

domak2
2. aug 2022

Úplne ta chápem, tiež mam kopu takých známych co majú poznámky, čo by som si nikdy nedovolila voči niekomu. Ale zas viem, ze nie sú zlí a v podstate to tak nemyslia, len nemajú maniere, tak to prechádzam len dvihnutym obočím a pomyslím si svoje.
@natalala to je taka krásna poznámka, ale ako ju zakomponovať do reality? Keď sa ma daku sprostost spýta napríklad mamina kamarátka? Mam ju "dat na miesto" a spôsobiť tak divne vzťahy medzi ňou a mojou mamou keď ja sa s ňou vidím 2x do roka a ony sú spolu často? Niekedy je to proste osemetne.

autor
2. aug 2022

@natalala ..ano viem, neraz som tuto vetu citala. Na mna to sedi ze uplne, viem ze som kopec toho "pokazila", ze asom bola ticho namiesto toho aby som povedala, tak ale odtadtial potadial. Co sa rodicov tyka, nie raz som skocila do mamy aj do otca, ze nie stacilo ich chovania voi mne. Aj ako 10 rocna aj ako 30 rocna, a jedine co som docielila bolo, ze som arogantny fracek ktory sa nevie spravat a podobne. A ano po urcitych slovach sa po mne otec zahnal aj napriek tomu ze som mala 30r. a bola som uz davno vydata. Povedala som len obycajnu pravdu, kludnym tonom. Tiez sa s nimi stykam minimalne, ale stale to nepochopili zrejme preco (beru to ako moju rebeliu, neskorsu pubertu a podobne 🤷‍♀️) ale uz sa nedam vydierat, vedia ze moje nie znamena naozaj nie.

zuzikak
2. aug 2022

tak ludia vedia byt sprosty. Skus byt sprosta aj ty a nebudu mat blbe reci. Na priehrade je draho ? No co, ved kde mas davat peniaze, ked nemas deti, tak ich minas podla seba. Dostipu ta komare ? No a co, tak mas asi sladku krv. Nemas pracu - nie je ti doma otupno ?- vies co je velmi, nechces dat vypoved ? Pojdem na miesto teba. Gratulujem k babatku. Vy nemate ? No nemame - deti su drahe - podobnych kravin si vies vymysliet vela a mozes povedat cokolvek a nemusis to ani mysliet vazne 🙂 - len ludom treba ukazat kde je ich miesto.

viestta
2. aug 2022

Podla mňa ty aj bežnú otázku a pripomienku berieš ako rypanie. Povznes sa nad to, nepripúšťa si to a zrazu zistíš, že nikto nerype, len sa normalne pýta, normalne prejavujú záujem. Bud rada, že nie si im ukradnutá.

salamistka
2. aug 2022

Prìliš si to pripùšťaš, aj keď ťa viem pochopiť, tiež mám otca, ktorý sa potrebuje do všetkého miešať...možno si precitlivelá práve kôli tomu, že ťa rodiča celý život zhadzujù a preto o sebe dosť pochybuješ, nuž ale neostáva ti iné, len sa proste nenechať zatlačiť do kùta a žiť život podľa seba...že máš málo kamarátov? nepotrebuješ okolo seba ľudí, ktorý si na tebe liečia svoje komlexy, tvoj život je dôležitejšì ako ich sprosté premùdrelé reči...hlavne aby si bola spokojná ty, ostatní ti môžu byť ukradnutí.

natalala
2. aug 2022

@domak2 ja to mam tak, ze ak je to clovek s kt v podstate nemam vztah rozumej znameho znama, sused alebo ako spominas mamina kamaratka, tak nejdem do konfrontacie a jednym uchom dnu a druhym von, je mi jedno. Ak je to clovek kt je sucastou mojho zivota a travim s nim cas, rodina, kolega, kamarati, tak proste poviem ak sa mi nieco nepaci, ak ma blbe reci, ak sa voci mne sprava nevhodne atd. Vela ludi hovori, ze je lepsie to neriesit a ovladat sa a prekusnut a bla bla, mna toto stoji neskutocne vela energie a pride mi lepsie nastavit hranice, ake spravanie je pre teba ok a ake uz nie. Nehovorim, ze by som ludim teraz nadavala, alebo zacala po nich vrieskat, ale jednoznacne poviem co si neprajem a tak. Niekedy nepomoze nic len toxickych ludi proste odstranit zo zivota. Ja si cenim moj cas natolko, ze ho proste nebudem travit s ludmi s kt sa citim zle alebe ma chcu ponizovat atd.podla mna aj maminej kamaratke mozes povedat, ze je ti nejaka otazka neprijemna alebo ze bola nevhodna, pekne kludne a slusne 🙂

luccija
2. aug 2022

Mozno ti znami to nemysleli zle vedeli cim si presli s dietatom a ty si to zobrala vztahovacne😀

h2
2. aug 2022

Ja na otázkach, či už máš robotu a či ti nie je doma otupno, nevidím nič zlé. Aj tie ostatné veci si berieš až príliš k srdcu. Tí ľudia to vôbec nemyslia tak, ako to ty berieš. Proste konverzujú.

savanna
2. aug 2022

Toto sa nedeje len tebe, neboj sa. To je to slovenske malomestiactvo. Ak nahodou presne nezapadas do skatulky /stala praca, manzelstvo, deti, atd, atd/, tak vsetci budu rypat. Mam pocit, ze to je na Slovensku narodny sport, vyzvedat, ale nikdy nie za ucelom pomoct, ale skor za ucelom ublizit. A najma teda za ucelom posilnit si vlastne ego a mat zo seba lepsi pocit. Normalne uz sa mi niekedy aj kvoli tomuto ani nechce zit na Slovensku.

martina1985ba
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kassandra25
3. aug 2022

Mozno ze chcu aj poradit naozaj, mozno to vobec nemyslia zle a mozno by si mohla sem tam nejaku informaciu preniest so slovami : no dobre , pytas sa, poviem ti, ale nechaj si svoje pre seba, neries....
A mozno to ty vsetko nejako citlivo beries, mozno mas na okoli hlupych sedlakov a mozno su to toxicki ludia. Mozes aj povedat, : no dobre, poviem, ale nemam rada otazky/ raz/ ty sa budes stale pytat/ a uz zase tie rady.....
Mozes dat viac najavo, alebo opak, pouzit potom ignor a rozlucit sa. Mam z tvojho opisania dojem, ze tam je aj z toho sudka, aj z toho, .... ludia su rozni....
Hlavne, ty bud zmierena s tym, co robis a kam ides, odpovede druhym sa ti budu (snáď), len tak sypať.

mandzula
3. aug 2022

Ja mam taku skusenost, aj osobnu, ze sa ma dotykaju poznamky inych vo veciach, s ktorymi sama nie som stotoznena, nie som si ista svojim rozhodnutim. Ak si za vecou 100 % stojim, nerozhodi ma nic a nikto. Skus porozmyslat aj tymto smerom.

erosmal
3. aug 2022

je to presne o tom, že ľudia sú nevychovaní a neempatickí.. keby rozmýšľali aspoň 10 sekúnd pred tým, ako sa bezdetných manželov opýtajú "a vy kedy budete mať deti?" tak to už je vrchol buď ľudskej hlúposti alebo fakt chcú ublížiť človeku.. lebo mne nikdy v živote nenapadlo sa nikoho takúto otázku opýtať.. veď môžu mať zdrav. problémy, možno sú v poriadku a "iba" sa nedarí, možno deti vôbec nechcú, a možno tá žena už má za sebou 10ty potrat.. no načo je niekomu informácia kedy ja budem mať deti? ako keby niekto vedel povedať presný termín 🙄 áno pre veľa ľudí je to "konverzačná téma" ako o počasí.. ale súdny človek sa toto predsa opýtať nemôže.. ale keď sa ma to opýtajú tak odpovedám, že teraz deti nechcem - nechcem si pokaziť postavu (som dosť pri sebe) 😅 a to hejtovanie :D uplne moja svokra.. načo vás na dovolenku, načo vás na výlet,- ved možeš byť na záhrade! :D načo vám auto, veď máte (20 ročné polorozpadnuté), načo ti také veľké okno (francúzske som chcela) nestačí ti obyčajné okno jak máme my? atďatďatď 🙄 na tieto otázky odpovedám že: lebo chcem. a ďalej sa nevyjadrujem.. ju to potom prestane baviť, aj tak si vždy urobím po svojom :D

autor
3. aug 2022

Dievcata, dakujem za kazdy postreh/reakciu. Kazda z Vas ma v niecom pravdu a som rada, ze ste mi pomohli sa pozriet na veci aj z inej perspektivy. Ako som pisala ani ja nie som dokonala, mam svoje chyby a viem si ich pokojne priznat a viem ze kazdy z nas sme iny a co niekomu pride ok, tak druhemu je to uz napriklad cez.. Viem bola som vychovana v strachu v podstate, nikomu nikdy nic na mne nebolo dobre, udupane sebavedomie uz len ako bonus k tomuto celemu, takze urcite veci si beriem mozno osobnejsie nez by bolo nutne a neviem/bojim sa reagovat tak ako by som chcela. Ucim sa hlavne metode jednym uchom dnu druhym von a nebrat si to osobne. Nalkolko niektori ludia su jednoducho taky a iny uz proste nebudu a spravaju sa tak ku kazdemu, nie len ze som to proste ja. Ja som so svojim zivotom relativne spokojna (ano vzdy sa da lepsie a ja sa snazim svoj zivot vylepsovat a zit tak aby som bola spokojna, ze uplne). Zabudla som este v prvotom prispevku podotknut, ze uz sa mi par krat stalo za tie cele roky a pri urcitych ludoch je toto "pravidlo" viac nez platne. Ked sa ma niekto pyta na otazku so sukromia (ako praca, svadba, deti, vyzor.. proste osobne veci co ja sa nepytam pokial dotycny sam nezacne o tom hovorit a ze chce hovorit) a ja polozim obdobnu otazku (opytanie sa na nieco zo sukromia), tak dostanem len "naloz", toho ze si nejak privela dovolujem, co ma do toho, nebudeme sa o tom bavit a podobne a este takym "tonom" ze mam az vycitky svedomia, ze som si nieco take vobec dovolila povedat/opytat sa. Tak hlavne takych ludi som odstrihla zo svojho zivota. Daakujem Vam velmi krasne❤️

evica17
3. aug 2022

Dobre si urobila,že si ich odstrihla. Ono to dokáže vyčerpať takýto ľudia. A radšej mať menej ľudí okolo seba ale kvalitnejšie vzťahy ako toto,ak ti to vadí

pipistrel13
7. aug 2022

nikto do teba nerype,ludia su nanestastie taki....rodicia su asi frflosi,vsade vidia negativa (komare na priehrade),ale nie je to zamerane voci tebe (z prispecku som tak posudila-takto sa spravaju mnohi ludia naozaj bezne,frflu,komentuju,staraju sa,ale nie je to osobne,oni to robia kazdemu..)jednoducho jednym uchom dnu a druhym von a ak ti lezu na nervy povedz im naspat (ako si aj napisala o tych kamaratoch-oni tlacia,ze mas mat dieta a ty poloz otazku a vy sa kedy vezmete,aby ste boli rodina?..neboj sa,hned sklapnu,a asi sa aj zduju😂ale nabuduce ti uz daju pokoj s ich pouckami o zivota

ckocka
7. aug 2022

Všetci sú zlí a všetci sa ti starajú do života - neprikladáš svojej osobe trocha priveľkú dôležitosť? Každý má dosť starosti sám so sebou, ty si im ukradnutá.

adrianap83
7. aug 2022

Proste musíš jedným uchom dnu, druhým von a s úsmevom odpalkovať. Podobne ako teba zvykli, len milo s úsmevom, možno sarkastický, hlavne asertívne určiť hranice. Ja to tiež neviem, ale učím sa, no. Ľudia sú frfľoši, zvedavci, radšej riešia cudzie veci ako svoje, nevychovani, netaktni. Blbo sa mi to píše, ale niektorí vyslovene čakajú, že povieš ako sa nedarí v hocičom, aby mali lepší deň. Oni si tým riešia svoje ego. Nie je to tebou konkrétne, neber to vzťahovačne a nedaj si tým pokaziť náladu.

viky173
7. aug 2022

akoby som citala o sebe 🙂 uplne vazne, mala som zopar takychto ludi vo svojom okoli a aj moji rodiacia tak isto... su to take typy ludi, nezmenis ich. ja som proste odstrihla od seba takych "znamych", ktori mali potrebu sa rypat v mojom zivote, nepotrebujem takych ludi mat pri sebe, aby ma len vytacali a rodicom radsej nic nehovorim a vec vybavena, naozaj uz sa s tym takmer vobec nestretavam