Napisala som tu dlhy prispevok, ktoreho pointa bola, ze aj neviem kolko ludi vynalozi snahu na riesenie problemu v takomto vztahu, zeny si robia po svojom ostavaju s tym clovekom a zakladaju nove a nove diskusie o tom, ako to neklape ktore v pripade kritiky zmazu.Oblubena fraza tyranych zien je lubim ho.Tak ked ho lubi a on ju tyra, nech s nim ostava.Varovne hlasy nepocuva muz sa nechce zmenit skonci dobita niekde
v krimi ale hlavne ze 190 ludi jej radilo a ona to riesi tak, ze zmaze diskusiu.
Preco sa taketo zeny stazuju, ked aj tak nic nezmenia?
Ma vobec vyznam im radit?
Rady sa nechavaju verejne lutovat
Chybu v sebe, ze nieco zle robia(ostavaju s nim) nevidia
Ma zmysel radit ufnukame cloveku, co si aj tak robi po svojom?
Oni chcu od nas rady ako sa ma muz zmenit
To by musel najprv on sam teb tyran mal chciet zmenit a chodit na terapiu
V USA posielaju kazdeho na terapiu niekedy az prehnane
V com spociva submisivita zien, ze si vseobecne nechavaju na sebe drevo rubat?
Nemoze to byt aj vychovou a touto spolocnostou ktora nuti zeny vzdy byt ohladuplne a hladiet na city ostatnych?
Dokonca to az tak daleko zaslo, ze zeny predstieraju orgazmus, aby "neranili" partneta?
No co sa snazim povedat, ze neni normalne aby clovek co zije v toxickom vztahu zakladal nove a nove diskusie staznostou na partnera a zaroven ich mazal a zostaval s nim
Da sa nieco spravit aby sa tomuto predchadzalo?.
Moja mama je chronicky stazovatel, ktory svoje chyby nevidii tak ked zacne svoju obohranu pesnicku namiesto radenia opustam miestnost.....
krimi, ale hl
@sissy27 Je mi to luto ci uz je zena, ci muz tyrany ci uz fyzicky, psychicky ekonomicky ale neda sa im pomoct, lebo jaksi dobrovolne nesu to bremeno i keby nemuseli..doplacaju na svoju dobrotu alebo si nevedia dupnut nohou.Na to, ze na Slovensku sa 80^ ludi hlasi ku krestanstvu je tych pripadov az moc..Niekedy mam pocit, ze vztahy nie su o laske a vzjomnej pomoci ale kto koho vyuzije
@karolinakr Štokholmský syndróm?
@karolinakr lebo radsej znesu par faciek ako znasat bolest zo zlomeneho srdca po rozchode. Lebo veria ze dotycny sa zmeni ked ho nebudu provokovat. Lebo tie chvile ked sa on chova normalne su krasne a tych sa zena nechce vzdat. Lebo veria ze ked mu budu prejavovat dostatok lasky tak on to oceni.
@karolinakr nie, ženy to casto krat nevidia, možno by si lepšie pochopila takéto ženy, po prečítaní jedného môjho článku. Jedna sa pouci hneď, druhá až na desiaty krát. A aj ked to možno začínajú aj vidieť, zial strach z toho co bhde ďalej, ako to zvládnu, financie, kam pôjdu, po povedia ostatní(lebo najčastejšie pri takejto obeti nik nestoji, tyran býva v spoločnosti ukazkovy clovek), preto aj zeny ostávajú aj nadalej v takomto vztahu. Zial aj spolocnost nie je pripravena pre taketo mamicky a zeny, cakaju ich ťažké boje, radsej ticho trpia, stat namiesto pomoci ich nechrani, a kolko takych bolo, co prislo aj o zivot alebo prisli o deti. Toto mamicky odradza odist.. Pridu su sem po radu,,ale namiesro laskaveho vysvetlenia a podpory, stretnu sa aj tu len s osocovanim a ponizovanim.... A to je chyba, pretože potom si taka zena mysli, ze naozaj nikoho nema, nik pri nej nestoji a tak ticho trpi ďalej. A preco si zena vybrala takeho tyrana, mozno pochopis z clanku. Je to vsetko len o vychove https://www.modrykonik.sk/blog/zuzinapipina/article/preco-si-zeny-pritahuju-do-zivota-len-sa-y9yhvq/
Sú žiaľ aj prípady, kde sa nedá pomôcť. Aj na Slovensku ich je veľa. Kde ťa žena ozaj nemá žiadne východisko odísť, ak je finančne závislá napr s 5 deťmi, tak jej nepomôže ísť ani do krízového centra, všade môžu byť iba dočasne. Ja mám susedu ktorú takto roky muž týra ale ich syn si myslí že zlá je ona, nie otec, nechce počuť o odchode a aj keď ho xkrat vyhodila, malý jej robí v jednom kuse cirkus, a ani otcovi nechce dovoliť nájsť si inú. Nepomaha a ani psychológ, ani dohovaranie rodinou. Sú však aj také ženy, ktore sú asi rady, keď ich niekto týra, možno aj nejaký problém z rodiny, nemajú problém s peniazmi, ani nájsť si prácu, nemajú ešte ani deti a aj tak sa nechajú otlkat. Je to smutné.
Podľa mňa a mojich pozorovaní sú títo muži brutálni manipulátori. Tak ako si šmejďáci vyberajú submisívne obete, ktorým predajú panvicu za 300 eur, tak aj oni. A majú brutálne techniky a taktiky, sú to psychopati. Ďalšia vec je prozaická, a to obava ženy o budúcnosť - kam ísť, z čoho vyžiť, ako mu takéto chovanie dokázať pred súdom, nevezme mi deti, nájde ma a zabije, štát mi nepomôže, polícia mi nebude veriť, atď. Ak sa tu posťažujú a niekto im začne dávať rozumy, prípadne na ne útočiť, tak im to sebavedomie ani odhodlanie nedvihne, opäť ich len niekto kritizuje, majú pocit, že všetko v živote urobili zle. Niektoré ženy sú v takom vzťahu aj 20 rokov, v akom stave asi tak je ich psychika? Ty nemôžeš urobiť rozhodnutie za nikoho, trocha empatie však nikdy nezaškodí.
Je to oveľa komplexnejši problém a riešenie buchnut dverami a ísť nie je také easy ako sa javí ľuďom zvonka. Ono keby išiel tyran s bubnom na zajaca dotyčná hneď zaradí spiatočku, ale ono je to ako s tou zabou. Keď ju hodíš do horúcej vody vyskočí. Ale keď pomaly vodu zohrievas uvarí sa. A vtedy je už neskoro. Odísť nie je jednoduché, ale ani nemožné, no ako už bolo napísané pochopí len ten kto to zažil.
Stáva sa to aj inteligentným ženám.
@zuzinapipina pekne si to napisala v clanku. Jasne, strucne, zrozumitelne. Kiez by to ponohlo vsetkym, ktore to potrebuju.
@zuzinapipina s tymto musim suhlasit
@zuzinapipina okrem toho rozchodom peklo ešte len začne.
Vysvetlim to takto, dnesny svet je len o peniazoch, zial. Zial niekedy sa zena , alebo matka obetuje , aby to znasala . V podstate si treba vsetko zapisovat , nahravat , drzat si evidenciu ako sa muz k zene chova , potajomky / aby si mu to dokazala a spocitala / ked muz odide / radsej si s chuti poriadne ponadavat na neho, aby sa jej ulavilo . Zena muzovi nesmie ukazat slzy, taky psychopat nema zlutovania . Nech sa vyrozprava, sedlak .Zena mui byt psychicky silnejsia ako muz . A ked pride uz cas kedy je to neunosne , musi sa zena rozhodnut odist s toho vztahu a spocitat mu to ... Pozri , ludia si oblizuju jeden druhemu zbytocne a hadaju sa koli hlupostiam, zena by mala mat viac rozumu ako chlap. Ked su dvaja inteligentny mali by si to uvedomit. Jednoducho ak sa muz zacne hadat, zena by mu mala povedat , preco sa so mnou hadas , vsetko sa da vyriesit ked sa o tom porozpravame a najdeme riesenie a kompromis. Ine je ,ak je muz alkoholik, asi by som si ho nahrala ako sa chova a potom mu to spocitala ...posledne riesienie je odist k rodicom aj s detmi, alebo k najlepsej kamaratke .Muz sa zbada , ked pride s prace domov a zena s detmi nebude doma,nebude mat navarene , oprate a ozehlene , / ked vies do mna vyskakovat , staraj sa o seba sam , kaslem na teba / mama musi deti chranit aj pred agresorom, nie tak ze sa s nim hada doma a necha si ublizovat od neho , ale ze jednoducho si zena povie uz dost .. Kazdy ma priatelov , rodicov aby v takomto pripade mala kam ist .....nic insie nie je ..
ked sa zeny boja o peniaze a nehnutelnost , dohodnite sa s muzom , ze nech vyplata chodi na vas ucet , ak ste doma na materskej , aby to bolo ferove .Ak by bola nehnutelnost napisana na zenu, jednoducho , nahram si potajomky muza aky je agresivny , robim si evidencou ,pobalim detom aj sebe veci , zamknem dom alebo byt a nech ide stazovat aj na lamparen, chranim si svoj majetok , / idem k rodicom alebo kamaratke /odovodnite to tym, ze mate dokaz na svojho muza , ze Vas tyra a spatne to vplyva na psychiku deti....potom Vam nemoze nikto nic, lebo mate plne pravo branit seba a hlavne svoje deti, svoj majetok , .....a bude to on co bude musiet odist a poniest si pravnu zodpovednost, viem ze je to tazke take nieco spravit , ale deti maju pravo zit v kludnom prostredi a vy ako obet , mate pravo na normalny zivot a mozno casom lepsi vztah a byt stastna...
Z posledných síl sa žena vzoprie a odíde. Kto to osobne nezažil, nikdy neuverí akou intenzitou, bleskovostou po nej ex pôjde. A podpora okolia, rodina nie sú vždy postačujúce. Z jedného dôvodu. Ta žena je už rokmi vyčerpaná, čím väčšia je agresivita ex po rozchode o to skôr sa častokrát stane, že to žena vzdá. Jednoducho jej dôjdu sily, vyflusbe sa a v tom momente nastupuje najväčší nepriateľ a to je strach. Pok... At sa strachom, byť až na pokraji polosialenosti strachom ženu donúti vzdať sa a vrátiť všetko späť len z túžby aby strach o padol. A úprimne povedané ak žena nemá silnú aleze mega silnú oporu v rodine nielen mentálnu ale i fyzickú a finančnú, tak je pravdepodobnost stále menšia, že to dá. A žena, ktorá sa musí spoľahnúť hlavne na úrady, políciu atď to z väčšej časti ani nedá. Z dôvodu, že úrady konajú až po prusere. Ak to aj všetko dá, roky ostanú v hlave zle vzorce vstepene tej žene až do morku kosti.
@angelika31 zažila si to už? Ten pocit ze sa bojíš o vlastný život aj život svojich detí? Tu bezradnosť ked ťa na polícii vysmejú? Rodina radšej zatvára oči? Nikto sa do toho nechce miešať? Si nervózna, ponizena, bez kúska sebavedomia, bez peňazí, nemáš kam ísť, v strese čakáš kde na teba kto vyskočí, strápni ta, ublíži ti milióny krát v poradí? Vyvoláva, prosí, kričí, nadáva, vyhráža sa vecami ktoré si nevidela ani v najhoršom sne? Ako vyvoláva do prace, kontaktuje rodinu a kamarátov? To ako si to opísala by možno fungovalo na nejakého trtka ktorého sa chceš len zbaviť. Sociopat je úplne iná káva. Rozchodom ti dá pocítiť svoju silu a nie jeden krát. Môže to trvať roky.
@zooeynka ďakujem no kiežby si každá žena uvedomovala svoju hodnotu a kiežby každé jedno dievča bolo vychovávane s láskou a sebauctou. Potom by si snáď ani jedna nenasla nejakého tyrana. A kiežby boli aj chlapci vychovaný s láskou a nebáli sa prejavovať svoje city a emócie. Kiežby. Ak moje slová otvoria oci aspon jednej osobke, tak boli správne napísané a malo to zmysel. Každému však otvorí oči nieco ine...
@marcelatje ved to, pokiaľ zena nie je Pripravena ustat to obdobie ťažké, naberá stále silu, mnohé sa pýtajú prečo ostáva stále v tom vzťahu, keď to uz aj všetko vidi, odísť však niebje jednoduché a treba byt prípravná. Raz však príde ten moment, keď si povie dosť a odide, ak vsak bude uz pripravená a silná, všetko to zvládne. A ak z vonka pociti podopru a nie výsmech a odsúdenie , o to lepšie.
@zuzinapipina okolie situácii väčšinou nijako nepomáha. Je jednoduché povedať odid ku kamoške, ale popravde si realne neviem predstaviť tam odísť a ďalej co? Pre kamošku to tiež nie je ideálna situácia ak má tiež rodinu 🤷♀️
Žena si musí prejsť tou krížovú cestou ktorá nie je jednoduchá aby našla silu svoju situáciu zmeniť. Nie každej sa to ale podarí.
Moju tetu zabil vlastný muž. Mali tri deti, najstaršie v tom čase malo 6. Ona tu silu bohužiaľ nenasla 😔
@marcelatje ved to, ze niektoré ani nemajú kam ísť, štát ich nechráni, zakony su ako keby proti nim, kym rozhodne sud, môže byt uz neskoro a ak nejaká tyrana zena pride na políciu, ti to maju ovšem na haku a este sa aj posmievaju, alebo vaa oznacia za paranoidne. Az sa stane naozaj nejaké nešťastie. Tvojej tety je mi naozaj veľmi luto😥
@karolinakr no ja som sa zamýšľala presne nad týmto istým a uz som bola za necitlivú a bezcharakternú. Človeku sa moze stat všeličo ale zeny prehliadajú niektore vlastnosti uz počas chodenia. A tam je podla mna kameň úrazu. Ved aj teraz su tu témy ako len spolu bývajú a uz partnerku obmedzuje. A oni ako slepé hluché, este su urazené, ked im niekto narovinu napise, ze maju doma debila a maju odísť od neho. To chodenie je na to, aby sa takéto veci vykryštalizovali. Ked chodim s niekym, kto mi ma problem kupit zmrzlinu a delí vsetko napoly tak s takým nebudem ďalej ani omylom. Ked mi povie, ze som krava a potom pride s kyticu a povie, ze ma lubi a uz to nepovie a bol opitý, tak ho poslem z prvej cesty. Lebo jednak sa ozral a jednak ma urazil. Ked sa na prechadzke pozerá za ženami a este aj komentuje tak to bude další z rodu primitivov. Ale asi to závisí od sebavedomia a sebaucty. Niektorá sa nad tym zasmeje a niektorá ako ja, by som takému flasla a zavrela dvere pri prvej nadávke na moju adresu.
@vendulka80 niektori experti z tých inteligentnych tyranov sa počas chodenia správajú ukážkovo a pomaly sa ich druhá tvár začína ukazovať, keď majú ženu "istejšiu", po svadbe, počas tehotenstva, keď je na materskej, keď sa odsťahuje s ním niekde do zahraničia, atď., atď...
@bluka2 ano to mas pravdu. To je ta kategória inteligentných psychopatov. Ale co sa týka bitiek, vydeľovania peňazí, alkoholu a podobne, to zena zisti veľmi rychlo. Teda aspon ja mam taku skusenost.
@karolinakr no lebo my, co sme to nezazili, sem gerojky a vieme, ze od tyrana treba odist. ale roky tyrana a manipulovana zena je casto resvedcena, ze ona je na vine, tyrana dokonca ospravedlnuje, ... to nie je o tom, ze by nechcela odist, ona nevie, nemoze, nedokaze. a potom je kategoria zien, ktora by aj sla, ale nema kam, je bez podpory okolia, mozno aj so zlymi skusenostami na policii a pod. alebo sa velmi boji o deti, ...
nemozes/nemozme tieto zeny zatracovat a ak sa co i len minimalne da, treba sa im snazit pomoct. ied, ked ju muz 1000x zbil a ona je nie na dne, ale v marianskej priekope, bude treba nie 1000, ale milion krat jjej ukazat, ze z toho ide aj cesta von.
Ja som niečo podobné zažila ako dieťa v rodine alkoholika. Otec prišiel o prácu a potom nastúpil do hry alkohol, ale.zrejme nim nepohrdol ani predtým. Nás deti sa ani nedotkol, mamu bil. Darmo sme prosili aby sa rozviedli, stále bolo a kam pôjdeme. Mali sme kam, jej rodičia žili vo veľkom rodinnom dome len 18 km od nás. A aj tak sme ostali. Vtedy bola hlavne hanba asi sa rozviesť.. nik z rozvedenej rodiny nepochadzal. Nás zachránil ako aj zničil alkohol. Otec následkom alkoholu tragicky odišiel z tohto sveta keď som mala 16 rokov. Jeho smrť bola pre nás vykúpením. A mama zrejme z ostatných rodín videla, že sa bije všade...tak asi jej to prišlo normálne..neviem, nikdy nepochopím a teraz ju už tým konfrontovať nechcem.
@vendulka80 naozaj nemusí, môže to prísť po rokoch.
Mne je hlavne ľúto deciek ktoré musia byť tohto svedkom, škoda že si to tie ženy neuvedomujú. Ale oni žijú v takom zvláštnom svete závislosti na tyranovi, im sa veľmi ťažko dá pomoct.
Ďalšia vec je chýbajúce systémové riešenie ktoré u nás absolútne chyba. A tým ze Slovensko odmietlo istambulsky dohovor vyslalo jasný signál že s tým nič robiť nemieni. Na jeho ratifikáciu boli totižto naviazané rôzne fondy a postupy na celoštátnej úrovni. Je mi ľúto nevedomosti ľudí ktorý spisovali petície absolútne si neuvedomovali o com to cele je, stačilo im slovíčko Istanbul a ešte nejaký džendžer aby usúdili že to bude isto niečo zlé.
Viem s vlastnej skúsenosti ako sa chová polícia keď ich zavoláte koli domácemu násiliu. Zo ženy spravia hysterku a mavnu rukou že si svoje problémy majú riešiť samy. Nemajú skolených ludi aby vôbec vedeli jednať s obeťami domáceho násilia ci znásilnenia. Keď pôjdete nahlásiť že sa vám niekto vyhráža, ukradol a rozbil vám auto, zmlatil vás, odvliekol vám male dieťa a vy už 4 dní neviete kde sú a ci vôbec zije tak vás vysmejú, budú vás presviedčať nech stiahnete oznámenie lebo sa im nechce spisovat zápisnica, že si to mate vyriešiť sama atď...
Ono svojom spôsobom to chápem lebo častokrat riešia roky dookola ten istý pár, jeden večer berú násilníka a sanitka odvádza zakrvavenu ženu no a o tri dni keď sa na polícii spisuje zapisnica tak príde párik ruka v ruke ako dve hrdlicky že veď sa nič nestalo a ona vlastne len spadla a trochu sa udrela.
Takáto žena potrebuje hlavne psychológa a okamžite volne miesto kde by ju vedeli ubytovať (napríklad azylak ktorých u nás moc nieje). A aj tak je veľké % žien ktoré sa k nasilnikovy vrátia napriek vsetkej pomoci zvonku. Možno keby si sociálny pracovníci viac všímajú deti a okamžite by ich s násilného prostredia brali preč bola by to taká páka na tie ženy, ktoré sa nevedia od násilníka odpútať. Koli deťom by to boli ochotne spraviť si myslím.
Ja sa ináč tohto najviac bojím ze si dcéra nájde nejakého magora co ju bude otlkat a ja jej nebudem mat ako pomôcť.
@lujza123 no to je otras.Pamatas si 16 a tehotna na MTV?.Tam bol jeden par a ich rodicia sa dali dokopy, muz isiel do vazenia, zena nemala ani pravnika pisal jej srdcervuce listy, mal zakaz priblizenia ale ona zistila, ze ho lubi a chce spat.Tak takymto ludom by som ja nepomahala.Kto chce kam, pomozme mu tam a mohla by vyvolavat neviem co, nech si to riesi sama.Vsak aj z toho muza robia pajaca.Jeden den ho odvaza policia s putkami na rukach odvysiiela to telka na druhy den sa cukruju a lezia pod perinou Do kelu s takymi ludmi
@karolinakr u takej mladej by som povedala ze vyrastala v podobnom prostredí a vôbec netuší ako vyzerá normálny vzťah.
Takejto patologickej závislosti na násilníkovy sa naozaj ťažko chápe a aj ťažko pomáha, lebo väčšina ľudí je presvedčená že žena si za to môže sama. Môže aj nemôže. Moja dobrá kamaratka zažila podobne a až dlhšie po rozchode si bola schopná priznať ze bola tyrana.
Ono častokrat násilník nebyva len typ agresívneho ozrana ktory zmlati prvé čo mu príde do cesty a je mu jedno ci je to sused, pes alebo manzelka. Oveľa nebezpečnejší je typ manipulátora a psychopata.
Žiadna nedostane facku na prvom rande. Násilie prichádza postupne. Chorobný majetnicky ziarlivec zo začiatku vie pôsobiť iba ako "príliš zamilovaný" co veľa ženám imponuje. Vždy sa zaujma kde a s kým bola, kazde jej oblečenie je sexi, chce sa co najskôr oženiť, mat deti a ženu v domacnosti. Kupuje si ju darčekmi, pozvaniami na večere. Okamžite vytusi kde ma žena slabé miesto a vie to využiť vo svoj prospech.
Pomaly ale začne ženu ovládať. Separuje ju od rodiny a priateľov, ved jej mama ho nemá rada, sestra na ňu žiarli a chce zničiť ich vzťah, jej kamarátka ho zase stále bali a chce jej ho prebrať. V horšom prípade už sú zlé aj kolegyne, kolegovia ju chcú pretiahnuť, lepšie keď bude doma. Financie drží on lebo ona to nevie, by ich minula na hlúposti. Postupne jej vtlka väčšie väčšie blbosti do hlavy a žena keď je osamotena nemá jej kto nastaviť zrkadlo, povedať ze toto už je za čiarou. Ona to nevidí, tu facku si zaslúžila lebo presolila polievku, lebo ho provokovala atď... Každú bitku vie násilník v žehliť rafinovaný spôsobom, ved on ju miluje, robí to pre ňu, chce aby z nej bola lepšia osoba...
Bohužiaľ po rokoch je naozaj jej osobnosť úplne zmenená, všetok jej svet sa točí iba okolo jeho potrieb a nálad, nemá žiadne sebavedomie, nevie sa sama rozhodovať, nemá peniaze, rodinu ani priateľov... Ťažko od nej chciet aby sa z ničoho nič začala znova starať a rozhodovať sama o sebe..
Stačí si pozrieť tie témy co tu také ženy zakladajú, žiadna nezačne tým som tyrana, poraďte jam mam s deťmi odísť... Väčšinou je to len vylev aký je on hrozny, čo jej všetko robí a ako ho ona miluje
@pininka1 žiadna žena nie je rada týraná. Čudujem sa , ako to vôbec môžete napísať.
@karolinakr nezažila si, nepochopíš 🙂 tiež som sa kedysi čudovala kamoške, prečo zostáva s chlapom, ktorý ju za vlasy vláči po schodoch... až kým som si sama neprežila svoj príbeh. Síce to netrvalo 20rokov, ale ani sa mi nepodarilo odísť po prvej facke ako by som už urobila dnes a ako som si vždy myslela, že by som urobila... hoci som vedela, že to nie je ok, ale... veľa ale... a nepochopí to nikto, kto si tým neprejde, tak ako ja nechápem mnoho iných vecí.