Za posledných 5 rokov som si splnila svoje dlhodobé životné sny, máme s rodinkou dom, vrátila som sa konečne po x rokoch zo zahraničia domov a našla som si prácu o ktorej som len snívala, že sa k nej dostanem ... v podstate som zdravá aj rodina . Mám čo som chcela, stálo to veľa námahy, úsilia aj ťažších chvíľ. Prečo niesom úprimne šťastná ? Poznáte ten pocit, že keď dosiahnete čo chcete tak vás to skutočne neurobí šťastnými? Prečo sa to deje :(
Lebo sa nevies tesit z malickosti 🙂
@zahranicami mozno ti chyba len jedna vec o ktorej mozno este nevies. Ja som to tak mala. Mala som vsetko co som chcela. V principe vsetko super. No v jednej jedinej veci je zadrhel a tak vsetko to taha dole. Musis prist na to ktora to je vec a zmenit to ak sa da..pochopila som to z jednej knihy. Vsetko musi byt vyvazene aby bol clovek skutocne stastny ale ze vsetko.
Tak potom to neboli tvoje sny. Ja som po rokoch snívania o jednom zvukovom zariadení ho získal a keď si naň pomyslím tak zaspím šťastím za minútku.
Stastie nie je dlhodoby stav. Su to momenty, kedy mame vybicovany serotonin ( svadba, zostatnicovanie, narodenie potomka...). Ovela dolezitejsia je spokojnost. Pokial ste zdravi, mate sa radi, mate dostatok financii, si na velmi dobrej ceste. Ale este k tomu treba pridat nejake hobby 🙂.
Šťastie je len chvíľkovy pocit, nik nie je šťastný celý čas. Naša myseľ stále "pracuje" a vymýšľa nové veci. Ide o to, či si spokojná, alebo by si niečo zmenila. To je dôležité. Ja som sa tiež vrátila ako ty zo zahraničia, je to pár rokov a vieš čo? Tam som bola šťastná a na vážkach a stále mi niečo ako keby chýbalo a teraz som tu a vieš čo? Som šťastná v podstate, no ako keby to stále nebolo ok 😂 šťastie je relatívny pojem...kdekoľvek budeš,budeš cítiť to isté
@zahranicami možno tvoja duša nepotrebuje to materiálne, čo si dosiahla, ale niečo úplne iné.
ja cítim, že mi šťastie dáva úprimná láska a oddanosť partnera a šťastie môjho dieťaťa. nie práca, kariéra atď., hmotné veci potešia, človek síce má pocit, že niečo dosiahol a je na seba hrdý, ale tie naozaj dôležité veci sú hlboko v srdci.
@zahranicami súhlasím s tým, že šťastie sú krátke chvíľky, ale spokojnosť je to, čo je trváčnejšie a čo všetci chceme.
Zmysel života- skutočná spokojnosť a naplnenie nie je v materiálnom, ale v pochopení, prečo sme tu a kam ideme. Každý má svojim bytím zlepšovať svet okolo seba a popritom dozrievať ako človek k lepšej verzii samého seba. To je podľa mňa to, čo ľudia možno aj nevedomky hľadajú.
Nedavno som citala, ze stastny zivot ako taky vlastne neexistuje, ako pisu baby vyssie, existuju len pocity stastia v spokojnom zivote, a to by malo byt to, co by sme sa mali snazit dosiahnut. Problem je vsak v tom, ze doba, v ktorej zijeme, nam cez marketing a obraz, ktory o sebe ludia vytvaraju vo virtualnom svete, vtlka do hlav, ze stastny zivot budes mat, ked si kupis toto a toto, ked budes cestovat tam a tam, ked dosiahnes toto a toto. A my sa za tym "stastim" nahaname ako pes za svojim chvostom a unika nam tym ten pokoj.
@zmrzlinka8 buchla klinec po hlavičke, vlastne si viac menej vymenovala materiálno. Veľa ľudí hľadá štastie, má naplnený ten pohár materiálnych vecí, ale čo ten emocionálny? 🙏🏼 zažívaš hrdosť na seba ak bez dosiahnutia týchto vecí, lásku, vieš kde je tvoja sebahodnota atď? ☺️
prevo kazdy hlada stastie, mne staci pohoda, pokoj. Nesutazim, neporovnavam, sommspokojna s tym co mam a ked niesom, vymenim, vyhodim😀
skus si poupratovat domacnost, pretriedit oblecenie, v kuchyni veci, zbav sa veci co nepouzivas, je to taky pocit uspokojenia, ocista domu, duse... a pretried ludi okolo seba, vsimaj si okolie, prirodu...
Dala si si ciele, išla si za tým, aby sa ti splnili a aj sa ti splnili. Nie si šťastná, lebo teraz už žiadny cieľ pred sebou nemáš. Zameraj sa na niečo, čo by si ešte chcela dosiahnuť a snaž sa to získať. Chýba ti ten pocit, ísť za niečím, túžiť po niečom, chcieť to dosiahnuť. Ciele dávajú človeku zmysel života.
@biba_18 ahoj , máš pravdu. Keď tak nad tým premýšľam, kedysi keď som mala "menej" som bola šťastnejšia , resp. Viac motivovaná robiť veci, pomáhali mi prechádzky , šport, len odkedy pracujem a mame dieťa mám pocit že som v akomsi kolotoči a aj viem že po tej praci by som napríklad mala ist von sa prejsť s malou , ale buď na to nemám čas alebo energiu... plus som sama na sk s malou a priateľ odťal ešte v zahraničí takze to tomu nepomáha ... som taka nijaka
@galioska ahoj toto presne ako píšeš , ist von do prírody urobiť si poriadky ... my bývame pri lese a bola som tam iba párkrát... triedim veci v domácnosti lazdu chvíľu lebo má to akoby "uspokojuje" ľudí som vytriedila už dávno keďže som žila dlho prec a už som doma no niektorí sa ani neozvu a mám asi len dve skutočne kamarátky mna toto stačí. Len muž ostal ešte v zahraničí a ja som s malou na sk ... a som taka demotivovana
To neboli sny, ale ciele. Tie si splnila, len akurát tá cesta k nim bola asi zaujímavá. Teš sa z každého dňa a sleduj tie malé zázraky života.
@jajanka31
@belle_vie
@hiro
@mandzula
@h2
@andrea2323
@7miriam77
@ina2405
Dakujem za skúsenosti baby, ono je to asi aj ontom, že tie materiálne veci som si vždy splnila v krátkom časovom obdobi, a chvíľku ma "bavili" a potom nič ... po škole som odisla do zahraničia, takze som si zvykla na určite financie a standart a preto s tým nebol problem. Ale mám po 30tke a mám pocit že strašne veľa veci sa meni akoby "v hlave". Najviac po com tusim je kľud , pokoj a pomalé rana ( tie som nezažila odkedy sa narodila mala , jedine posledné tri mesiace keď sme sa sťahovali na sk , zatiaľ som nepracovala, ale stále som musela niečo riešiť , rhankzovat, termíny a tiež tam bolo len skutočne pár dni "pomalších") . Proste ja viem , že nemôžem mať všetko, pretože mame povinnosti každý z nás , ale napríklad na som neni ani zvyknutá pracovať 5 dni v týždni , od školy som pracovala napr dlhy krátky týždeň alebo nepravidelne ( iba počet hodín bol zachovaný) + v praci kde som ma totálne demotivovana kolegyňa ktorá odchádza , ale aj ostatne s ktorými tam som , že ako nemám mať nejaké vízie , entuziazmus a nemám premýšľať dopredu ... neviem... ja mám nejaké vízie čo by som chcela vlastne vždy som to chcela a keď som sa dostala do tejto prace tak to všetko spadlo ako domček z karát...a vlastne ani neviem či to chcem robiť ... plus ja som veľmi taký kreatívny typ človeka , veľa premýšľam , hrám na klavír , mám rada hudbu - tá ma robiť šťastnou ... v poslednej dobe som sa aj dosť zanedbala a pribrala akosi som stratila energiu... počas leta keď som žila štýlom - idem riešim tak bol taký nátlak a zhon a stresy, že teraz keď to akoby "opadlo" a chodím "len" do roboty a domov som nespokojná , hlavne že ostali aj nejaké veci okolo domu ešte nedotiahnuté ale nemám na to teraz čas to riešiť... a niekedy mi príde že riešim uolne kraviny lebo ini majú ťažšie životy...
@vanilkovazmrzka neviem to máš pravdu... ako sa to dá naučiť ?
celý článok tu https://g.cz/stesti-neni-zlata-muska-je-to-kouz...
Přišli vědci na to, co se za pocitem štěstí schovává?
Štěstí je především kouzlo a tajemství. A ty nikdy neprozkoumáme do podrobností. O pocitech štěstí a spokojenosti víme to, že jsou spojené s produkcí konkrétních neurotransmiterů (látek, které přenášejí v mozku informace). Jde především o dopamin, serotonin, ale také oxytocin nebo endorfin. Pro jejich produkci ovšem musí být podněty, které jejich produkci způsobí. Pocity krátkodobého štěstí a slasti přináší především dopamin – ten si můžeme vyrobit různými požitky – sexem, dobrým jídlem, alkoholem nebo drogami. Tento druh „štěstí“ trvá vždy jen velmi krátce a omezeně. Proto je lepší orientovat se spíše na pocity spokojenosti – ty jsou více spojené s produkcí serotoninu. Jsou to pocity spojené s uznáním, pohodou, dobrými vztahy. Jsou to pocity, které jsou takové více éterické, ale trvají déle a vedou k dlouhodobější spokojenosti.
Lebo to nebolo to čo si potrebovala. Bolo to len to, čo si chcela. ;D
@ivangeline mám predstavu o tom čo potrebujem , ale príde mi to nereálne dosiahnuť keďže sú povinnosti ktoré nemôžem len tak nehat tak
Ako sa hovori, nie je horsie, ako ked sa ti splnia najvacsie sny. Mozes totiz zazit sklamanie.
Lebo v hlave si cely cas nosila podvedomu predstavu, “ake to bude”, az sa splnia. Mala si nevedomky jasno v tom, co ti to ma priniest, dat. Co ti to ma zabezpecit za pocity. V podstate si to mala podvedome vsetko tak akoby naplanovane.
A ono to neurobilo to, co si cakala.
Takze jednak je tam teraz prazdno, lebo sa to uz splnilo. Uz sa nie je k comu upinat. Jednak sa nedeje uplne presne to, co si snivala, ze sa bude diat, az to vsetko dosiahnes.
Ako ked niekto sniva o tom, ze az bude mat taku a taku novu kuchynu, s takou a takou vyzdobou a takym a onakym drahym vychytenym porcelanom, tak to bude uzasne. Uz podvedome vidi a citi, ako v tej kuchyni tvori utulnu atmosferu, vsetko tam vonia, vyvara tam a serviruje vianocnu veceru celej rodine, panuje prijemna nalada, vsetci si to uzivaju, … Tak spori, zhana, dokupuje, opravuje, preraba, z kazdeho kuska ma radost, lebo je blizsie k tej podvedomej predstave, co tym ziska, az to bude mat. Az to jedneho dna konecne vsetko ma…
A nechce si priznat, ze to nie je ono, lebo napr. ludom nemoze nadiktovat presne spravanie, o akom snival, resp. uz deti medzitym odrastli a nie vsetky travia Vianoce doma,…
Jednoducho to nie je presne ono, co to malo byt. A clovek nechape, kde sa stala chyba. Lebo si neuvedomuje, ze ked snival ten sen, mal nevedomky vysnivane aj to, ake to bude, az to bude. Takze citi spokojnost, no aj sklamanie zaroven.
@zahranicami hm tak toto je zle, nech si zije clovek ako chce a nech seba klame ale takto zit je na prd, ked ides do zahranicia tak s nim a ked nie tak nech je doma, poznam x pripafov kde toto odlucenie skoncilo zle popripade ked sa chlap po dlhej odluke vratil na stalo, nerozumeli si, rozisli sa. Za mna totalna nlbost zit takto oddelene, ked neviem ma sk zarobit, nezakladlam si rodinu ktoru necham na sk a ja si chodim prec, zle absolutne zle. Peniaze niesu vsetko a ked su tak spolocne vsade.
@galioska muž dal výpoveď za dva mesiace je doma lebo takto žiť nechceme v tom mame jasno a my sme odišli v 2017 prec z sk a zili sme spolu v zahraničí , len sme postavili na sk dom lebo sme sa chceli vrátiť aby sme volí bližšie k rodine a tak sa aj stalo, len som musela s malou odísť skôr a on o polroka neskôr ... 4 mesiace ušli ja ani neviem ako lebo som nemala čas na nič ledze sa riešilo veľa veci spojených s domov a návratom a tetaz je to viac menej doriešené a za dva mesiace príde aj on plus chldindomov ja som tam bola tiež to nieje problém , to je len momentálny chcilkovy akoby taký smútok z toho vsetleho , sle toto nieje primárny problém prečo som ja nestastna aj po splnení si snov
@moonlight1210 je mi z toho nanič :( neviem ako dosiahnuť to, že mať nejaký cieľ ale neodealizovať si aké to bude potom ...
Ja som si tiež splnila už 99%snov ale úplne šťastná nie som. Totiž to nemám s kým zdieľať. Nikto sa úprimne neteší so mnou. Liham si sama. Vstávam sama. Každá žena túži byť pred spaním objata a počuť aká je milovaná. Toto si žiaľ nebudem môcť dovoliť nikdy tak sa učím žiť sama a vychutnávať Čo najviac sa dá 🩷 posledné 3 roky odišli aj traja blízki Ľudia na druhý svet moja samota je silnejšia deň čo deň.. Ale v nikom nemôžeme hľadať šťastie. Je len v nás
Pretože šťastie neprichádza hmotnymi a nehmotnými vecami a splnenymi snami.
Šťastie,pokoj a pohoda sú rozhodnutia,ktoré sú voľbou a nie sú ovplyvnené žiadnymi vonkajšími faktormi.
Ja som šťastná už roky.A všetko začalo vychádzať a plniť až po tom,čo som sa rozhodla,že odteraz budem šťastná, vyrovnaná a pokojná osoba.
Šťastie máme každý v sebe.
@zahranicami zeny tu rozpisuju kadeco, ty opises vsetko co mas ako zijes v pozitivnom zmysle, vlastne ty nieze niesi stastna, ty proste nechces, nevies byt stastna. Hladas stastie niekde inde a pritom ho mas doma, okolo
seba. Ak to nevies pouzit, vytazit, tak vyhladaj odbornika. Mne prides iba taka unudena mamicka co ma vsetko a uz nevie co od radosti. Ale niesi sama, takych zien je tu kopec, maju vsetko, zapnu pracku, vysavac, uvaria nieco rychle alebo objednaju a kopeeec casu na nic, respektive su demotivovane z tej kazdodennej rutiny a tym si musis prejst ako kazda matka, bohuzial.
@zahranicami zacni sa ucit sustredit na aktualnu chvilu. Vytazit z nej to, co ponuka.
Nemas muza doma? Uzi si, ze si robis po svojom, rozhodujes po svojom, neprisposobujes sa. Dopraj si chvile, ked dieta spi, ze sa vykasles nachvilu na poriadok, sadnes si k filmu (k akemu ty chces a nepytas sa), ku knihe, das is caj, kavu, kakao, budes si uzivat volny vecer. Alebo nieco tvorit. Alebo co len chces. Teraz mas najviac priestoru.
Uzi si tie momenty.
Ak idete na prechadzku a je blato, kaluze, oblec dieta nech ma na sebe veci typu “nevadi” a ty tiez a uzite si to. Ze slnko len prebleskuje, ze poprcha, ze zbierate listy a ukladate ich podla farieb, ze zbierate gastany, kamienky, konariky. Ukladate na kopky, do stvorca, do kruhu, podla velkosti, …
Mnozstvo drobnosti.
Ano, potom vsetko ocistit, oprat, atd., ale to bude potom.
Navyse mozes trebars plastenku sprchovat spolu s dietatom, bude mat z toho zazitok a zabavu. Dve muchy jednou ranou v tom istom case.
Proste sa zacni sustredit na malickosti, ktore ti aktualna situacia ponuka a uzi si ich. Kedy inokedy, ak nie vtedy, ked su k dispozicii?
@galioska tiez ma to napadlo , že tento život matky malého dieťaťa je niekedy o drzku... neviem si predstabit už nemať dieta, ja pracujem odkedy mala rok a pól , ale take celkove šťastie dlhodobé , že ráno vstanem a som spokojna a nič mi nechyba som nezažila už dlho. Stále sa citim akoby "v klietke" , že musím niečo robiť , aj keď sa mi veľakrát nechce ... toto prislo vlastne aj s príchodom dieťaťa keď tak nad tým premýšľam ... robim vswtko aby bolo dobre , ale citim sa niekedy ako robot ... som rada že v tom niesom sama , ale niekedy má to trápi lebo veľa mamičiek si toto buď neprizná a majú všetko tip top dokonale slebo proste nepovedia , iba zhadzujú
@zahranicami ja ten pocit nepoznám ale odpoviem ti - dala si si falošnú predstavu že šťastie príde tým že si splníš sen. v našej kultúre to tak býva, mnoho ľudí je tak nastavených - ale to len preto že nepočúvame predkov ktorí nám odovzdali svoju múdrosť - že štastie máš hľadať v sebe … cieľom je cesta … koľko je o tom rozprávok, a my to ignorujeme … rady ti asi dávať nebudem, na to si sa nepýtala. ale prečo nie si šťastná, to viem…