Prázdninová téma - babka a stráženie deti

4. júl 2023

Ahojte, len tak na zamyslenie.
Stretla som dceru susedy, poznam ju od malicka, s jej mamou sme rovesnicky, byva o par domov dalej.
A ta dcera sa ma pytala ci jej nepostrazim dieta na dva tri dni lebo je chore. Necitim sa na to, mam sice dovolenku ale mam inu predstavu o jej traveni.
Tak dosla rec na jej mamu, bezne jej strazi cez rok, aj teraz sa na to spoliehala. Ale mama jej povedala ze strazi dve deti za peniaze skoro cele prazdniny. Ona je teraz v soku lebo pocitala s tym ze bude strazit aj jej dieta. Mama ze ok ale len zdrave. Nemoze zobrat chore vnuca ku dvom zdravym detom. Vsetky deti su skolkari. Dcera je nahnevana lebo to mama s nou vobec neprebrala a teraz nevie co robit, ocrku nechce brat, nema ju kto zastupit, v praci si uz dovolenky podelili. Muz jej robi v zahranici.
Este by mohol strazit jej otec ale ten ani pocut. Ze nech si to zeny vybavia. On chce mat klud. Ja som na strane babky, slubila, teraz nemoze len tak povedat ze nie. Ale mozno mohla dceru upozornit ze chore dieta nebude strazit

bluemoon24
4. júl 2023

Dost zalezi, jaka byla mezi tema dvema domluva. Pokud babicka rekla, ze bude strazit a nerekla, ze hlida dalsi a ze jenom zdrave vnouce bude strazit, jsem na strane matky. Pokud dcera brala jako samozrejmost, ze ji bude vnucku hlidat a nezeptala se ji, jsem na strane babky. Pokud nepoznas oba nazory, tezko soudit.

mamamasama
4. júl 2023

Prosim???? A babicka je nejake zadarmo vykonavane povolanie? Mam 3 deti, ale pokial by si ich babicka sama nevypytala na prazdniny, tak by som ju o to v zivote neporosila a uz vobec nemala tu drzost prosit o to jej susedu. Vazim si, ze ma moja mama vychovala a lahke to teda nemala. Nerobila som si deti, aby som jej ich vesala na krk, kedykolvek ja uznam za vhodne. A to ma este zlatu maminu, pretoze nepovedala nie, ale povedala, ze ma byt dietatko zdrave, co uplne chapem. Je rozdiel sa starat o 3 zdrave deti, alebo 3 chore. Riesila by som to opatrovatelkou, alebo inak.

autor
4. júl 2023

@bluemoon24 mozno to ani jednu z nich nenapadlo, dieta este malo chodit do skolky 2 tyzdne z prazdnin. Potom dcera vravela ze pride muz na 2 tyzdne a nejako maju dovolenku. Asi im nedoslo, ze co ked bude dieta chore.

rorino
4. júl 2023

Ak sa s ňou dopredu dohodla,že vnúča bude u nej,tak ju mala upozorniť,že len v prípade,že bude zdravé.Ak však ona rátala s tým,však babka postráži,tak je to jej chýba,nemala to brať automaticky.Inak babka šikovná,ak si takto privirobi k dôchodku.

autor
4. júl 2023

@rorino ja to poznam aj ako mama, tiez som syna davala k takej nahradnej babke. Bola flexibilba, chodila aj rano deti odviest do skoly, poobede vyzdvihnut. Vzdy si to vedela zariadit Mala svoju vnucku a mojho syna. Ked bol chory tak bola ochotna prist k nam a vnucku nechat s dedkom. Ale syn bol najradsej somnou ked bol chory tak som brala ocrku. Len na doliecenie sem tam prisla. Aj by som jej ju doporucila len uz je velmi stara, asi uz ani nestrazi deti.
Mne to pride ze to nejako nedomysleli.

autor
4. júl 2023

Ja na mieste dedka by som sa hecla a pomohla. Len on je taky pohodlny typ.

luccija
4. júl 2023

Ty máš o nich veľmi veľa informácii🙂
Ty na mieste dedka...nestaraj sa o nich.Co by robila autorka, keby mala mamu ďaleko?
Tak nech si zaplatí opatrovateľku, alebo zostane na OCR.Asi medzi nimi nie je super komunikácia, keď nevedela, že mama bude strážiť celé prázdniny

januska12323
4. júl 2023

Dcéra sa nepýtala mami brala to ako hotovú vec. Babka sa nepýtala dcéry keďže nemala dôvod. Dcéra nech berie OCR a keď bude zdravé mama povedala, že sa postará. Ak to bolo takto tak jednoznačne chyba dcéry.

zafir01
4. júl 2023

Možno ju síce upozorniť mohla ...
Ale taktiež dcéra nemusela stráženie babky brať ako samozrejmosť ,a tiež to mohla vopred prediskutovať .

Mám 3 deti .ak každé bude mať 2 deti ..to mám cca 6 vnúčat na stráženie v lete .ďakujem ,nemusím . Na prázdniny si ma nich však rada vyčlenil čas ,ale nie na celé je to . Celý môj život venujem mojim deťom a robím si plány ,čo budeme robiť ,keď vyrastú ,a teda časté a dlhotrvajúce stráženie vnúčat to určite nebude ( nehovorím ,že nepomôžem ,ale nesmie to byť samozrejmosť )

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lucitta9
4. júl 2023

chapem obe strany…ked som mala malicke deti, moja mama este pracovala a nemohla strazit hocikedy. Svokra bola na dochodku, postrazila ale nie vzdy sa jej chcelo…riesili sme to opatrovatelkou, co najhorsie niesla svokra - ze ako ona teraz vyzera, ze my volame k detom opatrovatelku 🤦🏻‍♀️ tak neviem ako sme to mali vyriesit podla nej.. Musim povedat, ze ostrovatelka bolo najlepsie riesenie. Mali sme stastie na uzasnu starsiu pani, bola na dochodku, flexibilna…postrazila deti aj cez peazdiny, aj ked boli chore..oblubila si deti ako vlastne a aj oni ju, volali ju babka 🙂 doteraz sme v kontakte

vilma7
4. júl 2023

Tak.nech si cez inzerát nájde nejakú opatrovníka, na brigádu na tie dva tri dni.
Neviem či automaticky ráta s tým, veď že babka vezme.

lienka.7
4. júl 2023

@mamamasama nie, nie je to zadarmo vykonávané povolanie. Ale nechapem., prečo by nemohla vypomoct keď potrebuje.
A mimochodom, tiez príde čas, ze aj ta babička bude raz potrebovať, aby sa o ňu postaralo neskôr. A ano, aj tie vnúčatá. Ci to uz potom bude ôk? Aby sa vnúčatá starali len tak zadarmo, hm? A vôbec to nie je o to, ze nerobila som si deti a podobne tvoje keci... je to o vzťahoch v rodine, súdržnosti, tolerancii a dohode najmä. Mne moja mama stráži deti uplne bezne, pocas roka, keď som v práci nebudem nebudem ich pchať cudzej osobe, keďam tu možnosť. Normalne od mala sú zvyknuté a nevisia mu tak cecku pomaly do 5 rokov ze ani ma WC bezo mňa.
Chcela som jej za to aj normálne zaplatit a vieš čo? Poslala ma kade -lahsie. Lebo keď bola ona vazne chorá, ja som sa tiež starala o nu (mala som kvôli nej dovolenky a podobne, lebo ma skratka potrebovala). Detto ešte moja babka, bolo úplne normálne, že ma ako malú strážila cez prázdniny, kedze bola v dochpdlu, a ja som jej to potom tiež "vratila" ze tiež som sa o ňu starala keď už bola stara a chora (lekári, lieky, chodila každý deň za nou do nemocnice, nákupy, spoločnosť som jej robila a pod.) A vieš co, nie, nemusela som... ale CHCELA som. A o tomto to všetko je. Btw, mamine platím aj dovolenku, teraz je 2 tt v Grécku, v auguste ešte pôjde na nejaký wellness do kúpeľov. Kazdy deň mi vola ze čo dievčatá robia, ako sa už na ne teší. A nie, neprosila ma, ja sama som jej to kúpila uplne sama ako poďakovanie.

zafir01
4. júl 2023

@lucitta9 50m od domu býva svokor na dôchodku .svokra zisk nežije .a tiež mám opatrovateľku v nutných prípadoch . So svojím to ani nepohne ,len sa rozčuľuje ,dko sa dobre mdju ,keď skoro za ním im takto mdminy platia 6€/hod ( malý okres ). Ale ani to od neho nežiadam ,je chlap ...no keby sa ponúkne ,brala by som .
Keď mal úraz ,či býva celkom často chorí ( virózy a prechladnutia ) tak mu hneď varím a kŕmim jeho statok... Beriem to ako samozrejmosť .minulý rok sme neboli na dovolenke ,lebo mal zlomenú nohu cez leto ,a bolo treba okolo neho behať s troma deťmi . Ostatné jeho deti to ako samozrejmosť neberú

autor
4. júl 2023

@luccija ved sa nestaram, len tak pri kave rozmyslam a riesim problemy za inych 😁 caka ma robota v zahradke a velmi sa mi nechce.
A jasne "ja na jeho mieste" 😊 to je pravda, kazdy vie co by robil na mieste toho druheho.

autor
4. júl 2023

@zafir01 maju len jednu dceru a jedno vnuca. Ale ved to nie je povinnost. Jasne. Ja este nemam vnucata, ani tak skoro nebudem, ktovie ako sa budem vykrucat ked budu chciet aby som strazila.

rorino
4. júl 2023

Áno,presne,chyba v komunikacii

zafir01
4. júl 2023

Ono je to veru dvojaké ... Na jednej strane ,nám rodičom takato pomoc vie veľmi uľahčiť život . Ja to nepoznám síce ,ale tajne o Tom môžem snívať ( stačilo by mi občas , jeden víkend v roku ,až máme pre seba s mužom a občas vyzdvihnúť zo škôlky ,či zaviezť deti na krúžok ...,)

Na druhej strane ,keď budem mať 6 vnúčat .. neviem ,ako pomáhat ,a mať rovnaký meter na každého a popri tom mať konečne čas a financie pre seba a manžela ..
Ale je to o komunikácii , treba sa s rodičmi a potom aj s deťmi vedieť otvorené zhovárať . Potom sa predíde rôznym krivdam a špekuláciám

kvetinka75
4. júl 2023

@lienka.7 babka vychovala svoje deti, takže na to by sa mali pozerať, keď sa raz bude treba o ňu starať a nie ako sa starala o vnúčatá.

lienka.7
4. júl 2023

@kvetinka75 a co keď vychovala svoje deti? To znamená ze ďalej už pomôcť nemoze? Fakt nechápem takéto dotahovacky v rodinách. Kedysi bolo úplne bežné, že starí rodicia strážili vnúčatá aj celé prázdniny, pripadne pokial ešte robili tak si brali dovolenky tak, aby postrazili aj tie vnúčatá na striedačku s rodičmi. A nikde nebol problém. Ale jasne, vsak teraz máme tu "novu dobu". Sa ani nedivím ze potom sú vzťahy v rodinách také aké sú. Keď v nich chyba základná ľudská slušnosť, respekt, porozumenie, pochopenie a láska k blížnemu.

mamamasama
4. júl 2023

@lienka.7 ja sa o mamu mienim postarat bez podmienok. Vola sa to laska. Tak si nechaj tvoje kecy pre seba. Si vypocitava zenska. Nic viac

kvetinka75
4. júl 2023

@lienka.7 toto nie je novou dobiou, vždy boli také babky. Každý môže svoju starobu stráviť tak, ako chce a nie behaním okolo vnúčat. Ja zase nachápem ako môže niekto od druhého čakať, že mu bude celý život skákať okolo riti. Chceš deti? TAk ich maj vtedy, keď im dokážeš všetko poskytnúť a nie aby si bola odkázaná na druhých. Potom by neboli žiadne doťahovačky.
Tá láska , porozumenie by malo byť aj zo strany detí a nielen rodičov, stále im stáť za riťou.

sense
4. júl 2023

Spoliehala sa na to ze mama po stráži, lenže mama ma brigádu. Keby náhodou tie iné dve deti ochoreli od toho chorého ich matke by sa to tiež nepáčilo, rovnako ako matke chorého dieťaťa by sa nepáčilo keby je jej dieťa zdravé a ma byt zrazu s chorým cudzím dieťaťom celý deň.
Matka dieťaťa si môže zobrať OCR. A tiež by mohla pochopiť mamu ze ma platenú brigádu a aj nejakú zodpovednosť. Keby babka ma tu brigádu inde tiež by chcela aby sa jej vzdala a strážila jej dieťa?

lienka.7
4. júl 2023

@mamamasama vypočítava ženská si tak akurát ty. Vola sa to normálna slušná rodinná výpomoc.
Len to by si sa nemohla pred inými hrať na "hrdinku" ako to všetko dávaš sama, co? Mimo to, ze ma moja mama sama záujem tráviť čas so svojimi vnucatami ze z mojej strany aká vypicitavost prosím ta??? Aspoň tu netrep, ty "super matka, ktorá zvláda všetko sama".

danica2711
4. júl 2023

ja som choré deti nedávala mame ani svokre, aby ich nenakazili

kvetinka75
4. júl 2023

@lienka.7 veľa ľudí to zvláda samých. Neviem prečo sa tu rozdrapuješ a štekáš.
Ak sa raz niekto rozhodne mať deti, je povinný ich aj vychovať a dať im všetko v rámci svojich možností. A ak má niekto deti, väčšinou prídu potom vnúčatá, pravnúčatá a pod. Nikto nemá povinnosť sa starať o vnúčatá , rodičia sa sami rozhodujú mať deti, tak by sa k tomu mali aj tak postaviť. Ak človek vychová svoje deti, má právo si so životom robiť čo chce a tráviť voľný čas tak ako to on chce. Bez ohľadu na to, či má alebo nemá vnukov

mamamasama
4. júl 2023

@lienka.7 ,ale si trapna. 😅🤣 Pisala som v prvom prispevku, ze moja mama si pyta vnucatka sama. Ale ak by nie, tak ano, dokazem sa o svoje deti postarat aj sama. A uplne v pohode. To zo mna nerobi super mamu. Ty si evidnentne niekde mimo zenska. 😅🤣🤣🤣✌️

tululu
4. júl 2023

Sialeny individualizmus,vsetko musi clovek zvladnut sam,sam,sam.Ved vztahy su o vzajomnej pomoci.A dieta je moje dieta aj ked je dospele.A aj tie babicky,ked mali deti,mali pocitat s tym,ze budu aj vnucata,podla tejto logiky,ci vnucata su uz len na ozdobu?Len nech si kazdy robi co chce,ma na to pravo.To uz aj mojim malym detom vysvetlujem,ze kde su prava,su aj povinnosti...

lienka.7
4. júl 2023

@kvetinka75 ano, vzdy boli také babky, ale boli a chvalabohu ze este aj sú aj normálne babky. A tvoje ďalšie reči ohľadom toho ze ci chceš deti a pod. sú trápne. Chcela by som vedieť, kto by sa ti postaral o deti, keby bolo tebe niečo (nebodaj v nemocnici a pod.). Jaj, ty by si si vlastne zaplatila opatrovateľku, lebo tvojej matke by sa nechcelo a nie je vlastne ani povinná, zabudla som. No vidis, mňa by hanba fackovala toto povedať dcére. Tebe to asi nevadí. Aj to sú vzťahy v rodine.

kvetinka75
4. júl 2023

@tululu prosím ťa a aké povinnosti majú starí rodičia voči vnúčatám? To je na ich dobrovoľnosti ako sa k tomu postavia