Ahojte, som mama na materskej a niekedy neverim vlastnym usiam co pocuvam na ihriskach alebo ociam co tu citam.
Zeny, matky, manzelky, preco ste ok s tym ked muz doma nic neurobi? Resp ak nieco urobi je to jeho dobra vola?
Napr. Castokrat pocujem ze zena vstava v noci k obom detom. Chlap nemusi lebo ide do prace a cez vikend si chce oddychnut. Takze je ok ze ona sa nevyspi ani jednu jedinu noc (neriesim kojene deti). Ved ona si moze oddychnut cez den ked spia. No kolke oddychujeme ked deti spia?
Chlap ktory vezme do ruky vysavac alebo zehlicku je pomaly poloboh? Preco? Preco mate tske nizke naroky? Preco si tolko nakladate? Preco ste zmierene s tym, ze ved muz nevie roztriedit pradlo, zapnut pracku, ozehlit plienky, poumyvat po obede? Preco by to nevedel?
Preco si matky musia pytat “povolenie” od manzela ked chcu niekam na materskej ist a muz proste ide?
Preco nie ste partaci?
jasne, ze robia...ale tiez som bola mienky, ze muz vstavajuci do prace sa ma vyspat a ano, spala som cez den s dietatom....preco nie?!
Moj muz nerobi ani jedinu vec z tych, co si vymenovala. Za to chysta drevo, vymeta komin, robi fasadu, poklada dlazbu a vsetky ostatne roboty, ktore zase neviem ja. Strasne to pausalizujes, nie vsetci chlapi su lenivci.
lebo sme pani tvorstva... iba u pavuka nas samica zozere a u vciel vyzenie z hniezda, ked jej spravime dobre 😅😁
Tiež som muža nechala vyspať sa do práce ... dokonca som ho vyhnala spať do inej izby, aby si oddýchol ... za mňa to bolo absolútne OK, robil 12-tky ... ja som sa starala o dieťa, domácnosť, samozrejme, že som s dcérou aj cez deň spala ... základný poriadok bol urobený, zvyšok, keď bol čas a sila, muž pomáhal. samozrejme ... keď sme boli oddýchnutí ... keď si Teda taká hustá, Tvoj muž čo robí?
Isto to vychádza z domaceho prostredia,ak zena bola vychovana ,že muž chodí do prace a ona robí domace prace a stara sa o deti,nema dôvod meniť zabehnuty sposob zivota. Mam tiež take zname a len krutim hlavou,ale ak sú tak spokojne, nechajme ich tak 🙂 robme zivot lepší sebe aspoň.
@andrea_82 len nie sú toto veci, ktoré urobí raz za čas a potom má voľno? Pretože ja napríklad kľudne radšej položím dlažbu, čo mi zaberie jeden konečný definitívny časový úsek,po ktorom je dokonca vidieť moja práca ako budem každý deň umývať nikdy nekončiaci riad. Podľa mňa sa to nedá porovnávať. Však si len spočítaj, že ak..napríklad tráviš denne prípravou jedla pre rodinu jednu hodinu (myslím všetko jedlo, raňajky, desiatu,obed... večeru..s tým, že jasné, že cez týždeň jedia napr.v škôlke, škole, práci, cez víkend je to zas viac ako hodina...Tak ale,to máš cca 30 hodín mesačne. 360 hodín ročne.30 12 hodinových dní. Čiže mesiac z roku len pripravujes jedlo. Za 20 rokov to máš 20 mesiacov. Skoro dva roky z 20-tich stráviš len prípravou jedla. Teraz mi povedz, koľko času za ten čas strávi tvoj muž vymetanim komína alebo lepením dlaždičiek...
Nemusia ? U nas doma by bolo peklo na zemi keby tu mam robit sluzku. Sme dvaja dospeli, kazdy z nas ma svoje povinnosti ktore automaticky robime. Obaja
my sme partaci
Ano, muz vstava rano o pol 5, robi tazku fyzicku pracu, takze k detom som vstavala vzdy ja, ked uz som si nevedela s placom dojcata poradit, tak ale vstal a vymenil ma. Ja som teda od isteho casu spala na obed s detmi. Ja som uspavala mensie a on vacsie dieta, ja obliekala najmensie a on vacsie dieta. Nevie nalozit a zapnut pracku, ked nezapnem umyvacku vecer ja, tak na 98% bude rano riad spinavy. Ano toto mna obcas hneva, ze ked ja totalne vypadnem z fungovania, tak domacnost by po par dnoch skolabovala a deti by nikto do skoly neskontroloval...nenakupil by...ale vtedy som rada, ked sa aspon postara o deti, domacnost to nejako vydrzi. Tym ze sme v dome, tak sa to tak rokmi prirodzene rozdelilo, ze on okolo domu robi a chlapske veci a ja domacnost a deti. V bytovke viac pomahal, ale tam sa aj nudil, kedze je z dediny, ja z mesta. Ale on sa postara o zvierata, zahradu a veci co treba. Opravi co treba, co si vymyslim, tak mi vyrobi, zmontuje. Ja som zase technicky antitalent, takze kazdy robi to, co vie. Ja detom pomaham so Sj, Anj a manzel s matikou a fyzikou. Povolenie si nemusim pytat, ani som nikdy nemusela. Ja som s manzelom spokojna, nikto nie je dokonaly, ale obaja robime veci pre nas, pre nasu rodinu.
Môj urobí všetko cez víkend,keď je doma teda chlapské práce ,občas pusti Igora(vysávač ).mne napríklad príde total trapne z mojej strany keď som doma na materskej (áno aj keď sa polovica žien tvári ,že materská je mučenie ),aby môj muž prišiel domov z práce a ešte aby upratoval.ved nás krásne zabezpečuje a stará sa o nás ,mne uplne stačí keď príde a je s deckami ,že sa im venuje a hra sa s nimi čo to dá .mne zas nepríde v poriadku a teda môj brat je tak naučený ,že príde poobede z práce a musí všetko ,ešte aj večeru chystať 🥴,ale tak sme asi každá inak nastavená.ked budem chodiť do práce tak si možno si aj to umyvanie okien podelíme 🤣🤣🤣
@bubuzu ano, to su prave take veci, ze vidno za muzskou pracou vysledok...a za zenskou nekonecnou nic...preto rada kosim travnik...nepocujem deti a vidim vysledok 😁...ale moj mi tak pri tretom povedal, ...vidis...5mesiacov maly zije a rastie len vdaka tvojmu mlieku...cize moj videl aj tu moju neviditelnu pracu a potesilo ma to vtedy.
Každá normálna žena nechá muža v noci vyspať, keď ráno vstáva do práce. Je to logické. To, že si nevieš cez deň zadeliť čas tak, aby si si oddýchla je tvoj problém. Všetko sa dá keď sa chce.
Z vlastnej skúsenosti teda musím povedať, že čím viac som toho pre ňu robil, tým menšej vďaky som sa od nej dočkal. Upratať, vyprať, umyť riad, povysávať, nakúpiť, opraviť, prebaliť a nakŕmiť malého. Keď ju bolel chrbát, masáž. Keby som nič v dome nespravil, možno by sme boli spolu doteraz.
Ja mam chlapa co asi robi viac nez ja. Vsetko mozne.. asi pre to ze som teraz tehotna. Ale aj inokedy robil vela a v noci kolko vstaval k malemu..
Podľa mňa je to taký "pozostatok" z čias patriarchátu, nastavenia toho, že žena má na starosti domácnosť, deti, starostlivosť o muža... A čo by iní povedali, veď musím byť dobrá manželka, aj gazdiná, aj mama, aj všetko... Aj tu sa často ženy predbiehajú ktorá toho viac stihne, ktorá častejšie perie, ktorá toho viac zvládne a ja zvládam to a to a to a ty nezvládneš ani tamto a chceš to od muža??? no tsss, neschopná 😜... Namiesto podpory často predháňanie sa ktorá je lepšia gazdinká... A zároveň to veľa mužom vyhovuje, využijú napr. aj tzv. weaponized incompetence a ženy sa zmieria s tým, že veď on to nevie a to teda radšej spravím sama... Už len to, že drvivej väčšine ľudí ide prirodzene z úst "muž doma ne-pomáha", ale opačná veta "žena doma ne-pomáha" by im tak prirodzene z úst nešla. Za mňa už len toto vypovedá veľa. Ja osobne by som to tak nezniesla. Na druhú stranu.. ak to tak tie ženy chcú, tak nech majú. Neodsudzujem, je mi jedno ako to majú iné domácnosti.
AUTORKA
je to výsledok dlhých desaťročí zlých zvykov. pozri na roky 50te, všetky reklamy boli vyložene o tom že ŽENY, tu máte niečo na riady. ŽENY, kupte tento sporák a váš chlap bude spokojný.
Dokonca nájdeš reklamy kde usmiaty chlap herec bije herečku so sloganom ako "neboj sa pivo mu nepripáliš" akože reklama na pivo tušim. Jedna celebrita vraj ako malé dievčatko napísala v 90tych rokoch do televízie, že zmeňte tú reklamu na prostriedok na umývanie riadov... Nehovorte v ňom, že je len pre ženy.
Okrem toho "social loafing" - zvyk hodiť vačšinu práce na toho,kto sa viac snaží. Ak nie je od začiatku zadelené ako sa o spoločnu domácnosť starať ...tak sa to takto rozhodí nerovnomerne.
@janka1011 normálna žena? a normálna žena nechodí do práce tiež? kto rozhodol, že je normálne, že žena nepracuje a musí urobiť všetko ostatné?
Robim v domácnosti vsetko. Povysavam, aj navarim, upracem riady, aj prebalim deti, dokonca idem aj s kociarom a nie malo ☝️ co neviem,je zehlit. Zacne mi furt z toho vytekat voda a bojim sa toho. Tiez neviem poskladat pradlo tak, aby to nevyzeralo jak u ciganov. Takze to robi manzelka. Ja zas robim kose, ktore sa jej hnusia 🤣
Naozaj nikto nemoze za to, ze vy zeny skacete po takych debilkoch a mate s nimi deti a potom je vsetko na vas. Este ideal, ked je to alkac a tlcie vas. 👏👏👏 Alebo gambler.
Moj nemusi, ale chce 😊
@gelifil no napriklad ja som taky nestastny tvor, ze cez den nezaspim ani na vrchole vycerpania. K dcere vstaval preto niekedy muz (mimo kojenia), kludne si ju zobral o 4 rano a mna nechal spat, kym siel do prace. On je zas taky typ, ze zaspi tam, kde ho opru 🤣
A k domacim pracam - vzdy som razila nazor - nasa domacnost, nase povinnosti. Nechapem to ofukovanie chlapa, co mnohe zeny predvadzaju.
@lolita555 my to mame uplne rovnako :D nechapem preco to tak zeny prezivaju ked su na materskej ... mne tiez uplne staci, ked manzel sa povenuje detom ked pride domov z prace. Aj tak by nebolo co robit, ved ked sa upratuje priebezne, tak za den to mozno zhltne pol hodku casu :D Samozrejme je to ine, ked uz aj zena chodi do prace .... to uz by mi neprislo v poriadku, ze zena ma na starosti vsetko, od vozenia a ucenia sa s dietatom a este aj domacnost a varenie .
@simsalabim ze nestastny tvor 🙂 ja som taky tvor ze ked sa v noci zobudim trva mi min. Hodinu kym zas zaspim aj viac. A manzel to vie. Aj tuto noc som bola hore. Ako tehotna som bola cikat a uz nezaspala hodinu a pol po tom ...
@jajanka31 ved ja takisto, zaspavanie mi trva aj hodinu. A ak dieta papalo v noci 3x, a rano bolo uz o 5, tak som naspala prd makovy… no napriek totalnej vycerpanosti som cez den spat nikdy nedokazala. Iba po sedacii po kolonoskopii 🙈
@andrea_82 dosť smutné.Tým by som sa velmi nechválila.
Tomuto nastaveniu žien ani ja nerozumiem. Lebo áno, toto si robia ženy same, takto sa starajú o svojho frajera ked s ním začnú žiť a takto vychovávajú svoje deti a nakoniec ešte presviedčajú všetky ostatne ze takto je to predsa správne, tak to ma byt
Jasne ze deľba prace je prirodzená a ak rodina žije v dome s veľkým hospodárstvom tak je toto tradične rozdelenie prác úplne v poriadku, lebo tej prace vnútri a vonku je rovnako, makajú obidvaja..
Ale prečo sa na tradicnych hrajú v panelakovom byte? Ved to je do očí bijúca nespravodlivosť ked sa jeden človek stará komplet o domácnosť aj deti a ten druhý nic, iba existuje. A ešte všetka ta ženská práca je zlahcovana, ved to nic nieje, práčka perie sama, umývačka umýva sama, jedlo sa rýchlo spraví, zatiaľ co ta občasná mužská práca je glorifikovana, považovaná za niečo špeciálneho co by ženy same nedokázali a potrebujú na to muza. …
Napríklad to vŕtanie, to som tu čítala často. Žena ma stráviť 14 hodín tyzdenne pracou zdarma pre domácnosť lebo muž dokáže navŕtať poličku.
Môj otec ked niečo vŕtal tak sa pritom tváril tak dôležito, všetko dôkladne vymeriaval, sama som považovala vŕtačku za zložitý nástroj ktory dokážu dokážu používať len technicky nadaný muži …
Až do dňa kedy som potrebovala v novom dome nahodit garníže, nejaké poličky a nikto z technických polobohov nemal ten týždeň čas. Tak som sa naštvala, kúpila som v hobbymarkete nejakú lacnú vŕtačku a spravila si to sama. A zistila som ze je to primitívny nástroj na úrovni ponorneho mixera ktorý zvládne použiť každý človek a aspoň priemerným IQ.
Ešte som nestretla zenu ktorá by v domácnosti nepohla prstom, lebo ONA predsa používa mixer, zato chlapov co doma neurobia nic lebo raz za sto rokov použijú vŕtačku je dosť
Dakujem tym par zenam, ktore pochopili o com som chcela pisat. Hlavne @wolf_, @jankafresova, @simsalabim a @lujza123.
Neprisla som sa sem stazovat na svojho muza, nemam dovod, len som chcela vediet preco niektore domacnosti funguju tak ako som opisala, pretoze tomu nechapem. A nemyslim si ze zena za to ze je na materskej (kor ak s dvomi detmi ktore nechodia este ani jedno do skolky) nema narok si pospat napr. Ako tu bolo casto spominane ze muz sa musi vyspat do prace. No jasne. Vsetci sa musime vyspat aby sme fungovali. Ona vstava niekolkokrat v noci, on ucitel na zakladnej skole takze nemyslim ze nejak mega unaveny, vycerpany z prace. O tom kam (vedecky) vystrelia u zien stresove hormony ked zacnu doma deti plakat (idealne obe naraz) ani nejdem hovorit.
Ale toto zhadzovanie zien na materskej a spomienkovy optimizmus som cakala🙂
Môj ex bol produkt takejto zvláštnej vychovy, panelákových mužsko-ženských prác, no pri mne to mal sakra tazke 😂😂.
Ked sme spolu začali byvat v prenajatom panelakovom byte a s úplne vážnou tvárou mi oznámil ze on nemôže robit ženské prace, lebo on robí tie mužské napríklad rube drevo tak som akurát dostala záchvat smiechu a chlapec dostal vysávač do ruky …
Aj ked bol tvrdý oriešok nejako sa naučil fungovat normálne, no akonahle sa nam narodila dcéra všetky tie hlúpe stereotypy sa vratili spat a ešte aj s úrokmi .
Veľmi rýchlo som zistila ze s deficitom spánku pri bábätku naozaj nedokazem fungovat, tak som mu oznámila ze cez víkend v sobotu doobeda spí on a v nedelu ja. Bože to bolo rečí o tom ako ine ženy zvládajú a on chudáčik pracuje. Sorry ako, ked môžeš malo spat lebo si bol v noci na koncerte dokážeš malo spat aj koli svojmu bábätku. 🤷🏼♀️
Ešte aj mamičke sa bol sťažovať, ta mi potom išla dohovárať ako ona sama zvládla 4 deti + pána manžela a ake to mala narocne, no vydržala
Tak som jej povedala ze ako si zariadila tak mala, ja si zariadim inak. Ked sa jej nepáci môžem jej to 30 ročne bábätko vrátiť naspat k nej domov nech sa teda o neho stara ona, ja sa budem starať predovšetkým o moje dieťa, nie ešte dospelemu mužovi lietať okolo zadku.
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/pomahaju-vam-muzi-v-domacnosti-2/
Robia aj oni. Len si stačí nájsť chlapa a nie hovädo. 🙂