Ahojte, možno sa potrebujem len vyrozprávať ale mám takú úvahu, posledné dni bola u nás svokra, často som čítala na internete ako nevesty neznášajú svokry, ktoré sa len snažia pomôcť a zbytočne spolu súperia. Moja skúsenosť z týchto dní je že chápem asi skôr tie nevesty, prečo si svokry nedajú povedať? Uvediem hneď niekoľko príkladov, dcéra má tri mesiace.
Svokra sa pýta kde má malá fľašu, pýtam sa načo jej je "no šak idem jej tam dať vývar aby mohla cuckat" lebo jej deti začali vývarom a už je dosť stará na to aby mala len mlieko a hneď bola hadka na svete, ďalší príklad čo sa týka jedla, je s dcérou v kuchyni príde tam muž a len vidí ako jej podáva rožtek hovorí jej že jej nič nemá dávať "ale ticho aj ty si dostával v tomto veku rožtek" samozrejme hneď dcéru zobral a bola urazená a takýchto veci mám xxxx dcéra vstane a svokra hneď no daj mi ju do kočika ideme na vychádzku hovorím teraz vstala nebude spať ale ona išla svoje a nakoniec sa urazila aj tak proste stále má tá osoba potrebu robiť veci inak ako chceme namáča cumel do medu aby ho mala chcela lebo bábätko bez cumla je výmysel modernej doby, dáva okolo nej vankúše aby sedela teda chcela by to robiť vždy to zatrhneme, už dovliekla chodítko aj ked ho nechceme. Stále nás v niečom komanduje už jej ani fotky neposielam lebo vždy si nájde niečo v štýle že pekne ale má vyhrnúty rukáv, pekne ale nejaká je smutná, pekne ale neladia jej ponožky ku gatiam a podobne sra*ky...a ja sa pýtam prečo sú tie svokry také? Všetko komentujú a všetko vedia najlepšie?
Prepáčte za vylev ale ulavilo sa mi ❤️
@kukulda1234 preboha 🙈🙈 nechápem čo sú toto za nápady
Moja svokra nikdy nič nekomentovala a do ničoho sa nám nestarala, vždy povedala, aby sme si my mladí robili podľa seba, že už je iná doba ako keď ona mala deti malé. Takže všetky také nie sú, ale asi by ma pri takej svokre ako tvoja, švihlo.
@yoxinka jasne chápem určite sú aj dobre svokry, nehádžem všetky do jedného vreca. Tá tvoja je teda super
prosím len dúfam že raz takou svokrou nebudem 🙈 akože tiež mi prišlo, že je to “zbytočne súperenie” niektoré tie témy, ale tie príklady čo si dala by som nepredýchala ani ja. tiež nechápem prečo ma niekto stále potrebu druhého poúčať a tváriť sa, že to tak je najlepšie pretože to tak robila ona pred 30rokmi…. dúfam že keď budem vo veku svokier, si nato spomeniem, že odvtedy sa mohlo XY veci zmeniť a robia sa už inak a nebudem nástojčiť tvrdohlavo na svojom.
Lebo oni to tak robili a majú potrebu to ukázať ako sa to má robiť. Je staršia a “ my”sme pre ne stále len deti…myslia si, že to nevieme a potrebujeme poučiť… to si predstav akoby Ti do práce dali absolventku, ktorú upozorňujes lebo robí podľa teba veci do bludu…
to ti je nejaka taka klasika, ze starsia generacia zien si mysli, ze proste potrebuju usmernit mlade matky. mnou "milovany" argument je 'vychovala som X deti...'
ver, ze ale nie vsetky svokry su take. ja za seba vnimam velky problem, ze je iny vztah s vlastnou mamou ako so svokrou. ja nemam problem ukomandovat maminu, ked sa mi nieco nepaci. pri svokre to neviem.
no ale v tvojom pripade z toho, co citam, ma celkom vytaca to, ze svokra sa sprava, akoby to bolo jej dieta a mohla si s nim nakladat ako uzna za vhodne. vobec nerespektuje vas ako rodicov a predtym, nez nieco urobi to s vami nevykonzultuje. urcite ma tu teraz zhejtia, ze ved je to jej vnuca a blablabla, ale to neznamena, ze jej to dava pravo robit si podla vlastneho uvazenia. a ano, mala by sa pytat, ak chce s dietatom nieco robit.
ja to mam tak isto, uz to boli bozkavacky na usta v 6m, uz to bolo tahanie za ruky (od fyzio vyslovene zakazane kvoli hypermobilite klbov), uz to boli mudrosti ako ju mam v 4m trenovat na sedenie a podobne.
@nairia presne toto aj ja som si všimla na mamu vyskočim poviem jej skôr čo a ako ale pri svokre mám prirodzený rešpekt, muž jej síce povie ale to ako hrách na stenu
Moja exsvokra bola taká...keď mala 3 mesiace natlačila ju tortou na krste, mala celú noc prerevala, priznala sa mi po pol roku...som musela odísť aby som jej jednu nepritankovala...s bývalým už spolu niesme, teraz mam super svokru
Ja Ti napíšem takto: keď sa dcéra narodila, môj otec umieral na rakovinu pankreasu, mama nemohla prísť, starala sa o otca ... svokra nejavila o vnučku žiadny záujem, hoc už bola na dôchodku, nikdy neprišla, nemala som žiadne skúsenosti v starostlivosti o dieťa, nevedela som čo robiť, čo nerobiť, muž chodil na 12-tky atď. ... tým chcem povedať, že žiadny extrém nie je dobrý ... veď povedz svokre na rovinu, slušne no na rovinu ... je to Tvoje dieťa, Ty rozhoduješ ... ak sa aj urazí, časom sa odrazí, z toho nemaj strach ... takéto niečo si jednoducho dovoliť nesmie.
no to mas fajn ale, ze muz je na tvojej strane, to je dobre 🤞 inak to su take typy ludi, ze aj tak si idu svoje. ja som dnes na svoju mamu zbliakla, ze nech neberie malu na ruky, lebo uz je taka naucena, ze vzdy ked sa udrie/spadne, tak vrieska, kym ju nevezmeme na ruky a teda ja som ju na to nenaucila..len babky ju furt vlacia, pri kazdom pade uz ju chmatali na ruky, a potom sa cuduju, ze co sa stale pyta na ruky 🤷 a teraz si spominam, ze cumel bol aj u nas horúca tema. pri kazdej navsteve, ze ci jej nechceme dat cumel, pritom mala ho doslova neznasala. skusali sme parkrat, ci ju to neukludni, ale len sa viac nasrala a vyplula ho 😆 len to je liek na vsetko- decko reve: strc mu cumel. prestrih o 2r "a este ma cumel? take velke dieta, to je ale hanba"
@dzulli1980 chápem aj tvoj prípad...aj že to nieje ideálne ale cítime sa pri nej ako sprostý...viac krát sme jej hovorili no ona vždy ma argumenty typu a za nás sa tak robilo, a ja som takto deti vychovala, a ja som staršia ja viem viac o výchove a podobne
@nairia presne ako u nás keď dám cumel ešte horšie je to ako bez neho 🙈 ale jej sa asi vysvetliť nedá sro krát jej muž povedal aj škaredo koľko krát ale ona nie ide si svoje, a tiež mala ešte len zaplače a už ju chce chytať že no čo zlatíčko čo sa deje jak keby je ona matka
Kedysi to bývalo tak (počas tisícročí), že mladým pomáhali s výchovou vo veľkej miere starí rodičia a najmä, neboli knihy, pravidelné prehliadky u lekárov, internet. Informácie (nielen o starostlivosti o deti) sa predávali ústne - mladým matkám teda radili všetky ženy okolo, čo už deti mali - babky, tety, susedy. No a od tejto tradície mnohí nedokážu upustiť a nechcú si pripustiť, že niekto mladý môže mať lepšie informácie.
@kukulda1234 Nehovor to svokre lebo ty budeš navine!! Že zle varis manželovi! . 🫣
Ja mám vážne super svokru, keď toto čítam baby... Hlavne si z toho vezmime všetky ponaučenie, aby sme neboli také isté (keď náhodou o 20-30 r. bude pediatria odporúčať cumeľ v mede a poštolky a šošovicu od 3 mesiacov 😄, aby sme nevestu nepresviedčali, že za našich čias stačilo do 6m len materské mlieko 🤭). Držte sa kočky a buďte asertívne... Je super, keď chlap sa netvári ako mŕtvy chrobák, ale stojí pri vás.
Vselijake su svokry, tak ako su rozne nevesty...
Tvoja svokrá má pocit, že je stará, tak vie všetko. Mne moja hovorila, že ona tiež dávala deťom vývar 3 mesačným a kôrku z chleba žuť bábatkám a cumle a sunary a za ruky ich vodili a všetko … ale za tým dodá, ale to bolo pred sto rokmi, dnes je úplne iný svet. My sme nemali internet a nevedeli sme nič len to, čo nám povedala mama alebo sme mali jednu knižku (tú stále má doma, Moje dieťa či ako sa volá) a podľa tej sa robilo všetko. Dnes sú k dispozícii informácie a štúdie a poznatky, ktoré starý človek nie je schopný ani študovať ani pochopiť. Ja by som veľmi rázne svokre vysvetlila ako sa veci majú. Kamoške toto svokra robila, tam sa muž postavil a povedal mame, že keď sa neprestane do všetkého montovať a nezačne rešpektovať ich spôsob výchovy už malú neuvidí. Svokra kývla rukou, že jasné a na ďalšej návšteve si išla zase svoje. To bolo poslednýkrát čo tam boli. Mega kruté, ale tej žene sa inak nedalo vysvetliť, skúšali. Keď sa začala dožadovať vnučky, mladí že neprídu, lebo robí hento tamto, tak stiahla chvost, že už nebude, že len nech prídu. A odvtedy si nedovolila NIČ. Tak aj takto sa dá v najhoršom prípade 🤷♀️.
Starajú sa, zle je. Nestarajú sa, zle je. Kupujú darceky, zle je. Nekupuju darčeky, zle je. Chodia na návštevy, zle je. Nechodia, to isté. Pozvú na návštevu, problém. Nepozvu na návštevu, tiež problém. Varujú vnúčatá, zle je. Nevaruju, ešte horšie...
Len jedno je na tom celom dobre, že nevesta raz môže byť svokra, potom aj ona bude ta zla a aj keby sa potrhala, nezavdaci sa ani neveste ani zatovi...
@viestta viestta ale tie príklady, ktoré dala autorka nie sú nejaky rozmar nevďačnej nevesty…
@viestta píšem o niečom z toho čo si spomenula? Nemyslím si
No,moja svokra je zlata žena. Zato môj svokor, toto je skvost všade, kde príde... Praženicu šiel do malej tlačiť, keď mala 4 mesiace. Med, vývar, guláš!!! koreneny, palivy 🤦♀️🤦♀️🤦♀️🙄 Sladené vody, lebo potrebuje energiu, potajomky jej dával čokoládu, ja neviem, ja sa aj hanbím písať, čo on porobil a stále robí, aj keď už mám veľké dcéry. A najmladšiu 1 a pol ročnú normálne strážim pred ním, lebo čím je starší, tým horšie je to... Do kojenia mi hucal nonstop, a keď som sa tam nahodou pocas prechádzky nezastavila, hneď som bola macocha 🤷♀️🤦♀️ Proste, nemala by som, ale fakt hlupy, sebecký, falošný, hnusný človek. Nerozumiem, prečo je toto manžel mojej svokry a je mi jej úprimne ľúto.
@viestta stacilo by len netlacit mladym nasilu svoj nazor a tvarit sa, ze vnuca je jej vlastne dieta, s ktorym si naklada akoby ona si ho porodila. vo vacsine pripadov uz svokry/mamy neziju s mladymi a nepoznaju dieta, jeho dennu rutinu, atd. takze je namieste sa opytat, co a ako.
poznam svokry, ktore takto funguju a cuduj sa svete, je to vsetko v pohode a vsetci su spokojni. pritom staci malo - respektovat fakt, ze rodicia nie su uplni idioti, a ked chcu radu, poziadaju o nu.
Dievčatá, nevesty. Je to niekedy tak a dosť často, že babky si myslia, že nič sa dieťaťu nemôže stať, keď budú praktizovať také navyky ako to robili pri svojich deťoch a že keď sú staršie, tak si nemusia pýtať povolenie, lebo to myslia dobre. Ale aj keď ste vytočené, nemusíte sa k ním správať akoby boli retardované, len preto, že si nepýtajú na všetko povolenie a nemajú toľko informácií z internetu ako vy. Slušne trvať na svojom, nedovoliť im kŕmiť dieťa nezdravým jedlom, ale to, že babka zoberie na ruky plačúce dieťa, ktoré spádlo, alebo že ho chce ísť kočíkovať je predsa normálne. Treba robiť ústupky na obidvoch stranách, narušené vzťahy niekedy ťažko napraviť a pre starších ľudí vnúčatá znamenajú veľmi veľa a naopak.
Je to vzorec spravania. Nepises kolko ma rokov ale ak viac ako 60- tak za jej mladi internet nebol, literatura o vychove mozno 1 kniha. A pojem psychogog= vyhanac diabla. Ked si mal dieta vsetko ohladom starostlivosti a vychovy ti povedali rodicia, stari rodicia, lebo ine informacie jedniducho neboli( mne starka,ked som sla do poradne zalamovala rukami- co ti ta poradi, ved ani deti nema🙈 starka mala 80 vychovala ich 8 takze vie lepsie.🤣🤣)
No fuu, dakujem Bohu, ze mam stastie na normalnu svokru 🙏 ktora nic take nerobila. Postrazila deti, pohrala sa s nimi, respektovala nasu vychovu. To moja mama "daj mu cumel" "nemoze spat s tebou v posteli" "je teply, urcite je chory" ...takze ja som mala nervy z mojej mamy...je to o povahe cloveka.
@viestta takže aj ty by si napchavala 3 mesačne babo šošovicou, chlebom, dávala ho sedieť......?
Skus mať objektívny názor, väčšinou máš,,dobre,, rady....ale tento tvoj komentár bol trosku ( dost) od veci....
Ja mam podobnú mamu, nechápe, ze malej (20 mesačnej) stačí na večeru plná fľaša nutrilonu, a ked niečo zje na večeru, tak sa celú noc prehadzuje ako divá, keď ma na tričku malý fliacik od jedla, tak ju hneď prezlieka, keď deti prídu z vonku, tak každému ruky aspoň 2-krat vymysli, keď je vonku 25 stupňov, tak im dá dlhé tepláky a tričká z dlhým rukávom, aby im zima nebola, syncek je trosku akcnejsi a veľa po ňom kričí, aj keď som jej už snáď milión krát po vedela, ze to nemá zmysel, pokiaľ mu niečo v kľude nevysvetlil, ale bude kričať, tak ju bude mať na salame a vždy jej uvediem aj niekoľko príkladov, kedy ona kričala a ja som potom začala v kľude vysvetľovať a on poslúchol, potom sa samozrejme zduje ako malé decko... Takže nie sú len svokry také, aj mamy také bývajú, len u tých to skôr prekusneme, lebo... Predsa je to mama
@katkati ale ked milionkrat slusne vysvetlujes, preco nie je dobre krmit dieta takou a onakou stravou, preco nechces dieta hned brat na ruky, ked spadne (staci si k nemu cupnut, vyobjimat, pofukat, vyhladkat, utisit a ide sa dalej), ci preco prave zobudene dieta nema vyznam pchat do kociara, tak potom ozaj nie je uplne mimo, ze ti rupnu nervy a vsetky skrupule idu bokom.